Zidarie din caramida cu goluri

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Eugen R.
    Incepator
    • 12.ian.2007
    • 53

    Zidarie din caramida cu goluri

    Zidarie
    Am inceput sa construesc o casa parter + mansarda, planseu beton armat intre parter si mansarda, tigla Bramac. Am optat pentru caramida Siceram termobloc T38RM
    Asi vrea sa stiu daca zidurile portante din aceasta caramida au sau nu rezistenta, fara stilpi de beton , avind in vedere greutatea planseului si a invelitorii.
  • Maestrul Max
    Living Legend
    • 28.iul.2006
    • 6886

    #2
    Cum aveti prevazut in proiectul de constructie ?
    Cu stima.

    Comentariu

    • Eugen R.
      Incepator
      • 12.ian.2007
      • 53

      #3
      Proiectul de constructie din pacate este varza. Sa va spun ca la momentul trasarii excavatiilor pentru fundatie, fundatia nu a incaput in teren. In proiect sint prevazuti stilpi de beton pe colturi si intermediare, dar constructorul spune ca el garanteaza stabilitatea constructiei , fara stilpi de beton. Daca ar fi o constructie din caramida normala, nu mi-asi fi facut probleme.Fiind insa vorba de termobloc nu stiu. Acesta este motivul intrebarii postate de mine pe site.
      Multumesc pentru raspuns.

      Comentariu

      • Maestrul Max
        Living Legend
        • 28.iul.2006
        • 6886

        #4
        Trebuie sa respectati proiectul de executie, nu ce zice constructorul.
        Cu stima.

        Comentariu

        • claude
          Incepator
          • 02.mai.2006
          • 74

          #5
          si daca la finalizarea investitiei nu e de acord inspectia in constructii cu solutia constructorului, ce faci? nu e mai bine sa respecti ce e in proiect?
          toti mesterii din Romania garanteaza cu vorba absolut orice, iar solutia pe care o propun e mai grea, mai dificila, dar pe onoarea lor ca e mai buna... si o pun in practica cu acelasi efort cu care ar fi facut si ce scria in proiect... si inca un leit motiv al lor e ca mesterul dinainte nu a lucrat bine...
          eu cred ca mai bine e sa fii sigur si sa faci un lucru bun, chiar daca redundant, decat sa stai cu inima stransa, ca dar daca...

          Comentariu

          • Eugen R.
            Incepator
            • 12.ian.2007
            • 53

            #6
            Multumesc pentru raspunsuri.
            Insist totusi cu intrebarea, deoarece pina acum aceste tipuri de case au fost construite clasic, prin inbinarea specifica a caramidei la colturi. Care sint avantajele constructiilor pe stilpi de beton, fata de cele construite clasic. E vorba de parter+ acoperis mansardat cu ridicarea zidurilor cu 0,9 m. de la planseu.Uitindu-ma in ultimul timp la constructiile aftate in stadiul " la rosu", parca predomina cele clasice, fara stilpi.Arhitectul meu nu arespectat aproape nimic din cei-am cerut, am fost destul de prost sa-i platesc proiectul, care acum nu-mi convine. Am in schimb autorizatiile de constructie. Nu stiu ce sa fac.

            Comentariu

            • Maestrul Max
              Living Legend
              • 28.iul.2006
              • 6886

              #7
              Avantajul constructiilor pe cadre de beton o reprezinta stabilitatea si rezistenta la cutremure.

              Lasati arhitectul ca nu ala se ocupa de partea de rezistenta ci proiectantul.

              Eu inca nu am vazut doua proiecte perfect asemanatoare la doua cladiri aflate in imediata apropiere.
              Cu stima.

              Comentariu

              • Eugen R.
                Incepator
                • 12.ian.2007
                • 53

                #8
                Bun dar tot nu sint lamurit daca termoblocul T38 Siceram are rezistenta portanta pentru planseu de beton si mansarda+ acoperis bramac

                Comentariu

                • mironescu
                  Incepator
                  • 04.iul.2006
                  • 82

                  #9
                  Pot sa va dau un exemplu din practica. Recent am finalizat o investitie publica iar proiectantul a propus la o constructie P+M ziduri din caramida cu grosimea de 38 cm fara sa prevada si stalpi din beton. Fac precizarea ca proiectul a fost avizat de catre verificator de proiect. Mansarda s-a construit din BCA iar invelitoarea este din tabla cutata. Constructia este intr-o zona fara activitati seismice importante (Suceava). Stalpii din beton armat se prevad din zone seismice active. Blocurile din caramida rezista la actiuni statice dar nu rezista bine la actiuni dinamice (cutremure).
                  Oricum cred ca daca proiectantul a propus stalpi de rezistenta din beton armat trebuie sa respectati proiectul, mai ales ca de curand normele de proiectare s-au inasprit. Va doresc succes!

