Placile de gips-carton se folosesc si pentru tencuirea uscata a zidariei de caramida, dar si pentru a construi pereti despartitori. Acestea sunt fabricate din ipsos incadrat intre doua straturi de carton, reciclabile in totalitate. Pe langa faptul ca asigura izolarea termica si acustica, gips-cartonul asigura o foarte buna protectie impotriva umezelii si a incendiilor.
Prin acoperirea zidariei de caramida cu placi de gips-carton se obtine o suprafata neteda ce permite aplicarea directa a stratului de finisaj si un confort termic superior altor materiale folosite, datorita faptului ca se obtine o suprafata calda. Aceasta metoda de tencuire nu necesita alta forma de prelucrare. Peretii se pot zugravi sau acoperi cu tapet imediat dupa montare.
Suportul pe care se monteaza gips-cartonul trebuie sa fie stabil, drept, protejat de umiditate si de fenomene meteorologice care pot favoriza degradarea sa. Inainte de montarea placilor trebuie curatate resturile de mortar, beton, ceara si alte impuritati.
Panourile se pot monta cu ajutorul unui adeziv special pe baza de ipsos. Acestea se ridica la perete si se bat usor cu ciocanul de cauciuc pentru a facilita lipirea. Foloseste nivela cu bula pentru a te asigura de verticalitatea planului. Pentru ventilarea in timpul prizei, lasa langa pardoseala un rost de aproximativ 5 mm.
Pentru construirea peretilor despartitori, vata de sticla minerala se incadreaza intre placile de gips carton sustinute pe un cadru metalic. Pe langa rolul de a intra in compozitia peretilor despartitori, vata de sticla poate fi folosita pentru a izola in plus peretii din caramida cu placi de gips-carton. Ai nevoie de: placi de gips-carton, vata minerala de sticla, profile metalice, suruburi autoforante pentru gips-carton, banda adeziva din fibra de sticla, glet pentru finisare.
Fixeaza profilele metalice pe perete, montandu-le pe cele verticale la o distanta de 60 de cm unul de celalalt de-a lungul cadrului. Taie vata minerala in bucati egale cu dimensiunea suprafetei de zid dintre profilele verticale. Placile de gips-carton vor fi prinse in profilele metalice. Nu uita sa decupezi locurile in care vor fi montate prize si intrerupatoare. Vei folosi banda adeziva din fibra de sticla pentru a acoperi spatiile dintre placi. Chituieste apoi imbinarile si dupa uscare slefuieste cu o banda abraziva.
Exista mai multe tipuri de gips-carton, de diferite grosimi si cu diferite proprietati, in functie de situatiile in care este folosit. Ai de ales intre gips-carton standard, gips-carton special conceput pentru a izola fonic incaperile, gips-carton cu proprietati ignifuge sau placi de gips-carton rezistente la umiditate ce pot fi montate in zone speciale, precum baia, bucataria sau balconul si pot sustine placari ceramice.
Montarea placilor de gips-carton se realizeaza usor, fara mizerie, in jumatate din timpul necesar procedeului umed.
De asemenea, alegerea acestui tip de tencuiala reprezinta o solutie economica fata de tencuiala traditionala.
1. Ce zgomot poate face?
2. De ce deranjeaza la atingere?
3. De ce deranjeaza la ciocanit? De ce trebuie ciocanit?
4. De ce montajul este dificil?
5. Cat de grele trebuie sa fie corpurile acelea de nu pot fi sustinute, desi sunt destule sisteme de prindere a corpurilor?
Cu stima.
Nici eu nu recomand structura pe gips carton la pereti si prefer tencuiala traditionala . Contra - ca pareri personale - ar fi :reducerea spatiului locuibil ; cheltuiala in plus fata de tencuiala traditionala si anume profile metalice , suruburi autofiletante , folie , termoizolatie ( caci fara ai toate sansele sa cultivi mucegaiul );desi sant sisteme de prindere corpuri pe pereti nu pot afirma ca sant trainice - eventual daca nimeresti prin profile .. ; se creeaza ecou in camera ;apar crapaturi la imbinarea cu tocul usilor - trebuie sa fi atent sa nu se tranteasca usa de la curent ; pro : rapiditate in executie , planeitate , joc de inaltimi , scafe , spoturi integrate sau neoane ascunse etc
O tencuiala are o grosime de cca 2,5 cm.
Gips carton cu structura CD cca 4,5 cm.
Tencuiala uscata (gips lipit cu adeziv) cca 2,5 cm.
Nu cred ca este o reducere asa importanta.
La o camera 4 x4 reducerea cu cca 2 cm = 0.32mp nu este importanta tinand cont ca se castiga in fono si termoizolatie(in cazul placari pe structura).
La un montaj corect nici nu se pune problema aparitiei mucegaiului.
Mucegaiul poate aparea chiar mai pronuntat la un perete tencuit decat la unul placat cu gips.
Nu gipsul este vinovat de aparitia mucegaiului si nici tencuiala clasica. Aceste probleme apar din cu totul alta parte.
In privinta supendari obiectelor grele nu va faceti probleme, sunt resurse destule care fac fata multora dintre cerinte.
In privinta ecoului: gipsul este mai fonoabsorbant decat tencuiala obisnuita.
Fisurile apar datorita unor greseli de executie sau unei exploatari gresite.
Poti tranti si usa (din cauza curentului) nu se intampla nimic cata vreme sau folosit materialele recomandate si montajul a fost unul corect.
Conteaza cu cine faci si cu ce faci.
Aceasta este valabila in majoritatea cazurilor nu numai la montajul gipsului.