Ancorare pereti structura pe cadre

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Cage77
    Incepator
    • 06.mai.2012
    • 22

    Ancorare pereti structura pe cadre

    Salut,

    Data fiind o structura pe cadre (integrala), cu grinzi si stalpi de beton armat de 30cm , peretii de umplutura (caramida usoara), trebuie ancorati cumva.

    Exista metoda samburelui de beton, dar deja nu mai e structura pe cadre 100% , si se schimba pe datele problemei. Insa, eu vorbesc acum despre o structura de cadre care este efectiv ridicata toata structura, dupa care se adauga zidaria (deci nu avem etape de zidarie, dupa care turnam stalpi/centuri/placi, etc - ci turnam tot ce tine de structura stalpi/grinzi/placa, si apoi adaugam zidaria).

    Problema este , cum se ancoreaza peretii de umplutura (care practic pot fi din orice, inclusiv pot fi geamuri de termopan, sau chiar rigips - dar in cazul de fata vorbim de caramida cu goluri verticale de 30cm) ?

    Unii spun ca se introduc in etapa de turnare, niste ancore in stalpi, care vor fi incastrate practic in zidarie - constructorii insa zic ca nu se poate face asa pentru ca nu se potrivesc pozitiile ancorelor, cu locurile unde trebuiesc puse deoarece caramizile au o toleranta de vreo 5mm , si mai intervine si stratul de mortar care zidarul nu il pune mereu exact de 3mm, si atunci ancorele ar fi pozitionate gresit. Constructorii recomanda sa se faca stalpii, dupa care se dau gauri in ei (asta mi se pare mie ciudat), si se adauga ancorele la pozitia care trebuie.

    Altii zic ca peretii se ancoreaza doar orizontal (deci in partea de jos si cea de sus), la structuri de mica inaltime (2.60m), cu niste cleme speciale.

    Cert e ca eu tot ce am vazut constructii pe cadre in lucru, nu aveau ancore sa iasa din stalpi, care ulterior sa fie folosite la pereti. Si cand am demolat un perete (exterior, spre balcon), la blocul in care locuiesc (care este de 6 etaje), nu am gasit nici o clema sau ancora, care sa il tina sa nu cada ... ci pur si simplu statea el singur.

    Voi ce stiti ? cum e mai corect sa se faca in situatia asta?

    Multumesc
  • alone_frank
    Membru
    • 06.feb.2012
    • 138

    #2
    Răspuns la: Structura pe cadre - Ancorare pereti

    Daca este sa citeasca cineva ce ati scris intelege ca ar fi nevoie de o adevarata tehnica sa zidesti un geam sau o usa.
    Orice zidar calificat nu un ageamiu stie despre ce vorbesc ... e ceva banal
    Se zideste normal si la ultimul rand caramida se instaleaza direct cu un strat mai generos de mortar pe ea la partea superioara.
    Jargonul de santier denumeste aceasta tehnica impanare... nu stiu daca este o denumire recunoscuta si tehnic.

    Comentariu

    • Cage77
      Incepator
      • 06.mai.2012
      • 22

      #3
      Răspuns la: Structura pe cadre - Ancorare pereti

      Scuze,
      Am incercat sa fiu cat mai explicit ... si poate am exagerat.

      Din mesajul dumneavoastra inteleg ca peretii doar se impaneaza la structurile pe cadre? Ei nu au nevoie sa fie ancorati cumva in stalpi (intreb asta pentru ca inginerul de rezistenta a spus sa se bage ancore in stalpi de 60cm , la distanta de 45cm una de cealalta - constructoru zice ca alea nu se mai potrivesc cu zidaria, si altii zic ca ancorele sunt necesare la zidaria portanta). Prin documentatii care prezinta rezistenta structurilor, am gasit informatii ca fie se prin peretii de stalpi cu un platband care se impusca (pe stalp), fie se lasa mustati din stalp (ceea ce eu am denumit ancore, conform celor spuse de structurist).

