Reguli generale privind realizarea traseelor de evacuare a apei uzate (canalizarea)

Adună
X
Adună
  •  

  • Reguli generale privind realizarea traseelor de evacuare a apei uzate (canalizarea)

    Tevi folosite la eliminarea apei uzate menajare
    O instalatie de canalizare reprezinta un sistem de conducte situate pe proprietate publica sau privata ce are rolul de a transporta apele uzate menajere, apele pluviale sau orice alt fluid care indeplineste conditiile de fi deversat conform normelor tehnice si standardelor. Aceasta instalatie nu include colectorul principal de canalizare stradala. Canalizarea menajera sau domestica asigura transportul ape uzate care contin excremente umane si alte substante lichide (ape de spalare necesara omului, apele rezultate din diverse activitati casnice cum sunt prepararea hranei, asigurarea curateniei etc.) care trebuie evacuate din gospodarie

    Instalatia de canalizare este compusa din doua zone oarecum distincte, o parte interioara ce are ca rol colectarea apei de la diversele obiecte sanitare sau puncte de evacuare a apei uzate, si alta parte ce asigura transportul in exteriorul locuintei, prin curtea casei catre reteaua stradala (colectorul) sau sistemele individuale de tratare a apei uzate (de exemplu fosa septica).

    Pe partea interioara a cladirilor instalatia de canalizare se proiecteaza cu retele separate, in functie de natura apelor colectate, si anume:
    - ape uzate;
    - ape meteorice;
    - ape care contin substante agresive (acizi, baze etc.);
    - ape uzate provenite de la bucatariile unitatilor de alimentatie, garaje etc.;
    - ape contaminate provenite de la spitale de boli contagioase, laboratoare de analize medicale, laboratoare cu substante radioactive;
    - ape ce contin substante combustibile.

    Colectarea la retelele exterioare a apelor de canalizare din interiorul cladirilor se face numai dupa tratarea lor, cand este cazul, prin neutralizare, dezinfectie, separarea grasimilor sau a nisipurilor etc. Pentru aplicatiile domestice este de interes utilizarea separatoarelor de grasimi. De asemenea, este recomandata utilizarea tocatoarelor de reziduuri, acestea diminuand masele semnificative ale corpurilor solide evacuate cu sau fara intentie.
    In cazurile in care canalizarea exterioara intra sub presiune in timpul ploilor mari, legarea la canal a obiectelor sanitare, precum si a altor puncte de consum situate sub nivelul strazii, se face printr-o retea separata, luandu-se pentru aceasta retea, masuri de inlaturare a pericolului de refulare si anume:
    - racordarea indirecta, prin intermediul unei statii de pompare pentru ape uzate;
    - prevederea de armaturi contra refularii de tip cu inchidere etansa;
    - folosirea de sisteme de drenare in sol a apelor meteorice

    Dezavantajul solutiilor cu armaturi contra refularii este ca necesita interventie din partea personalului de exploatare sau beneficiarului.

    Instalatia interioara de canalizare se leaga la reteaua exterioara, prin intermediul unui camin de vizitare. In terenurile normale, caminele de vizitare se amplaseaza fata de cladire, la distanta minima de 1,5 m si la distanta maxima de 10 m.
    Sistemul de canalizare exterioara, din cadrul ansamblurilor de cladiri poate fi unitar sau separativ si se stabileste corespunzator sistemului de canalizare publica.
    In ansamblurile de locuinte si in incinte de productie, traseele colectoarelor se coordoneaza cu restul conductelor, amplasandu-se la distante cerute de norme (STAS 8591).

    Legarea conductelor de canalizare in caminele adanci, in care se realizeaza o diferenta de nivel mai mare de 50 cm intre cota de intrare a conductelor si radierul, se
    face astfel incat sa fie evitata degradarea radierului si, in acelasi timp, sa nu fie stanjenit
    accesul personalului de exploatare in camin.

    Racordul de canalizare
    Legarea instalatiei de canalizare dintr-o incinta la reteaua de canalizare din ansamblul de cladiri, se recomanda sa se faca printr-un singur racord. Caminul de racord se prevede la limita incintei. In cazuri exceptionale se admite amplasarea caminului de racord pe trotuar, tinand seama de existenta altor instalatii subterane.

    Colectoare orizontale
    La alegerea traseului colectoarelor orizontale, se au in vedere urmatoarele:
    - in cladirile cu subsol, in care traseele sunt accesibile, se reduce la minimum numarul de iesiri ale conductelor de canalizare din cladiri;
    - se reduce la minimum numarul schimbarilor de directie;
    - racordarile legaturilor coloanelor la colectoare se face cu un unghi de max. 45°.

