Perete exterior usor

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • ViperOne
    Incepator
    • 30.sep.2018
    • 5

    Perete exterior usor

    Va salut, as dori inchid o "prispa" la o casa batraneasca (care are teorectic cca 100 de ani) pentru o mai buna protectie contra zapezii iarna sau eventualele ploi din timpul anului. Original,situat la 50 cm de sol, pe soclu de ciment, era acoperit cu dusumea si un mic gardut decorativ de lemn, cum se obisnuia odata, acum s-a turnat o sapa si gresie.
    Deoarece amplasamentul nu tine o greutate mare de exemplu al blocurilor BCA + stalpii de beton armat + grinda, plus dificultatea de a turna o fundatie sub o cladire existenta, dar vechea structura a stalpilor de lemn este inca foarte buna, m-am decis sa execut un perete usor sau foarte usor, cu foarte mici pretentii termoizolante si fonice (e doar protectie a peretilor deja existenti si renovati si aspect vizual mai placut).
    Inceputul constructiei: In prima faza, structura principala a peretelui (ce urmeaza ridicat) o vad din tevi de otel de 2 mm grosime cu latime 4 cm si latime 2cm (acele bari in comert de 6 metri lungime). Acest profil va fi capabil sa mentina 4 geamuri + una usa termopan. Interiorul profilului va fi umplut cu polistiren la acelasi nivel, 4cm, pentru un minim de confort termic.
    Punctul terminal exterior doresc sa fie un decorativ de praf de piatra, cum am procedat deja la tot externul casei, ca sa dea bine vizual.
    Problema abia acum incepe: Am nevoie de un material de incheiere peste profil - Sugetii foarte bine venite (Fie el o tabla de tabla zincata de 0.4mm, eventual placa OSB, orice idei aveti va rog!), care sa sustina un al doilea strat de polistiren + ciuperci de intarire, deoarece pt extern, o solutie simpla e un adeziv cu aderenta la polistiren+ plasa de armare, apoi un tinci, apoi eventual ajung unde doresc, decorativ de praf de piatra.
    Nu cunosc alt material care sa tina la conditii externe dar neaparat sa fie usor (spre exemplu placi gips carton -f usor, dar nu este pt extern!),asa ca stau in baza acestui polistiren, armat cu mortare de exterior.
    Problema n-ar fi deloc grea la montat, dar e ff dificila cand nu ai o precizie pe materiale, plus, nu este un perete standard,asa ca va rog dati-mi pareri, acea tabla zincata dreapta din comert de 0.4mm, montata cu suruburi autoforante de metal in profil, ar fi buna sa mentina un strat de placi polistiren de 3, sau 4cm sa zicem, plus mortarele (adeziv+praf de piatra)? E pericol sa rugineasca in interior? Nu il ating cu mortare umede, interior+exterior este doar placat de polistiren, nu are contact cu niciun mortar. Mi-e doar frica in timp de micii vapori de condens ce pot apare in interiorul peretilor.
    Iar daca tabla nu este un material convenient, placi de OSB ar fi mai bune pt evitarea ruginei? Ce mi-ati recomanda mai bine?
    Am luat in calcul la un moment dat si un perete fals de PVC (plastic), ca perete extern complet fara mortare, fiind f usor, dar din nou, este doar pentru compartimentare interna.

    Dupa ce termin cu externul, pe partea interna as putea sa merg pe o gletuire cu un lavabil? sau avand in vedere ca este un perete subtire si rece la exterior, mai bine merg tot pe un praf de piatra ca la extern?

    Specificatii: lungimea peretelui ce trebuie construit este de 10 m, cu inaltimea de 2.70m.
    Va multumesc pentru eventualele idei! O zi buna

    Fac o mica editare dar foarte sugestiva - Daca ramane ideea pe tabla zincata, este bine o perforez cu foarte mici gauri sa zicem un burghiu de 6, din 20 in 20 de cm pentru a facilita evacuarea eventualului condens?
    Ultima editare de ViperOne; 30.sep.2018, 17:38. Motiv: Completare susugestii de valoare foarte importanta!
  • SpecialistulMC
    Moderator
    • 19.mai.2004
    • 34932

    #2
    Răspuns la: Perete Extern Usor - sugestii

    Sa incepem cu structura metalica care utilizand profile de doar 40x20x2 nu o sa fie destul de rigida pentru a rezista la presiunea vantului. In timp structura se va deforma generand fisuri in finisajul fatadei. Va rog sa atasati cateva imagini cu prispa poate gasim o alta solutie care sa intruneasca conditiile de stabilitate.

