amestec de vopsea

Cum estimezi cantitatea de vopsea de care ai nevoie

10 decembrie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In momentul in care hotarasti sa-ti zugravesti apartamentul, dupa ce ai stabilit bugetul pe care-l ai la dispozitie, viitoarea culoare a peretilor si marca de vopsea pe care o vei cumpara, iti vine in minte urmatoarea intrebare: ce cantitatea de vopsea iti este necesara? Adevarul este ca vrei sa cumperi din prima exact cantitatea de care ai nevoie. Nu vrei sa-ti ramana o galeata sau o jumatatea de galeata, pentru ca nu vei mai avea ce sa faci cu ea, dar nici nu vrei sa cumperi o cantitate insuficienta, nu vrei sa te trezesti ca un perete ti-a ramas nevopsit. Iata o metoda simpla de calcul a cantitatii de vopsea de care ai nevoie.

1. Calculeaza perimetrul camerei, insumand lungimea in metri a fiecarui perete.
Exemplu: 6,1 + 4,3 + 6,1 + 4,3 = 20,8 m (adica perimetrul unei camere cu lungimea de 6,1 metri si latimea de 4,3 metri)

 

2. Calculeaza suprafata peretilor camerei, inmultind numarul obtinut la pasul 1 cu inaltimea peretelui camerei.
Exemplu: 20,8 x 2,4 = 49,92 m2 (rotunjim la 50 m2 , camera are 2,4 metri inaltime)

 

3. Din suprafata obtinuta la pasul 2, scazi suprafata fiecarei ferestre si usi. Pentru exemplu nostru, presupunem ca usa are 2 m2 , iar fereastra are 3 m2.
Exemplu: 50 – 2 – 3 = 45 m2.

 

4. Imparte suprafata totala ce trebuie acoperita cu vopsea (numarul obtinut la pasul 3) la 10 (10 m2 este suprafata aproximativa ce poate fi acoperita de 1 litru de vopsea lavabila. Depinde de randamentul fiecarei vopsele in parte).
Exemplu: 45 / 10 = 4,5 litri de vopsea lavabila.


In cazul in care aplici vopseaua lavabila intr-un singur strat, 4,5 litri este cantitatea de care ai nevoie pentru a zugravi o camera de 6,1 x 4,3. Daca doresti sa aplici doua straturi de vopsea, ceea ce si este recomandat, atunci dubleaza rezultatul de la pasul 4, adica ai nevoie de 9 litri de vopsea.

Atentie, acest calcul este aproximativ, cantitatea poate sa difere in functie de randamentul vopselei si de capacitatea de absorbtie a zidului si tencuielii.

Iata mai jos cateva sfaturi, pe care le poti citi integral in discutiile de pe Forumul Misiunea Casa:

@VYS, Living Legend (raspuns la intrebarea ”este nevoie de amorsa?”): DA. Amorsa este obligatorie mai ales ca vei consuma si mai putina lavabila!

@danhome_52, Membru marcant: ”Intotdeauna se ia in calcul puterea de absortie a unui glet (placa gips-carton) amorsat,dar niciodata nu vom lasa un perete cu un singur strat de vopsea lavabila!” si, tot el ne spune despre importanta amorsarii peretelui: ”amorsarea peretelui ofera avantaje si in alte privinte,mai importante in calitatea lucrarii decat economia de vopsea lavabila!(intarirea stratului suport,omogenizarea suprafetei)” 

@Maestrul Max, Living Legend (raspuns la intrebarea obsesiva - ”care marca de vopsea e cea mai buna?”, raspunde: ”E foarte greu sa spui care vopsea e cea mai buna. Deobicei meseriasi au gama lor de produse pe care le folosesc in functie de natura peretilor si de cerintele clientilor”.

Pentru a participa la discutii, pentru a te informa sau a pune intrebari, dar si pentru a cunoaste direct pe specialistii si prietenii Misiunea Casa - iti recomandam sa intri pe Forumul Misiunea Casa, sa navighezi la rubrica ce corespunde interesului tau de moment si sa participi activ! Forumul Misiunea Casa este din anul 2004, un spatiu colaborativ online, la dispozitia celor ce construiesc si renoveaza ... 

 

Adauga un comentariu


2 Comentarii

liviu croitoru

30 aprilie, 19:45

Consumul specific de lavabila este de 0.4 kg/mp pt pereti negletuiti, 2 straturi si 0,3 kg/mp pt pereti gletuiti. Eventual trebuie luat in calcul si tavanul. Daca ramane ceva vopsea, e recomandat sa fie pastrata intr-un pet bine etansat . Daca e nevoie de retusuri peste 1-2 ani, cantitatea aceea e salvatoare.

eugenb

08 iunie, 08:19

Cantitatea de material ce trebuie aplicata se inmulteste cu 102% (in acest caz - in alte cazuri diferenta este mai mica) pentru a se acoperi pierderile inerente la o aplicare reala (cf.Indicatorului „C” – Constructii). Obs. Daca aplicarea se face de catre o Firma de Constructii (care foloseste un program de calcul specializat (de ex. Doclib, Delta, etc.) ea are in program aceasta multiplicare apare in Extrasul de Materiale (fara ca Beneficiarul sa stie de aceasta majorare de Pret - perfect legala). ATENTIE! Totdeauna trebuie ca sa se anexeze la Devizul lucrarii si Extrasul de Materiale aferent acelei lucrari (lucru care Firmele de Constructii "uita" ca sa il faca, din pacate.

Alte articole

DEQORIA ofera o gama variata de microciment DEQORIA ofera o gama variata de microciment
Ai un proiect de amenajare unde vei folosi piatra naturala? Theda Mar este partenerul potrivit Ai un proiect de amenajare unde vei folosi piatra naturala? Theda Mar este partenerul potrivit
Hidroizolatia buna te apara de umezeala rea Hidroizolatia buna te apara de umezeala rea
Tencuiesti cu Multibat si faci economie de material, timp si bani Tencuiesti cu Multibat si faci economie de material, timp si bani
Cum trebuie sa fie gresia si faianta Cum trebuie sa fie gresia si faianta
Cum alegi istet chiturile si silicoanele sanitare Cum alegi istet chiturile si silicoanele sanitare

Vezi mai multe articole