Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Locuinta moderna si umiditatea

Adună
X
Adună
 •  

 • Locuinta moderna si umiditatea

  O problema stringenta a zilelor noastre este eficientizarea (reducerea) consumului de energie necesar pentru incalzirea sau racirea locuintei. Solutiile vehiculate se inscriu sub genericul „reabilitarea si modernizarea termica a cladirilor“. In mare, se refera la o serie de lucrari executate in interiorul si exteriorul casei si care, in final, cu o investitie rationala, pot reduce cu circa 50% pierderile de energie si, implicit, costurile pentru caldura si apa calda. Exista insa o problema, aceea a pastrarii unui microclimat sanatos si confortabil, la o temperature de 18-21°C: continutul mic de oxigen si, mai ales, o umiditate cu indice de saturatie in vapori de apa de peste 50%. Pe langa investitiile de reabilitare termica, vom lua in considerare si actiunile ulterioare, de zi cu zi, pentru a asigura un ambient sanatos si placut.

  Placarea cu polistiren
  Sistemul termoizolant cu placi de polistiren este aplicabil in exteriorul casei (mai rar in interior), pe pereti, plafoane si
  Termoizolarea cu polistiren si efectul acesteia asupra umiditatii din locuintapardoseli. Pentru o izolare eficienta, care sa duca la o scadere a consumului de energie termica de pana la 80%, se recomanda o grosime a stratului izolant de minim 10 cm. Pentru pereti, se folosesc placi de polistiren expandat, fixate cu dibluri speciale si adezivi, aplicate pe tencuiala clasica, beton, caramida sau BCA. Pardoseala poate fi izolata termic si fonic folosind placi din polistiren cu rezistenta mare la compresiune; o alternativa este turnarea unei sape speciale, din amestec de ciment si polistiren expandat. La montarea placilor, o atentie deosebita trebuie acordata pozitionarii componentelor, cu spatii libere cat mai reduse si legaturi stranse intre placi, pentru a nu se crea conditii favorabile aparitiei condensului, in urma aparitiei puntilor termice. Aceasta tehnologie permite renovarea fatadelor in timp record si cu o estetica apreciata
  Unul din efectele umiditatii - igrasiade multi beneficiari. Inconvenientul este ca materialul are o permeabilitate redusa la vapori,
  ceea ce face din peretii termoizolati o bariera in calea eliminarii naturale a umiditatii din locuinta. In incaperile expuse la umezeala (baie, bucatarie), trebuie sa avem in vedere si o actiune de hidroizolare, ceea ce sporeste procentul de vapori din aerul interior. Practic, termenul de locuinta moderna este de neconceput in lipsa gasirii unor metode de eliminare a umiditatii prin ventilare artificiala sau sisteme de dezumidificare bazate pe principii chimice.
  Prima varianta este cunoscuta ca ceva mai costisitoare si greu de aplicat intr-o casa veche renovata, din cauza cheltuielilor mari de proiectare si modificare a structurii.

  La fereastra
  Pentru un imobil obisnuit, ferestrele reprezinta cam 10% din suprafata, dar pierderea de caldura poate fi de 35%. O actiune rationala in directia izolarii termice si etansarii ferestrelor poate reduce coeficientul de transfer termic pana la 1,1 W/mpK si o izolare fonica de circa 30-35 db. Succesul unei asemenea lucrari e determinat de calitatea geamului termoizolant, dar si de tipul ramelor si calitatea acestora.