    La cladirile fara subsol amplasate in terenuri normale se admite montarea ingropata in pamant sub pardoseala a conductelor de canalizare cu trasee cat mai scurte, fara schimbari de directie, cu posibilitati de interventie pentru desfundare.
    Nu se admite montarea conductelor in pardoseala, sub utilaje.
    Schimbarile de directie se fac cu unghiuri pana la 90°. Nu se utilizeaza ramificatii duble pe orizontala.
    Se prevad tuburi (piese) de curatire la schimbari de directie, la punctele de ramificatie greu accesibile pentru curatire din alte locuri, precum si pe trasee rectilinii lungi conform prevederilor din normative.
    Fișiere Atașate
      Postarea de comentarii este dezactivată.

    Categories

    Adună

    article_tags

    Adună

    Latest Articles

    Adună

    • Deseurile din Constructii si Demolari
      postat de calin.diaconu


      Legea Nr. 211/2011 și Modificările Sale


      Legea Nr. 211 din 15 noiembrie 2011 reprezintă un punct de referință în gestionarea deșeurilor din România, inclusiv a celor din sectorul construcțiilor. Modificările aduse prin actele legislative subsecvente adaugă detalii și clarificări, îmbunătățind implementarea și conformitatea.

      Principalele Obligații ale Firmelor de Construcții
      1. Colectarea selectivă a deșeurilor: Firmele sunt obligate să colecteze selectiv
      ...
      07.apr.2024, 17:53
    • Panta de Canalizare si Importanta Montarii unui Separator de Grasimi
      postat de calin.diaconu
      Atunci când vine vorba de proiectarea și montarea sistemelor de canalizare, doi factori sunt esențiali pentru funcționarea eficientă și durabilitatea sistemului: panta corectă a conductelor și prevenirea blocărilor printr-o întreținere adecvată.

      În acest articol, ne vom concentra pe rolul pe care îl joacă panta conductelor de canalizare și pe beneficiile instalării unui separator de grăsimi.

      Panta Ideală pentru Conductele de Canalizare

      Panta conductei este...
      21.mar.2024, 20:19
    • Sfaturi pentru montarea corecta a Parchetului: Etansarea Plintelor
      postat de Gabriel Dobrin
      Am primit încă o întrebare interesantă pe adresa Forumului nostru, și ne bucurăm să o răspundem, oferind un articol dedicat unui topic de interes: ”Etanșarea plintelor”. Suntem convinși că discuția pe care a deschis-o Domnul M.C. ne va ajuta să înțelegem mai bine că fiecare detaliu contează, dacă ne dorim o amenajare perfectă ...



      Diferențe între Profesioniști și Pasionații DIY

      Înainte de toate, felicitări pentru inițiativa de a vă ocupa personal de montarea...
      17.mar.2024, 21:41
    • Târgul MCE Milano: Oportunitate de Învățare și Dezvoltare în Domeniul HVAC
      postat de calin.diaconu
      Evenimentele din domeniul HVAC, cum ar fi târgul MCE (Mostra Convegno Expocomfort) de la Milano, reprezintă puncte de reper importante pentru profesioniști și studenți interesați de ultimele tendințe și tehnologii din sectorul încălzirii, ventilației, climatizării, surselor regenerabile, eficienței energetice și managementului apei. Aceste evenimente sunt esențiale pentru consolidarea unei comunități dinamice și inovatoare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între...
      12.mar.2024, 12:49
    • Cum izolezi apartamentul tău de zgomotul transformatorului: Ghid complet
      postat de calin.diaconu


      Trăind în proximitatea unui transformator, te-ai putea confrunta cu un zgomot constant și enervant care pare să pătrundă fără oprire prin zidurile apartamentului tău. Acest zgomot nu numai că perturbă liniștea căminului tău, dar poate avea și consecințe neplăcute asupra sănătății tale mintale și fizice. În contextul actual, în care confortul și liniștea în habitatul propriu sunt mai importante decât oricând, este esențial să găsim soluții eficiente...
      18.feb.2024, 05:13
    • Detectorul de gaze
      postat de dana.danescu

      Atunci când eşti preocupat de siguranţa ta şi a întregii familii, ştii că montarea unui detector de gaz în camera în care se afla un aparat consumator de gaz (fie el un aragaz, un convector, un boiler sau o centrală termică) este absolut obligatorie.

      Detectoarele de gaz sunt proiectate şi fabricate pentru a preveni producerea evenimentelor neplăcute datorate scurgerilor accidentale de gaz metan şi a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon. Cum îl alegi, cum se montează...
      10.ian.2022, 15:46
    Procesare...