Fisuri pe peretele sudic

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • aygun
    Incepator
    • 05.iul.2011
    • 31

    Fisuri pe peretele sudic

    Buna ziua . Acum trei ani am efecuat o extindere la vechea casa parinteasca . In sensul ca am completat cu o latura in forma de L fata de casa veche . Peretii casei vechi sunt din piatra iar grosimea este de vreo 50- 60 cm a zidurilor casei vechi . Am efectuat inchiderea respectiva realizand o fundatie adanca de vreo 1,20 metri din piatra masiva ( blocuri de piatra pe care un singur om nu le puea ridica ). Am sapat pina la pamant galben , pietrele cele mai mari le-am pus la baza apoi am inceput cu un strat de mortar piatra , iar mortar iar piatra . Elevatia este de vreo 50 cm . Zidurile sunt din BCA. Legatura dintre zidurile noi si cele e facuta prin sculptarea in piatra si introducerea BCA-ului circa 30 cm ( asa zisa priza ) . Nu am putu face stalpi de sutinere din cauza fondurilor extrem de limitate . Si asa , numai noi stim cum am strans si ce credite am luat ca sa facem aceasta mica modernizare .
    Ideal ar fi fost ca intre zidul vechi si cel nou sa fi realizat stalpi de sustinere iar la coltul noului zid , in loc sa il zidim prin legare ( stiti dvs cum se zideste la colt ) sa facem de asemenea stalpi de sustinere . De asemenea , fondurile extrem de limitate si vitregiile vietii ( copil mic , eu probleme de sanatate la vremea respectiva.... ) nu mi-au permis sa fac constructia ca la carte .
    Am discutat cu proiectantul si cu arhitectul ( doi prieteni care nu mi-au luat bani pentru aceste operatiuni ) si mi-au zis ca daca e vb doar de o extindere nu e cazul sa pun stalpi de sustinere si nu e nevoi esa torn centura de jur imprejurul casei dupa ce inchei zidaria si pot zidi spatiul dintre acoperis si zidarie cu un rand de BCA.

    De meserie sunt electronist nu constructor.

    Stiu ca pentru dvs poate sa para o constructie din cutii de chibrite insa de atat am putut fi in stare din diverse motive .

    Acum ceva vreme ( mai ales dupa aceasta iarna ) am observat ca au aparut niste fisuri pe perete ( in dreptul aerului conditionat ) si la usi , pe o singura latura a usii si la colturile a mai tot ce este geam si usa la exterior .

    Am pus niste fotografii aici :

    webhtb.ro/aygun/fisuri_perete/

    Rog sfatul dvs .

    Este motiv de ingrijorare ?

    Am chemat cativa mesteri si ingineri constructori si mi-au zis ca este firesc sa apara fisuri si chiar fine crapaturi la o casa noua pina se aseaza ( fie si daca este doar o modificare ). Tot dansii mi-au zis ca este mai dificil sa faci o legatura intre o casa existenta si ceva nou datorita modului in care se comporta materialelel noi fata de o casa veche de vreo 40 de ani.

    Mentionez ca , zidurile casei vechi sunt din blocuri de piatra masiva LIPITE cu pamant galben . Temelia acestei case este TOT din piatra masiva si are o adancime nu mai mare de 30 cm . Zidurile vechii case sunt groase de vreo 50-60 cm .

    Constructia a fost realizata in regie proprie , fara vreo firma specializata ( nu mi-as fi permis ) .

    Am uitat sa mentionez ca , casa este placat ala exterior cu polistiren expandat iar la interior cu polistiren extrudat direct pe perete .

    La interior nu se observa nici o crapatura , doar la exterior acele linii fine si nitel mai groase la marginea usii .


    Va multumesc anticipat pentru ajutor .
  • aygun
    Incepator
    • 05.iul.2011
    • 31

    #2
    Am uitat sa mentionez ca , fundatia are cu tot cu elvatie aproxinativ 1,70 metri din piatra masiva betonata .

    Am gasit piatra ieftina la o cariera si de asemenea nisip si pietris ieftin. Locuind in zona marii negre multe centre de comercializare a materialelor de constructii aduc nisip de la malul marii , il dozeaza in saci si cam atat .

    Am cumparat vreo 12 tone de nisip de la o firma de constructii.

