Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Hidroizolarea baii

Adună
X
Adună
 •  

 • Hidroizolarea baii

  Un meserias care hidroizoleaza baiaEste cunoscut faptul ca intr-o baie, elementul in jurul caruia se invart toate activitatile este apa. Toate obiectele sanitare ce utilizeaza apa rece sau calda sunt deservite de tevi de alimentare cu apa rece sau calda, tevi de scurgere ce sunt pozate pe diverse zone ale spatiului de baie, armaturi sanitare ce pot sau nu sa imprastie apa pe o anumita arie, elemente de preluare a apei la nivelul pardoselii numite sifoane etc. In functie de pozitionarea acestor consumatori de apa, se definesc patru zone (volume) in care avem diferite expuneri la apa:
  - volumul 0 este volumul definit de dimensiunile cazii sau dusului;
  - volumul 1 este dat de extinderea volumului 0 pana la o inaltime de circa 2,25m de la nivelul pardoselii sau fundului obiectului sanitar pentru imbaiere;
  - volumul 2 cuprinde volumele anterioare si inca o distanta de circa 60cm de jur imprejur;
  - volumul 3 reprezinta restul de spatiu

  Dupa cum observi, odata cu cresterea volumului avem o scadere a prezentei apei. Astfel, un aspect foarte important pe care trebuie sa il iei in calcul la amenajarea si renovarea spatiilor de baie este protectia impotriva apei in fiecare din aceste zone (volume).

  Sa vedem ce masuri principale poti lua pentru protectia impotriva apei pe fiecare din aceste zone.
  Volumul 0 este prin definitie un obiect sanitar construit astfel incat sa fie impermeabil, o cuva ce mentine o anumita cantitate de apa. Din acest punct de vedere, masurile de hidroizolare nu sunt necesare, tot ce trebuie sa avem in vedere este montarea etansa a racordurilor de scurgere.

  Cea mai expusa suprafata este cea reprezentata de volumul 1, zona unde apa este omniprezenta si are cea mai agresiva actiune. Daca nu ai o cada dotata cu paravane de protectie sau o cabina de dus, se impune hidroizolarea peretilor. Acest lucru il poti face cu produse dedicate pentru realizarea hidroizolatiei, aplicabile in strat subtire si care vor permite placarea ulterioara a suprafetei cu faianta sau alte finisaje de acest gen. Aplicarea hidroizolatiei este cu atat mai importanta cu cat zidaria peretilor respectivi este mai sensibila la actiunea apei, de exemplu un perete din BCA se va degrada rapid si iremediabil. In plus, va trebui sa etansezi zona de imbinare a cazii/caditei de dus cu un cordon de silicon sanitar.
  Pentru volumul 2 situatia este identica pentru zona peretilor, partea de pardoseala fiind recomandat sa se trateze in totalitate, cuprinzand inclusiv ultimul volum, volumul 3.

  Pe pardoseala trebuie avuta in vedere o protectie sporita pentru ca apa poate afecta elementele structurale dar si finisajele unor spatii aflate la nivelele inferioare. Orice planseu dintr-o viitoare baie trebuie protejat cu un strat impermeabil, cel mai utilizat material fiind unul bituminos – membrane bituminoase de diferite tipuri. Acesta are rolul sa retina orice cantitate de apa de ajunge accidental pe pardoseala, astfel incat sa nu fie afectate in nici un fel elementele si suprafetele aflate sub aceasta, un fel de cuva. Pentru a indeplini acest rol, aplicarea membranei bituminoase trebuie facuta intr-un mod continuu si etans.

  Peste acest prim strat hidroizolator se vor aseza celelalte straturi ce compun pardoseala, cel mai important fiind stratul de nivelare si egalizare – o sapa de egalizare, o inchidere cu materiale fibrolemnoase etc. La nivelul acestui strat de egalizare trebuie sa montezi, atunci cand este cazul, un sistem de preluare si evacuare a apei ajunsa pe pardoseala, binecunoscutul sifon de pardoseala. Indiferent de tipul acestui sistem de scurgere, acesta trebuie montat la nivelul viitoarei pardoseli si etansat pentru a nu permite trecerea apei decat prin interiorul sau, catre canalizare. Inainte de a monta sistemul de finisare a pardoselii, gresia, granitul sau orice alt sistem de placare, trebuie sa aplici acelasi strat de hidroizolare aplicat pe pereti. Rolul sau va fi acela de a proteja sapa sau stratul fibrolemnos, astfel incat apa va fi impiedicata sa se infiltreze in structura pardoselii si planseului.

