5 mituri legate de cutremure

Adună
X
Adună
  •  

  • 5 mituri legate de cutremure

    Marile cutremurele din Romania precum cele din noiembrie 1940, martie 1977, august 1986 si mai 1990,
    toate avand magnitudine de cel putin 7,0 MW, au lasat urme adanci in subconstientul romanilor. Amintirile distrugerilor si pierderilor de vieti de la cutremurele anterioare, precum si neincrederea in calitatea si siguranta cladirilor din Romania, ne fac pe toti sa ne temem atunci cand simtim ca se zgaltaie casa cu noi. Totodata, s-au dezvoltat o serie de mituri legate de cutremure, dar oare cat sunt ele adevarate?


    Mitul animalelor care presimt cutremurul si devin agitate cu 2-3 minute inainte ca acesta sa se produca si sa fie resimtit si de catre oameni. Sunt multe persoane care considera ca un animal de companie precum un caine sau o pisica ar putea simti cutremurul cu cateva minute inainte si i-ar putea avertiza din timp. Adevarul este ca nu s-a putut demonstra o corelatie directa intre producerea unui cutremur si schimbarea comportamentului cainilor sau pasarilor, de exemplu. Si chiar daca ar simti primele vibratii ale pamantului, acest lucru s-ar intampla probabil cu cateva secunde inainte sa simta si omul, deci nu cu mult mai devreme.

    Mitul conform caruia cutremurele mici si dese sunt “bune” pentru ca disipa tensiunea din placile tectonice, impiedicand astfel producerea unui cutremur mare. FALS! 32 de cutremure de 5,5 grade pe scara Richter echivaleaza cu un cutremur de 6,5 grade Richter. Asta inseamna ca, pentru a se disipa energia care produce un cutremur de 9 grade Richter, avem nevoie, TEORETIC, de aproximativ 1.000.0000 de cutremure cu magnitudinea 5 pe scara Richter.

    Mitul aplicatiilor mobile care te avertizeaza din timp. Si acesta este fals. Sa luam cazul Romaniei. Majoritatea cutremurelor se produc in Vrancea, acesta este locul unde placa tectonica ce poarta Marea Neagra si Dobrogea subduce, adica intra sub placa tectonica ce poarta Muntii Carpati. In cazul unui cutremur produs in Vrancea, undele seismice ajung in București dupa aproximativ 35-40 de secunde. Pur si simplu, in acest interval teribil de scurt, chiar daca primesti avertizarea de cutremur pe telefon, nu ai cand o vezi, sa o citesti. De timp de reactie nici nu se mai pune problema.

    Mitul adapostului sub pragul ușii. Acest lucru este valabil la casele vechi, care de obicei au usi din lemn masiv, rezistent. La casele noi, usile nu mai sunt atat de puternice, multe dintre ele sunt din profile PVC, iar cei mai multi pereti sunt de compartimentare, nu structurali.

    Mitul fenomenelor meteorologice care preced cutremurul. Si acesta este fals. Cutremurele se petrec sub scoarta terestra la adancimi mari, pur si simplu nu au cum sa aiba vreo legatura cu ploile, seceta sau alunecarile de teren, acestea fiind fenomene care se produc la suprafata pamantului si nu au cum sa influenteze miscarea placilor tectonice.

    Ok, concluzia este ca nu putem preveni cutremurele si nici nu putem primi avertizari din timp astfel ca, pentru a nu fi raniti, singura solutie este sa avem o casa care sa respecte normele de construire si sa nu avem corpuri de mobile care sa se prabuseasca peste noi.

    In incheiere, iti aratam o simulare la scara de 1:1 a unui cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade Richter, realizata de cercetatorii japonezi, si efectele pe care un astfel de cutremur le are asupra structurii de rezistenta a cladirii. Chiar este impresionant.

      Postarea de comentarii este dezactivată.

    Categories

    Adună

    article_tags

    Adună

    Latest Articles

    Adună

    • Deseurile din Constructii si Demolari
      postat de calin.diaconu


      Legea Nr. 211/2011 și Modificările Sale


      Legea Nr. 211 din 15 noiembrie 2011 reprezintă un punct de referință în gestionarea deșeurilor din România, inclusiv a celor din sectorul construcțiilor. Modificările aduse prin actele legislative subsecvente adaugă detalii și clarificări, îmbunătățind implementarea și conformitatea.

      Principalele Obligații ale Firmelor de Construcții
      1. Colectarea selectivă a deșeurilor: Firmele sunt obligate să colecteze selectiv
      ...
      07.apr.2024, 17:53
    • Panta de Canalizare si Importanta Montarii unui Separator de Grasimi
      postat de calin.diaconu
      Atunci când vine vorba de proiectarea și montarea sistemelor de canalizare, doi factori sunt esențiali pentru funcționarea eficientă și durabilitatea sistemului: panta corectă a conductelor și prevenirea blocărilor printr-o întreținere adecvată.

      În acest articol, ne vom concentra pe rolul pe care îl joacă panta conductelor de canalizare și pe beneficiile instalării unui separator de grăsimi.

      Panta Ideală pentru Conductele de Canalizare

      Panta conductei este...
      21.mar.2024, 20:19
    • Sfaturi pentru montarea corecta a Parchetului: Etansarea Plintelor
      postat de Gabriel Dobrin
      Am primit încă o întrebare interesantă pe adresa Forumului nostru, și ne bucurăm să o răspundem, oferind un articol dedicat unui topic de interes: ”Etanșarea plintelor”. Suntem convinși că discuția pe care a deschis-o Domnul M.C. ne va ajuta să înțelegem mai bine că fiecare detaliu contează, dacă ne dorim o amenajare perfectă ...



      Diferențe între Profesioniști și Pasionații DIY

      Înainte de toate, felicitări pentru inițiativa de a vă ocupa personal de montarea...
      17.mar.2024, 21:41
    • Târgul MCE Milano: Oportunitate de Învățare și Dezvoltare în Domeniul HVAC
      postat de calin.diaconu
      Evenimentele din domeniul HVAC, cum ar fi târgul MCE (Mostra Convegno Expocomfort) de la Milano, reprezintă puncte de reper importante pentru profesioniști și studenți interesați de ultimele tendințe și tehnologii din sectorul încălzirii, ventilației, climatizării, surselor regenerabile, eficienței energetice și managementului apei. Aceste evenimente sunt esențiale pentru consolidarea unei comunități dinamice și inovatoare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între...
      12.mar.2024, 12:49
    • Cum izolezi apartamentul tău de zgomotul transformatorului: Ghid complet
      postat de calin.diaconu


      Trăind în proximitatea unui transformator, te-ai putea confrunta cu un zgomot constant și enervant care pare să pătrundă fără oprire prin zidurile apartamentului tău. Acest zgomot nu numai că perturbă liniștea căminului tău, dar poate avea și consecințe neplăcute asupra sănătății tale mintale și fizice. În contextul actual, în care confortul și liniștea în habitatul propriu sunt mai importante decât oricând, este esențial să găsim soluții eficiente...
      18.feb.2024, 05:13
    • Detectorul de gaze
      postat de dana.danescu

      Atunci când eşti preocupat de siguranţa ta şi a întregii familii, ştii că montarea unui detector de gaz în camera în care se afla un aparat consumator de gaz (fie el un aragaz, un convector, un boiler sau o centrală termică) este absolut obligatorie.

      Detectoarele de gaz sunt proiectate şi fabricate pentru a preveni producerea evenimentelor neplăcute datorate scurgerilor accidentale de gaz metan şi a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon. Cum îl alegi, cum se montează...
      10.ian.2022, 15:46
    Procesare...