Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Termoizolare - doi adezivi pentru o singura fatada

Adună
X
Adună
 •  

 • Termoizolare - doi adezivi pentru o singura fatada

  Am descris pe larg intr-un articol anterior cele mai importante sisteme de constructie pe structura de lemn, cu panouri compozite din fragmente lemnoase (OSB). V-am vorbit, la un moment dat, de necesitatea termoizolarii suplimentare cu placi de polistiren a peretilor acestor case, chiar daca ei contin deja un material rezistent la transfer termic, cum este vata minerala. Revenim la subiect pentru ca sunt cateva deosebiri comparativ cu termoizolarea devenita deja clasica, pe suport de zidarie obisnuita. Diferenta este conferita in special de tipul adezivului folosit pentru lipirea polistirenului si de suruburile, respectiv rozetele de fixare. Toate aceste materiale si accesorii sunt special concepute pentru a asigura fixarea optima si rezistenta in timp a termosistemului. Va prezentam operatiunile de baza, asa cum au fost ele surprinse in atelierul mesterilor Misiunea Casa.

  1. Vom folosi, in schimbul mortarului adeziv cunoscut, un adeziv poliuretanic cu expandare scazuta si buna stabilitate dimensionala. Este recomandat datorita aderentei sale superioare atat la polistiren, cat si la o gama larga de materiale (betoane, tencuieli clasice, panouri compozite din lemn etc).
  2. Adezivul se aplica pe placa de polistiren perimetral si apoi longitudinal, pe axa mediana cea mai lunga. Se utilizeaza un pistol special, la care se ataseaza tubul cu material poliuretanic ce contine si (atentie!) un gaz inflamabil comprimat ce impune protejarea la foc si perforare.
  3. Placa se fixeaza in pozitia dorita si, timp de pana la 20 de minute, se mai pot face corectii de nivel. Temperatura de lucru este cuprinsa intre 0 si 40ºC, la valorile joase fiind necesara umezirea in prealabil a suprafetelor.
  4. La fel se procedeaza si in cazul bucatilor de margine (pentru completare), care au fost debitate conform necesitatilor.
  5. O amplasare intretesuta a placilor de polistiren asigura o repartizare mai economica si mai eficienta a suruburilor de fixare.
  6. Calitatea lipirii a depins, bineinteles, de proprietatile stratului suport. Producatorul chiar recomanda ca, inainte de inceperea lucrarii, sa se faca o mica proba cu bucatele de polistiren care sa fie smulse dupa cateva ore, pentru a stabili compatibilitatea materialelor implicate.
  7. Operatiunile vor continua pana la acoperirea integrala a suprafetei vizate, mai ales a zonelor cu potential de punte termica (in cazul caselor din lemn, in dreptul elementelor metalice.
  8. Asa cum am mai specificat, suruburile sunt special concepute si nu presupun dibluri, ci o fixare simpla in straturile succesive de polistiren si OSB.
  9. Suruburile se introduc treptat, cu o mana manevrand surubelnita cu acumulator, iar cu cealalta tinand rozeta din material plastic pana la fixarea definitiva.
  10. Nu se urmareste ingroparea rozetei in polistiren, caci s-ar putea activa forte elastice care sa respinga surubul.
  11. Elementele de montare au fost plasate in colturile placilor de polistiren si in mijlocul acestora. Surplusul de adeziv se indeparteaza doar mecanic, fara apa sau diluanti care ar distruge acoperirea.
  12. De acum, lucrurile merg dupa metoda clasica: se foloseste mortar adeziv aplicat cu gletiera cu dinti de 8-10 mm...
  13. ... care se trece de mai multe ori pe suprafata polistirenului, pentru a asigura aderenta si distribuirea continua a materialului.
  14. Dupa cum vedeti, uniformitatea stratului de mortar este obtinuta deoarece dintii gletierei au ajuns la albul polistirenului.
  15. Plasa de fibra de sticla se inglobeaza de sus in jos, prin presare usoara, fara a incerca intinderea, chiar daca ati avut ghinionul sa cumparati un produs deformat din fabrica.
  16. Inglobarea se face cu partea dintata a gletierei, ca de obicei. „Burtile” plasei (asa cum le numesc meseriasii) pot fi estompate cu putina atentie.
  17. Se trece cu gletiera pana cand reteaua a fost incorporata cu cativa milimetri in pasta de adeziv...
  18. ... si urmeaza nivelarea, cu marginea neteda. Daca, din loc in loc, plasa tinde sa „iasa la suprafata”, corectia se face prin ingroparea acesteia, si nu prin formarea unor „cocoase” de adeziv.
  19. Urmele rectangulare care pot ramane vor fi acoperite cu tencuiala decorativa. In cazul unei vopsele lavabile de exterior, ele risca sa devina vizibile, deci trebuie evitate.
  20. Urmeaza, bineinteles, o amorsa alba, care sa nu influenteze culorile aplicate ulterior...
  21. ... si stratul de tencuiala, aplicat cu o gletiera cu margini netede. Granulele incluse in compozitie vor face mai dificila aderenta la stratul suport.
  22. Totusi, efectul deosebit al modelului „scoarta de copac”, obtinut in urma driscuirii orizontale, merita tot efortul.
  montare placi polistiren pe lemn
  aplicarea adezivului poliuretanic pe placa de polistiren care urmeaza sa fie aplicata pe lemn
  montare diblu placa de polistiren
  perete din lemn termoizolat
  aplicare masa de spaclu pe polistiren
  aplicare amorsa pe polistirenul cu care sa termoizolat peretele din lemn
  Tencuiala decorativa aplicata pe polistirenul cu care s-a termoizolat lemnul

