on

Cinema la tine acasă! Cum alegi televizorul și sistemul audio pentru serile de film perfecte

06 noiembrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Îți dorești o pereche reușită televizor – sistem audio, numai bună pentru activitățile de relaxare? Asta înseamnă că iei în serios divertismentul de care ai parte la tine acasă. Pe bună dreptate! Mai ales acum, când e mai probabil să vezi un film sau un meci în confortul propriului cămin, pe ecran mare și în rezoluție 4K, decât să alegi experiența cinematografului sau a stadionului. Iar de Black Friday ai toate șansele să prinzi o super ofertă, așa încât să te bucuri de o calitate audio-video premium, la cel mai bun preț.

 

Așadar, Flanco îți va prezenta în continuare cum să alegi televizorul și sistemul audio cele mai potrivite pentru tine, pentru seri de film perfecte, chiar la tine acasă.

 

 

  1. Cum alegi televizorul?

Astăzi, televizorul este mai mult decât un produs electronic care completează spațiul central din biblioteca ta. Din contră, de multe ori ne alegem mobilierul din living având deja în minte modelul (și mai ales diagonala) televizorului pe care ni-l vom cumpăra. Televizoarele au devenit tot mai mari, mai inteligente, deosebite chiar și din punctul de vedere al designului. Pentru că suntem martori la o continuă transformare a industriei și avem din ce în ce mai multe opțiuni, iată care ar fi principalele întrebări pe care să ți le pui înainte de a porni în căutarea televizorului ideal.

 

 

HD, FULL HD sau 4K?

 

Calitatea imaginii este, fară îndoială, unul dintre principalele aspecte care trebuie luate în considerare atunci când vrem să cumpăram un televizor. Calitatea imaginii sau rezoluția se referă la numărul de pixeli ai ecranului. În ultimii ani, televizoarele HD au fost depășite ca performanță de cele Full HD, iar acestea din urmă, de televizoarele Ultra HD sau 4K, care au de patru ori mai mulți pixeli, deci o redare a imaginilor de patru ori mai calitativă decât cele Full HD. Există pe piață chiar și televizoare 8K, dar acestea sunt considerate o achiziție de lux, cu un preț pe măsură.

 

De această dată, e simplu. Vrei o calitate aproape impecabilă pe ecranul televizorului tău și ești pregătit să faci o investiție semnificativă? Alege un televizor 4K. Ține cont de faptul că, în momentul de față, conținutul canalelor TV nu este, decât într-o mică măsură, adaptat televizoarelor 4K, însă când vei urmări filme sau documentare pe Netflix, te vei bucura de o imagine spectaculoasă.

 

OLED sau QLED?

 

În lumea ecranelor TV de astăzi, marea luptă se dă între tehnologiile OLED și QLED. OLED, în ciuda unui proces de fabricație costisitor și problematic, a crescut rapid în preferințele consumatorilor, beneficiind de sprijinul marilor producători precum LG sau Sony. QLED, pe de altă parte, a apărut în 2017, inițial ca un soi de rebranding al tehnologiei SUHD dezvoltată de Samsung, ca acum să se regăsească pe cea mai mare parte a televizoarelor vândute de gigantul sud-coreean.

 

Dacă ar fi să rezumăm epopeea OLED vs QLED într-o singură propoziție, aceasta ar suna astfel: QLED este o tehnologie LCD reîmpachetată, iar OLED este o tehnologie cu adevărat nouă. OLED aduce ca avantaje un ecran mai ușor și mai subțire, pixeli iluminați independent, un negru profund și o rată de refresh mai rapidă, însă are o varietate limitată a dimensiunilor de ecrane și este o tehnologie mai scumpă. QLED, în schimb, aduce un alb strălucitor și o varietate mare a dimensiunilor de ecrane, venind cu un mic compromis în ceea ce privește rata de refresh și negrul ceva mai șters.

 

Așadar, dacă bugetul nu este o problemă și vrei cea mai bună calitate a imaginii, cumpără un televizor OLED. Dacă dimensiunea este mai importantă și vrei un televizor cu o diagonală de peste 139 cm, probabil va trebui să te orientezi către un QLED, ale cărui diferențe calitative față de un ecran OLED sunt, oricum, foarte mici.

 

Clasic sau Smart TV?

