Fiecare are avantaje si dezavantaje. Sa le luam pe rand:
Apartamentul la bloc are avantajele lui. In primul rand, esti aproape de serviciu, de piata, ai hypermarket in cartier si non-stop-ul de la coltul blocului. Daca ai copii, apropierea de scoala este un factor si mai important. In plus, ai aproape cinematografele, cluburile si restaurantele tale preferate iar prietenii iti sunt mereu in preajma. Cheltuielile cu utilitatile apartamentului sunt considerabil mai mici decat in cazul unei case.
Dar locuitul la bloc are in mod cert dezavantajele lui. Cel mai mare il reprezinta vecinii. Daca esti ghinionist, vecinii te vor inunda, vor da petreceri zgomotoase in cele mai nepotrivite momente pentru tine, vor manevra bormasina sambata dimineata . iar culmea ghiniounului este ca vecinii tai sa fie studenti chiriasi. Sa nu uitam de ghena de gunoi care se infunda, inexistenta locurilor de parcare sau vecinii rau platnici din cauza carora vei ramane fara apa rece / calda pentru cateva zile sau chiar saptamani.
Toate dezavantajele locuitului la bloc devin avantaje daca decizi sa te muti la casa. In primul rand, vecinii sunt la cativa zeci de metri departare de tine si nici nu mai aveti zid comun. Cu siguranta locul de parcare n-ar mai fi o problema. Plus ca ai avea spatiu. Mult. Pentru tine si imaginatia ta. *In curte ai putea avea flori si gazon, balansoar sau chiar un foisor imbracat in iedera.
Din pacate, locuitul la casa nu-i chiar asa idilic. In cele mai multe cazuri, a te muta la casa echivaleaza cu a te muta intr-un cartier nou construit, undeva la marginea orasului. Sau chiar la cativa kilometric distanta. Vei petrece mult timp in masina si-n traficul orasului pentru a ajunge la serviciu. Magazinele vor fi departe de tine, va trebui sa te aprovizionezi cu atentie. Este posibil ca drumul sa nu fie asfaltat pana in dreptul curtii tale. Iar iarna, daca-i viscol si tu ai masina de clasa medie, este posibil san u mai ajungi la serviciu. In plus, daca ai si copii, va trebui sa apelezi la serviciile unui after school. Cheltuielile cu incalzirea unei case sunt mari, indiferent de tipul de combustibil folosit de centrala. Totodata, casa ta nu va fi racordata la reteaua de canalizare sau cea de gaze, astfel ca va trebui sa ai in vedere fosa septica si rezervorul de gaz lichefiat.
Trecand peste toate aceste avantaje si dezavantaje, indifferent ca alegi sa locuiesti la casa sau la apartament, cel mai important lucru este sa te simti acasa si in fiecare dimineata sa iesi pe usa cu zambetul pe buze.
Mda, eu as opta pentru casa totusi, ai mai multa libertate de miscare, plus intimitate.
Au si penthouse-urile avantajele lor, dar sunt destul de costisitoare pentru bugetele noastre.
Eu unul visez la ziua cind m-as muta la casa. In viitorul apropiat nu am sanse, dar cine stie, poate la pensie. Orcum, desi poate la batrinete e mai greu la casa, tot as prefera casa. Dar nu la oras ci undeva la un 10-15 km sa nu mai inghit aerul acesta plin de smog din oras, aer care va fi din ce in ce mai imbicsit. Am crescut la tara si ador aerul de la sat, nu se compara cu cel de oras, e total altceva. Sa nu mai vb. de liniste si celelalte.