Cat imi cere mesterul?

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • missy
    Incepator
    • 30.nov.2011
    • 85

    Cat imi cere mesterul?

    Buna ziua, am o casa veche pe care vreau s-o renovez si sa ma mut in ea. Pentru inceput, casa trebuie lungita pentru a avea inca 2 incaperi (bucatarie si dormitor. Ma voi ocupa in primul rand de partea noua a casei pe care-o voi face gen apartament, ulterior urmand sa ma ocup de restul casei, cand voi mai avea bani.
    Am vorbit cu un mester care mi-a facut un cost aproximativ al manoperei (aproximativ inseamna ca i-am zis cat de mari is camerele si ca vreau acoperis de tigla metalica in 2 ape, plus un beci la subsol si terasa la bucatarie si i-am aratat casa sa vada ce are de facut)
    Mi-a zis ca manopera m-ar costa cam 16.500 lei, in care intra:
    -spart peretele casei vechi pe vreo 2 metri pt. a conecta casa veche cu cea noua,
    -constructia noua:- hol de 1,3 pe 5 metri (care va forma un hol mai lat cu holul din casa veche, unde se face legatura intre constructii)
    - 2 incaperi de 4/5 metri ( dormitor in care incorporez un dressing si o bucatarie in care incorporez o camara la fel de mare cat dressingul. Dressingul si camara sunt o sectiune pe lungul constructiei (5 metri impartit exact in 2, lata de 1,5 m), la mijloc intre bucatarie si dressing.
    - un beci exact sub camara, de aceesi dimensiune, la subsol.
    - o terasa la bucatarie, de 3,5/3 m.
    Casa are o inaltime de la sol de 1, 20 m.

    Toata chestia asta se acopera cu tigla metalica in 2 ape (terasa nu se acopera).

    Mesterul mai sparge in casa veche un perete care uneste 2 camere, pt. a forma o camera mare (peretele are 2 geamuri si o usa mare deci nu e mult de spart, vreo 2 metri de caramida maxim, si face o grinda in locul peretelui pt a sustine tavanul, grinda lunga de 5 m)

    Partea noua e facuta cu tencuiala cu tot.

    Lucram fara factura ca sa fie mai convenabil pt. mine, dar stiu precis ca lucreaza f bune, i-am vazut lucrari, deci partea cu lucrul de mantuiala pica.
    Cum vi se pare, e scump sau ieftin?
  • vermar
    Incepator
    • 12.sep.2012
    • 1

    #2
    Răspuns la: E mult sau putin cat imi cere mesterul?

    Buna ziua, in legatura cu problema dvs nu cred ca ati ales solutia optima apeland la un mester. Prin mester inteleg o persoana care "se pricepe" la diverse lucruri insa nu este o persoana acreditata, calificata sa efectueze lucrari de o asemena anvergura. Aceasta constructie desi pare banala necesita anumite cunostinte si nu in ultimul rand o calificare in domeniu. De aceea va sfatuiesc sa apelati la o firma de proiectare care are posibilitatea sa va ofere consultanta pe perioada lucrarilor.Nu trebuie sa va ganditi la pret proiectului pentru ca daca veti cauta unde trebuie se va gasi o firma care sa faca aceste lucrari la un pret rezonabil.Pretul proiectului va fi amortizat prin alegere unor solutii adecvate.Tinand cont de constructia veche este necesar un studiu privind structura si modificarile ulterioare pentru a avea o locuinta sigura care va rezista in timp. De aceea nu cred ca "mesterul" este atat de priceput incat sa va ofere o solutie optima. Grinzile se calculeaza, fundatiile nu pot fi turnate oricum, trebuie prevazut de la bun inceput in proiect solutiile privind instalatiile necesare, aici ma refer la instalatiile sanitare, electrice si termice.Nu este deloc economic si estetic sa construiti cele 2 camere si apoi sa spargeti pentru a trece cu tevi, tuburi, etc.De aceea sustin ideea ca "mesterul" nu poate sa ofere o lista de echipamente, o antemasuratoare cu cele necesare."Mesterul" nu este atat de priceput incat sa calculeze necesarul de caldura, puntile termice care intervin, sa va recomande materiale bune izolatoare, sa calculeze stratul de izolatie in functie de compozitia peretului Spune 16.500 lei insa costul materialelor nu se cunoaste, vor interveni discutii de genul "am discutat la inceput suma x insa acea suma nu include si serviciul y si serviciul z" astfel veti ajunge la o suma mult mai mare. Un proiectant bun poate sa spuna de la inceput cat va costa toata lucrarea, astfel veti sti sa calculati un buget in care sa va incadrati si nu veti ajunge in ipostaza de a cumpara in prima faza lampi de iluminat de la o firma scumpa (stiu foarte multe firme dar nu vreau sa fac reclama) pentru prima camera si in a doua sa legati o dulie cu un bec pentru ca s-au terminat banii.
    Un imobil trebuie gandit de la inceput cu tot ceea ce inseamna el de la prima caramida pana la ultimul strat de vopsea lavabila.
    In concluzie sa raspund la intrebarea "Scump sau ieftin?" sunt de parere ca "mesterul" care lucreaza ieftin, calitativ, repede si durabil nu exista.Termenul de scump este relativ pana se va finaliza constructia.

