on

Coama Gard - Ce este si cum se monteaza

10 iunie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un gard bine construit poate fi un element de design ce completeaza arhitectura casei si pune in valoare frumusetea gradinii, bineinteles ca aspectul acestuia va depinde de preferintele si necesitatile beneficiarului, dar si de bugetul acestuia.

Imprejmuirea curtilor este un pas important care se poate executa atat inaintea lucrarilor de construire a casei, dar si ulterior acestora. Gandit de cele mai multe ori in concordanta cu stilul casei, gardul are suficiente posibilitati de-a se manifesta pe plan estetic, indeplinind si numeroase functii practice, precum: asigura securitatea proprietatii, reduce poluarea fonica si delimiteaza zona functionala.

Din punct de vedere al construirii, exista numeroase variante din care poti alege: de la simple imprejmuiri bazate pe un sistem de stalpi si inchidere cu panouri din lemn, la variante integral metalice, garduri masive din beton si zidarie (caramida, blocuri BCA, boltari), tabla decupata, policarbonat, sau orice alte combinatii ale acestor variante cu fundatii din beton.

Vrei sa construiesti un gard care sa reziste o perioada cat mai mare de timp? Iata ce trebuie sa stii:

A. Fundatia trebuie realizata din beton armat, turnat in cofraj. Este necesar ca aceasta sa fie realizata pana sub nivelul solului, indiferent daca e vorba de sustinerea stalpilor sau a zidariei. O latime a ei de 30 cm este suficienta.

B. Stalpii trebuie sa fie robusti pentru a sustine gardul atunci cand acesta va fi supus la diverse solicitari, precum vant puternic, zapada etc. Este recomandat ca distantele intre stalpi sa fie de 1,5 m pentru garduri scurte si joase si pana la 2,5 m pentru cele lungi si inalte. Stalpii pot fi din beton sau metal cu diverse sectiuni.

C. Daca structura de deasupra solului este din beton, aceasta trebuie usor armata si ingrijit turnata, de preferinta in cofraje metalice, si la final slefuit, tencuit sau placat.

Daca gardul este realizat din caramida, blocurile ceramice trebuie bine aliniate pentru ca la finisaj sa rezulte o tencuiala subtire.

Daca vei folosi lemnul sau profilele metalice, problemele sunt mai putine. Prin prefabricare se pot realiza panouri de diferite dimensiuni, rezultand un gard suplu, usor si rapid de montat, intr-un cuvant ieftin.

D. Elementele ornamentale pot avea cele mai diverse forme si dimensiuni, putand particulariza gardul in mod fericit. Este vorba despre cercuri, flori si tepuse, din metal sau lemn. Prezenta lor in diverse proportii poate face dintr-un gard opera de arta sau, din contra, il pot arunca in zona kitsch-ului. Totul este ca ansamblul final sa placa ochiului.

In perspectiva alegerii altor tipuri de finisaje, culorile aplicate pe suprafetele vizibile de mortar, lemn, metal sau zidarie trebuie sa fie in armonie cu elementele de feronerie: broaste, clante, ivare, zavoare etc. Referitor la materialele utilizate pentru finisaje, trebuie precizat ca de calitatea lor depinde pastrarea aspectului placut de-a lungul timpului si rarirea interventiilor de intretinere. Prin urmare, trebuie utilizate asa zisele vopsele de exterior care sa reziste la intemperii.

 

Ce reprezinta “coama gardului”?

Coama de gard, cunoscuta si sub denumirea populara de „streasina”, este un element cu rol decorativ, estetic si functional - acela de a impiedica apa sa patrunda in corpul gardului si de a o directiona intr-o zona usor de controlat. Mai mult decat atat, pe timpul iernii, coama va impiedica apa sa ramana si sa inghete pe suprafata superioara a gardului si nu ii va permite zapezii sa se depuna si sa devina o problema atunci cand se topeste. Exista elemente prefabricate din beton cu rol de coama atat pentru stalpi cat si pentru soclu. Cele pentru soclu se mai numesc si “intervale gard”.

Cum se monteaza coama unui gard?

Operatiunea este una foarte simpla, montarea se realizeaza prin adaugare de mortar de exterior si lipire.

Care sunt dimensiunile standard (cele mai uzuale) ale coamei de gard si cum o alegem pe cea potrivita pentru gardul nostru – cum calculam necesarul de bucati?

Dimensiunile standars sunt:

  • Pentru stalpi – 40x40 cm; 35x35 cm; 30x30 cm
  • Pentru soclu – 50x30 cm; 50x35 cm; 50x40 cm

Alegerea coamei potrivite se face printr-un calcul simplu. Daca, de exemplu, soclul are la final (dupa placare) o latime de 30 de cm., se va avea in vedere o coama cu latimea de 35 cm. Acest lucru este necesar pentru a iesi in exterior cu 2, 5 cm de fiecare parte a soclului, cu rol de a se asigura scurgerea apei.

Cum se intretin coamele de gard?

Elementele se pot vopsi, lacui, se pot aplica tencuieli decorative sau pur si simplu se pot confectiona la culoarea dorita folosindu-se cimenturi gri sau albe .

In final, iti reamintim realizarea gardului reprezinta o lucrare de constructii care necesita autorizatie de construire. Iti uram spor la treaba, iar daca ai intrebari le asteptam pe forumul nostru. De asemenea, daca iti doresti sa gasesti cele mai bune produse pentru gardul tau, partenerul nostru de incredere, Paverom Construct, te ajuta prin produsele de calitate pe care ti le ofera, precum coame stalpi din beton, care impresioneaza prin design si calitatea materialelor din care sunt fabricate.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gardul din piatra naturala: patru idei spectaculoase Gardul din piatra naturala: patru idei spectaculoase
Gardul si poarta casei Gardul si poarta casei
Despre gardurile vii Despre gardurile vii
10 modalitati de a integra gardurile WPC in designul exterior al casei tale 10 modalitati de a integra gardurile WPC in designul exterior al casei tale
Intretinerea gardului din metal sau lemn Intretinerea gardului din metal sau lemn
Tipuri de gard pentru intimitatea familiei tale Tipuri de gard pentru intimitatea familiei tale

Vezi mai multe articole