Construire gratar - schite, sfaturi, poze si multe altele
Adună
Acesta este un topic important.
X
X
-
Postat în original de Specialistul MC
Postat în original de Specialistul MC -
-
O schita rapida ar fi aceasta.Suportul metalic este deja construit.Am inteles ca peste bolta pot pune vata bazaltica,aceasta avand scop izolarea termica a cuptorului. Ma intereseaza cu ce material as putea izola vatra fata de OSB.O varianta ar fi o placa de silicat de calciu , numai ca in zona nu am gasit.
O alta varianta ar fi aceasta .Din ce ar putea fi format acest strat izolator ?
Comentariu
-
La vatra cel mai bine montati un strat de caramida plina dupa care un strat de caramida de samot ori un strat de caramida de samot montata pe cant.Comentariu
-
"Caramida plina" va referiti la caramida normala de constructii din aceia fara gauri? Caramida refractara ce calitati are ? Sa reflecte caldura ? In acest caz se mai incaleste caramida refractara ?Comentariu
-
Caramida plina sau caramida ceramica este cea fara gauri, cea cu gauri este caramida eficienta. Caramida refractara are proprietatea de a acumula caldura si de a o elibera timp mai indelungat. De asemenea rezista la temperaturi mari fara a se distruge.Comentariu
-
Postat în original de AutoCorectCaramida refractara are proprietatea de a acumula caldura si de a o elibera timp mai indelungat. De asemenea rezista la temperaturi mari fara a se distruge.Comentariu
-
-
Chiar si pe net informatiile sunt amestecate dar din cate inteleg samota ar fi cea care inmagazineaza caldura si rezista la temperatura iar caramida refractara rezista bine la temperatura dar nu inmagazineaza caldura. Inteleg ca daca vrei un cuptor unde ai nevoie de temperatura(mare/mica) pentru putin timp folosesti refractara , daca vrei ca temperatura sa fie mentinuta un timp mai indelungat se foloseste samota dar trebuie izolata pe exterior ca sa nu se piarda caldura.Comentariu
-
Samota se foloseste la realizarea sobelor, acumuleaza si elibereaza caldura ca si caramida refractara dar nu rezista la temperaturi foarte mari ca si caramida refractara. Caramida refractara se foloseste la cuptoare industriale, de pilda cele in care se coace faianta.
De asemenea mecanic c. refractara este mai rezistenta decat samota.Comentariu
-
pentru cei care au folosit cuptoare din samota , cum se intretine vatra ?Ma refer daca picura grasime ,lichide de la mancare se curata usor ?Am vrut sa pun pe vatra o placa de granit dar ma costa undeva pe la 200ron.Oare se merita ?Comentariu
-
Nu, nu se merita pentru ca piatra va crapa, indiferent de piatra. Vatra se intretine usor, daca se murdareste cu grasime la urmatoarea folosire a cuptorului se va arde grasimea atunci cand incingeti cuptorul. Focul curata tot.Comentariu
-
aveti idee daca incerc sa aplic pe grarul de gradina confectionat din beton , placi de gresie (de exterior , gen piatra de rau ), rezista la fluctuatii de temp?
ma gandesc ca atunci cand faci focul la gratar se incinge destul de bine zidaria!
ma gandesc sa nu crape!
in afara de asta mai exista caramida aceea aplicata , ce pareri i-mi puteti da?
va multumesc!Comentariu
-
Cel mai bine ar fi sa va orientati spre constructia unei gratar nou, care sa fie asa cum veti dori. Acum nu faceti decat sa-l "machiati", lucru care este trecator si scump.
P.S. Carpeala e mai scumpa decat pare...Comentariu
-
Postat în original de paul_78aveti idee daca incerc sa aplic pe grarul de gradina confectionat din beton , placi de gresie (de exterior , gen piatra de rau ), rezista la fluctuatii de temp?
ma gandesc ca atunci cand faci focul la gratar se incinge destul de bine zidaria!
ma gandesc sa nu crape!
in afara de asta mai exista caramida aceea aplicata , ce pareri i-mi puteti da?
va multumesc!Comentariu
Comentariu