Urmareste-ne pe Facebook

Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Umiditatea in locuinta

Adună
X
Adună

 • Umiditatea in apartament

  Cauzele igrasiei: imperfectiunile surselor de caldura si ale hidroizolatiilorUn spatiu ambiental confortabil presupune eliminarea mucegaiului si a igrasiei din apartament, dusmani ai sanatatii noastre, dar si ai locuintei, care se poate degrada in timp. Intr-unul din articolele anterioare am vorbit despre metoda termoizolarii ca modalitate de evitare a acestor fenomene neplacute. Continuam enumerarea de noi surse de umezeala si solutii de combatere.

  Incaperea vopsita
  Mijloacele de combatere sunt multe si complexe, iar printre metodele moderne se numara (in functie de operatiunea efectuata) si tencuielile antiigrasie, grunduirea pe baza de copolimeri acrilici sau chiar electrozii „inteligenti“, care resping umezeala din pereti (metoda utilizata mai cu seama in spatiile cu destinatie industriala). Cea mai accesibila metoda de finisare pentru peretii interiori ramane vopseaua lavabila, iar cea extrarezistenta la umiditate si stergere, imbunatatita cu agenti antimucegai, este cu atat mai demna de apreciat. Din pacate, insa, cateva dintre aceste metode nu actioneaza decat asupra efectelor, nu si asupra cauzelor, mai ales ca sunt materiale hidroizolante, impermeabile, care mentin umiditatea sub stratul aparent. Daca veti constata ca vopseaua aplicata se crapa din loc in loc, e un semn ca acolo s-ar putea ca stratul suport sa aiba apa in exces. In paralel cu folosirea lor, eliminarea umiditatii este conditia de baza a confortului nostru. Metoda aerisirii periodice are efecte imediate, ce-i drept, dar implica si pierderi de energie considerabile. Infiltratiile si capilaritatea (fenomenul prin care apa, provenita din sol sau din cauza unor probleme constructive nerezolvate, „urca” in ziduri) sunt cele mai frecvente cauze ale igrasiei. Hidroizolarea cu mortare speciale si, mai ales, cu folii, la nivelul fundatiilor, teraselor, acoperisurilor etc. sunt obligatorii. E de preferat sa apelati la sisteme care, alaturi de etanseizare, sa va ofere si ventilarea corespunzatoare. Orice picatura de apa trebuie sa gaseasca si o cale de a „evada”, prin scurgere sau evaporare, din locuinta dumneavoastra

  Incalzire sanatoasa
  Etansarea si izolarea termica a apartamentului trebuie sa aiba in vedere pastrarea unui echilibru intre umiditatea din interior si cea din exterior, la care omul este adaptat. Pentru a elimina situatiile in care se poate atinge punctul de roua (conditiile de temperatura si presiune care favorizeaza condensul), e necesar ca, pe langa o termoizolare corecta, sa existe si un sistem de incalzire eficient, care sa asigure o temperatura uniforma in locuinta.
  Umiditatea relativa a aerului depinde de temperatura la care este adus mediul ambient. Metoda uzuala pentru apartamente si vile include centralele termice cu tiraj normal sau fortat si camera etansa de ardere, conventionala sau in condensare. Cat priveste combustibilul utilizat, centralele termice pe gaz raman cele mai rentabile, prin accesibilitate si pret. Cele pe combustibil solid presupun o investitie initiala mai mare, iar cele electrice sunt potrivite in locuintele de vacanta, costurile de exploatare nefiind tocmai mici. Trebuie specificat, in acelasi timp, ca arderea oricarui tip de combustibil conventional (gaze naturale, petrol, lemn) se face cu degajare de apa, ceea ce inseamna o noua sursa de vapori in apartament, daca nu se gaseste si o cale de evacuare a lor.
  E o certitudine ca in anii ce vor veni va trebui sa rationalizam si sa regandim spatiul de locuit, trecand la lucrari si investitii care sa integreze tot ce este mai nou pe piata. Lucrand etapizat si studiind avantajele fiecarui produs, vom avea o idee tot mai complexa despre confort. Iar imbunatatirile pe care le vom aduce vor depinde atat de calitatea produselor, cat si de adaptarea proprietatilor acestora la spatiul unde sunt utilizate, la nevoile de ventilare si climatizare.

  Fara iluzii
  Garantie limitata
  Vopselele antimucegai fac parte din sisteme de produse care trebuie aplicate in integralitatea lor, deoarece componentele sistemelor au grade diferite de aderenta si de rezistenta la factorii agresivi. Orice substrat degradat, care se poate sfarama sau in care se ascund microorganisme, este mai dificil de acoperit si de mentinut intr-o stare buna. De aceea, cele mai multe produse garanteaza efecte pe o perioada bine determinata, de la cateva luni la cativa ani.

