Turnarea trotuarului casei

Adună
X
Adună
  •  

  • Turnarea trotuarului casei

    Nivelare trotuar proaspat turnatOdată cu ridicarea casei, înainte de a aplica tencuiala decorativă şi a monta burlanele de scurgere a apei pluviale, este necesară amenajarea trotuarelor, de jur-împrejurul casei şi nu numai. Indiferent dacă acestea se realizează la acest moment al construcţiei sau, ulterior, lângă casă sau oriunde este nevoie de o alee de acces către poartă sau în grădină, lucrarea trebuie realizată când mai bine pentru a avea o durabilitate mare.

    Primul pas necesar pentru realizarea trotuarului este marcarea traseului. Cu ajutorul unei rulete stabilim dimensiunile necesare si le transpunem pe teren. Pe fiecare zonă marcată utilizăm ţăruşi, aceştia se înfig în pământ iar pe capete fixăm o sfoară bine întinsă. În acest fel vom delimita întreaga zonă pe care va fi realizat trotuarul. Odată marcat traseul, vom trece la amenajarea terenului în vederea execuţiei lucrării, prima operaţiune este decopertarea solului pe o adâncime de minim 10 cm.
    Pe zona decopertată, pentru a realiza un fundament solid pentru trotuar, se va aplica un strat de pietriş cu aceeaşi grosime. Stratul de pietriş va fi compactat.

    Pasul următor este realizarea cofrajului, fie pe o singură latură dacă discutăm de un trotuar perimetral al casei, fie pe ambele laturi dacă este o aleea de acces din curte. Cofrarea se realizează de cele mai multe ori cu scândură cu grosimea de 20-25 mm, sau orice alt panou care poate sa aibă o rezistentă potrivită şi o planeitate bună. Scândura se va fixata bine şi va fi întărită cu pene de lemn introduse în pământ.

    Pentru un trotuar perimetral la casa, este recomandat ca forma acestuia să fie mărginită în exterior de o buză sub formă de „L” întors, astfel încât capătul trotuarului să fie încastrat în sol, împiedicând pietrişul sa iasă de sub acesta sub acţiunea solicitărilor exterioare, ca de exemplu apa din precipitaţii. Înainte de turnarea efectivă a trotuarului este necesară umezirea pietrişului şi se poate prevede o plasă de armare din oţel cu diametrul de 4mm.
    Este obligatorie realizarea unei pante, mai ales la trotuarele perimetrale ale casei. Panta minimă va fi de ~ 2%, astfel încât apa ce ajunge pe trotuar să fie îndepărtată în mod natural spre exteriorul fundaţiei.

    Următorul pas este turnarea trotuarului. Turnarea se realizează în interiorul delimitat de cofraj, se întinde cu o lopată sau o mistrie pentru zonele mai mici din colţuri. Se vor contura marginile trotuarului prin lovire uşoară cu un ciocan pentru a realiza o mică vibrare a betonului, ceea ce va permite aşezarea corectă a acestuia, fără goluri de aer. Din punct de vedere al mărcii de beton utilizată, calitatea minimă este cea reprezentată de sortimentul B100 sau 150, respectiv C6/7.5 sau C8/10 iar grosimea minimă a trotuarului va fi de circa 8cm.

    După turnarea betonului este necesară asigurarea unui grad de finisare potrivit pentru suprafaţa trotuarului. Nivelăm suprafaţa betonului cu un dreptar sau o scândură cu marginea perfect dreaptă, iar ulterior putem netezi suprafaţa cu o drişcă.
    Ca orice suprafaţă din beton turnat, este necesară asigurarea condiţiilor de uscare controlată, evitarea acţiunii directe a soarelui şi umezirea periodică pe o perioadă de 7 zile de la turnare. Aceste măsuri sunt necesare pe perioada timpului călduros pentru a evita crăparea sau fisurarea suprafeţei.

    Pe suprafaţa trotuarului va fi necesară prevederea rosturilor de contracţie, acestea se realizează prin practicarea unor „şanţuri” la fiecare 2-3 m, cu o lăţime de 1-2 cm şi o adâncime de circa 1/3 din grosimea acestuia.
    Dacă suprafaţa trotuarului ajunge în zona unor elemente ce fac parte din construcţia casei sau curte, sunt necesare rosturile de dilataţie pe toată adâncimea trotuarului.

    Trotuarul poate fi placat sau nu cu alte tipuri de materiale pentru un aspect superior sau poate fi vopsit. La aplicarea unor soluţii de pavare, este necesară dimensionarea astfel încât grosimea pavajului să nu pună afecteze alte elemente constructive, de exemplu evacuarea apei de la burlane.

