Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Cum protejati instalatiile sanitare

Adună
X
Adună
 •  

 • Cum protejati instalatiile sanitare

  Afla ce trebuie sa faci pentru a-ti proteja instalatiile sanitare din casa.Intr-un articol anterior v-am vorbit despre ce tipuri de conducte este bine sa folositi in instalatiile dumneavoastra si cum sa le montati. Mentionand ca aceste tevi trebuie protejate de diversi factori externi si ca pentru asta aveti nevoie de diferite componente.
  Asadar, am considerat necesar sa va facem o trecere in revista a problemelor pe care le puteti sesiza si a masurilor pe care le puteti lua.

  Aparitia crustelor pe conducte. Daca apa este dura, sau daca este amestecata cu minerale dizolvate sau solide in suspensie, ea trebuie tratata. Fara un tratament adecvat, se vor acumula depuneri de piatra sau calcar, care vor afecta negativ echipamentele de incalzire si performantele lor, eficienta armaturilor, etc. Daca apa este “moale” si agresiva, pe suprafata interioara a instalatiei se vor gasi silicati, calcar si materii organice. Cel mai adesea acestea apar in zonele in care stratul de protectie a fost deteriorat. Au o forma conica, inaltimea pana la 25 mm si diametrul de pana la 50 mm (capacitatea de transport a conductei poate fi redusa cu mai mult de 50%). Coroziunea punctiforma se produce din cauza ca straturile minerale nu sunt niciodata uniforme.

  Filtrele fine. Ele protejeaza armaturile impotriva murdariei si impuritatilor (nisip, rugina, etc.). Problema majoritatii filtrelor este modul lor de curatare (de obicei neigienic) si durata dintre 2 curatari succesive. De aceea au fost inventate filtrele semiautomate, a caror curatare se face prin clatire sub presiune in curent invers de apa. Persoana care se ocupa cu intretinerea are o singura sarcina – sa deschida vana de golire timp de 10-15 secunde si sa evacueze impuritatile. Astfel, pentru curatare se consuma 10 litri de apa pe luna.

  Lovitura de berbec din instalatiile sanitare. Aceasta se manifesta printr-un zgomot puternic, care este produs de unda de presiune care se naste atunci cand curgerea apei este brusc oprita. Aceasta crestere brusca de presiune este generata de obicei de manevrarea brusca a unui robinet sau a unei vane, unda de soc reflectandu-se inainte si inapoi prin sistem. Un robinet cu sertar sau orice alta vana cu o cursa rapida sunt mai predispuse sa produca lovituri de berbec decat o vana cu sfera. Lovitura de berbec nu este doar o sursa de disconfort sonor pentru locatari, dar poate produce distrugerea conductelor. Lovitura de berbec poate fi eliminata prin instalarea unor dispozitive care sa absoarba socul, prevazute de obicei cu o camera de aer pe conducta sau asa-numitii opritori ai lovituriide berbec. Ei sunt proiectati in asa fel incat apa din sistem sa nu ia contact cu perna de aer: odata instalate, aceste dispozitive nu mai necesita intretinere. Instalarea lor se face cat mai aproape de sursa care produce lovitura de berbec.

  Protectia activa a conductelor impotriva coroziunii. Este recomandata acolo unde izolatia conductei este distrusa, poroasa sau uzata. Fierul din sol si din apa nu corodeza daca potentialul sau in raport cu pamantul este mai mic de aproximativ 0,85 V. Protectia activa este o metoda de scadere artificiala a potentialului metalului, sub
  valoarea minima periculoasa. Metode de protectie activa: catodica – pe baza unei surse exterioare de curent sau cu anozi electrici; prin descarcari electrice; combinate.
  O conditie esentiala pentru functionarea corespunzatoare a instalatiei sanitare este prezenta conductei de ventilare. Ea realizeaza curgerea aerului in si dinspre sistem, astfel incat acesta sa poata fi ventilat; o circulatie a aerului de asa maniera incat sa se elimine pericolul aspiratiei garzii hidraulice din sifoane (reducerea vacuumului) si o evacuare rapida si silentioasa a apei menajere. Conducta de ventilare trebuie sa permita gazelor si mirosurilor din orice parte a instalatiei sa circule in sus prin sistem si sa fie evacuate in atmosfera deasupra cladirii. Pentru conductele de ventilare se recomanda iesire la minimum 0,5 m deasupra acoperisului, distanta minima fata de ferestre, terase etc. sa fie de 3 m.
  Daca exista pericol de patrundere a unor impuritati trebuie sa se asigure posibilitatea de curatare. Piesele de curatare se monteaza la 1 m deasupra nivelului inferior, inainte de conducta colectoare orizontala. Conducta colectoare orizontala trebuie sa fie cat mai scurta, directa si sa aiba o panta uniforma. Conducta care iese din cladire trebuie sa fie protejata impotriva inghetului.

