Alegere zidarie, discutii despre caramida, BCA si alte tipuri de zidarie

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • Maestrul Max
    Living Legend
    • 28.iul.2006
    • 6878

    Postat în original de vali48
    Ma pregatesc de construirea unei case (structura pe cadre/grinzi). Parerile (constructor/arhitect) sunt impartite.

    Care ar fi diferentele in bine sau in rau intre zidarie de bca (ytong) si caramida eficienta? La exterior casa va fi placata cu termosistem.
    Si ce treaba au constructorul si arhitectul cu materialul din care or sa fie ziditi peretii ? Constructorul nu are ce comenta deoarece el doar executa ce este pe planul de constructie iar arhitectul la fel el doar iti arata cum o sa arate casa. Unicul care poate decide este proiectantul in baza studiului geo al terenului si pe baza caracteristicilor casei.
    Cu stima.

    Comentariu

    • vali48
      Incepator
      • 23.aug.2008
      • 19

      @Maestrul Max,

      Poate am pus gresit intrebarea.

      Arhitectul imi recomanda caramida eficienta
      Constructorul imi recomanda Ytong

      Proiectul de rezistenta a fost facut pe structura de cadre/grinzi, fara pereti portanti, deci din punctul asta de vedere nu conteaza ce folosesc.

      Problema mea este diferenta in plus sau minus intre ytong si caramida eficienta referitor la termoizolatie, rezistenta in timp (umiditate, cutremur, etc...) costuri aferente pentru tencuieli, etc...

      La exterior o sa pun in orice situatie termosistem, fara discutie.

      Merci,

      Comentariu

      • Maestrul Max
        Living Legend
        • 28.iul.2006
        • 6878

        Eu am inteles ce doriti sa spuneti. Intelegeti ca nici constructorul si nici arhitectul nu au dreptul sa recomande un material de constructie. Doar proiectantul poate sa faca o recomandare deoarece cand a calculat structura de rezistenta a tinut cont de caracteristicile de rezistenta ale unui material.
        Cu stima.

        Comentariu

        • alexis
          Living Legend
          • 05.nov.2006
          • 1318

          Postat în original de Maestrul Max
          Eu am inteles ce doriti sa spuneti. Intelegeti ca nici constructorul si nici arhitectul nu au dreptul sa recomande un material de constructie. Doar proiectantul poate sa faca o recomandare deoarece cand a calculat structura de rezistenta a tinut cont de caracteristicile de rezistenta ale unui material.
          Cred ca nu are in proiect si partea de rezistenta, vali48 o fi primit proiectul pentru avizari, in care sunt cateva planse. In aceast caz, nu are cum sa stie mai multe detalii. Cel mai bine e sa afle de la cel ce a facut fundatia si elevatia, ce dimensiuni are, latime, adancime, ce si cat fier este in aceasta.
          Dar eu iti recomand sa folosesti caramida, e mai bine pt tine. Constructorul are interes sa foloseasca BCA, il cara mai usor, il zideste repede ....
          faci o casa si pentru urmasii tai

          Comentariu

          • evisceratum
            Membru Marcant
            • 29.aug.2006
            • 399

            Din pacate va inselati aici, si tromboniti si userul nelamurit.
            Avind in vedere ca zidurile nu sunt portante, materialul poate fi recomandat de arhitect. Intre inginer si arhitect trebuie sa existe o colaborare in aceasta privinta chiar daca era vorba de ziduri portante. Beneficiarul este cel care ia decizia finala.
            Constructorul va recomanda materialul care il coafeaza pe el cel mai bine, arhitectul materialul care considera el ca e mai potrivit din conditiile de amplasament al constructiei si eficienta energetica iar beneficiarul va alege in final un material care sa fie eficient si din punct de vedere financiar.
            BCA-ul are caracteristici de izolare superior blocurilor ceramice dar are o problema majora cu absorbtia in timp a apei.
            Caramida ceramica e un material al carui comportare o cunoastem cu totii f bine de sute de ani cu dezavantajul ca e casanta si la traseul instalatiilor e important dar nu definitoriu acest aspect. La fel si in cazul in care se doreste suspendarea unor corpuri grele pe pereti sau clime in exterior.

            Comentariu

            • vali48
              Incepator
              • 23.aug.2008
              • 19

              Postat în original de evisceratum
              ...BCA-ul are caracteristici de izolare superior blocurilor ceramice dar are o problema majora cu absorbtia in timp a apei.
              Caramida ceramica ... dezavantajul ca e casanta si la traseul instalatiilor e important dar nu definitoriu acest aspect. La fel si in cazul in care se doreste suspendarea unor corpuri grele pe pereti sau clime in exterior.
              Exact la aspectele astea ma gandeam.

