1 Afla pretul zonei. Degeaba vrei tu sa obtii pe apartamentul tau cu 2 camere o chirie de 2.000 lei pe luna, daca pretul zonei este de 1.400 lei. Cei care doresc sa inchirieze un apartament cunosc, de obicei, pretul pietei, dar daca tu ceri mult mai mult, chiriasii te vor ocoli iar tu te vei frustra. Nu incerca sa obtii in Galati o chirie de Bucuresti, nu incerca sa obtii in cartierul Colentina o chirie de Magheru.
2 Stabileste daca-l inchiriezi complet mobilat si utilat sau nu. Majoritatea celor care locuiesc cu chirie prefera sa se mute intr-un apartament complet mobilat si utilat. Nimeni nu vrea sa-si cumpere o masina de spalat rufe sau un frigider pe care apoi sa-l mute din apartament in apartament, nimeni nu vrea sa-si monteze si demonteze dulapul din doi in doi ani. Evident, exista si oameni care prefera sa inchirieze un apartament gol, pe care sa-l mobileze si utileze cu propriile lor lucruri, dar acestia iti vor oferi o chirie mai mica pe un apartament gol. Este logic ca pe un apartament fara frigider si fara pat nu poti cere acelasi pret ca pe unul complet mobilat si utilat. Iar cale de mijloc nu prea exista, nu poti scoate la inchiriat un apartament care are tot ce-i trebuie, dar ii lipseste un electrocasnic indispensabil, pentru ca nu-i poti cere chiriasului sa-si cumpere din banii lui ceea ce tu nu vrei sa cumperi din banii tai.
3 Asigura-te ca apartamentul are toate utilitatile. Cel care se muta in apartamentul tau are nevoie nu doar de pat si frigider, ci si de internet, cablu TV, apa curenta sau gaze. Facturile la aceste utilitati si servicii trebuie sa fie platite la zi, nu poti sa inchiriezi un apartament care a fost debransat de la reteaua de apa, gaze sau termoficare.
4 Fa toate reparatiile. Instalatiile sanitare se defecteaza in timp, lucrurile se mai strica. Schimba bateria de la chiuveta din baie daca este cazul, cheama un instalator sa repare racordul care acum picura si care sigur va ceda peste cateva luni. Degeaba ai apartamentul complet mobilat si utilat, daca dormitorul este plin de igrasie, putini vor accepta sa-l inchirieze. Ideea este sa faci o lista a defectiunilor, sa le remediezi, si abia apoi sa dai anuntul de inchiriere.
5 Fii corect si nu minti. Nu-i spune viitorului tau chirias ca apartamentul are internet, daca providerul ti-a taiat acest serviciu de luni bune, nu-l minti ca la iarna va avea caldura cand, de fapt, blocul a fost debransat de la reteaua de termoficare din cauza facturilor neplatite. Mintindu-l si ascunzandu-i lucruri nu faci decat sa-l enervezi si sa-l determini sa-si caute un alt apartament pe care sa-l inchirieze.
6 Fa curatenie generala. Chiar daca mobilierul si electrocasnicele sunt de calitate, nu poti organiza o vizionare daca apartamentul este murdar. Asta inseamna ca trebuie sa faci curatenie generala sau sa angajezi o persoana sau firma care sa faca asta in locul tau. Totodata, daca este cazul, fa si o dezinsectie. Gandacii de bucatarie alunga orice chirias. Nimeni nu vrea sa plateasca bani ca sa imparta apartamentul cu gandacii.
Si mai e ceva. Fa poze elocvente. Atunci cand dai anuntul pe un site de specialitate, pozele sunt cele care ii fac pe potentialii chiriasi sa te sune si sa programeze o vizionare. Deci pozeaza baia, bucataria, dormitorul si sufrageria din mai multe unghiuri, astfel incat cel care vede pozele sa isi poata face o idee cat mai clara despre apartamentul pe care tu vrei sa-l oferui spre inchiriere.