  Din pacate, insa, cateva dintre aceste metode nu actioneaza decat asupra efectelor, nu si asupra cauzelor, mai ales ca sunt materiale hidroizolante, impermeabile, care mentin umiditatea sub stratul aparent.
   Postarea de comentarii este dezactivată.

  article_tags

  Adună

  Latest Articles

  Adună

  • Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi teren pentru casa
   Admin.MC
   Mutarea de la bloc la casa este, probabil, visul oricarui om. Te vei invecina in mod direct cu mult mai putine familii, vei avea mai mult spatiu in care sa locuiesti plus curtea si gradinea aferente, garajul tau, pomi, umbra si liniste. Dar, pentru a putea ajunge cu adevarat in micul paradis la care visezi, trebuie sa te documentezi bine inainte sa achizitionezi terenul. Altfel, risti sa ai surprize dintre cele mai neplacute.


   Sfatul 1. Localizarea terenului este, de departe, cea mai importanta. Esti dispus sa-ti cumperi un teren in camp, fara niciun vecin in...
   28.sep.2016, 06:24
  • Sfaturi pentru utilizarea corecta a masinii de spalat vase
   Admin.MC
   Unii considera ca masina de spalat vase este un lux, altii considera ca-i o necesitate. Cu acest articol nu cautam sa starnim polemica lux versus necesitate versus utilitate, ci sa iti oferim cateva sfaturi pentru utilizarea corecta a masinii de spalat vase. Utilizarea corecta te va scapa de drumurile la service si va creste durata de viata a masinii de spalat vase. Primul si cel mai important sfat este sa folosesti doar detergent special pentru masina de spalat vase. In niciun caz nu folosi detergent pentru spalarea manuala a vaselor. Chiar daca acesta costa ceva mai mult, el este con...
   11.sep.2016, 10:41
  • Ghid de inchiriere a apartamentului
   Admin.MC
   Frenezia din perioada de aur a domeniului imobiliar a apus demult. Daca inainte de 2010, cam orice proprietar reusea sa vanda sau sa inchirieze un apartament relativ repede, astazi lucrurile nu mai stau deloc asa. Sigur, daca esti dispus sa inchiriezi apartamentul la un pret mai mic decat media pietei sau a zonei, atunci iti vei gasi repede chirias. In schimb, daca vrei sa gasesti un chirias care sa-ti ofere un pret pe care tu il consideri corect, atunci trebuie sa ai invedere o serie de lucruri.

   1 Afla pretul zonei. Degeaba vrei tu sa obtii pe apartamentul tau cu...
   02.sep.2016, 19:36
  • Ce calitati trebuie sa aiba o menajera
   Admin.MC
   Nimanui nu-i place sa faca ordine si curatenie in propria lui casa, dar nu oricine isi permite sa angajeze o menajera pentru treburile casnice. Alegerea menajerei potrivite este destul de complicat, deoarece aceasta trebuie sa corespunda unei serii de criterii si exigente. Fiecare om are o serie de idei, conceptii si preconceptii despre cum ar trebui sa fie persoana care va intra in casa lui si va face curetenie. Iata care sunt cele mai importante calitati pe care ar trebui sa le aiba o menajera.

   Sa aiba o buna capacitate de organizare. Realizarea curateniei...
   24.aug.2016, 10:25
  • Reguli generale privind realizarea traseelor de evacuare a apei uzate (canalizarea)
   Admin.MC

   O instalatie de canalizare reprezinta un sistem de conducte situate pe proprietate publica sau privata ce are rolul de a transporta apele uzate menajere, apele pluviale sau orice alt fluid care indeplineste conditiile de fi deversat conform normelor tehnice si standardelor. Aceasta instalatie nu include colectorul principal de canalizare stradala. Canalizarea menajera sau domestica asigura transportul ape uzate care contin excremente umane si alte substante lichide (ape de spalare necesara omului, apele rezultate din diverse activitati casnice cum sunt prepararea hranei, asigurarea curateniei etc.) care trebuie evacuate din gospodarie Instalatia de canalizare este compusa din doua zone oarecum distincte, o parte interioara ce are ca r...
   04.iul.2016, 16:25
  • Trucuri pentru amenajarea mansardei
   Admin.MC
   Prin mansardarea podului casei poti obtine o camera de lucru si studiu, pentru fitness sau relaxare, un dormitor sau pur si simplu o camera de zi. Indiferent de destinatia pe care o vei da mansardei, iti prezentam acum cateva trucuri pentru amenajarea ei intr-un spatiu confortabil, primitor și intim.

   In primul rand, pentru a fi primitoare și a face economie la curentul electric, mansarda trebuie sa beneficieze de lumina naturala pe tot parcursul zilei. Cea mai simpla metoda pentru a transforma mansarda intr-o incapere inundata de lumina este instalarea ferestrelor pentru mansarda, in plan vertical. Datorita pozitionarii, cantitatea ...
   24.iun.2016, 10:42
  Procesare...
  X
  sigla BRAT