    Comentariu

    • dani bota
      Membru
      • 12.sep.2012
      • 287

      #3
      Răspuns la: E mult sau putin cat imi cere mesterul?

      Prietene, mesterul acela poate sa fie si calificat , posibil sa aibe si o firma de constructii si sa lucreze la negru din diferite motive\taxe mari etc. Intrebare intrebatoare -Cate case uriase s-au construit la negru in Romania
      Ultima editare de dani bota; 13.sep.2012, 07:21.

      Comentariu

      • Mircea_G
        Living Legend
        • 14.ian.2007
        • 12230

        #4
        Răspuns la: Cat imi cere mesterul?

        Nu putem noi estima cit face lucrarea . Nu cunosteam datele problemei si sint atitea amanunte incit nici vazuta la fata locului , o estimare nu poate fi corecta . La genul acesta de lucrari , pretul final se face in functie de " ce se gaseste " la spargere , decopertare ..." si in functie de solutiile alese pentru rezolvare .
        Problema mesterului este daca stie cum se lipeste o constructie noua de una veche si cum se pot face spargerile de pereti .
        Instalatii verificari-revizii gaze

        Comentariu

        • missy
          Incepator
          • 30.nov.2011
          • 85

          #5
          Răspuns la: Răspuns la: E mult sau putin cat imi cere mesterul?

          Da, mesterul este calificat, are echipa de muncitori, iar cat despre tevi si instalatii, am noroc cu 2 unchi care se ocupa de asa ceva. Nu o sa-mi faca ei de gratis, dar o sa fie mai ieftin ca la un strain.
          Casa veche arata foartebine, doar trebuie schimbat acoperisul, geamurile si pusa tencuiala noua pe interior. Dar de casa veche nu ma ocup. De bine de rau, are geamuri, usi, acoperis, si nu vreau sa incep peste tot si sa mi se termine banii. De asta vreau sa extind casa mai intai si sa termin extinderea. Imi iese: bucatarie, dormitor, si o sa ma leg si de-o camera mica din casa veche in care o sa fac o baie, camera care e chiar lipita de partea noua, deci o sa am un apartament. De casa veche nu ma ocup pana mu vad cum stau cu banii, si pana la urma, casa pot s-o fac pe rand: intr-un an acoperis, in altul geamurile, etc.
          Pe mine ma intereseaza pretul pe care mi l-a dat: e scump? Chiar nu ma pricep...

          Mai repet ce o sa faca el:
          -strica un perete intre 2 camere, care e mai mult din geamuri si usa
          -face grinda de sustinere in locul peretelui sa nu pice tavanul
          -sparge un perete exterior pe 2 m ca sa conecteze un hol din vechea casa cu noua casa
          -face partea noua de casa: -continuare hol (sa fie mai lat) cu dimensiunile 1,3/5m,
          -2 incaperi de 4/5 in care sunt incorporate camara si dressing (fiecare de 2,5/1,5m)
          -terasa de iesire din bucatrie cu scari
          -beci de 4/5 m sub bucatarie
          -acoperis in 2 ape din tigla metalica doar pe cele 2 incaperi (nu pe casa veche)

          Comentariu

          • poolonik
            Membru Marcant
            • 18.nov.2006
            • 336

            #6
            Răspuns la: Cat imi cere mesterul?

