Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi teren pentru casa

Adună
X
Adună
 •  

 • Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi teren pentru casa

  Achizitie casaMutarea de la bloc la casa este, probabil, visul oricarui om. Te vei invecina in mod direct cu mult mai putine familii, vei avea mai mult spatiu in care sa locuiesti plus curtea si gradinea aferente, garajul tau, pomi, umbra si liniste. Dar, pentru a putea ajunge cu adevarat in micul paradis la care visezi, trebuie sa te documentezi bine inainte sa achizitionezi terenul. Altfel, risti sa ai surprize dintre cele mai neplacute.


  Sfatul 1. Localizarea terenului este, de departe, cea mai importanta. Esti dispus sa-ti cumperi un teren in camp, fara niciun vecin in jur si fara drum de acces? Esti dispus sa ramai iarna izolat de lume, sa nu poti ajunge la serviciu, magazin sau farmacie din cauza ca esti blocat de nametii de zapada? In a doua sau a treia comuna de langa oras, aproape de drumul asfaltat, parca ai curajul sa-ti ridici o casa, dar pe un teren care tocmai a fost trecut din registrul agricol in cel intravilan, fara niciun vecin sau drum asfaltat pe o raza de 1 kilometru, nu prea pare o idee buna. Evident, cea mai buna varianta o reprezinta un teren in oras, dar poti alege si unul in afara orasului, cu conditia sa nu fie mai departe de 10 kilometri.

  Sfatul 2. Fii foarte atent la acte. Nu cumpara un teren care se afla in litigiu, care are probleme cu actele, nu cumpara promisiuni. De exemplu, chiar daca pretul este foarte bun, nu cumpara un teren care se afla in extravilan, chiar daca pentru el a fost depusa cerere la primarie sa fie trecut in intravilan. Terenurile extravilane nu sunt intotdeauna usor de transformat in intravilane.

  Sfatul 3. Distanta fata de utilitati este si ea extrem de importanta. Cu cat reteaua electrica si cea de gaze sunt mai departe, cu atat te va costa mai mult racordarea la aceste utilitati. Totodata, ia in calcul solutiile alternative pentru utilitatile care nu sunt disponibile in zona. Nu exista retea de apa, va trebui sa-ti faci fantana si sa cumperi un hidrofor. Nu exista canalizare, ia in calcul costul unei fose septice si a vidanjarii.

  Sfatul 4. Drumul de acces la parcela ta este important. Asta daca exista drum de acces. Daca nu exista, va trebui sa-l amenajezi tu, singur sau impreuna cu vecinii. Ai vecini? Sunt de acord sa investeasca in asa ceva? Nu te baza pe primarie, s-ar putea sa nu-ti amenajeze drum de acces daca n-ai printre vecini un functionar public.

  Sfatul 5. Distanta fata de punctele de interes. Cat de departe este terenul de magazin, de gradinita, de scoala generala sau liceu? Sunt ele asezate in drumul tau spre serviciu sau vei fi nevoit sa faci un lung ocol ca sa-ti lasi copilul la scoala dimineata si sa-l iei de la afterschool seara?


  Si un ultim sfat, de incheiere, poate chiar cel mai important. Asigura-te ca terenul pe care il cumperi este terenul pe care l-ai vazut. Din pacate, inca exista multi vanzatori tepari care, desi prezinta un teren foarte bine situat, in acte vand un teren diferit de cel prezentat.

  • Alex_D
   #3
   Alex_D comentat
   Editarea unui comentariu
   Legal, vanzatorul nu este obobligat sa puna la dispozitie decat actele de proprietate (prin care a dobandit terenul) si cele care demonstreaza ca acesta nu este grevat de sarcini . Notarul public are obligatia si intotdeauna va solicita aceste acte (titlul de proprietate sau actul de dobandire, certificatele fiscale ce atesta ca impozitele sunt platite, adeverinte de la operatorii de utilitati , daca este cazul, si bineinteles extrasul de carte funciara si documentatia cadastrala care atesta proprietarii, situatia juridico-administrativa, vecinii si pozitia exacta). Mai departe, este interesul cumparatorului si cade in sarcina sa sa se asigure ca terenul achizitionat corespunde scopului urmarit a se da ulterior terenului. Daca terenul este destinat constructiei , este intr-adevar util sa se obtina cat mai multe informatii in acest sens inaintea tranzactiei. Sunt multe surprize ce pot aparea si cea mai completa metoda este obtinerea unui certificat de urbanism , dupa care se analizeaza (cu un specialist) informatiile din acesta si eventual din avizele solicitate.