    Am amestecat nisipul cu pietrisul acolo unde a fost nevoie .

    Comentariu

    • SpecialistulMC
      Moderator
      • 19.mai.2004
      • 34932

      #3
      Apreciez ca sunt sunt motive de ingrijoare deoarece crapaturile vizibile la aceasta ora pot sa fie mai profunde sub termoizolatia existenta.

      O zidarie/constructie incepe sa cedeze in mod special in zona golurilor de taplarie.

      Ati tasat in straturi succesive fundatia ?

      Ce intelegeti prin mortar piatra ?

      Elevatia din ce material este ?

      Din ce material ati facut buiandrugii si in raport cu ferestrele/usile ce lungime au ?

      Comentariu

      • aygun
        Incepator
        • 05.iul.2011
        • 31

        #4
        Fundatia a fost tasata iar prin mortar piatra insemna ca am cofrat , am aranjat piatra si am turnat mortarul pina ce acesta ingropa piatra. Apoi asezam celalalt rand de piatra , iar mortar si iarasi piatra. Elevatia este tot din blocuri de piatr aaidoma fundatiei . Practic pot spune ca este un monobloc din acelasi tip de material .

        Boiandurugii sunt din lemn . Doua "bile" din lemn puse una langa alta cu latura de 20 x 20 cm fiecare.

        Boiandurugii depasesc cu aproximativ 50cm de o latura si alta a ferestrei .

        Am observat ceva . Peretele sudic este cel mai expus la temperaturi ridicate , in special vara . Pe peretele nordic nu am nici o fisura sau crapatura .

        Faza este ca am discutat si cu arhitectul aceasta problema si m-a zis sa nu imi fac griji deoarece orice casa sau constructie noua , va lucra pina se aseaza . Acum nu stiu ce pot sa spun . Asa imi vine sa dau jos toata izolatia si sa verific zidaria de numa , numa .

        Ma gandesc sa mai las vreme sa vad daca , fisurile se maresc .

        Ar exista vreo metoda de consolidare a peretelui fara sa fiu nevoit sa demolez tot peretele daca va fi necesar ?

        Ma gandesc ca , daca continua sa crape si sa se mareasca mai m ult fisurile sa fac un soi de reazem din beton armat facand un fel de foisor la intrare care sa sustina o sectiune a peretelui. Am observat ins aca numai in zona aerului conditionat este usor fisurat .

        Nici nu stiu ce sa mai cred .

        Ma gandesc si actiunea soareleui ( incalzire / racire ) pe zid si fiind materialel diverse cu diversi indici de contractie si dilatare sa duca la aceasta problema .

        Bine ar fi sa nu fie ceva grav deoarece mai am de platit inca vreo 7 ani la creditul luat pentru modificare , acoperis .....

        Problema este ca eu nu prea puteam sta acasa in perioada respectiva deoarece o saptamana stateam acasa si una la fundeni . Sotia a fost cea care a dus greul. Si mesteri , si copil mic , si serviciu , basca drumuri la fundeni ( te operez acum , ba nu , saptamana viitoare ) . Ca sa nu zic ca am fost operat de doua ori deoarece operatia nu a reusit din prima la diferenta de o luna .

        Totodat asi examenele de sesiune .

        Nu am avut controlul asupra lucrurilor.
        Imi facea poze si le punea pe email ( uite ce au mai facut mesterii zilele astea ). Le explicam eu telefonic ce si cum vreau insa ..... una e cand esti acolo si le dai peste degete si alta cand vb cu ei telefonic .

        Ce pot spune ? A fost un cumul d efactori care au dus la o gestionare defectuoasa a constructiei .

        Primul lucru facut dupa operatie a fost sa vin si sa ma urc in pod sa vad cum au facut acoperisul .

        Comentariu

        • SpecialistulMC
          Moderator
          • 19.mai.2004
          • 34932

          #5
          Eu prin mortar inteleg un material realizat prin amestecarea nisipului cu ciment si eventual var. Acestaterial se utilizeaza la zidit ori tencuit.
          Tot din amestecarea nisipului cu ciment se obtine sapa. Amestecul realizat din balastru si ciment se numeste beton.

          Dumneavaostra ati turnat fie un beton fie o sapa. Ce reteta are materialul turnat ?

          Comentariu

          Procesare...