  In alegerea profilelor puteti opta pentru cele cu 3, 4 sau 5 camere, iar spatiul dintre foile de geam poate contine aer sau argon (gaz menit a creste potentialul de izolare termica si acustica). Proprietatile tamplariei, sticlei si sistemului de etanseizare sunt tot atatia factori care determina eficienta termica si fonica.
  Pentru ramele de ferestre se foloseste lemn, aluminiu sau PVC, ultimul fiind lider in ceea ce priveste preferintele. Profilele din aluminiu (un material cu conductivitate termica mai mare) pot favoriza formarea condensului, in special cele fara rupere de punte termica. Sunt preferate profilele din PVC datorita faptului ca structura pluricamerala si sistemul de garnituri asigura o buna izolare termica si fonica, raportata la pretul ceva mai scazut.
  Sunt disponibile in culori, forme si texturi variate, usor de adaptat la cladiri vechi dar si la arhitectura moderna. Tamplaria moderna, care nu genereaza condens datorita transferului termic scazut, este recomandata celor cu alergii, caci reprezinta un obstacol in calea intrarii prafului sau noxelor si dezvoltarii microorganismelor.
  Garniturile din cauciuc asigura etanseizare perfecta, deci revenim la problema noastra, a lipsei de circulatie a vaporilor catre exteriorul locuintei. Chiar si in lipsa unei termoizolari cu polistiren, etanseizarea de la nivelul ferestrelor este suficienta pentru a fi nevoiti sa apelam la dezumidificatoare sau sisteme de ventilatie.

  Efectul termoizolarii cu vata asupra nivelului de umiditate

  Tendintele din ultima perioada includ si reconsiderarea materialelor traditionale (caramida, lemn etc) in combinatie cu produse inventate mai recent, precum vata minerala.
  Odaia vopsita
  Un spatiu ambiental confortabil presupune eliminarea mucegaiului si a igrasiei din odai, dusmani ai sanatatii noastre, dar si ai locuintei, care se poate degrada in timp. Mijloacele de combatere sunt complexe, iar printer metodele moderne se numara (in functie de operatiunea efectuata) tencuielile antiigrasie, grunduirea pe baza de copolimeri acrilici sau chiar electrozi „inteligenti“, care resping umezeala din pereti.
  Cea mai accesibila metoda de infrumusetare pentru peretii interior ramane vopseaua lavabila, iar cea extrarezistenta la umiditate si stergere, imbunatatita cu agenti antimucegai, este cu atat mai demna de apreciat.
  Din pacate, insa, cateva dintre aceste metode nu actioneaza decat asupra efectelor, nu si asupra cauzelor, mai ales ca sunt materiale hidroizolante, impermeabile. In paralel cu folosirea lor, eliminarea umiditatii este conditia de baza a confortului nostru. Metoda aerisirii periodice are efecte imediate, ce-I drept, dar implica si pierderi de energie considerabile.

  Incalzire sanatoasa
  Etansarea si izolarea termica a locuintei trebuie sa aiba in vedere pastrarea unui echilibru intre umiditatea din interior si cea din exterior, la care omul este adaptat. Pentru a elimina situatiile in care se poate atinge punctul de roua (conditiile de temperature si presiune care favorizeaza condensul), e necesar ca, pe langa o termoizolare corecta, sa existe si un sistem de incalzire eficient, care sa asigure o temperature uniforma in locuinta. Umiditatea relativa a aerului depinde de temperatura la care este adus mediul ambient. Metoda uzuala pentru apartamente si vile include centralele termice cu tiraj normal sau fortat si camera etansa de ardere, conventionala sau in condensare.
  Cat priveste combustibilul utilizat, centralele termice pe gaz raman cele mai rentabile, prin accesibilitate si pret. Cele pe combustibil solid presupun o investitie initiala mai mare, iar cele electrice sunt potrivite in locuintele de vacanta, costurile de exploatare nefiind tocmai mici. Trebuie specificat, in acelasi timp, ca arderea oricarui tip de combustibil conventional (gaze naturale, petrol, lemn) se face cu degajare de apa, ceea ce inseamna o noua sursa de vapori in locuinta, daca nu se gaseste si o cale de evacuare a lor. E o certitudine ca in anii ce vor veni va trebui sa rationalizam si sa regandim spatiul de locuit, trecand la lucrari si investitii care sa integreze tot ce este mai nou pe piata. Lucrand etapizat si studiind avantajele fiecarui produs, vom avea o idee tot mai complexa despre confort. Iar imbunatatirile pe care le vom aduce vor depinde atat de calitatea produselor, cat si de adaptarea proprietatilor acestora la spatiul unde sunt utilizate.
   Postarea de comentarii este dezactivată.

