Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi teren pentru casa

Adună
X
Adună
  •  

  • Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi teren pentru casa

    Achizitie casaMutarea de la bloc la casa este, probabil, visul oricarui om. Te vei invecina in mod direct cu mult mai putine familii, vei avea mai mult spatiu in care sa locuiesti plus curtea si gradinea aferente, garajul tau, pomi, umbra si liniste. Dar, pentru a putea ajunge cu adevarat in micul paradis la care visezi, trebuie sa te documentezi bine inainte sa achizitionezi terenul. Altfel, risti sa ai surprize dintre cele mai neplacute.


    Sfatul 1. Localizarea terenului este, de departe, cea mai importanta. Esti dispus sa-ti cumperi un teren in camp, fara niciun vecin in jur si fara drum de acces? Esti dispus sa ramai iarna izolat de lume, sa nu poti ajunge la serviciu, magazin sau farmacie din cauza ca esti blocat de nametii de zapada? In a doua sau a treia comuna de langa oras, aproape de drumul asfaltat, parca ai curajul sa-ti ridici o casa, dar pe un teren care tocmai a fost trecut din registrul agricol in cel intravilan, fara niciun vecin sau drum asfaltat pe o raza de 1 kilometru, nu prea pare o idee buna. Evident, cea mai buna varianta o reprezinta un teren in oras, dar poti alege si unul in afara orasului, cu conditia sa nu fie mai departe de 10 kilometri.

    Sfatul 2. Fii foarte atent la acte. Nu cumpara un teren care se afla in litigiu, care are probleme cu actele, nu cumpara promisiuni. De exemplu, chiar daca pretul este foarte bun, nu cumpara un teren care se afla in extravilan, chiar daca pentru el a fost depusa cerere la primarie sa fie trecut in intravilan. Terenurile extravilane nu sunt intotdeauna usor de transformat in intravilane.

    Sfatul 3. Distanta fata de utilitati este si ea extrem de importanta. Cu cat reteaua electrica si cea de gaze sunt mai departe, cu atat te va costa mai mult racordarea la aceste utilitati. Totodata, ia in calcul solutiile alternative pentru utilitatile care nu sunt disponibile in zona. Nu exista retea de apa, va trebui sa-ti faci fantana si sa cumperi un hidrofor. Nu exista canalizare, ia in calcul costul unei fose septice si a vidanjarii.

    Sfatul 4. Drumul de acces la parcela ta este important. Asta daca exista drum de acces. Daca nu exista, va trebui sa-l amenajezi tu, singur sau impreuna cu vecinii. Ai vecini? Sunt de acord sa investeasca in asa ceva? Nu te baza pe primarie, s-ar putea sa nu-ti amenajeze drum de acces daca n-ai printre vecini un functionar public.

    Sfatul 5. Distanta fata de punctele de interes. Cat de departe este terenul de magazin, de gradinita, de scoala generala sau liceu? Sunt ele asezate in drumul tau spre serviciu sau vei fi nevoit sa faci un lung ocol ca sa-ti lasi copilul la scoala dimineata si sa-l iei de la afterschool seara?


    Si un ultim sfat, de incheiere, poate chiar cel mai important. Asigura-te ca terenul pe care il cumperi este terenul pe care l-ai vazut. Din pacate, inca exista multi vanzatori tepari care, desi prezinta un teren foarte bine situat, in acte vand un teren diferit de cel prezentat.

    • Alex_D
      #3
      Alex_D comentat
      Editarea unui comentariu
      Legal, vanzatorul nu este obobligat sa puna la dispozitie decat actele de proprietate (prin care a dobandit terenul) si cele care demonstreaza ca acesta nu este grevat de sarcini . Notarul public are obligatia si intotdeauna va solicita aceste acte (titlul de proprietate sau actul de dobandire, certificatele fiscale ce atesta ca impozitele sunt platite, adeverinte de la operatorii de utilitati , daca este cazul, si bineinteles extrasul de carte funciara si documentatia cadastrala care atesta proprietarii, situatia juridico-administrativa, vecinii si pozitia exacta). Mai departe, este interesul cumparatorului si cade in sarcina sa sa se asigure ca terenul achizitionat corespunde scopului urmarit a se da ulterior terenului. Daca terenul este destinat constructiei , este intr-adevar util sa se obtina cat mai multe informatii in acest sens inaintea tranzactiei. Sunt multe surprize ce pot aparea si cea mai completa metoda este obtinerea unui certificat de urbanism , dupa care se analizeaza (cu un specialist) informatiile din acesta si eventual din avizele solicitate.

