Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Stalpi sustinere acoperis modificati

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Stalpi sustinere acoperis modificati

  Pentru o constructie P+1mansadat, din cei 4 stalpi de sustinere ai acoperisului, 3 au fost amplasati gresit (in spatiul camerelor de la etaj,in loc sa fie incorporati in zidaria interioara).

  Solutia de remediere a constructorului a fost cea prezentata in pozele atasate. Cei 3 stalpi de lemn de sustinere au fost taiati si au fost asezati pe grinzi de sustinere asezate pe un brau de beton (Compartimentarea interioara la et.1 este zidarie caramida (latime de aprox 10 cm, cu goluri la interior peste care s-a turmat un brau de beton.)

  Pentru fig.2 as dori sa fac cateva precizari suplimentare:
  -stalpul de sustinere era initial in dreptul imbinarii dintre cele 2 grinzi (se vede urma)
  -in prezent doar una din cele 2 grinzi mai este sustinuta, pentru a2a s-a prevazut o bucata suplimentara - doar pentru zona de intersectie ( ca o atela) prinsa cu niste scoabe.

  Sunt preocupat de faptul ca aceste modificari pot afecta structura de rezistenta, mai ales ca acoperisul este realizat din tigla ceramica.
  Doresc sa solicit un calcul de rezistenta privin modificarile prezentate mai sus. Din pacate nu am expertiza in acest domeniu si de aceea orice sfat sau sugestii sunt binevenite,
  Fișiere atașate

 • #2
  "Solutia de remediere a constructorului" a fost sa scape cat mai repede de constructie si sa-si incaseze bani.

  Modul in care a construit sarpanta nu este buna, se pot observa probleme de rezistenta in toate imaginile prezentate.

  As dori mai multe imagini pentru a putea identifica problemele si pentru a gasi o siolutie de remediere.

  Comentariu


  • #3
   Am atasat cateva poze mai vechi ( inainte de modificarea stalpilor de sustinere, compartimentarea interioara si asezarea tiglei pe acoperis) pentru a va oferi o imagine de ansamblu.

   Pentru plan mansarda (fig.10) am incercat sa marchez cu portocaliu stalpii de lemn modificati si cu verde stalpul care a ramas pe pozitie.

   In plus, daca imi puteti sugera ce cadre va sunt de folos pentru a completa informatia oferita, mi-ar fi de mare folos.

   Cu stima,
   Fișiere atașate

   Comentariu


   • #4
    ...

    Salut.
    Sarpanta arata bine d.p.d.v.al conformatiei generale.
    Obiectiile ,in ordinea importantei lor, sint urmatoarele:
    - popii (stilpii din lemn care sustin acoperisul) nu se aseaza niciodata direct pe placa, nici macar in situatia in care dedesubt se afla o grinda sau un perete. Popii trebuie amplasati pe o talpa (rigla din lemn) care are rolul de a distribuii eforturile pe o arie cit mai mare.
    - in fotografia 4 exista o grinda/rigla care sprijina direct pe zidarie.Acest mod de sprijinire nu benefic.Elementele sarpantei trebuie sa sprijine pe centuri .Este cu atit mai nasol cu cit pe acea grinda/rigla sprijina mai multe elemente ale sarpantei.
    - In legatura cu fotografia 3, ar trebuii sa atasezi mai multe fotografii care sa dea mai multe detalii(din mai multe parti si unghiuri) si o viziune de ansamblu.
    - nu inteleg de ce stilpii de la parter nu au fost inchisi (adica de ce exista acele mustati)
    - Se mai pot observa citeva "tiganii",dar care pot fi reclamate doar pe motive estetice.

    Stai fara griji ,toate greselile se pot remedia fara a demonta acoperisul.Dar daca tot nu ai pus invelitoarea ,iti sugerez sa remediezi acum deficientele.Primele doua semnalate de mine,trebuie obligatoriu rezolvate.
    Multa bafta

    Comentariu


    • #5
     Pana acuma am observat urmatoarele greseli de constructie (pe langa cele observate de dl. Andrei) :
     -in multe locuri s-au montat grinzile culcat si nu pe inaltime.
     -s-au utilizat grinzi cu crapaturi mari
     -imbinarea defectuoasa a grinzilor (vezi foto 4)
     -popi care calca nu pe un elemnent de rezistenta ci in "gol"

     Nu se vede in foto ce sprijina popii.

