Sfatul 1. Localizarea terenului este, de departe, cea mai importanta. Esti dispus sa-ti cumperi un teren in camp, fara niciun vecin in jur si fara drum de acces? Esti dispus sa ramai iarna izolat de lume, sa nu poti ajunge la serviciu, magazin sau farmacie din cauza ca esti blocat de nametii de zapada? In a doua sau a treia comuna de langa oras, aproape de drumul asfaltat, parca ai curajul sa-ti ridici o casa, dar pe un teren care tocmai a fost trecut din registrul agricol in cel intravilan, fara niciun vecin sau drum asfaltat pe o raza de 1 kilometru, nu prea pare o idee buna. Evident, cea mai buna varianta o reprezinta un teren in oras, dar poti alege si unul in afara orasului, cu conditia sa nu fie mai departe de 10 kilometri.
Sfatul 2. Fii foarte atent la acte. Nu cumpara un teren care se afla in litigiu, care are probleme cu actele, nu cumpara promisiuni. De exemplu, chiar daca pretul este foarte bun, nu cumpara un teren care se afla in extravilan, chiar daca pentru el a fost depusa cerere la primarie sa fie trecut in intravilan. Terenurile extravilane nu sunt intotdeauna usor de transformat in intravilane.
Sfatul 3. Distanta fata de utilitati este si ea extrem de importanta. Cu cat reteaua electrica si cea de gaze sunt mai departe, cu atat te va costa mai mult racordarea la aceste utilitati. Totodata, ia in calcul solutiile alternative pentru utilitatile care nu sunt disponibile in zona. Nu exista retea de apa, va trebui sa-ti faci fantana si sa cumperi un hidrofor. Nu exista canalizare, ia in calcul costul unei fose septice si a vidanjarii.
Sfatul 4. Drumul de acces la parcela ta este important. Asta daca exista drum de acces. Daca nu exista, va trebui sa-l amenajezi tu, singur sau impreuna cu vecinii. Ai vecini? Sunt de acord sa investeasca in asa ceva? Nu te baza pe primarie, s-ar putea sa nu-ti amenajeze drum de acces daca n-ai printre vecini un functionar public.
Sfatul 5. Distanta fata de punctele de interes. Cat de departe este terenul de magazin, de gradinita, de scoala generala sau liceu? Sunt ele asezate in drumul tau spre serviciu sau vei fi nevoit sa faci un lung ocol ca sa-ti lasi copilul la scoala dimineata si sa-l iei de la afterschool seara?
Si un ultim sfat, de incheiere, poate chiar cel mai important. Asigura-te ca terenul pe care il cumperi este terenul pe care l-ai vazut. Din pacate, inca exista multi vanzatori tepari care, desi prezinta un teren foarte bine situat, in acte vand un teren diferit de cel prezentat.