    Comentariu

    • aurick86
      Membru
      • 05.iun.2012
      • 168

      #3
      Răspuns la: Perete Extern Usor - sugestii

      Solutia cu polistiren peste tabla NU este ok.
      Prin polistriren trece umezeala... va rugini in scurt timp...posibil chiar sa iasa in tencuiala culoarea ruginii in cativa ani.

      Pentru o rigiditate mai buna peretele trebuie sa fie mai gros.
      As recomanda perete de 100mm grosime + placi fibrociment la exterior peste care polistriren si tencuiala.
      In dreptul usilor si a geamurilor se poate construi un cadru din profil metalic sudat de aceeasi grosime ca profilele peretilor de exp: 100X50X3mm.
      Restul structurii peretelui ar fi din profile pentru rigips de exp: CW 100 x 50, puse la distanta de 40 sau 60 cm.


      Acest perete va putea fi izolat si interior...si va avea o greutate mult redusa fata de un perete traditional din Caramida sau BCA.
      Ati putea calcula greautatea unui astfel de perete:
      Greutati specifice aparente pentru diverse materiale de constructii » In urmatorul articol vom aborda subiectul "greutate specifica" si vom vedea cateva greutati specifice ale unora din cele mai importante materiale de constructii. 1. Piatra de constructii in

      -CW 100 x 50 x 4000 mm
      -fibrociment Betopan 12 x1250 x 2600 mm

      Am vazut recent acest tip ce perete folosit la niste blocuri noi.. unde pare ca au hotarat sa inchida niste balcoane.

      Comentariu

      • ViperOne
        Incepator
        • 30.sep.2018
        • 5

        #4
        Răspuns la: Perete Extern Usor - sugestii

        Domnul din spatele nickului Specialistul MC, multumesc pentru interventie, v-am vazut activitatea chiar de-a lungul anilor pe forum si intotdeauna ati avut o parere profesionala pe orice topic am citit. Felicitari de asemeni pt comunitatea care ati format-o pe forum, este f calda si deja am primit sugestii. Ma bucur ca postul meu v-a retinut atentia pt ca am increderea ca pot sa plec la un produs finit foarte calitativ cu opinia dvs.
        Atasez o imagine ca sa putem exemplifica mai amanuntit. Si da, ati observat foarte rapid carentele propuse de barele de otel de 40x20x2mm (ca fiind sensibile), le luasem in calcul doar ca profil general, jos, ca sa nu ma ridic prea mult de la baza cu pragul pe care voi monta usa termopan. Stalpii de "rezistenta" ii aveam in calcul de 40x40x2, in toate partile unde o mai buna armatura este necesara, spre exemplu laterali stanga-dreapta usa, geamuri, sub geamuri si ultimii stalpi de intrematura verticali, toti aplicati cu puncte de sudura, plus suruburi dibluri pt beton jos, si sus in lemn. Aceasta structura este neaparat ancorata in contact direct pe fata stalpilor de lemn existenti (din 2 in 2 m) visinii in poza atasata, pentru un surplus de rezistenta a profilelor. Fara acei stalpi, nu aveam curajul sa stau doar in baza barilor de 40x20x2 plus cei de rezistenta de 40x40x2. Am vazut multe usi termopan la f multe mici buticuri amplasate pe bari de 60x20x2, dar eram putin contrariat ca latimea prea mare de 60 a acelor bari ar putea fi presata in timp si apare adancituri vizibile in bara la mijloc, din cauza greutatii usii plus a vibratiilor continue datorate folosintei usii. Dar asta e doar o parere fugitiva a mea, va astept cu o parere mai ampla a dvs!
        Poza atasata etaleaza amplasarea stalpilor de lemn la 2m unii de altii, simetric, pe toata lungimea prispei de 10 m, cu inaltimea de 2.70m. Sus sunt fixati in grinda de lemn, cu calitate inca foarte buna in urma verifcarii de mine. Jos sunt fixati in talpa casei, lemn, ce s-a pastrat in conditii f bune de asemeni, intariti cu pene de metal. S-a executat un soclu de ciment de cca 20 cm in exterior, cu o lungime de 50cm de la sol. Cimentul nu atinge talpa casei pentru a nu putrezi in timp. Specific, nu stiu sa existe niciun tip de fundatie acolo (adevarul este ca nici n-am verificat, dar sunt aprope sigur ca nu este, casa avand cca 100 de ani). Sper ca puteti sa va faceti o parere mai buna acum. Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Reconditionare Prispa.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	295,3 KB 
ID:	631397

