Caramizi ecologice sau structura de lemn

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • adidob
    Incepator
    • 22.mar.2010
    • 6

    Caramizi ecologice sau structura de lemn

    Vreau sa construiesc o casa ecologica si eficienta energetic si m-am gandit la cele doua optiuni:

    1. caramizi (cofraje) din lemn-beton sau,
    2. structura de lemn in sistem panelizat (prefabricat)

    Ce parere aveti, ce sistem credeti ca este mai potrivit?
    A construit cineva pe sistemele mai sus mentionate?

    Daca da, rog pareri!
  • Mircea G
    Living Legend
    • 14.ian.2007
    • 12085

    #2
    Re: Caramizi ecologice sau structura de lemn

    Postat în original de adidob
    Vreau sa construiesc o casa ecologica si eficienta energetic si m-am gandit la cele doua optiuni:
    1. caramizi (cofraje) din lemn-beton sau,
    2. structura de lemn in sistem panelizat (prefabricat)
    S-a mai discut pe forum si veti gasi suficiente pareri
    Nu cred ca durerea dvs este preponderent ecologia ci mai mult eficienta .
    Din pct de vedere constructiv , cele mai eficiente energetic dar si rapid de construit fara probleme majore , sint cele din cofraje de polistiren sau " caramizile " de care spuneti dvs , probabil cele de la Durisol . Ambele sisteme sint eficiente .
    Daca cei de la Durisol nu au concurenta pe piata , in cazul cofrajelor de polistiren , vedeti ca sint si alti producatori cu preturi de 25% mai mici fata de cei de la Bragadiru ...
    Indiferent de sistem nu neglijati min. 15 cm de izolatie la podea.
    Unghiul acoperisului trebuie calculat si facut in functie de unghiul si orientarea necesara pentru instalarea unor panouri solare .

    Ce-ar mai trebui stiut ? Amplasarea in teren in functie de soare , amplasarea ferestrelor majoritar in partea insorita , streasini scurte pt a permite soarelui de iarna sa incalzeasca casa , sisteme de umbrire pe EXTERIOR , un pom este cel mai eficient pe timp de vara , sistem de recuperare a apei de ploaie , dar nu subteran cum gresit se face pe la noi ci la inaltimea maxim posibila data de streasina , un sistem alternativ de alimentare cu apa ... in fine , sint numai citeva amanunte usor de realizat dar care in exploatare va pot aduce economi substantiale .
    Fișiere Atașate
    Instalatii verificari-revizii gaze

    Comentariu

    • adidob
      Incepator
      • 22.mar.2010
      • 6

      #3
      "Durerea" mea este tripla; ecologica,energetica si financiara.Vreau sa realizez un echilibru optim intre cele trei elemente.

      Tocmai caracteristica ecologica este cea care m-a determinat sa optez pentru unul dintre cele doua materiale/sisteme de constructie mentionate anterior.

      Polistirenul, se produce din stiren care este un derivat petrolier si nu este (in opinia mea) un material ecologic.Utilizarea lui in constructii (izolatii) prezinta o serie de dezavantaje dar, are insa, o singura calitate incontestabila - este cel mai ieftin material izolator existent pe piata.

      A nu se face vreo confuzie intre pretul polistirenului din comert si cel al cofrajelor din polistiren, care au un pret nejustificat de ridicat.
      In alta ordine de idei, nici un specialist (inginer, constructor etc.) nu recomanda utilizarea polistirenului la placarea pe interior a peretilor.Este total contraindicat.

      "Durisol" nu este singura firma de pe piata,mai are un concurent pe piata din Romania.
      Restul observatiilor sunt foarte pertinente si am sa tin cont de ele.
      Acoperisul, cred ca va fi de tip terasa daca ma lasa cei de la urbanism.

      Amplasarea in teren si suprafetele vitrate sunt conditionate si restrictionate de suprafata mica a terenului (230mp), frontul stradal de 12m si casa vecina, de al carui calcan trebuie sa "lipesc" casa propriu-zisa.

