Construire gratar - schite, sfaturi, poze si multe altele
Adună
Acesta este un topic important.
X
X
-
Nu ati zidit cu caramida refractara tocmai zona unde aveti o caldura mai mare. Cel mai sigur ar fi sa demolati bolta si sa o reziditi cu caramida refractara. -
As avea nevoie de un sfat, legat de gratarul domnului Helerea - Modelul Popa. Mai precis fanta aceea din cuptor. Nu inteleg foarte clar daca este o gaura prin care jarul va cadea jos din cuptor, sau in care se va opri jarul. Pentru ca din poze arata ca si cum nu ar avea fund (mi se pare ca se vede scandura de cofrat in fundul ei) si din descriere rezulta ca jarul ramane acolo pentru a creea o perdea de caldura la intrare.
Se toarna cativa centimetri de ciment si dupa aceea se pun caramizile ce formeaza marginea fantei ? Atunci de ce este taiata plasa de armare in dreptul ei?
Se monteaza ulterior un capac, pentru a putea goli la nevoie jarul din cuptor ?
Multumesc,
SorinComentariu
-
acel gol nu are fund. a fost facut ulterior un fel de trapa metalica, aplicata de jos. prin acesta, dupa ce jarul sa stins, se poate goli usor cenusa, intr-o galeata de exemplu.lucrul, se mai face si cu capulComentariu
-
Multumesc pentru precizare! Simplu si ingenios.
Voi merge pe modelul Popa: multumiri domnului Helerea pentru lectiile oferite gratis pe site.
Inca nu sunt complet hotarat daca sa fac si soba pentru gatit + cuptorul "RER" intre gratar si cuptorul mare. Pe de o parte am niste retete grozave de facut la ceaun pe foc de lemne. Pe de alta parte, mi se pare cam complicat, iar spatiul intre gratar si cuptor cam mic... Aveti vreun sfat in acest sens ?
Atasez pozele din seara asta. Scuzati mizeria.
Comentariu
-
De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
În schimb, există Instalatorul de Iaşi.Comentariu
-
Stau foarte, foarte prost cu timpul. Dar stau excelent cu dispozitia!
12 portii chilli con carne:
-carne vita tocata 1kg
-2 cepe mari
-porumb - doua cutii mici
-fasole - 4 cutii mici (rosie)
-cimbru, ardei iute, piper, provencale, boia ardei, oregano, chimen
-ardei rosu + gras
-rosii intregi (1 cutie mare)
-cutie suc rosii
-ulei
-lingura
-1 bere
-1 legatura patrunjel
Se pune ceapa la calit, dupa care se pune carnea tocata. Se prajeste dupa care se adauga 1 bere. Se lasa sa scada, se pun condimente (piper, chimen, boia). Se lasa innabusit dupa care se spune conserva de rosii intregi. Se amesteca, se pune 1/2 ardei gras, 1 radei iute, Se amesteca. Se pune cutia de suc de rosii si se lasa la scazut. Se pune fasolea boabe + porumb se amesteca bine. Se adauga restul de condimente dupa gust. La sfarsit se pune restul de ardei + patrunjel.
Le lasa la foc mic la innabusit dupa care se servste fierbinte.
Ah ce bine merge asta in zilele alea incinse! Parca faci ciuda asfaltului incins mancand asa ceva. Pune in valoare berea rece.Comentariu
-
Cainele lui Pavlov e fix nimic pe langa noi citind aceasta reteta. Va multumim. O nedumerire, aici : "se prajeste dupa care se adauga 1 bere", bererea se adauga la bucatar ori in amestec ?Comentariu
-
Cam acelaşi lucru voiam să lămuresc şi eu... nu cumva este o greşeală cu acea unică bere? Poate ar fi fost corect: "X beri, din care doar una în mîncare".
Mulţumim pentru reţetă! Pentru următoarele mi-am pregătit deja caietul de notiţe, dar şi... berile.De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
În schimb, există Instalatorul de Iaşi.Comentariu
-
Invatati-ma va rog
Buna ziua
Dupa indelungi vizualizari de pe acest subiect mi am luat inima in dinti si am inceput constructia unui gratar in curte
Am turnat fundatia am constuit patrea inferioara iar ieri am turnat blatul de beton.
Partea superioara as dori sa o construesc din caramida folosita pe care o posed dar inca nu sunt lamurit pa deplin asupra tipului de mortar pe care sa il folesesc
Inteb specialisti daca folosesc caramida sh , mortar de ciment iar dupa aceia armez cu plasa si tencuisec ca sa evit pe viitor eventuale fisuri procedez bine ?
As dori ca in peretii gratarului aproape de blat sa incorporez in zidarie capete de teva pentru aer dar oare din cauza caldurii se pot dilata si pot aparea fisurii ?
VA ROG SUGESTII CA INAPOI NU MAI POT DAComentariu
-
Hei, unde ati gasit mototaneii, ca mie mi-au disparut. Poate berea unica era din lada de alaturi.Cu respect.Comentariu
-
Corect ar trebui ca partea interioara a gratarului care o sa fie in contact direct cu flacara/caldura sa se zideasca din caramida refractara utilizand mortar refractar.Comentariu
-
la cele mai noi gratare am facut in fata, o bordura de numai 6 cm, astfel aerul poate intra destul de jos, si ramine spatiu ca pe sub gratar [fara sa-l ridici] sa poti baga vre-o scula ceva sa aranjezi jarul.
lucrul, se mai face si cu capulComentariu
-
Multumesc mult pentru raspuns si foto
Deci dupa cum observ pot folosi mortar de ciment in zidarie
Sanatate si sarbatori cu bineComentariu
-
Buna ziua domnule Helerea. V-ati apucat de construirea gratarului dumnevoastra? Daca da, poate ne dati si noua detalii intru-cat eu sunt convins ca va fi cel mai reusit exemplu de urmat, din toate punctele de vedere. Pentru curiozitatea mea, la planul pe care la-ti prezentat cuptorul preia si rolul RER-ului, adica atunci cand folositi plita, se va încinge si cuptorul, de la fumul fierbinte degajat de plită?Comentariu
-
in localitatea mea de origine se cheama brotarie, si o sa-i spun asa.
lucrul, se mai face si cu capulComentariu
Comentariu