      Intrebarea mea vine, cu atat mai mult cu cat considerand ca structura este intrgrala pe cadre, asta ar trebui sa-mi permita sa modific peretii in casa cum vreau eu, ori daca eu introduc acele ancore, cand vreau sa schimb peretii prin casa, ar trebui sa tai acele ancore si sa introduc altele in stalpi pe directia noilor pereti (insemnand sa gauresc efectiv stalpii). - Asta prezinta pentru mine o dilema , ca dintr-o data flexibiliatea structurii pe cadre nu mai e asa mare in ceea ce priveste peretii de umplutura.

      Ca sa rezum raspunsul dumneavoastra, inteleg ca peretii nu cad daca sunt doar impanati , neancorati in nici un fel de stalpi sau grinzi (prin ancorare inteleg o procedura de a prinde peretele folosind elemente metalice , - mustati/ancore sau platband/cleme).

      Multumesc.

      Comentariu

      • alone_frank
        Membru
        • 06.feb.2012
        • 138

        #4
        Răspuns la: Structura pe cadre - Ancorare pereti

        Mi se pare ca proiectantul doreste sa va construiasca un mausoleu.
        Ce povestiti Dvs este o armare a zidariei .... intrebati proiectantul si constructorul de ce este nevoie de asa ceva ? sa fixeze cadrul de beton
        de zid ca sa nu o ia la fuga? care este elementul structural?
        Ce se intampla daca in loc de zid puneati perete cortina.....
        Cele mai multe din blocurile pe cadre sunt inchise cu zidarie de BCA si doar unele din aceste ziduri sunt slab armate.
        Nu ma credeti pe mine... nu ma cunoasteti ... un forum e un loc in care orice nebun poate sa dea o parerea asa ca
        mai jos sunt doua linkuri cu o documentatie scrisa pentru studenti de Arhitectura / IAIM Bucuresti si va explica cum e cu tipurile de zidarii si unde sunt folosite.



        Comentariu

        • SpecialistulMC
          Moderator
          • 19.mai.2004
          • 35026

          #5
          Răspuns la: Structura pe cadre - Ancorare pereti

          Postat în original de Cage77
          ....cum se ancoreaza peretii de umplutura (care practic pot fi din orice, inclusiv pot fi geamuri de termopan, sau chiar rigips - dar in cazul de fata vorbim de caramida cu goluri verticale de 30cm) ?
          Precizarile concrete pentru executarea zidariei sunt date de catre proiectant in planul de constructie.
          In general atunci cand structura de rezistenta este turnata zidaria se "ancoreaza" de structura de rezistenta pe cadre prin mortarul de zidarie si prin impanare (acolo unde este cazul) cu pene din lemn de esenta tare. Cazul cel mai frecvent intalnit este acea in care zidaria se executa inainte de turnarea stalpilor si atunci zidaria se executa cu nuturi ori stalpisorii se prevad cu strepi din beton si mustati din bare Φ6 mm lasate din stalpi la intervale de 60 cm pe verticala.
          Ultima editare de SpecialistulMC; 08.mai.2012, 08:10.

          Comentariu

          • Cage77
            Incepator
            • 06.mai.2012
            • 22

            #6
            Răspuns la: Structura pe cadre - Ancorare pereti

            Multumesc tuturor care mi-au oferit un raspuns.

            Am discutat si cu structurista, si a spus ca ea a dat ancore pentru siguranta - ele se pot pune sau nu, dar ea zice ca e structura mai stabila. Grija mea (sau sa zic fobia), era ca in timpul unui cutremur sa nu ma trezesc cu pereti cazand in interior sau in exterior. Am realizat ca fizic e cam imposibil pentru ca daca un zid s-ar inclina inspre in-afara sau exterior, s-ar opri totusi in partea de sus (geometric vorbind , peretele ar fi inclinat facand un colt sa impinga in tavan) - in plus peretii sunt prinsi si cu mortar, si cu tencuieli, etc - cel putin asta imi explic eu singur , fara sa fiu specialist in constructii .

            Multumesc, o zi faina

            Comentariu

            • alone_frank
              Membru
              • 06.feb.2012
              • 138

              #7
              Răspuns la: Structura pe cadre - Ancorare pereti

              Postat în original de Cage77
              Am discutat si cu structurista, si a spus ca ea a dat ancore pentru siguranta - ele se pot pune sau nu, dar ea zice ca e structura mai stabila.
              Va recomand sa schimbati proiectanta se vede nu a inteles subiectul inca de la scoala ... o structura pe/in cadre nu se stabilizeaza prin zidarie !!