  Fișiere atașate
   Postarea de comentarii este dezactivată.

  article_tags

  Adună

  Latest Articles

  Adună

  • Muscatele | Paradisul gradinaritului pentru toate gusturile
   postat de Calin Diaconu


   Cand vrei sa-ti transformi gradina, balconul sau teresa intr-un colt de rai primitor si inflorat, muscatele sunt cea mai buna alegere, atat pentru zone cu soare, cat si cu penumbra. Aceasta planta splendida, originara din Africa de Sud, te convinge cu abundenta de flori impresionante, cu o paleta larga de forme si culori si cu nevoi de ingrijire minime. Indiferent ca esti clasic, romantic, vintage sau modern, multumita versatilitatii lor, muscatele se integreaza usor in orice mediu...
   15.mai.2020, 20:22
  • Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi teren pentru casa
   postat de Admin.MC
   Mutarea de la bloc la casa este, probabil, visul oricarui om. Te vei invecina in mod direct cu mult mai putine familii, vei avea mai mult spatiu in care sa locuiesti plus curtea si gradinea aferente, garajul tau, pomi, umbra si liniste. Dar, pentru a putea ajunge cu adevarat in micul paradis la care visezi, trebuie sa te documentezi bine inainte sa achizitionezi terenul. Altfel, risti sa ai surprize dintre cele mai neplacute.


   Sfatul 1. Localizarea terenului este, de departe,...
   28.sep.2016, 06:24
  • Sfaturi pentru utilizarea corecta a masinii de spalat vase
   postat de Admin.MC
   Unii considera ca masina de spalat vase este un lux, altii considera ca-i o necesitate. Cu acest articol nu cautam sa starnim polemica lux versus necesitate versus utilitate, ci sa iti oferim cateva sfaturi pentru utilizarea corecta a masinii de spalat vase. Utilizarea corecta te va scapa de drumurile la service si va creste durata de viata a masinii de spalat vase. Primul si cel mai important sfat este sa folosesti doar detergent special pentru masina de spalat vase. In niciun caz nu folosi d...
   11.sep.2016, 10:41
  • Ghid de inchiriere a apartamentului
   postat de Admin.MC
   Frenezia din perioada de aur a domeniului imobiliar a apus demult. Daca inainte de 2010, cam orice proprietar reusea sa vanda sau sa inchirieze un apartament relativ repede, astazi lucrurile nu mai stau deloc asa. Sigur, daca esti dispus sa inchiriezi apartamentul la un pret mai mic decat media pietei sau a zonei, atunci iti vei gasi repede chirias. In schimb, daca vrei sa gasesti un chirias care sa-ti ofere un pret pe care tu il consideri corect, atunci trebuie sa ai invedere o serie de lucruri. ...
   02.sep.2016, 19:36
  • Ce calitati trebuie sa aiba o menajera
   postat de Admin.MC
   Nimanui nu-i place sa faca ordine si curatenie in propria lui casa, dar nu oricine isi permite sa angajeze o menajera pentru treburile casnice. Alegerea menajerei potrivite este destul de complicat, deoarece aceasta trebuie sa corespunda unei serii de criterii si exigente. Fiecare om are o serie de idei, conceptii si preconceptii despre cum ar trebui sa fie persoana care va intra in casa lui si va face curetenie. Iata care sunt cele mai importante calitati pe care ar trebui sa le aiba o menajera. ...
   24.aug.2016, 10:25
  • Reguli generale privind realizarea traseelor de evacuare a apei uzate (canalizarea)
   postat de Admin.MC

   O instalatie de canalizare reprezinta un sistem de conducte situate pe proprietate publica sau privata ce are rolul de a transporta apele uzate menajere, apele pluviale sau orice alt fluid care indeplineste conditiile de fi deversat conform normelor tehnice si standardelor. Aceasta instalatie nu include colectorul principal de canalizare stradala. Canalizarea menajera sau domestica asigura transportul ape uzate care contin excremente umane si alte substante lichide (ape de spalare necesara...
   04.iul.2016, 16:25
  Procesare...
  X