  Urmand aceste principii si lucrari vei obtine un spatiu de baie hidroizolat corect, avand o protectie maxima atat in situatiile de utilizare curenta a apei cat si in cele accidentale.

  • stefan gabriel
   #1
   stefan gabriel comentat
   Editarea unui comentariu
   Se pot posta imagini si pasii de lucru pentru o hidroizolare perfecta? Daca cumva sunt deja pe site pot afla unde?

  • ciprinakos
   #2
   ciprinakos comentat
   Editarea unui comentariu
   Cauta pe net despre impermax sau similar. Eu am folosit la terasa (am casa-n constructie) dar am vazut aplicat si in bai.
  Postarea de comentarii este dezactivată.

article_tags

Adună

Latest Articles

Adună

 • Muscatele | Paradisul gradinaritului pentru toate gusturile
  postat de Calin Diaconu


  Cand vrei sa-ti transformi gradina, balconul sau teresa intr-un colt de rai primitor si inflorat, muscatele sunt cea mai buna alegere, atat pentru zone cu soare, cat si cu penumbra. Aceasta planta splendida, originara din Africa de Sud, te convinge cu abundenta de flori impresionante, cu o paleta larga de forme si culori si cu nevoi de ingrijire minime. Indiferent ca esti clasic, romantic, vintage sau modern, multumita versatilitatii lor, muscatele se integreaza usor in orice mediu...
  15.mai.2020, 20:22
 • Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi teren pentru casa
  postat de Admin.MC
  Mutarea de la bloc la casa este, probabil, visul oricarui om. Te vei invecina in mod direct cu mult mai putine familii, vei avea mai mult spatiu in care sa locuiesti plus curtea si gradinea aferente, garajul tau, pomi, umbra si liniste. Dar, pentru a putea ajunge cu adevarat in micul paradis la care visezi, trebuie sa te documentezi bine inainte sa achizitionezi terenul. Altfel, risti sa ai surprize dintre cele mai neplacute.


  Sfatul 1. Localizarea terenului este, de departe,...
  28.sep.2016, 06:24
 • Sfaturi pentru utilizarea corecta a masinii de spalat vase
  postat de Admin.MC
  Unii considera ca masina de spalat vase este un lux, altii considera ca-i o necesitate. Cu acest articol nu cautam sa starnim polemica lux versus necesitate versus utilitate, ci sa iti oferim cateva sfaturi pentru utilizarea corecta a masinii de spalat vase. Utilizarea corecta te va scapa de drumurile la service si va creste durata de viata a masinii de spalat vase. Primul si cel mai important sfat este sa folosesti doar detergent special pentru masina de spalat vase. In niciun caz nu folosi d...
  11.sep.2016, 10:41
 • Ghid de inchiriere a apartamentului
  postat de Admin.MC
  Frenezia din perioada de aur a domeniului imobiliar a apus demult. Daca inainte de 2010, cam orice proprietar reusea sa vanda sau sa inchirieze un apartament relativ repede, astazi lucrurile nu mai stau deloc asa. Sigur, daca esti dispus sa inchiriezi apartamentul la un pret mai mic decat media pietei sau a zonei, atunci iti vei gasi repede chirias. In schimb, daca vrei sa gasesti un chirias care sa-ti ofere un pret pe care tu il consideri corect, atunci trebuie sa ai invedere o serie de lucruri. ...
  02.sep.2016, 19:36
 • Ce calitati trebuie sa aiba o menajera
  postat de Admin.MC
  Nimanui nu-i place sa faca ordine si curatenie in propria lui casa, dar nu oricine isi permite sa angajeze o menajera pentru treburile casnice. Alegerea menajerei potrivite este destul de complicat, deoarece aceasta trebuie sa corespunda unei serii de criterii si exigente. Fiecare om are o serie de idei, conceptii si preconceptii despre cum ar trebui sa fie persoana care va intra in casa lui si va face curetenie. Iata care sunt cele mai importante calitati pe care ar trebui sa le aiba o menajera. ...
  24.aug.2016, 10:25
 • Reguli generale privind realizarea traseelor de evacuare a apei uzate (canalizarea)
  postat de Admin.MC

  O instalatie de canalizare reprezinta un sistem de conducte situate pe proprietate publica sau privata ce are rolul de a transporta apele uzate menajere, apele pluviale sau orice alt fluid care indeplineste conditiile de fi deversat conform normelor tehnice si standardelor. Aceasta instalatie nu include colectorul principal de canalizare stradala. Canalizarea menajera sau domestica asigura transportul ape uzate care contin excremente umane si alte substante lichide (ape de spalare necesara...
  04.iul.2016, 16:25
Procesare...
X