 

Auzi la tot pasul de Smart TV-uri, iar asta pentru că televizoarele inteligente se adaptează nevoilor noastre de a fi în permanență conectați la Internet și de a trai experiențe multimedia cât mai complexe. Un Smart TV se conectează la Internet printr-o rețea wireless și îți permite să accesezi site-urile preferate și servicii de tip streaming (Netflix, HBO Go), să folosești aplicații similare celor de pe smartphone, să proiectezi conținutul de pe laptop sau telefon pe ecranul televizorului. Pe scurt, îți oferă experiențe diferite de utilizare, de la simpla urmărire a filmelor preferate, la sesiuni de gaming și chiar la îmbunătățirea activității de lucru, prin funcții precum Multiview, care îți permite să urmărești în acelasti timp două ecrane diferite.

 

Totuși, dacă nu ai nevoie de toate aceste funcții și îți dorești un televizor obișnuit, care se rezumă la funcțiile clasice de redare a posturilor TV oferite de operatorul de cablu, rămâi la varianta unui non smart TV. Investiția va fi mult mai mică, iar calitatea imaginii este una destul de bună, mai ales dacă alegi un televizor Full HD, în locul unuia High Definition.

 

Cum aleg diagonala?

 

În lumea tehnologiei este o luptă pe viață și pe moarte pentru superlative. Cel mai mic. Cel mai subțire. Sau cel mai mare. Acesta din urmă este valabil mai cu seamă în cazul televizoarelor, unde am asistat la o creștere constantă a dimensiunilor ecranelor. Zilele când un televizor cu ecran de 81 cm era mai mult decât suficient au cam apus. Și probabil că nu va mai trece mult timp până când n-o să mai poți cumpăra deloc un televizor cu un ecran mai mic 101 cm.

 

Dar cum știi cât de mult te poți întinde când vine vorba de mărimea ecranului? Depinde de tipul de ecran pe care l-ai ales. Pentru Full HD (FHD) trebuie să înmulțești distanța de vizionare (calculată în metri) cu 25 ca să afli diagonala potrivită (în inch) a ecranului. Iar la ecranele 4K Ultra HD (4K), aceeași distanță se înmulțește cu 39. Spre exemplu, dacă distanța de la care te uiți la televizor este de 2 metri, te poți întinde la un televizor FHD cu diagonala de 50 inch (127 cm) sau la un televizor 4K cu diagonala de 78 inch (198 cm). De ce poate fi un ecran 4K mult mai mare decât un ecran FHD, te întrebi? Datorită numărului de pixeli, care la un ecran 4K e de patru ori mai mare decât în cazul unui ecran FHD. Cu alte cuvinte, imagini mult mai clare și culori mult mai bogate, fără ca ochii să obosească.

 

Televizoarele cu ecrane mari reprezintă categoric o investiție care merită. Iar cu multiple posibilități de alegere (vezi oferta de televizoare cu diagonale între 128 și 152 cm sau oferta de televizoare cu diagonale peste 153 cm), te poți considera cu adevărat un consumator răsfățat de producători.

 

Unde îl montez?

 

Ai două variante. Fie îl poziționezi pe comoda TV sau pe mobilierul media din încăpere, fie îl suspenzi de perete sau de tavan, caz în care economisești destul de mult spațiu. Dacă optezi pentru a doua variantă, va trebui să cumperi și un suport TV de perete sau de tavan, fix sau reglabil. Acesta trebuie ales, desigur, în funcție de diagonala televizorului tău, iar montarea se face ușor, deci nu trebuie să deții cunoștinte tehnice avansate.

 

  1. Cum alegi sistemul audio?

Dacă obișnuiești să faci mâncare, curățenie, să citești sau să iei masa cu familia având playlistul preferat pe fundal, dacă organizezi deseori acasă petreceri cu prietenii sau ești un cinefil convins și îți place să creezi în propriul living o atmosferă similară cu cea de la cinema, atunci ești de acord cu noi că sistemul audio este un produs electronic care nu trebuie să lipsească din locuința ta. Iată ce întrebări ar trebui să-ți pui dacă intenționezi să cumperi pentru prima dată un sistem audio sau să-l schimbi pe cel vechi cu unul mai performant.

Sistem home cinema sau soundbar?

 

Home cinema-ul este conceput special pentru a-ți transforma livingul într-o mică sală de cinematograf, așa cum indică și numele. În componența unui home cinema intră un DVD player sau un Blu-ray player și un sistem de boxe, alcătuit, la rândul lui, dintr-un subwoofer și mai mulți sateliți (2, 5 sau 7). Sistemul se conectează la televizor și îți oferă o experiență acustică superioară atât pentru filme, cât și pentru jocurile tale preferate. Unele modele de home cinema includ și un amplificator de sunet, însă acestea au un cost mai ridicat și se pretează doar pentru încăperi foarte spațioase.