     Greselile se pot remedia fara a se demonta sarpanta insa pentru a identifica toate greselile ar trebui sa chemati la fata locului un inginer constructor.

     Comentariu


     • #6
      Postat în original de Specialistul MC
      Pana acuma am observat urmatoarele greseli de constructie (pe langa cele observate de dl. Andrei) :
      -in multe locuri s-au montat grinzile culcat si nu pe inaltime.
      -s-au utilizat grinzi cu crapaturi mari
      -imbinarea defectuoasa a grinzilor (vezi foto 4)
      -popi care calca nu pe un elemnent de rezistenta ci in "gol"

      Nu se vede in foto ce sprijina popii.

      Greselile se pot remedia fara a se demonta sarpanta insa pentru a identifica toate greselile ar trebui sa chemati la fata locului un inginer constructor.

      Cu tot respectul .trebuie sa fac citeva precizari referitoare la postarea dvs.
      In fotografia 4 nu exista nici o imbinare de grinzi.
      Popii pot fi amplasati pe placa (in cimpul acesteia) cu conditia ca acestia sa sprijine pe o talpa continua ,care la rindul ei va intersecta elementele de rezistenta de la etajul inferior.Conditia aceasta ,de sprijinire a popilor este obligatorie in orice caz (chiar daca sub popi exista elemente de rezistenta).

      P.S. Imi pare bine ca ati invatat ceva de la dl.goo_, si anume,faptul ca o grinda trebuie sa aiba sectiunea dreptunghiulara si sa fie asezata cu inaltimea sectiunii pe verticala.

      Comentariu


      • #7
       andrei.mi, Specialistul MC, va multumesc si apreciez sfaturile oferite.

       Asa cum am precizat, cunostintele mele in acest domeniu sunt limitate. In prezent citesc cu interes opiniile de pe acest forum pentru o oarecare familiarizare cu acest domeniu.

       Popii sprijina coama respectiv 2 "grinzi" (pene cred ca se numesc) aflate de o parte si alta a acesteia, cam la 1/2 distantei dintre coama si cosoroaba.
       Voi reveni cu cateva poze mai detaliate.

       -imi puteti preciza daca atunci cand v-ati referit la"-in multe locuri s-au montat grinzile culcat si nu pe inaltime. " v-ati referit la situatia in care grinzile cu sectiune dreptunghiulara au fost montate cu latura mare orizontal ?

       -un exemplu pentru "-popi care calca nu pe un element de rezistenta ci in "gol" " este fig.1 din primul mesaj postat?
       In aceasta situatie cum trebuie abordata rezolvarea problemei din punctul dvstra de vedere?

       Foarte utila precizarea "Primele doua semnalate de mine,trebuie obligatoriu rezolvate."
       Din pacate (pentru mine) nu sunt in masura sa apreciez gravitatea/(sau nu) situatiei. Din discutiile de pana acum avute cu constructorul, asa cum bine ati intuit, acesta a preferat rezolvarile cu implicatii minime. Intrucat discutam de structura de rezistenta si nu de "alte tiganii" , informatiile oferite de dvstra imi sunt de mare folos in discutia cu constructorul.


       Apropo de "alte tiganii" va mai prezint 2 situatii:
       1. au gresit pozitionarea usii de la una din bai (nu mai intra cada), am rugat sa se refaca conform proiectului. In prezent boiandrugul nu mai este deasupra usii (fig.12) - e chiar asa complicat sa se prelugeasca boiandrugul pentru noua deschidere?

       2. in golul din fig.11 trebuia sa fie o usa - intre zid (stanga) si stalpul de sustinere coama (dreapta, este singurul pop nemodificat) - nu este boiandrugul turnat - cum ar trebui sa procedeze?

       Mentionez ca initial in proiect zidaria interioara era gips carton.
       Grosimea zidului actual de caramida este de aprox 10cm, peste care s-a turnat centura de beton. Caramida este cu goluri la interior (poate fi folosita ca element de rezistenta?) si prezinta foarte multe crapaturi.
       Stalpi de sustinere sunt doar in zidaria exterioara, nu stiu daca sau cat de bine au ancorat zidaria interioara.