              Constructorul imi recomanda bca Ytong - izolare buna si se lucreaza mai usor (manopera).

              Arhitectul imi recomanda caramida eficienta. Si el sustine ca BCA-ul retine umezeala.

              Dar cum fac daca vreau sa dau gauri pentru obiecte suspendate (TV, obiecte sanitare, corpuri suspendate bucatarie, AC, etc...)? Introduc in gaura un adeziv inainte de a introduce diblul sau exista alta varianta???

              Apropos, ce se intampla daca am casa cu pereti din bca si inainte de a tencui sau a pune termosistem ploua ??? Normal, o sa spuneti "se uda" Se uda se uda, dar retine umezeala? Trebuie sa-l las sa se usuce inainte de termosistem? Si intrebarea e valabila si pentru caramida ceramica.

              Imi cer scuze pentru intrebari, unele par puerile, dar nu stiu si vreau sa incep constructia cu lectia invatata macar ceva peste 50%

              Comentariu

              • alexis
                Living Legend
                • 05.nov.2006
                • 1318

                [quote="vali48"]
                User-ul evisceratum spune ca te trombonim, nefiind asta intentia noastra, insa greseste cand spune ca intr-o zidarie de caramida nu poti fixa obiecte precum un aer contidionat. In BCA e si mai rau, nu sta nimic.
                faci o casa si pentru urmasii tai

                Comentariu

                • evisceratum
                  Membru Marcant
                  • 29.aug.2006
                  • 399

                  nu zic ca nu se poate. Cred ca ar fi trebuit sa specific ca in corpurile ceramice cu goluri este mai dificila fixarea cu dibluri simple, nu ma refer aici la solutii specifice de la fabricanti de profil, cu rasini epoxi si alte mortare adezive. Cine iti vine sa fixeze 2 console pentru un AC si azi fixeaza diblurile iar poimiine fixeaza si consolele?
                  Consider ca existe f putine investitii care folosesc caramida plina pentru peretii de inchidere si compartimentare. Pe linga ca se apropie ca pret de caramida eficienta, consumul de mortar pentru zidire si ulterior pentru tencuiala creste semnificativ.
                  Intr-adevar exista si aspectul greutatii proprii pentru proiectantul de rezistenta(apropos, hai sa-l denumim inginer ca proiectant este si arhitectul).
                  Dar acestea sunt aspecte lamurite inca inainte de a se incepe proiectarea de rezistenta. Intrebarea pe care ne discutam aici intervine in aceasta faza.
                  Este o importanta diferenta de greutate proprie intre un perete de caramida plina si unul de BCA sau porotherm de aceeasi grosime, aprope de la simplu la dublu. La nivel de autorizatie de constructie este total indiferent pentru inspectorul de zona materialul din care se construieste, daca e zidarie. Proiectul de fundatii poate diferi intre faza AC si DE daca beneficiarul se razgindeste pe parcurs.

                  Si ca sa raspund la obiect, pentru diblurile metalice sau din polietilena cu fixare prin expandare sansele de prindere cresc simtitor in cazul caramizii pline si BCA pentru o gaura data fara percutie si la o lungime a diblului mai mare decit cel pentru beton (uzual neaparat mai mare de 5 cm, de obicei de la 8 cm in sus).

                  De obicei in cursul executiei unei case mai da si cu ploaia, dar aia nu inseamna ca apa care iti uda BCA-ul atunci ramine capturata acolo. Daca ar fi asa gindeste-te ce probleme ar fi la caramida cu goluri cu apa care ramine in goluri. Dupa ce acoperi casa mai dai cu o multime de apa pe perete in procesele de tencuire si gletuire. Apa asta se evapora in timp, e o problema comuna constructiilor din zidarie si de aceea nu se recomanda ridicarea unei case si mutarea beneficiarului in termene f scurte de ordinul a 5-8 luni cum am citit pe aici ca s-au mutat unii. Peretii se usca in timp, de obicei e vine sa treaca o vara peste ei si sa nu faci finisajele interioare si exterioare in acelasi timp.
                  Problemele care ar putea aparea cu BCA-ul tin doar de cazurile speciale cind nu s-a facut izolatia fata de fundatie corect, cind exista stresini care uda si stropesc peretele, etc. Si de fapt problema nu e ca materialul captureaza apa ci ca in prezenta apei se macina.
                  Cu ajutorul unui arhitect se poate proiecta o casa care sa evite situatii de genul de mai sus care pun problema si unei case din corpuri ceramice, atita doar ca acestea nu se macina decit la inghet-dezghet.
                  Ytong este oricum un material de calitate atita doar ca e pacat ca fabricantul nu vinde la noi in tara si versiuni portante, probabil din cauza pretului. Daca nu sunt diferente mari de pret eu ti-l recomand e un material superior BCA-ului rominesc din punct de vedere al comportarii in timp si al prelucrarii la zidire, consum mic de material de zidire si f mic pentru tencuiala.
                  Mie personal imi plac solutiile care au o comportare cit decit cunoscuta in timp, motiv pentru care si corpurile ceramice imi plac. In schimb mi-am pus pe casa tigla de beton ca sa mai pot merge si eu pe acolo ca sunt cam greu.