    • tonycrystian
      #1
      tonycrystian comentat
      Editarea unui comentariu
      imi raspunde si mie cineva la intrebarea pe care am pus-o cu ceva timp in urma?????????

    • Mircea_G
      #2
      Mircea_G comentat
      Editarea unui comentariu
      Răspuns la: Article: Turnarea trotuarului casei

      Postat în original de tonycrystian
      imi raspunde si mie cineva la intrebarea pe care am pus-o cu ceva timp in urma?????????
      Unde ???? .................................................. ...
    Postarea de comentarii este dezactivată.

Categories

Adună

article_tags

Adună

Latest Articles

Adună

  • Deseurile din Constructii si Demolari
    postat de calin.diaconu


    Legea Nr. 211/2011 și Modificările Sale


    Legea Nr. 211 din 15 noiembrie 2011 reprezintă un punct de referință în gestionarea deșeurilor din România, inclusiv a celor din sectorul construcțiilor. Modificările aduse prin actele legislative subsecvente adaugă detalii și clarificări, îmbunătățind implementarea și conformitatea.

    Principalele Obligații ale Firmelor de Construcții
    1. Colectarea selectivă a deșeurilor: Firmele sunt obligate să colecteze selectiv
    ...
    07.apr.2024, 17:53
  • Panta de Canalizare si Importanta Montarii unui Separator de Grasimi
    postat de calin.diaconu
    Atunci când vine vorba de proiectarea și montarea sistemelor de canalizare, doi factori sunt esențiali pentru funcționarea eficientă și durabilitatea sistemului: panta corectă a conductelor și prevenirea blocărilor printr-o întreținere adecvată.

    În acest articol, ne vom concentra pe rolul pe care îl joacă panta conductelor de canalizare și pe beneficiile instalării unui separator de grăsimi.

    Panta Ideală pentru Conductele de Canalizare

    Panta conductei este...
    21.mar.2024, 20:19
  • Sfaturi pentru montarea corecta a Parchetului: Etansarea Plintelor
    postat de Gabriel Dobrin
    Am primit încă o întrebare interesantă pe adresa Forumului nostru, și ne bucurăm să o răspundem, oferind un articol dedicat unui topic de interes: ”Etanșarea plintelor”. Suntem convinși că discuția pe care a deschis-o Domnul M.C. ne va ajuta să înțelegem mai bine că fiecare detaliu contează, dacă ne dorim o amenajare perfectă ...



    Diferențe între Profesioniști și Pasionații DIY

    Înainte de toate, felicitări pentru inițiativa de a vă ocupa personal de montarea...
    17.mar.2024, 21:41
  • Târgul MCE Milano: Oportunitate de Învățare și Dezvoltare în Domeniul HVAC
    postat de calin.diaconu
    Evenimentele din domeniul HVAC, cum ar fi târgul MCE (Mostra Convegno Expocomfort) de la Milano, reprezintă puncte de reper importante pentru profesioniști și studenți interesați de ultimele tendințe și tehnologii din sectorul încălzirii, ventilației, climatizării, surselor regenerabile, eficienței energetice și managementului apei. Aceste evenimente sunt esențiale pentru consolidarea unei comunități dinamice și inovatoare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între...
    12.mar.2024, 12:49
  • Cum izolezi apartamentul tău de zgomotul transformatorului: Ghid complet
    postat de calin.diaconu


    Trăind în proximitatea unui transformator, te-ai putea confrunta cu un zgomot constant și enervant care pare să pătrundă fără oprire prin zidurile apartamentului tău. Acest zgomot nu numai că perturbă liniștea căminului tău, dar poate avea și consecințe neplăcute asupra sănătății tale mintale și fizice. În contextul actual, în care confortul și liniștea în habitatul propriu sunt mai importante decât oricând, este esențial să găsim soluții eficiente...
    18.feb.2024, 05:13
  • Detectorul de gaze
    postat de dana.danescu

    Atunci când eşti preocupat de siguranţa ta şi a întregii familii, ştii că montarea unui detector de gaz în camera în care se afla un aparat consumator de gaz (fie el un aragaz, un convector, un boiler sau o centrală termică) este absolut obligatorie.

    Detectoarele de gaz sunt proiectate şi fabricate pentru a preveni producerea evenimentelor neplăcute datorate scurgerilor accidentale de gaz metan şi a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon. Cum îl alegi, cum se montează...
    10.ian.2022, 15:46
Procesare...