  Toate conductele care fac parte din sistem trebuie sa fie perfect etanse, iar apa care circula prin ele trebuie tratata importiva impuritatilor. Dar despre aceste proceduri de tratare vom vorbi intr-un alt articol.
   Postarea de comentarii este dezactivată.

  article_tags

  Adună

  Latest Articles

  Adună

  • Detectorul de gaze
   postat de dana.danescu

   Atunci când eşti preocupat de siguranţa ta şi a întregii familii, ştii că montarea unui detector de gaz în camera în care se afla un aparat consumator de gaz (fie el un aragaz, un convector, un boiler sau o centrală termică) este absolut obligatorie.

   Detectoarele de gaz sunt proiectate şi fabricate pentru a preveni producerea evenimentelor neplăcute datorate scurgerilor accidentale de gaz metan şi a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon. Cum îl alegi, cum se montează...
   10.ian.2022, 15:46
  • Muscatele | Paradisul gradinaritului pentru toate gusturile
   postat de Calin Diaconu


   Cand vrei sa-ti transformi gradina, balconul sau teresa intr-un colt de rai primitor si inflorat, muscatele sunt cea mai buna alegere, atat pentru zone cu soare, cat si cu penumbra. Aceasta planta splendida, originara din Africa de Sud, te convinge cu abundenta de flori impresionante, cu o paleta larga de forme si culori si cu nevoi de ingrijire minime. Indiferent ca esti clasic, romantic, vintage sau modern, multumita versatilitatii lor, muscatele se integreaza usor in orice mediu...
   15.mai.2020, 20:22
  • Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi teren pentru casa
   postat de Admin.MC
   Mutarea de la bloc la casa este, probabil, visul oricarui om. Te vei invecina in mod direct cu mult mai putine familii, vei avea mai mult spatiu in care sa locuiesti plus curtea si gradinea aferente, garajul tau, pomi, umbra si liniste. Dar, pentru a putea ajunge cu adevarat in micul paradis la care visezi, trebuie sa te documentezi bine inainte sa achizitionezi terenul. Altfel, risti sa ai surprize dintre cele mai neplacute.


   Sfatul 1. Localizarea terenului este, de departe,...
   28.sep.2016, 06:24
  • Sfaturi pentru utilizarea corecta a masinii de spalat vase
   postat de Admin.MC
   Unii considera ca masina de spalat vase este un lux, altii considera ca-i o necesitate. Cu acest articol nu cautam sa starnim polemica lux versus necesitate versus utilitate, ci sa iti oferim cateva sfaturi pentru utilizarea corecta a masinii de spalat vase. Utilizarea corecta te va scapa de drumurile la service si va creste durata de viata a masinii de spalat vase. Primul si cel mai important sfat este sa folosesti doar detergent special pentru masina de spalat vase. In niciun caz nu folosi d...
   11.sep.2016, 10:41
  • Ghid de inchiriere a apartamentului
   postat de Admin.MC
   Frenezia din perioada de aur a domeniului imobiliar a apus demult. Daca inainte de 2010, cam orice proprietar reusea sa vanda sau sa inchirieze un apartament relativ repede, astazi lucrurile nu mai stau deloc asa. Sigur, daca esti dispus sa inchiriezi apartamentul la un pret mai mic decat media pietei sau a zonei, atunci iti vei gasi repede chirias. In schimb, daca vrei sa gasesti un chirias care sa-ti ofere un pret pe care tu il consideri corect, atunci trebuie sa ai invedere o serie de lucruri. ...
   02.sep.2016, 19:36
  • Ce calitati trebuie sa aiba o menajera
   postat de Admin.MC
   Nimanui nu-i place sa faca ordine si curatenie in propria lui casa, dar nu oricine isi permite sa angajeze o menajera pentru treburile casnice. Alegerea menajerei potrivite este destul de complicat, deoarece aceasta trebuie sa corespunda unei serii de criterii si exigente. Fiecare om are o serie de idei, conceptii si preconceptii despre cum ar trebui sa fie persoana care va intra in casa lui si va face curetenie. Iata care sunt cele mai importante calitati pe care ar trebui sa le aiba o menajera. ...
   24.aug.2016, 10:25
  Procesare...
  X