on

Fixarea obiectelor pe suprafete cu gipscarton

18 decembrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In amenajarile moderne regasim din ce in ce mai mult suprafete placate cu gipscarton, pereti de compartimentare sau chiar pereti dublati in scopul izolarii interioare. Cum orice locuinta este prevazuta cu diferite obiecte de mobilier (dulapurile suspendate sunt cu precadere in baie sau bucatarie dar le vor regasi si in celelalte spatii) se impune identificare metodelor sau sistemelor de fixare si suspendare a diverselor corpuri de mobilier, tablourilor etc.

Daca pe un perete de zidarie sau beton putem utiliza cu usurinta aproape orice sistem de dibluri, grija fiind in general doar marimea diblului, pentru sistemele cu gipscarton problema fixarilor trebui abordata de la bun inceput, odata cu dimensionarea structurilor. Spunem acest lucru pentru ca prinderile unor corpuri usoare sau ale tablourilor nu ridica probleme deosebite si se pot realiza foarte usor, insa pentru corpurile mai grele din baie si bucatarie sau din camerele de zi este nevoie de realizarea unor elemente de rigidizare/structuri suplimentare fata de solutiile standard de placare.

Sa vedem care sunt posibilitatile de fixare pe structurile din gipscarton.

Cele mai simple obiecte sunt tablourile, au greutate redusa si pot fi fixate cel mai simplu cu ajutorul carligelor. Prinderea carligelor se poate realiza pe placa de gipscarton prin simpla batere a unor cuie. De mentionat ca introducerea cuielor in placa se face putin inclinat pentru a sustine mai corect sarcina preluata de carlig, fara a exista riscul iesirii acestora de pe pozitie. Exista carlige cu 1, 2 sau 3 cuie, sarcina maxima pe un cui fiind de maxim 5kg.

Urmatoarea metoda de fixare pe gipscarton este utilizarea unor dibluri de insurubare tip Turbolet, din material plastic. Placa de gipscarton se gaureste la diametrul diblului (6mm), se introduce surubul si se strange, formand o floare in spatele placii de gipscarton. Sarcina maxima admisa pe un diblu de acest tip, pentru placa de gispcarton este de maxim 10kg.

O alta varianta de fixare este utilizarea diblului de tip melc. Sunt realizate din doua tipuri de material, plastic sau metal. Introducerea lor se face fara gaurire, acestea fiind de tip autofiletant. Prin urmare, introducerea lor se realizeaza cu o masina de insurubat. Infiletarea trebuie realizata cu atentie pentru a nu sparge placa, esecul fixarii duce inevitabil la necesitatea de reparare zonei, fixarea nemaifiind posibila pe aceeasi pozitie. O alta masura de precautie este alegerea diametrului holtzsurubului. Daca alegem un diametru mai mare riscam ca melcul sa se invarta odata cu diblul si sa deterioram fixarea pe placa.

Cea mai sigura metoda de fixare este reprezentata de utilizarea diblurilor metalice de tip rozeta, cunoscute si sub numele de ancore Molly. Utilizarea acestor ancore necesita sa avem in dotare un cleste special de montaj. Prima data se realizeaza gaura necesara in placa, dupa aceasta introducem molia si utilizand clestele special desfacem molia in spatele peretelui prin tragerea surubului. Odata desfacuta molia pe spatele placii din gipscarton, nu ne ramane decat sa insurubam pana la fixarea definitiva. In acest fel putem suspenda corpuri cu o sarcina de maxim 30kg pe diblu pentru corpuri de mobilier. Exista si varianta diblurilor de acest tip din plastic si care nu necesita utilizarea clestelui de montaj.

De retinut ca indiferent de greutatea suportata pe fiecare diblului, nu trebuie depasita sarcina maxima ce poate fi suportata de o placa de gipscarton cu grosimea de 12,5mm, adica maxim 40kg pe metrul liniar de corp mobilier.

In afara de utilizarea acestor dibluri, pentru cazul corpurilor grele, este necesara intarirea structurii metalice utilizata la gipscarton. Cea mai la indemana optiune este umplerea profilelor cu un material din lemn sau diferite tipuri de placi fibrolemnoase. Pe o astfel de structura intarita se poate realiza ulterior fixarea rigida si stabila, sarcina pe placa de gipscarton fiind aproape inexistenta. Este nevoie de o dimensionare corecta pentru ca sarcina se va transmite catre structura si orice punct slab sau fixare incorecta  poate slabi structura si avaria suprafata in cauza, chiar daca corpul de mobilier va sta bine fixat pe perete.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Alegerea vopselei lavabile Alegerea vopselei lavabile
Vopsea lavabila cu efecte decorative – Ghid de aplicare Vopsea lavabila cu efecte decorative – Ghid de aplicare
Gips-carton sau design fara limite (I) Gips-carton sau design fara limite (I)
Solutii de reparare a peretilor de compartimentare Solutii de reparare a peretilor de compartimentare
Lambriul, o solutie versatila Lambriul, o solutie versatila
Secretele unei vopsele lavabile de calitate Secretele unei vopsele lavabile de calitate

Vezi mai multe articole