            Nu cred ca o sa va poata cineva de pe forum sa va raspunda.Deja ati primit un motiv putin mai sus.Daca totusi doriti sa va faceti o idee mai cereti o oferta de pret la un alt "mester".Daca era vorba de ex domnule trebuie sa fac o fundatie cu dimensiunile de x/x , atunci era mai usor de aflat un pret.Dvs aveti acolo mai multe operatii ,mai multe faze, numai la fata locului se poate afla ceva.Parerea mea este ca ar fi gresit estimata toata lucrarea la un pret.Ar trebuie "sparta" pe bucati sau macar daca va intelegeti cu cineva per lucrare sa cadeti la o intelegere cu plata pe etape ,ficare etapa avand o valoare in functie de dificultate.Este foarte posibil sa nu terminati lucrarea cu acelasi mester, puteti fi dvs cel nesatisfacut de anumite probleme, poate fi mesterul nemultumit.....

            Comentariu

            • SpecialistulMC
              Moderator
              • 19.mai.2004
              • 34932

              #7
              Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: E mult sau putin cat imi cere mesterul?

              Postat în original de missy
              Da, mesterul este calificat, are echipa de muncitori......
              Banuiesc ca acel mester nu prea este calificat deoarece daca era un profesionist adevarat pentru o astfel de lucrare va intreba de proiect de demolare/modificare construire. In proiect avea toate cantitatile de executat si putea sa faca o estimare corecta. Asa la "ochiometru" v-a cerut o suma urmand ca pe parcurs sa va mai ciuguleasca de bani.

              Comentariu

              • spik1
                Living Legend
                • 20.apr.2012
                • 2342

                #8
                Răspuns la: Cat imi cere mesterul?

                Postat în original de missy
                Buna ziua, am o casa veche pe care vreau s-o renovez si sa ma mut in ea. Pentru inceput, casa trebuie lungita pentru a avea inca 2 incaperi (bucatarie si dormitor. Ma voi ocupa in primul rand de partea noua a casei pe care-o voi face gen apartament, ulterior urmand sa ma ocup de restul casei, cand voi mai avea bani.
                Am vorbit cu un mester care mi-a facut un cost aproximativ al manoperei (aproximativ inseamna ca i-am zis cat de mari is camerele si ca vreau acoperis de tigla metalica in 2 ape, plus un beci la subsol si terasa la bucatarie si i-am aratat casa sa vada ce are de facut)
                Mi-a zis ca manopera m-ar costa cam 16.500 lei, in care intra:
                -spart peretele casei vechi pe vreo 2 metri pt. a conecta casa veche cu cea noua,
                -constructia noua:- hol de 1,3 pe 5 metri (care va forma un hol mai lat cu holul din casa veche, unde se face legatura intre constructii)
                - 2 incaperi de 4/5 metri ( dormitor in care incorporez un dressing si o bucatarie in care incorporez o camara la fel de mare cat dressingul. Dressingul si camara sunt o sectiune pe lungul constructiei (5 metri impartit exact in 2, lata de 1,5 m), la mijloc intre bucatarie si dressing.
                - un beci exact sub camara, de aceesi dimensiune, la subsol.
                - o terasa la bucatarie, de 3,5/3 m.
                Casa are o inaltime de la sol de 1, 20 m.

                Toata chestia asta se acopera cu tigla metalica in 2 ape (terasa nu se acopera).

                Mesterul mai sparge in casa veche un perete care uneste 2 camere, pt. a forma o camera mare (peretele are 2 geamuri si o usa mare deci nu e mult de spart, vreo 2 metri de caramida maxim, si face o grinda in locul peretelui pt a sustine tavanul, grinda lunga de 5 m)

                Partea noua e facuta cu tencuiala cu tot.

                Lucram fara factura ca sa fie mai convenabil pt. mine, dar stiu precis ca lucreaza f bune, i-am vazut lucrari, deci partea cu lucrul de mantuiala pica.
                Cum vi se pare, e scump sau ieftin?
                Salut ! E simplu : daca stiti ca lucreaza bine , dar nu sunteti convins de pret. atunci contactati o firma si nu aveti decat sa comparati ! In Romania nu aveti nici o garantie decat, poate, atunci cand stiti meseriasul, sau firma ! Numai de bine !

                Comentariu

                • corsalex
                  Membru
                  • 14.iul.2011
                  • 117

                  #9
                  Răspuns la: Răspuns la: Cat imi cere mesterul?

                  de foarte multe ori se intampla ca meseriasii sa lucreze mult mai bine si cu mai multa responsabilitate decat la o firma. Daca ati vazut lucrari ale meseriasului si stiti ce vreti, este bine. Punctati foarte mult pe structura de rezistenta, ca nu e de joaca; Nu faceti economie la materiale!

                  buna ideea de mai sus cu comparatia preturilor dintre o firma si meseriasul ales.

