Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Turnarea trotuarului casei

Adună
X
Adună
 •  

 • Turnarea trotuarului casei

  Nivelare trotuar proaspat turnatOdată cu ridicarea casei, înainte de a aplica tencuiala decorativă şi a monta burlanele de scurgere a apei pluviale, este necesară amenajarea trotuarelor, de jur-împrejurul casei şi nu numai. Indiferent dacă acestea se realizează la acest moment al construcţiei sau, ulterior, lângă casă sau oriunde este nevoie de o alee de acces către poartă sau în grădină, lucrarea trebuie realizată când mai bine pentru a avea o durabilitate mare.

  Primul pas necesar pentru realizarea trotuarului este marcarea traseului. Cu ajutorul unei rulete stabilim dimensiunile necesare si le transpunem pe teren. Pe fiecare zonă marcată utilizăm ţăruşi, aceştia se înfig în pământ iar pe capete fixăm o sfoară bine întinsă. În acest fel vom delimita întreaga zonă pe care va fi realizat trotuarul. Odată marcat traseul, vom trece la amenajarea terenului în vederea execuţiei lucrării, prima operaţiune este decopertarea solului pe o adâncime de minim 10 cm.
  Pe zona decopertată, pentru a realiza un fundament solid pentru trotuar, se va aplica un strat de pietriş cu aceeaşi grosime. Stratul de pietriş va fi compactat.

  Pasul următor este realizarea cofrajului, fie pe o singură latură dacă discutăm de un trotuar perimetral al casei, fie pe ambele laturi dacă este o aleea de acces din curte. Cofrarea se realizează de cele mai multe ori cu scândură cu grosimea de 20-25 mm, sau orice alt panou care poate sa aibă o rezistentă potrivită şi o planeitate bună. Scândura se va fixata bine şi va fi întărită cu pene de lemn introduse în pământ.

  Pentru un trotuar perimetral la casa, este recomandat ca forma acestuia să fie mărginită în exterior de o buză sub formă de „L” întors, astfel încât capătul trotuarului să fie încastrat în sol, împiedicând pietrişul sa iasă de sub acesta sub acţiunea solicitărilor exterioare, ca de exemplu apa din precipitaţii. Înainte de turnarea efectivă a trotuarului este necesară umezirea pietrişului şi se poate prevede o plasă de armare din oţel cu diametrul de 4mm.
  Este obligatorie realizarea unei pante, mai ales la trotuarele perimetrale ale casei. Panta minimă va fi de ~ 2%, astfel încât apa ce ajunge pe trotuar să fie îndepărtată în mod natural spre exteriorul fundaţiei.

  Următorul pas este turnarea trotuarului. Turnarea se realizează în interiorul delimitat de cofraj, se întinde cu o lopată sau o mistrie pentru zonele mai mici din colţuri. Se vor contura marginile trotuarului prin lovire uşoară cu un ciocan pentru a realiza o mică vibrare a betonului, ceea ce va permite aşezarea corectă a acestuia, fără goluri de aer. Din punct de vedere al mărcii de beton utilizată, calitatea minimă este cea reprezentată de sortimentul B100 sau 150, respectiv C6/7.5 sau C8/10 iar grosimea minimă a trotuarului va fi de circa 8cm.

  După turnarea betonului este necesară asigurarea unui grad de finisare potrivit pentru suprafaţa trotuarului. Nivelăm suprafaţa betonului cu un dreptar sau o scândură cu marginea perfect dreaptă, iar ulterior putem netezi suprafaţa cu o drişcă.
  Ca orice suprafaţă din beton turnat, este necesară asigurarea condiţiilor de uscare controlată, evitarea acţiunii directe a soarelui şi umezirea periodică pe o perioadă de 7 zile de la turnare. Aceste măsuri sunt necesare pe perioada timpului călduros pentru a evita crăparea sau fisurarea suprafeţei.

  Pe suprafaţa trotuarului va fi necesară prevederea rosturilor de contracţie, acestea se realizează prin practicarea unor „şanţuri” la fiecare 2-3 m, cu o lăţime de 1-2 cm şi o adâncime de circa 1/3 din grosimea acestuia.
  Dacă suprafaţa trotuarului ajunge în zona unor elemente ce fac parte din construcţia casei sau curte, sunt necesare rosturile de dilataţie pe toată adâncimea trotuarului.

  Trotuarul poate fi placat sau nu cu alte tipuri de materiale pentru un aspect superior sau poate fi vopsit. La aplicarea unor soluţii de pavare, este necesară dimensionarea astfel încât grosimea pavajului să nu pună afecteze alte elemente constructive, de exemplu evacuarea apei de la burlane.

