Daca planul unui imobil impune construirea unei scari (fie la o cladire noua, fie la renovarea uneia vechi), la momentul potrivit va fi pusa in discutie problema alegerii variantei optime: dreapta sau in spirala, cu stalp central sau cu podest, din lemn masiv sau o combinatie de materiale precum: lemn, sticla si otel; lacuita, lazurata transparent sau doar impregnata cu ulei samd.
Optiunile pentru executia in stil modern a scarilor sunt la fel de variate precum considerentele de principiu ce le avem in vedere la proiectarea lor. In zonele urbane agglomerate (unde dimensiunile reduse ale terenului impun o suprafata construibila mica) se opteaza pentru variante de scari cvasispiralate, extrem de inguste, realizate la limita dimensiunilor reglementate de normativele in domeniu. Iar, in regiunile rurale accentul e pus pe construirea unor scari mai comode. Astfel, in locuintele din mediul rural sunt intalnite adesea scari interioare cu podest, drepte sau in spirala, pe o patrime din lungimea rampei si cu o latime utila de 90cm pana la 1 m. Pe langa faptul ca locatarii casei le pot urca si cobori mai comod, avantajul acestor scari mai late este ca permit transportarea obiectelor voluminoase. Mai mult, producatorii si expertii din domeniu recomanda intotdeauna intocmirea unor proiecte adecvate necesitatilor, nu doar pentru inlesnirea transportului pieselor de mobilier, ci in primul rand din ratiuni de siguranta. Ele trebuie realizate astfel incat scara sa poata fi utilizata si la o varsta mai inaintata sau, daca apar dificultati locomotorii severe, sa existe suficient spatiu pentru amplasarea unui lift de acces la etaj. Si, tinand cont de faptul ca 99% dintre persoane isi construiesc un imobil o data in viata, argumentele specialistilor sunt demne de luat in seama. O alta problema importanta cu care se confrunta proprietarii priveste aspectul scarii, mai ales daca aceasta va fi integrate in spatiul locuibil.
Astfel, atat materialele utilizate (lemnul sau confectiile metalice pentru balustrada), cat si modelul trebuie alese in asa fel
Va recomandam sa testati scara ce va intereseaza in atelierul unde a fost confectionata sau magazinul unde este expusa, urcand si coborand pe ea, deoarece numai astfel va puteti convinge de reusita executiei si comoditatea utilizarii ei.
Criterii de alegere a scarii
Cele mai importante criterii de selectie a scarii fac referire la detalii privind modul de utilizare si conceptia de amenajare a incaperii. Va recomandam sa tineti seama de urmatoarele aspecte:
- Daca a fost prevazuta o singura scara de acces la nivelul superior (cea principala de evacuare in caz de necesitate), trebuie respectate reglementarile in domeniu, ce impun, de exemplu, o latime utila de minimum 80 cm si o inaltime a balustradei de 90 cm.
- In cazul in care mai exista o scara (secundara), aceasta poate fi executata mai ingusta, mai abrupta sau balansata.
- Cand pe scara trebuie transportate obiecte voluminoase, latimea sa utila va fi intre 90 cm si 1 m.
- Datorita unor maini curente semicirculare pe ambele parti ale scarii, cei in varsta sau cu dificultati locomotorii o pot folosi mai usor.
- Pentru protectia celor mici sunt utile usile mignone cu grilaj sau plasa prevazute la unul dintre cele doua capete ale scarii.
- Intentionati ca scara sa confere un volum sporit incaperii, sa-i reduca dimensiunile sau sa-I pastreze proportiile? In functie de optiune si locul amplasarii, puteti alege varianta inchisa in casa scarii sau cea vizibila.
- In privinta conditiilor de livrare, interesati-va daca sunt cuprinse si alte lucrari sau servicii suplimentare, precum transportul, montarea cu/fara balustrade, lacuirea, ambalajul de protectie a treptelor.
In fotografia din stanga va prezentam o scara artizanala din lemn de fag, perfect realizata. Mana curenta tesita si montantii din lemn rotund, fixati in bucse din otel superior, ii confera un aspect plin de eleganta si rafinament
Scarile sunt percepute tot mai mult ca elemente de mobilier, fapt ce justifica tendinta spre structuri suspendate, ce sunt mai usoare si economisesc spatiul