      In acest context,cea mai mare problema a mea este fundatia, cu modul ei de executie si termo-hidro-izolarea si drenarea acesteia.
      Soarele din timpul iernii are o pozitie mai joasa pe cer si nu cred ca niste streasini/console mai lungi ale acoperisului ar afecta in mod substantial aportul de energie termica solara,pasiva.

      Am sa fac si o simulare cu un soft specializat.

      Comentariu

      • SpecialistulMC
        Moderator
        • 19.mai.2004
        • 35026

        #4
        Avand in vedere ca nici un produs pentru ridicarea unei case nu este 100/100 ecologic personal as opta pentru blocurile ceramice cu goluri verticale.

        Comentariu

        • Mircea G
          Living Legend
          • 14.ian.2007
          • 12085

          #5
          Se poate construi casa din materiale ecologice , dar sint probleme cu mentalitatea , atit a proprietarilor cit si a legiuitorului . Se pate face casa din lemn , baloti de paie , lut , piatra . Pe cit de ciudat suna , culmea , am vazut case care depasesc la calitate multe din casele traditionale .
          Casa din materiale ecologice , nu inseamna decit ca materialul de baza sa fie ecologic / tradus , un material "cules" din natura si cu prelucrari minime .
          Afara tot la case ecologice sint trecute si sustinute si casele din materiale reciclate . In loc ca unele materiale sa fie reprelucrate prin procese tehnologice complicate , folosirea lor la constructia unei case , se considera procedeu ecologic , deci si casa ecologica . Aici se poate vorbi de casele din cauciucuri auto , sticle de plastic, containere metalice ....
          Daca sint pe aici pasionati de constructii case , nu cred ca au ratat la tv sau pe net , multitudinea de exemple .
          Cum spuneam , mentalitatea dar si cutumele ne impiedica sa fim pionieri in domeniu asa ca pt noi majoritatea , nu vad drept cale de mijloc , decit casele - construite eficient - si cit mai eficiente energetic .
          Instalatii verificari-revizii gaze

          Comentariu

          • adidob
            Incepator
            • 22.mar.2010
            • 6

            #6
            In domeniul constructiilor, notiunea de "ecologie" este mult mai complexa si nu poate fi definita simplu,ca in DEX.
            Depinde la ce ne raportam cand catalogam un produs/proces/procedeu ca fiind ecologic,partial ecologic sau non-ecologic.Caramida ceramica,desi are in compozitie materii prime minerale,naturale,prin procedeul de fabricare intens energetic(coacere/tratament in cuptor la temperaturi inalte) devine discutabila sub aspect ecologic.Chiar si modul de exploatare a materiei prime de baza-argila-se face prin decopertarea si excavarea scoartei pamintului generand un consum ridicat de resurse umane si energetice(combustibili).
            Intradevar, sunt probleme cu mentalitatea "ecologica" in constructii pentru ca ecologia este ca o poveste;daca n-o cunoastem zicem ca nu este.
            Multi dintre noi vad in aceasta notiune "ceva" la moda in trendul actual,modern, al constructiilor, care nu are alt rost decat promovarea si marketingul de produs si care, in final,este un "fis" care-ti scoate mai multi bani din buzunar decat ar fi normal.
            Cand vorbim de materiale ecologice nu trebuie sa ne gandim numai la cele neconventionale gen paie,chirpici,lut,stuf,etc. ci la esenta notiunii de ecologie a materialelor de constructie;acele materiale care se exploateaza cu resurse minime,care inmagazineaza energii minime in procesul de fabricatie si punere in opera,materialele naturale, durabile,sustenabile care la sfarsitul ciclului de viata se biodegradeaza sau recicleaza usor si care, in final, polueaza mai putin contribuind intr-o masura mult mai mica la crearea efectului de sera.Sunt acele materiale naturale,netoxice care nu emana noxe in cursul perioadei de exploatare,fabricare,punere in opera,utilizare si nu afecteaza sanatatea umana.
            Cum spuneam...e ca o poveste...lunga.

            Comentariu

            Procesare...