    • Constructia casei
      #4
      Constructia casei comentat
      Editarea unui comentariu
      Sfatul 6 - Verifica indicatorii urbanistici in Reg. Local de Urbanism. Ai putea avea surpriza ca terenul achizitionat sa fie neconstruibil. Sfatul 7 - Verifica daca pe teren nu sunt servituti de neconstruibilitate pentru retele edilitare sau daca nu intra sub incidenta unor limitari de construire datorate proximitatii cu aeroporturi, baze militare, e.t.c.

    • Florin90
      #5
      Florin90 comentat
      Editarea unui comentariu
      Si cu acest sfat incheiem lista de lucruri pe care trebuie sa le stii cand cumperi un teren intravilan. Sper ca aceasta lista sa-ti fie de folos, in efectuarea primilor pasi, pentru cumpararea terenului dorit, pe care sa-ti poti construi casa pe care-o visezi.
    Postarea de comentarii este dezactivată.

Categories

Adună

article_tags

Adună

Latest Articles

Adună

  • Deseurile din Constructii si Demolari
    postat de calin.diaconu


    Legea Nr. 211/2011 și Modificările Sale


    Legea Nr. 211 din 15 noiembrie 2011 reprezintă un punct de referință în gestionarea deșeurilor din România, inclusiv a celor din sectorul construcțiilor. Modificările aduse prin actele legislative subsecvente adaugă detalii și clarificări, îmbunătățind implementarea și conformitatea.

    Principalele Obligații ale Firmelor de Construcții
    1. Colectarea selectivă a deșeurilor: Firmele sunt obligate să colecteze selectiv
    ...
    07.apr.2024, 17:53
  • Panta de Canalizare si Importanta Montarii unui Separator de Grasimi
    postat de calin.diaconu
    Atunci când vine vorba de proiectarea și montarea sistemelor de canalizare, doi factori sunt esențiali pentru funcționarea eficientă și durabilitatea sistemului: panta corectă a conductelor și prevenirea blocărilor printr-o întreținere adecvată.

    În acest articol, ne vom concentra pe rolul pe care îl joacă panta conductelor de canalizare și pe beneficiile instalării unui separator de grăsimi.

    Panta Ideală pentru Conductele de Canalizare

    Panta conductei este...
    21.mar.2024, 20:19
  • Sfaturi pentru montarea corecta a Parchetului: Etansarea Plintelor
    postat de Gabriel Dobrin
    Am primit încă o întrebare interesantă pe adresa Forumului nostru, și ne bucurăm să o răspundem, oferind un articol dedicat unui topic de interes: ”Etanșarea plintelor”. Suntem convinși că discuția pe care a deschis-o Domnul M.C. ne va ajuta să înțelegem mai bine că fiecare detaliu contează, dacă ne dorim o amenajare perfectă ...



    Diferențe între Profesioniști și Pasionații DIY

    Înainte de toate, felicitări pentru inițiativa de a vă ocupa personal de montarea...
    17.mar.2024, 21:41
  • Târgul MCE Milano: Oportunitate de Învățare și Dezvoltare în Domeniul HVAC
    postat de calin.diaconu
    Evenimentele din domeniul HVAC, cum ar fi târgul MCE (Mostra Convegno Expocomfort) de la Milano, reprezintă puncte de reper importante pentru profesioniști și studenți interesați de ultimele tendințe și tehnologii din sectorul încălzirii, ventilației, climatizării, surselor regenerabile, eficienței energetice și managementului apei. Aceste evenimente sunt esențiale pentru consolidarea unei comunități dinamice și inovatoare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între...
    12.mar.2024, 12:49
  • Cum izolezi apartamentul tău de zgomotul transformatorului: Ghid complet
    postat de calin.diaconu


    Trăind în proximitatea unui transformator, te-ai putea confrunta cu un zgomot constant și enervant care pare să pătrundă fără oprire prin zidurile apartamentului tău. Acest zgomot nu numai că perturbă liniștea căminului tău, dar poate avea și consecințe neplăcute asupra sănătății tale mintale și fizice. În contextul actual, în care confortul și liniștea în habitatul propriu sunt mai importante decât oricând, este esențial să găsim soluții eficiente...
    18.feb.2024, 05:13
  • Detectorul de gaze
    postat de dana.danescu

    Atunci când eşti preocupat de siguranţa ta şi a întregii familii, ştii că montarea unui detector de gaz în camera în care se afla un aparat consumator de gaz (fie el un aragaz, un convector, un boiler sau o centrală termică) este absolut obligatorie.

    Detectoarele de gaz sunt proiectate şi fabricate pentru a preveni producerea evenimentelor neplăcute datorate scurgerilor accidentale de gaz metan şi a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon. Cum îl alegi, cum se montează...
    10.ian.2022, 15:46
Procesare...