  • Constructia casei
   #4
   Constructia casei comentat
   Editarea unui comentariu
   Sfatul 6 - Verifica indicatorii urbanistici in Reg. Local de Urbanism. Ai putea avea surpriza ca terenul achizitionat sa fie neconstruibil. Sfatul 7 - Verifica daca pe teren nu sunt servituti de neconstruibilitate pentru retele edilitare sau daca nu intra sub incidenta unor limitari de construire datorate proximitatii cu aeroporturi, baze militare, e.t.c.

  • Florin90
   #5
   Florin90 comentat
   Editarea unui comentariu
   Si cu acest sfat incheiem lista de lucruri pe care trebuie sa le stii cand cumperi un teren intravilan. Sper ca aceasta lista sa-ti fie de folos, in efectuarea primilor pasi, pentru cumpararea terenului dorit, pe care sa-ti poti construi casa pe care-o visezi.
  Postarea de comentarii este dezactivată.

article_tags

Adună

Latest Articles

Adună

 • Detectorul de gaze
  postat de dana.danescu

  Atunci când eşti preocupat de siguranţa ta şi a întregii familii, ştii că montarea unui detector de gaz în camera în care se afla un aparat consumator de gaz (fie el un aragaz, un convector, un boiler sau o centrală termică) este absolut obligatorie.

  Detectoarele de gaz sunt proiectate şi fabricate pentru a preveni producerea evenimentelor neplăcute datorate scurgerilor accidentale de gaz metan şi a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon. Cum îl alegi, cum se montează...
  10.ian.2022, 15:46
 • Muscatele | Paradisul gradinaritului pentru toate gusturile
  postat de Calin Diaconu


  Cand vrei sa-ti transformi gradina, balconul sau teresa intr-un colt de rai primitor si inflorat, muscatele sunt cea mai buna alegere, atat pentru zone cu soare, cat si cu penumbra. Aceasta planta splendida, originara din Africa de Sud, te convinge cu abundenta de flori impresionante, cu o paleta larga de forme si culori si cu nevoi de ingrijire minime. Indiferent ca esti clasic, romantic, vintage sau modern, multumita versatilitatii lor, muscatele se integreaza usor in orice mediu...
  15.mai.2020, 20:22
 • Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi teren pentru casa
  postat de Admin.MC
  Mutarea de la bloc la casa este, probabil, visul oricarui om. Te vei invecina in mod direct cu mult mai putine familii, vei avea mai mult spatiu in care sa locuiesti plus curtea si gradinea aferente, garajul tau, pomi, umbra si liniste. Dar, pentru a putea ajunge cu adevarat in micul paradis la care visezi, trebuie sa te documentezi bine inainte sa achizitionezi terenul. Altfel, risti sa ai surprize dintre cele mai neplacute.


  Sfatul 1. Localizarea terenului este, de departe,...
  28.sep.2016, 06:24
 • Sfaturi pentru utilizarea corecta a masinii de spalat vase
  postat de Admin.MC
  Unii considera ca masina de spalat vase este un lux, altii considera ca-i o necesitate. Cu acest articol nu cautam sa starnim polemica lux versus necesitate versus utilitate, ci sa iti oferim cateva sfaturi pentru utilizarea corecta a masinii de spalat vase. Utilizarea corecta te va scapa de drumurile la service si va creste durata de viata a masinii de spalat vase. Primul si cel mai important sfat este sa folosesti doar detergent special pentru masina de spalat vase. In niciun caz nu folosi d...
  11.sep.2016, 10:41
 • Ghid de inchiriere a apartamentului
  postat de Admin.MC
  Frenezia din perioada de aur a domeniului imobiliar a apus demult. Daca inainte de 2010, cam orice proprietar reusea sa vanda sau sa inchirieze un apartament relativ repede, astazi lucrurile nu mai stau deloc asa. Sigur, daca esti dispus sa inchiriezi apartamentul la un pret mai mic decat media pietei sau a zonei, atunci iti vei gasi repede chirias. In schimb, daca vrei sa gasesti un chirias care sa-ti ofere un pret pe care tu il consideri corect, atunci trebuie sa ai invedere o serie de lucruri. ...
  02.sep.2016, 19:36
 • Ce calitati trebuie sa aiba o menajera
  postat de Admin.MC
  Nimanui nu-i place sa faca ordine si curatenie in propria lui casa, dar nu oricine isi permite sa angajeze o menajera pentru treburile casnice. Alegerea menajerei potrivite este destul de complicat, deoarece aceasta trebuie sa corespunda unei serii de criterii si exigente. Fiecare om are o serie de idei, conceptii si preconceptii despre cum ar trebui sa fie persoana care va intra in casa lui si va face curetenie. Iata care sunt cele mai importante calitati pe care ar trebui sa le aiba o menajera. ...
  24.aug.2016, 10:25
Procesare...
X