Acum câțiva ani, când au apărut netbook-urile (laptopurile cu ecrane de 10 inchi), li s-a cântat prohodul desktop PC-urilor de gaming. Apoi, s-a spus că tabletele vor aduce sfârșitul echipamentelor de gaming. Acum, se spune că smartphone-urile vor duce la deprecierea calculatoarelor pentru gaming. Cu toate acestea, potrivit International Data Corporation (IDC), vânzările de calculatoare pentru gaming (desktop PC-uri, laptopuri și monitoare) au crescut cu 16,5% în al doilea trimestru din 2019.

Laptopuri de gaming: vanzari

Potrivit IDC, vânzarea de desktop PC-uri, laptopuri și monitoare au atins numărul de 10,4 milioane de unități. Niște date care arată o creștere de 16,5% față de al doilea trimestru din 2018. Procesoarele AMD Ryzen, scăderea prețurilor la plăcile video și creșterea gamei de plăci video sunt doar câteva din motivele acestei creșteri.

Pe piața calculatoarelor, segmentul gaming este cel care are cea mai mare creștere. Concret, a crescut cu 12,7% față de trimestrul 2 din 2018. Potrivit IDC, această creștere se datorează implementării plăcilor video NVIDIA RTX în laptopurile de gaming.

Laptopuri de gaming: procesoare

După trei trimestre complicate, au crescut vânzările și la desktop PC-uri, acestea atingând o creștere de 3,3%. Factorul cheie este procesorul AMD Ryzen, dar și reducerile de preț ale procesoarelor Intel și a plăcilor video NVIDIA RTX.

Poate cel mai interesant amănunt al raportului IDC este cel privind piața monitoarelor gaming. S-a înregistrat o ușoară creștere atât în valoarea interanuală, cât și cea intertrimestrială. Modelele care au generat cele mai mari vânzări sunt monitoarele curbate, care au înregistrat vânzări cu 45% mai mari. Se pare că utilizatorii vor ecrane mai mari, fără a necesita mai mult spațiu și fără a afecta vizibilitatea.

Laptopuri de gaming: previziuni

IDC susține că vânzarea calculatoarelor, laptopurilor și monitoarelor de gaming va înregistra o creștere de 9,6% în acest an, ajungând la 42,8 milioane de unități. Pentru a fi mai exacți, desktop PC-urile au ajuns la 15,6 milioane de unități vândute, monitoarele la 7,8 milioane de unități, iar laptopurile la 19,4 milioane, ceea ce ne dă o cotă de piață de 36,4% pentru primele, 18,3% pentru monitoare și 45,3% pentru laptopuri. Asta înseamnă că laptopurile de gaming au ajuns să însemne aproape jumătate din piață.

În plus, IDC și-a corectat pronosticul, majorând creșterile pe termen scurt, dar reducându-le pe termen lung.

Asta pentru că, deși se pare că există creștere în acest segment, se prevede că va urma o cădere a vânzărilor în circa patru ani.

Previziunile nu sunt foarte optimiste, așadar, pe termen lung. Raportul IDC arată creșteri ale pieței până în 2023, după care aceasta începe să scadă.

Acest lucru se datorează mai multor factori. În primul rând, războiul comercial dintre China și SUA începe să producă efecte, dar aceasta nu este principala problemă. Problema este că se va diminua vânzarea de echipamente PC pentru gaming în piețele emergente, în particular China.

Laptopuri de gaming: info

Tendința pe cea mai mare piață din lume este mobilitatea. Utilizatorii caută echipamente care să le îndeplinească așteptările, dar care să le și permită să se miște liberi. Astfel, dacă vânzările de monitoare gaming și laptopuri gaming vor crește până la o cotă de piață de 21% în cazul primelor și 48,6% în cazul laptopurilor, cota de piață a desktop PC-urilor va scădea până la 30% în 2023. Numărul total de echipamente vândute în 2023 va urca la 55,2 milioane de unități, adică aproape 30% mai mult decât în 2019.