  article_tags

  Adună

  Latest Articles

  Adună

  • Muscatele | Paradisul gradinaritului pentru toate gusturile
   postat de Calin Diaconu


   Cand vrei sa-ti transformi gradina, balconul sau teresa intr-un colt de rai primitor si inflorat, muscatele sunt cea mai buna alegere, atat pentru zone cu soare, cat si cu penumbra. Aceasta planta splendida, originara din Africa de Sud, te convinge cu abundenta de flori impresionante, cu o paleta larga de forme si culori si cu nevoi de ingrijire minime. Indiferent ca esti clasic, romantic, vintage sau modern, multumita versatilitatii lor, muscatele se integreaza usor in orice mediu...
   15.mai.2020, 20:22
  • Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi teren pentru casa
   postat de Admin.MC
   Mutarea de la bloc la casa este, probabil, visul oricarui om. Te vei invecina in mod direct cu mult mai putine familii, vei avea mai mult spatiu in care sa locuiesti plus curtea si gradinea aferente, garajul tau, pomi, umbra si liniste. Dar, pentru a putea ajunge cu adevarat in micul paradis la care visezi, trebuie sa te documentezi bine inainte sa achizitionezi terenul. Altfel, risti sa ai surprize dintre cele mai neplacute.


   Sfatul 1. Localizarea terenului este, de departe,...
   28.sep.2016, 06:24
  • Sfaturi pentru utilizarea corecta a masinii de spalat vase
   postat de Admin.MC
   Unii considera ca masina de spalat vase este un lux, altii considera ca-i o necesitate. Cu acest articol nu cautam sa starnim polemica lux versus necesitate versus utilitate, ci sa iti oferim cateva sfaturi pentru utilizarea corecta a masinii de spalat vase. Utilizarea corecta te va scapa de drumurile la service si va creste durata de viata a masinii de spalat vase. Primul si cel mai important sfat este sa folosesti doar detergent special pentru masina de spalat vase. In niciun caz nu folosi d...
   11.sep.2016, 10:41
  • Ghid de inchiriere a apartamentului
   postat de Admin.MC
   Frenezia din perioada de aur a domeniului imobiliar a apus demult. Daca inainte de 2010, cam orice proprietar reusea sa vanda sau sa inchirieze un apartament relativ repede, astazi lucrurile nu mai stau deloc asa. Sigur, daca esti dispus sa inchiriezi apartamentul la un pret mai mic decat media pietei sau a zonei, atunci iti vei gasi repede chirias. In schimb, daca vrei sa gasesti un chirias care sa-ti ofere un pret pe care tu il consideri corect, atunci trebuie sa ai invedere o serie de lucruri. ...
   02.sep.2016, 19:36
  • Ce calitati trebuie sa aiba o menajera
   postat de Admin.MC
   Nimanui nu-i place sa faca ordine si curatenie in propria lui casa, dar nu oricine isi permite sa angajeze o menajera pentru treburile casnice. Alegerea menajerei potrivite este destul de complicat, deoarece aceasta trebuie sa corespunda unei serii de criterii si exigente. Fiecare om are o serie de idei, conceptii si preconceptii despre cum ar trebui sa fie persoana care va intra in casa lui si va face curetenie. Iata care sunt cele mai importante calitati pe care ar trebui sa le aiba o menajera. ...
   24.aug.2016, 10:25
  • Reguli generale privind realizarea traseelor de evacuare a apei uzate (canalizarea)
   postat de Admin.MC

   O instalatie de canalizare reprezinta un sistem de conducte situate pe proprietate publica sau privata ce are rolul de a transporta apele uzate menajere, apele pluviale sau orice alt fluid care indeplineste conditiile de fi deversat conform normelor tehnice si standardelor. Aceasta instalatie nu include colectorul principal de canalizare stradala. Canalizarea menajera sau domestica asigura transportul ape uzate care contin excremente umane si alte substante lichide (ape de spalare necesara...
   04.iul.2016, 16:25
  Procesare...
  X