Daca aceasta este prima ta vizita, te rugam sa accesezi pagina cu intrebari si raspunsuri privind folosirea forumului accesand urmatorul link Intrebari si Raspunsuri. Pentru a posta / publica un mesaj trebuie sa te INREGISTREZI. Pentru a citi mesajele din forum, nu trebuie decat sa selectezi forumul dorit.
Construire gratar - schite, sfaturi, poze si multe altele
momentan nu am poze dar , placile ceramice vreau sa le aplic, pe blatul din stanga si dreapta gratarului, pe fatada firidelor de jos, si exteriorul gratarului propriu-zis, in nici un caz acolo unde arde focul.
mentionez ca in stanga graturului am confectionat o chiuveta, iar in dreapta lui o plita de soba, genul celei taranesti
mentionez ca el momentan este confectionat aproape in totalitate din beton turnat, si de aceea ma gandeam sa aplic ceva pe el ptr ca arata urat asa!
Salutari tuturor !!! locuiesc in Iasi si - multumita sfaturilor domnului Helerea si inspirandu-ma din imaginea unuia dintre gratarele construite de el - am reusit sa finalizez si eu gratarul meu ... Este din caramida veche, de la demolari (am umblat vreo 2 luni pana am gasit ce vroiam !)...
Postat în original de alexis
Şi are ceva că nu am pus la primele trei rânduri sare?
Sarea face ca mortarul realizat din nisip+pamant galben sa nu se fisureze la temperaturi mai ridicate.
Ar fi bine sa desfaceti primele randuri si sa reziditi cu mortar nisip+pamant galben+sare.
Postat în original de alexis
Altă problemă! Dacă la următoarele rânduri, de cărămidă zidită, folosesc mortar refractar, ce probleme pot apare?
Niciuna, dar daca tot trebuie sa reziditi focarul cel mai bine utilizati ca mortar de zidarie mortar refractar.
am urmarit discutia, dar eu nu am pus niciodata sare. cred ca scopul acesteia este sa mentina umiditatea in material sa nu crape pina cind se arde. eu am incercat mereu sa combin asa fel pamintul cu nisip incit sa fie destul de permeabil. daca totusi crapa mai puteti umple pe urma crapaturile.
am urmarit discutia, dar eu nu am pus niciodata sare. cred ca scopul acesteia este sa mentina umiditatea in material sa nu crape pina cind se arde. eu am incercat mereu sa combin asa fel pamintul cu nisip incit sa fie destul de permeabil. daca totusi crapa mai puteti umple pe urma crapaturile.
Ce am utilizat eu si va pot spune ca a rezistat destul de bine
-la o galeata de nisip am adaugat o pasta mai moale, de consistenta smantanei, de pamant galben + ~ 200 gr. sare marunta.
Ce am utilizat eu si va pot spune ca a rezistat destul de bine
-la o galeata de nisip am adaugat o pasta mai moale, de consistenta smantanei, de pamant galben + ~ 200 gr. sare marunta.
Eu am combinat cam 4 parti pamant cu 2 nisip. Am vazut ca se lipesc destul de bine caramizile. Ramane sa vad dupa ce ard un pic cuptorul, ce se intampla.
Conform instructiunilor de pe sacul de mortar refractar pe care l-am folosit eu ,se adauga numai apa iar intarirea finala este realizata dupa arderea cuptorului.Dupa ce a am "rodat " cuptorul pot spune ca mortarul refractar s-a intarit (a devint solid) dar nu are si rolul de a lipi caramizile intre ele.Practic creaza o incarcatura solida intre rosturi, daca vrei sa scoti o caramida iese bine mersi.
Vatra cuptorului este realizata din caramida plina peste care am asezat un rand de caramida de samota cu grosimea de 3 cm,cupola este facuta din samota de 3 cm pusa pe cant, adica grosimea peretelui are 3 cm peste care am asezat un rand de vata bazaltica de 10cm.Cuptorul il incalzesc cu gaz. Acum apare o problema.Incalzesc cuptorul undeva pe la 250 -300 grade ,dar nu reuseste sa mentina aceasta temperatura decat 30 minute maxim ,coboara destul de repede la 200 si se stabilizeaza undeva pe la 150 grade.La aceasta temperatura ramane chiar si cateva ore iar sub 100 sta si pana la 8 ore.30 de minute undeva pe la 200-250 grade este putin pentru a reusi coacerea unei paini sau a gati o mancare.O alta observatie este ca vatra se raceste mult mai repede decat cupola,de proba am mai pus un rand de samota de 3 cm peste vatra ,fiind formata din caramida plina-6cm+samota 6cm , nu am observat o imbunatatire.Oare din ce motiv nu metine temperatura ridicata mai mult timp ? sa fie cupola prea subtire ?
Procesăm date personale despre utilizatorii site-ului nostru, prin utilizarea cookie-urilor și a altor tehnologii, pentru a furniza serviciile noastre, a personaliza publicitatea și a analiza activitatea site-ului. Putem partaja anumite informații despre utilizatorii noștri cu partenerii noștri de publicitate și analiză. Pentru detalii suplimentare, consultați Politica noastră de Confidențialitate.
Făcând clic pe "SUNT DE ACORD" mai jos, sunteți de acord cu Politica noastră de Confidențialitate și cu practicile noastre de procesare a datelor personale și cookie-uri așa cum sunt descrise acolo. De asemenea, recunoașteți că acest forum poate fi găzduit în afara țării dvs. și consimțiți la colectarea, stocarea și procesarea datelor dvs. în țara în care este găzduit acest forum.
Comentariu