       Cu stima,
       Fișiere atașate

       Comentariu


       • #8
        Si eu am cam trecut prin aceeasi problema, mai mult sau mai putin justificat, adica: cand am cumparat casa (faza la rosu, parte dintr-un duplex) am vazut ca popul nu batea pe grinda, ci la apx 30 cm de ea. Am facut rost de plan, am chemat pe cineva, mi-a facut calcule si a zis ca e ok, e si aproape de grinda si in conjunctura respectiva e mai mult de echilibru, preluand o sarcina relativ mica. Parerea mea e sa chemi si tu pe cineva la fata locului, problemele de structura sunt greu de discutat pe forumuri. Problema e ca nu se va sparge placa, doar sa fii tu impacat. Marturisesc ca eu inca totusi nu sunt, mi-ar fi placut sa se sprijine fix pe grinda si nu la 30 cm de ea, dar, asta e

        Comentariu


        • #9
         ..

         O sa incerc sa-ti raspund punctual:
         - da ,Specialistul la asta s-a referit ,in legatura cu grinzile.Eu nu-mi dau seama din poze daca e asa sau nu,dar are dreptate o grinda cu sectiune dreptunghiulara se aseaza cu latura mare pe verticala (pentru cazul general, pe directia de incarcare : exp.capriorii sint elemente inclinate ,deci nici o latura a sectiunii nu va putea fi verticala)
         - exemplul cu popul din fotografia 1 ,nu este bun pentru ca acel pop sprijina pe o talpa care la rindul ei sprijina pe elementele structurale,ceea ce este bine.
         - in cazul in care buiandrugul a fost ancorat de centura si de zidarie nu sint probleme,avind in vedere ca nu va sprijini nimic pe el.Si fie vorba intre noi nu-s probleme nici daca nu a fost ancorat.
         - buiandrugii sint elemente de constructie care au rolul de a prelua incarcarile date de zidaria care se realizeaza intre golul de usa/fereastra si centura.In cazul tau nu urmeaza sa se mai realizeze zidarie deasupra,deci nu este necesar realizarea unui buiandrug.Spatiul dintre partea superioara a usii si tavan o poti realiza din gips-carton,sau din materialul din care realizezi si tavanul.
         - Problema din fotografia 11 este faptul ca zidaria care inglobeaza popul nu este legata in acel colt.
         - O zidarie de 10cm grosime nu se poate lua in calculul de rezistenta
         - Zidaria interioara trebuia ancorata de structura,fie prin bare de fier beton ,in cazul ancorarii de stilpi,fie prin teserea "caramizilor" ,in cazul ancorarii de zidaria portanta.

         Si,intr-adevar multe informatii de pe forum nu trebuie luate in seama.
         Bafta in continuare !!(la partea de finisaje o sa ai nevoie mai multa)

         Comentariu


         • #10
          Postat în original de andrei.mi
          Cu tot respectul .trebuie sa fac citeva precizari referitoare la postarea dvs.
          In fotografia 4 nu exista nici o imbinare de grinzi.
          Scuze, aveti dreptate, este vorba despre foto 2.

          Postat în original de andrei.mi
          - exemplul cu popul din fotografia 1 ,nu este bun pentru ca acel pop sprijina pe o talpa care la rindul ei sprijina pe elementele structurale,ceea ce este bine.
          Era in regula daca grinda de sprijin al popului ar fi fort montata pe inaltime, insa ea este montata culcat. Se pare ca grinda este deja deformata, o fi o iluzie optica ?

          Comentariu


          • #11
           ..

           Sa stii ca orice grinda ,indiferent cum o asezi ,sufera deformatii.Faptul ca se deformeaza nu inseamna ca sint probleme.Oricum din niste poze facute dintr-un unghi oarecare nu cred ca poti sa observi deformatiile ,cu atit mai mult cu cit grinda respectiva este foarte scurta.


           Supune-mi te rog ,cum sa fac sa citez doar o anumita parte din mesaj??

           Comentariu


           • #12
            Re: ..

            Postat în original de andrei.mi
            Supune-mi te rog ,cum sa fac sa citez doar o anumita parte din mesaj??
            Stergeti din text.

            Comentariu

            Procesare...
            X