                  Comentariu

                  • SpecialistulMC
                    Moderator
                    • 19.mai.2004
                    • 34932

                    #10
                    Răspuns la: Cat imi cere mesterul?

                    Se pune intrebarea: un meserias care nu este autorizat ce garantie legala ofera la lucrarea executata ? Legal ce raspundere poate sa aibe referitor la corectitudinea lucrarilor efectuate si la calitatea acestora ?

                    Comentariu

                    • dani bota
                      Membru
                      • 12.sep.2012
                      • 287

                      #11
                      Răspuns la: Cat imi cere mesterul?

                      Foarte buna intrebarea, dar o firma ca atatea altele care face lucrari la km cantitate nu calitate si care are muncitori care nu stiu sa tina bine mistria in mana iti ofera garantie in general , insa avem atatea exemple cand au dat cu tifla , iar o firma respectabila cam de obicei are si preturi pe masura. Ce a fost prima data oul sau gainadiscutia poate continua la nesfarsit, fiecare cu parerea lui. Numai bine tuturor
                      Ultima editare de dani bota; 14.sep.2012, 12:44.

                      Comentariu

                      • SpecialistulMC
                        Moderator
                        • 19.mai.2004
                        • 34932

                        #12
                        Răspuns la: Cat imi cere mesterul?

                        Neplacerile datorate deficientelor se pot evita doar pe baza unui contract ferm. Ce contract puteti sa incheiati cu o persoana fizica ?

                        Comentariu

                        • dani bota
                          Membru
                          • 12.sep.2012
                          • 287

                          #13
                          Răspuns la: Cat imi cere mesterul?

                          Posibilitatile legale de obtinere de despagubiri sunt cu siguranta superioare daca exista un contract, nici nu am de gand sa contrazic acest lucru sau sa descurajez pe cineva sa lucreze cu firme , dar nu vreu nici sa se considere ca a lucra cu un mester cu experienta, care are lucrari care stau marturie a calitatii nu este bun sa efectueze lucrari de anvergura.

                          Comentariu

                          • corsalex
                            Membru
                            • 14.iul.2011
                            • 117

                            #14
                            Răspuns la: Cat imi cere mesterul?

                            Postat în original de Specialistul MC
                            Se pune intrebarea: un meserias care nu este autorizat ce garantie legala ofera la lucrarea executata ? Legal ce raspundere poate sa aibe referitor la corectitudinea lucrarilor efectuate si la calitatea acestora ?
                            foarte buna intrebarea. dar daca stai cu el si il supraveghezi cu proiectul in fata (niste cunostinte in constructii ar fi si mai bine venite), nu prea ar avea de ce sa fie probleme. si cu firmele astea cu garantia pe hartie e cam aiurea. tot trebuie supravegheati mesterii; se stie ca toti alearga dupa bani, nu dupa calitate, iar in constructii acest lucru conteaza cel mai mult. poate gandesc eu altfel, dar eu nu sunt de acord nici cu casele cumparate de-a gata.
                            daca DE EXEMPLU, se construieste o casa cu o firma, cu acte, cu tva, cu garantie etc, si firma respectiva nu respecta proiectul, doar ca sa termine mai repede, sa incaseze banii si sa inceapa lucrarea urmatoare, iar in cativa ani are loc un seism major sau orice alt factor, Doamne fereste, casa se prabuseste, se intampla cine stie ce cu proprietarii, cine mai da in judecata firma ca nu a respectat proiectul.... garantia ramane pe hartie

                            cel mai bine si cel mai sigur: indiferent ca faceti cu firma sau cu meserias particular (dar sa fi facut inainte cateva case, sa nu fie prima a dvs), supravegheati toata lucrarea!
                            Ultima editare de corsalex; 14.sep.2012, 22:57.

                            Comentariu

                            • SpecialistulMC
                              Moderator
                              • 19.mai.2004
                              • 34932

                              #15
                              Răspuns la: Cat imi cere mesterul?

                              Nu toti beneficiarii au timpul necesar sa supravegheze indeaproape lucrarile executate, nu toti au cunostintele necesare (scuze daca am jignit pe cineva). Parerea mea este ca un singur om nu ar trebui sa lipseasca din lantul beneficiar -> constructor (firma ori persoana fizica): dirigintele de santier.

                              Comentariu

                              Procesare...