              Comentariu

              • Cage77
                Incepator
                • 06.mai.2012
                • 22

                #8
                Răspuns la: Structura pe cadre - Ancorare pereti

                Nu nu .... sa nu intelegeti gresit (Cred ca eu m-am exprimat gresit)- ea a zis ca peretii se tin mai bine , atata tot, ca e o masura in plus de siguranta (ea stie ca eu am o problema cu rezistenta, si am incurajat-o sa ia masuri destul de dure in ceea ce priveste structura) ... Structura de rezistenta (stalpi,grinzi) e extrem de solida - cam toti care au trecut prin santier au zis asta, deci nu e problema cu structura in sine - toata chestia cu ancorele a pornit de la structurista care le-a cerut, si constructorul a zis ca nu trebuie, si de aia a trebuit sa fac o investigatie impartiala practic sa vad care a exagerat cu ele (de altfel ce mi-ati zis dumneavoastra mi-a zis si dirigintele de santier, si de asemeni am vazut asta si in documentatiile catre care ati facut trimitere)

                Pot doar sa va multumesc inca odata pentru ajutorul acordat.

                Cu stima,

                Comentariu

                • SpecialistulMC
                  Moderator
                  • 19.mai.2004
                  • 35026

                  #9
                  Răspuns la: Structura pe cadre - Ancorare pereti

                  Avand in vedere ca la o constructie din cadre de beton armat in care zidaria are rol de zidarie de umplutura ancorarea zidariei de structura se va realiza prin prevederea de mustati din OB, de 6 si lungimea minima de 50 cm, scoase din stalpi sau diafragme se pare ca avem o problema de executie in care constructorul nu a respectat un proiect de constructie.

                  Comentariu

                  • andrei.mi
                    Membru
                    • 12.feb.2011
                    • 116

                    #10
                    Răspuns la: Structura pe cadre - Ancorare pereti

                    Postat în original de Specialistul MC
                    Avand in vedere ca la o constructie din cadre de beton armat in care zidaria are rol de zidarie de umplutura ancorarea zidariei de structura se va realiza prin prevederea de mustati din OB, de 6 si lungimea minima de 50 cm, scoase din stalpi sau diafragme se pare ca avem o problema de executie in care constructorul nu a respectat un proiect de constructie.


                    Zidaria care este ea zidarie zidita pentru zidarie ...................
                    Daca structura este in cadre o sa ai mari probleme sa gasesti diafragma aia din care vrei sa scoti tu mustati.
                    Cred ca P100 iti descrie exact ce inseamna structura in cadre ,structura duala s.a.m.d. Sint convis ca ai P100 ,ca de altfel toate normativele , la indemana.

                    Comentariu

                    • Stefan_C
                      Membru
                      • 25.feb.2010
                      • 123

                      #11
                      Răspuns la: Răspuns la: Structura pe cadre - Ancorare pereti

                      Zidaria impanata este ELEMENT DE REZISTENTA . Prin tehnica impanarii se cauta rigidizarea ochiului de cadru si prin aceasta rigidizare contravantuirea intregii structuri (limitarea deplasarilor laterale ; ex in timpul cutremurelor ). S-a folosit foarte mult in anii 80 la cladiri inalte in cadre.
                      Zidaria purtata este ancorata de stalpi prin ancore de 6 mm diametru. Ancorele nu se prevad in timpul turnarii stalpilor ci se monteaza cu bolturi impuscate in momentul executiei zidariei. Pentru a se asigura ca nu interfereaza zidaria cu structura , intre stalp si zidarie si predeve 1-2 cm de tencuiala cu mortar M10 (mortar cu rezistente mecanice mici care nu poate asigura conlucrarea intre stalp si zidarie ).Acest tip de zidarie nu afecteaza structura in nici un fel. Detalii suplimentare gasiti in P2/85(chiar daca nu mai este in vigoare, unele prevederi sunt inca folositoare)

                      Comentariu

                      Procesare...