  • tonycrystian
   #1
   tonycrystian comentat
   Editarea unui comentariu
   imi raspunde si mie cineva la intrebarea pe care am pus-o cu ceva timp in urma?????????

  • Mircea G
   #2
   Mircea G comentat
   Editarea unui comentariu
   Răspuns la: Article: Turnarea trotuarului casei

   Postat în original de tonycrystian
   imi raspunde si mie cineva la intrebarea pe care am pus-o cu ceva timp in urma?????????
   Unde ???? .................................................. ...
  Postarea de comentarii este dezactivată.

article_tags

Adună

Latest Articles

Adună

 • Muscatele | Paradisul gradinaritului pentru toate gusturile
  postat de Calin Diaconu


  Cand vrei sa-ti transformi gradina, balconul sau teresa intr-un colt de rai primitor si inflorat, muscatele sunt cea mai buna alegere, atat pentru zone cu soare, cat si cu penumbra. Aceasta planta splendida, originara din Africa de Sud, te convinge cu abundenta de flori impresionante, cu o paleta larga de forme si culori si cu nevoi de ingrijire minime. Indiferent ca esti clasic, romantic, vintage sau modern, multumita versatilitatii lor, muscatele se integreaza usor in orice mediu...
  15.mai.2020, 20:22
 • Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi teren pentru casa
  postat de Admin.MC
  Mutarea de la bloc la casa este, probabil, visul oricarui om. Te vei invecina in mod direct cu mult mai putine familii, vei avea mai mult spatiu in care sa locuiesti plus curtea si gradinea aferente, garajul tau, pomi, umbra si liniste. Dar, pentru a putea ajunge cu adevarat in micul paradis la care visezi, trebuie sa te documentezi bine inainte sa achizitionezi terenul. Altfel, risti sa ai surprize dintre cele mai neplacute.


  Sfatul 1. Localizarea terenului este, de departe,...
  28.sep.2016, 06:24
 • Sfaturi pentru utilizarea corecta a masinii de spalat vase
  postat de Admin.MC
  Unii considera ca masina de spalat vase este un lux, altii considera ca-i o necesitate. Cu acest articol nu cautam sa starnim polemica lux versus necesitate versus utilitate, ci sa iti oferim cateva sfaturi pentru utilizarea corecta a masinii de spalat vase. Utilizarea corecta te va scapa de drumurile la service si va creste durata de viata a masinii de spalat vase. Primul si cel mai important sfat este sa folosesti doar detergent special pentru masina de spalat vase. In niciun caz nu folosi d...
  11.sep.2016, 10:41
 • Ghid de inchiriere a apartamentului
  postat de Admin.MC
  Frenezia din perioada de aur a domeniului imobiliar a apus demult. Daca inainte de 2010, cam orice proprietar reusea sa vanda sau sa inchirieze un apartament relativ repede, astazi lucrurile nu mai stau deloc asa. Sigur, daca esti dispus sa inchiriezi apartamentul la un pret mai mic decat media pietei sau a zonei, atunci iti vei gasi repede chirias. In schimb, daca vrei sa gasesti un chirias care sa-ti ofere un pret pe care tu il consideri corect, atunci trebuie sa ai invedere o serie de lucruri. ...
  02.sep.2016, 19:36
 • Ce calitati trebuie sa aiba o menajera
  postat de Admin.MC
  Nimanui nu-i place sa faca ordine si curatenie in propria lui casa, dar nu oricine isi permite sa angajeze o menajera pentru treburile casnice. Alegerea menajerei potrivite este destul de complicat, deoarece aceasta trebuie sa corespunda unei serii de criterii si exigente. Fiecare om are o serie de idei, conceptii si preconceptii despre cum ar trebui sa fie persoana care va intra in casa lui si va face curetenie. Iata care sunt cele mai importante calitati pe care ar trebui sa le aiba o menajera. ...
  24.aug.2016, 10:25
 • Reguli generale privind realizarea traseelor de evacuare a apei uzate (canalizarea)
  postat de Admin.MC

  O instalatie de canalizare reprezinta un sistem de conducte situate pe proprietate publica sau privata ce are rolul de a transporta apele uzate menajere, apele pluviale sau orice alt fluid care indeplineste conditiile de fi deversat conform normelor tehnice si standardelor. Aceasta instalatie nu include colectorul principal de canalizare stradala. Canalizarea menajera sau domestica asigura transportul ape uzate care contin excremente umane si alte substante lichide (ape de spalare necesara...
  04.iul.2016, 16:25
Procesare...
X