        Comentariu

        • ViperOne
          Incepator
          • 30.sep.2018
          • 5

          #5
          Răspuns la: Perete Extern Usor - sugestii

          Domnul Aurik86, multumesc pentru interventie, aveti o parere demna de urmat, placile de fibrociment par o solutie foarte buna, plus ca imi permit sa ajung la mortare de exterior pe baza de ciment si nu ipsos, ceea ce inseamna un terminal decorativ de praf de piatra cum aveam planuit. Inteleg si montarea lor pe armatura de bare de otel 100X50X3mm la punctele vitale (geamuri+usi) iar restul pe profilele CW 100x50x4000mm. Parerea dvs este evident cu mult superioara la ce am avut eu. Va doresc mult succes in activitati!

          Comentariu

          • SpecialistulMC
            Moderator
            • 19.mai.2004
            • 34932

            #6
            Postat în original de ViperOne
            Poza atasata etaleaza amplasarea stalpilor de lemn la 2m unii de altii, simetric, pe toata lungimea prispei de 10 m, cu inaltimea de 2.70m.
            Parerea mea este sa inchideti toata prispa cu o structura realizata din lemn, in sistem framing. Peste structura din lemn puteti sa veniti ulterior cu:
            a. la exterior:
            -placi OSB3
            -membrana autoadeziva
            -polistiren expandat
            -finisaj din tencuiala decorativa ori alt tip de finisaj.
            b. la interior
            -folie bariera de vapori
            -placi de gipscarton rezistente la umiditate
            -vopsea lavabila de exterior

            Comentariu

            • ViperOne
              Incepator
              • 30.sep.2018
              • 5

              #7
              Postat în original de Specialistul MC
              Parerea mea este sa inchideti toata prispa cu o structura realizata din lemn, in sistem framing.
              Idee foarte buna! De fapt, excelenta, multumesc frumos!
              Considerati ca dulapii cu dimensiunile de 50x150mm plus vata minerala de 150mm ar fi ok?

              Comentariu

              • SpecialistulMC
                Moderator
                • 19.mai.2004
                • 34932

                #8
                Postat în original de ViperOne
                Considerati ca dulapii cu dimensiunile de 50x150mm plus vata minerala de 150mm ar fi ok?
                Ar fi foarte bine asa.

                Comentariu

                • ViperOne
                  Incepator
                  • 30.sep.2018
                  • 5

                  #9
                  Pot declara topicul rezolvat, mii de multumiri si va doresc mult succes in activitati, dvs si comunitatii Misiuneacasa.ro.

                  Comentariu

                  • SpecialistulMC
                    Moderator
                    • 19.mai.2004
                    • 34932

                    #10
                    Postat în original de ViperOne
                    Pot declara topicul rezolvat, mii de multumiri si va doresc mult succes in activitati, dvs si comunitatii Misiuneacasa.ro.
                    Va multumim si va reasteptam pe forum cu imagini din timpul constructiei.

                    Comentariu

                    • aurick86
                      Membru
                      • 05.iun.2012
                      • 168

                      #11
                      Trebuie avuta grija deosebita la hidroizolare intre osb si polistiren.
                      Preferabil, OSB, hidroizolatie (membrana bituminoasa autoadeziva), spatiu de ventilatie, polistiren, plasa+tencuiala+finisaj.
                      Fibrocimentul este mult mai putin sensibil la umezeala.
                      Petetii cu stalpi de 150mm sunt folositi in special in America, pentru a avea minimul necesar de izolatie conform codurilor lor, dar ei monteaza in general doar izolatie intre stalpi.
                      Structural peretii cu stalp de 100mm (dispusi la 40 cm) sunt suficienti. si pentru cladiri cu 2 etaje.
                      Daca puneti izolatie si pe exterior puteti folosi pereti de 100mm, pentru a reduce putin greutatea si grosimea peretilor.

                      Comentariu

                      • SpecialistulMC
                        Moderator
                        • 19.mai.2004
                        • 34932

                        #12
                        Postat în original de aurick86
                        ......, OSB, hidroizolatie (membrana bituminoasa autoadeziva), spatiu de ventilatie, polistiren, plasa+tencuiala+finisaj.
                        Intre termoizolatia exterioara si elementul termoizolat (in speta peretele din OSB) nu se lasa spatiu de ventilare deoarece aportul de aer rece din spatiul de ventilare anuleaza efectul de termoizolare.

                        Comentariu

                        Procesare...