Un boiler electric se bazează pe electricitate pentru a genera căldură, iar aceste echipamente pot fi foarte eficiente în încălzirea unei locuințe sau pentru a furniza apă caldă unei locuințe.

Cum funcționează un boiler electric? Un boiler electric este un rezervor mare de apă cu o bornă de intrare și una ieșire. În acest rezervor mare se află o serie de elemente electrice de încălzire. Electricitatea provine de la sursa principală de alimentare a casei și trece prin elementele de încălzire pentru a se încălzi până la temperaturi foarte ridicate. Când elementele electrice sunt încălzite, apa trece peste ele și se încălzește și ea. Când apa atinge o temperatură suficient de ridicată, o pompă electrică deplasează apa din cazan prin ieșire către restul casei pentru a trece prin radiatoare. Borna de intrare preia apa răcită din casă, pentru ca ea să fie încălzită de cazan înainte de a fi trimisă încă o dată prin casă.

Foarte eficient
Un boiler electric este mai eficient decât boilerele care funcționează cu gaze naturale, deoarece nu este nevoie de o conductă de evacuare. Când gazele sunt arse, se produce un gaz rezidual și acesta trebuie eliberat din casă. Alături de gazele reziduale care se eliberează, iese și o parte din căldura de la cazan, iar aceasta este o energie risipită. Deoarece cazanele electrice nu creează gaze reziduale, nu există gaze de ardere și aproape toată căldura produsă este utilizată pentru încălzirea unei case. Acest lucru permite unui boiler electric să fie până la 99% eficiente, o cifră care nu este posibil de atins pentru majoritatea soluțiilor de combustibili fosili.

Folosește mai puțin spațiu
Boilerul electric poate fi poziționat aproape oriunde dorești în casă, deoarece nu are un coș de fum care trebuie instalat și, astfel, nu trebuie să fie amplasate lângă un perete exterior. În schimb, acestea pot fi poziționate în centrul casei sau oriunde altundeva vă place. De asemenea, boilerul nu are nevoie de un rezervor de combustibil, cum au nevoie cele care funcționează pe ulei sau propan. Asta înseamnă că veți economisi spațiu care ar fi dedicat și combustibilului.

Foarte accesibil pentru instalare
Boilerele pe gaz pot fi destul de costisitoare, mai ales dacă nu ai o conductă de gaz care să circule deja prin casa ta. Instalarea unei conducte de gaz este un mare efort pentru care vei plăti din plin. Din fericire, curentul electric este instalat în majoritatea locuințelor de astăzi. Asta înseamnă ca ai deja mijloacele pentru a-ți putea instala un boiler electric. Acesta va trebui pur și simplu să fie conectat la instalația existentă și poți beneficia de el aproape imediat.
Aceasta înseamnă, așadar că boielrele electrice sunt mai accesibile pentru a fi instalate și te puteți aștepta să plătești un preț mai mic pentru o astfel de instalare în comparație cu celelalte opțiuni disponibile.

Mai sigur
Nu trebuie să îți faci griji în legătură cu scurgeri de gaze în locuința ta atunci când vă bazați pe un boiler electric. Aceste instalații sunt foarte sigure și pot fi puse în mai multe zone din jurul casei din acest motiv. Ele nu sunt atât de greu de instalat și te vei simți sigur că sistemul va furniza căldura de care ai nevoie fără a-ți provoca probleme.

Simplu de întreținut
Boilerele electrice sunt foarte ușor de întreținut. Nu există gaze arse și nu există acumulare de reziduuri în timp care necesită a fi curățată. În schimb, beneficiezi de o soluție foarte curată și singura întreținere reală care trebuie făcută este curățarea resturilor lăsate de apa care trece prin sistem. Boilerele electrice necesită, în general, mai puțină întreținere decât celelalte tipuri din acest motiv.

Potențialele dezavantaje ale boilerelor electrice
În timp ce boilerele electrice vin cu destule beneficii, există și unele dezavantaje ale acestor sisteme de încălzire a apei. Ele pot costa mai mult pentru a funcționa decât boilerele pe gaz, limitează de asemenea cantitatea de apă caldă pe care o poți produce și te pun la mila companiilor energetice atunci când apare o întrerupere a alimentării cu energie electrică.