                  Comentariu

                  • vali48
                    Incepator
                    • 23.aug.2008
                    • 19

                    Postat în original de alexis
                    ...greseste cand spune ca intr-o zidarie de caramida nu poti fixa obiecte precum un aer contidionat...
                    OK, cum ???

                    Merci,

                    Comentariu

                    • vali48
                      Incepator
                      • 23.aug.2008
                      • 19

                      @evisceratum,

                      Multumesc. Scuze, de abia acum am vazut ca ai raspuns...

                      Am inteles ca in principiu orice problema are o rezolvare (inclusiv gauri in caramida eficienta). Ramane sa ma decid ce aleg, sau sa dau cu banul...

                      Comentariu

                      • alexis
                        Living Legend
                        • 05.nov.2006
                        • 1318

                        Postat în original de vali48
                        @evisceratum,

                        Multumesc. Scuze, de abia acum am vazut ca ai raspuns...

                        Am inteles ca in principiu orice problema are o rezolvare (inclusiv gauri in caramida eficienta). Ramane sa ma decid ce aleg, sau sa dau cu banul...
                        Nu este bine sa dai cu banul. Alege in functie de proprietatile si avantajele sistemului de zidarie cel mai bun. Eu iti recomand caramida eficienta.
                        faci o casa si pentru urmasii tai

                        Comentariu

                        • bossulet1
                          Incepator
                          • 09.apr.2006
                          • 9

                          Si transferul termic

                          Atata timp cat proiectul este pe cadre ce conteaza materialul cu care se construiesc zidurile exterioare si interioare? Insa din cate stiu eu coeficientul de transferul termic pentru caramida este in jur de 22-24, pentru Ytong eu stiu ca este de 13. Deci care este mai bun la izolatie? Oricum se pune pe exterior polistiren extrundat si pe interior se tencuie sau se monteaza rigips. In ceea ce priveste greutatea BCA-ului, numai cine nu a ridicat un BCA Ytong poate sa spuna ca este ales pentru ca este mai usor decat caramida. 2 caramizi se pot cara odata, dar 2 BCA-uri daca se cara, adio mostenitori. Si in plus caramida se zideste cu multibat, care solicita si nisip cernut si grosimea stratului suport gros de 5-6 mm, in schimb pentru BCA, exista adeziv pentru BCA care nu necesita nisip, se prepara ca adezivul pentru gresie sau faianta si se aplica in strat de 2-3 mm. Dupa constructia casei si cand urmeaza sa se decupeze din pereti pentru instalarea instalatiei electrice, caramida se sparge foarte urat, in schimb BCA-ul foarte usor si cu mai putina mizerie. Avantajele si dezavantajele se pot observa usor.

                          Comentariu

                          • alexis
                            Living Legend
                            • 05.nov.2006
                            • 1318

                            Re: Si transferul termic

                            [quote="bossulet1"]
                            - Ca sa fie relevant ce spui tu, trebuie sa precizezi dimensiunile unui bloc de BCA si ale unei caramizi si dupa sa faci comparatia care sistem este mai greu.
                            - La mortarul cu multibat pentru caramizi nu trebuie nisip cernut.
                            - Caramida se sparge urat daca o lovesti cu ciocanul, daca este taiat santul pentru instalaltia electrica cu un disc totul e ok.
                            Asa zisele avantaje pe care le prezinti sunt bune pentru constructor, nu pentru beneficiar.
                            faci o casa si pentru urmasii tai

                            Comentariu

                            • VYS
                              Living Legend
                              • 19.aug.2005
                              • 13008

                              La mortarul cu multibat pentru caramizi nu trebuie nisip cernut.
                              Daca te referi la Mortarul de zidarie la sac este OK, daca te referi doar la liantul Multibat atunci ai nevoie de nisip.
                              VYS Blog DIY

                              Comentariu

                              • alexis
                                Living Legend
                                • 05.nov.2006
                                • 1318

                                [quote="VYS"][quote]
                                Nu ai inteles. Nu trebuie nisipul cernut.
                                faci o casa si pentru urmasii tai

                                Comentariu

                                Procesare...