 

Soundbarurile sunt o alternativă mai simplă la sistemele de sunet alcătuite din mai multe unități, care, în ultimii ani, datorită avansului tehnologic, au început chiar să le înlocuiască. Acestea includ un subwoofer și o singură boxă cu formă alungită, fiind special create pentru a fi montate sub sau în fața televizorului. Un soundbar are toate difuzoarele incluse într-o singură boxă, deci va avea dimensiuni mult mai reduse decât un home cinema, iar calitatea sunetului va fi una destul de ridicată.

 

Soundbar cu subwoofer sau fără?

 

În majoritatea cazurilor, un model cu subwoofer separat are un efect pozitiv vizibil asupra calității sunetului. Totuși, în funcție de producător și de costul soundbarului, este posibil ca inclusiv modelele fără subwoofer să reflecte un sunet complet și curat, fără afectarea liniei de bass. Majoritatea modelelor disponibile pe piață oferă posibilitatea de a regla bass-ul, dar și sunetele medii sau înalte, totul pentru o experiență a sunetului personalizată. În plus, un soundbar cu subwoofer poate fi conectat la toate dispozitivele inteligente din casă, respectiv televizor, telefon, tabletă, totul fără fire sau cabluri la vedere prin locuință. Acest sistem se conectează la alte dispozitive prin tehnologia Bluetooth, dar are disponibili și conectori de intrare și ieșire de tip USB, HDMI sau cablu digital optic.

 

Câte canale sonore?

 

Numărul canalelor sonore este, și el, foarte important. Cele mai simple, respectiv cele mai ieftine, sunt modelele cu două canale, mai potrivite pentru camere precum bucătăria sau dormitorul. Trei, cinci sau mai multe canale sunt mai potrivite pentru living și îți vor oferi o experiență acustică de calitate, atât pentru filme și jocuri, cât și pentru muzică.

 

În cazul în care locuiești la curte și vrei ca muzica să nu lipsească de la grătarele și petrecerile în aer liber, poți opta pentru un amplificator audio pe care să îl conectezi la sistemul din interiorul casei sau pentru varianta mai discretă a unui sistem audio portabil cu Bluetooth.

 

Cât să investesc într-un soundbar?

 

De la an la an, televizoarele devin tot mai subțiri, pentru a câștiga la capitolul designului, dar, totodată, asta înseamnă un spațiu mai redus pentru difuzoare, care duce la scăderea calității sunetului. Așadar, dacă vrei să ai o experiență cinematografică ori de gaming completă, e musai să investești și într-un sistem audio dedicat.

 

Aici, regula – cu cât este mai scump, cu atât mai bine, se aplică de cele mai multe ori. Produsele premium oferă o redare excelentă a tuturor frecvențelor și a sunetului surround, pe când cele mai ieftine pot îmbunătăți doar ușor acustica televizorului, având lipsuri în ceea ce privește profunzimea sunetului sau calitatea bass-ului. Așadar, cu cât bugetul pe care îl poți aloca este mai generos, cu atât te vei bucura de o experiență audio mai bogată și mai realistă.

 

Așadar, ești pregătit să aduci cinematograful la tine acasă? Acum că ai toate informațiile la îndemână, nu mai trebuie decât să pornești în căutarea celor mai potrivite modele de televizor și de sistem audio pentru tine și casa ta.

 

Te așteptăm în magazinele Flanco și pe flanco.ro, cu oferte speciale de Black Friday și diferite variante de finanțare – până la 40 de rate fără dobândă prin carduri de credit sau plata în 3-4 rate direct cu cardul de salariu, ca să îți poți alege tot ce e mai bun, atunci când vine vorba despre sistemul de divertisment din căminul tău.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Alegerea media player-ului Alegerea media player-ului
Sfaturi pentru a asigura o sonorizare ca de cinema in casa Sfaturi pentru a asigura o sonorizare ca de cinema in casa
Prezentare televizor Sony BRAVIA XR A75K: un OLED cu tehnologii de top de la Sony Prezentare televizor Sony BRAVIA XR A75K: un OLED cu tehnologii de top de la Sony
Cabluri sisteme audio – importanta si sfaturi pentru alegere - prima parte Cabluri sisteme audio – importanta si sfaturi pentru alegere - prima parte
Cum cureti de praf lentila unui CD player Cum cureti de praf lentila unui CD player
iXtreamer - media player HDTV iXtreamer - media player HDTV

Vezi mai multe articole