                  Comentariu

                  • KATALIN
                    Membru Marcant
                    • 25.ian.2006
                    • 404

                    #10
                    din cate stiu eu doar caramida eficienta si cea plina constituie zidarii portante.blocurile ceramice au in general peste 40% goluri in sectiune si nu sunt portante.
                    SPRE NOROCUL DVS.in fisa tehnica a termoblocului t 38 sunt doua tipuri si ambele dau zidarii portante.
                    KATA

                    Comentariu

                    • evisceratum
                      Membru Marcant
                      • 29.aug.2006
                      • 412

                      #11
                      Dragii mei, (si aici ma adresez in special moderatorilor!)
                      Va rog sa nu faceti confuzia intre urmatoarele 2 sisteme constructive:
                      1. constructiile cu structura de rezistenta din cadre de beton armat si grinzi unde peretii de caramida au rol de compartimetare si unde dimesiunea minima pentru stilpi e de 30x30 cm;
                      2. Constructiile din zidarie portanta intarita cu centuri si stilpisori din beton armat (sau simburi), unde se prevede o armatura constructiva din 4xD 12mm si etrieri la 10 respectiv 20 cm din otel de 6mm. Costructiile din zidarie portanta nu se pot realiza decit din blocuri ceramice in al caror agrement tehnic este stipulat acest lucru (de exemplu caramida plina - ziduri de minim 25cm, idem porotherm cu aceeasi grosime de perete) Suplimentar pentru porotherm este stipula si faptul ca nu poate fi utilizat pentru structura de rezistenta la case cu mai mult de 3 niveluri din cite imi amintesc.

                      Acuma, referitor la sistemul constructiv si de ce e asa, motivul e urmatorul: In zone seismice peretii de caramida nu au capacitatea portanta necesara pentru preluarea eforturilor orizontale in planul lor decit daca sunt inclusi in "rame" din beton armat realizate din acei stilpisori impreuna cu centurile orizontale de jos respectiv cea de la marginea placii. Functia de zona seismica unde este amplasata constructia respectiva este limitata aria acestor panouri de zidarie. Concomitent exista un normativ care se ocupa de constructiile cu structura din BCA cu prevederi specifice acestui material.

                      Referitor la postarile de dinainte fac un apel moderatorilor acestui topic de a nu induce in eroare eventualii beneficiari care isi posteaza nelamuririle pe forum, si mai ales ca nu stim citi alti utilizatoi inregistrati sau nu citesc raspunsurile dvs.

                      Evident ca exprimarea "proiectul de rezistenta e varza" respectiv "arhitectul a facut ce a vrut el" aceste situatii sunt rezultate mai mult din vina beneficiarului care pleaca urechea la ineptiile constructorilor, si trebuie sa va spun ca in 95% din cazuri, acestea sunt primele cuvinte pe care le emite creerul subdezvoltat al executantului la 5 min dupa ce isi arunca ochii peste un proiect de executie, oricum ar fi realizat acesta. Imediat dupa aceea se propun tot felul de modificari care ii fac viata acestuia mai usoara si dvs nu va fac nici o economie de material. De aceea exista dirigintii de santier care sunt oameni de specialitate si va reprezinta pe dvs pe santier si tin sub supraveghere in primul rind eventualele greseli de proiectare si in al doilea rind respectarea proiectului.
                      Dvs ar trebui sa va sara in ochi orice propunere de economie de material de calitate respectiv cantitate, deoarece o zidarie de bca , porotherm respectiv caramida plina din demolari reprezinta fiecare o alta incarcare la fundatii si ce economisiti sus trebui sa bagati jos. Asta doar in cazul in care va plac crapaturile la colturile caselor si la colturile geamirulor respectiv a usilor si daca va place sa va luati usile la rindea in fiecare vara.

                      Daca arhitectul v-a facut ce a vrut el si dvs ati acceptat in ideea ca oricum faceti modificarile pe care le doriti dvs pe santier la executie, inseamna ca ati facut din start 2 greseli capitale:
                      1. Ati platit un proiect care nu va este necesar
                      2. Veti plati inca de 4-5 ori cit v-ar fi costat sa va faceti un proiect coerspunzator nevoilor dvs. prin tot felul de modificari, lucrari suplimentare, mita data in dr si in stg sa va acoperiti greselile pentru a putea face receptiile si intabularea constructiei si bani la proiectant care va va modifica proiectul de executie.

                      NU UITATI CA IN CAZUL STRUCTURILOR DE ZIDARIE, PERETII REPREZINTA IN ACELAS TIMP STRUCTURA DE REZISTENTA SI ROL DE COMPARTIMENTARE, ORICE MODIFICARE DE GOLURI, DESCHIDERI, ETC SE FACE CU ACORDUL PROIECTANTULUI, NOTE DE SANTIER RESPECTIV ONORARIU SUPLIMENTAR IN CAZUL IN CARE RESPECTIVELE MODIFICARI PRESUPUN INTOCMIREA UNOR COMPLETARI SUBSTANTIALE LA PROIECTUL DE REZISTENTA.


                      In reversul medaliei trebuie sa va mai aduc la cunostinta un aspect oarecum aparte, si anume prevederile noului normativ de fundatii care a intrat in vigoare anul trecut si care obliga proiectantii sa prevada cantitati de armatura in fundatii care frizeaza absurdul. Desi nu este legal majoritatea acestora nu il respecta decit partial, nu pentru ca ar fi bine, dar luindu-si responsabilitatea proprie. Problema apare la faptul ca aparitia acestui normativ nu a penetrat in lumea executantilor asa ca de obicei de aici se emit pareri care nu isi au locul referitor la nivelul de calitate al proiectului.
                      Apoi evident mai apar si situatiile unde intr-adevar aceste pareri sunt indreptatite, sunt o multime de ingineri mecanici care fac proiecte e casa, desi nu au dreptul.
                      Probabil ca viitoarea aparitie a "Regnului inginerilor din romania" va reglementa mai strict aceasta meserie.

                      Comentariu

                      • Eugen R.
                        Incepator
                        • 12.ian.2007
                        • 53

                        #12
                        Interesant ce zice Evisceratum si mai ales e luat in eama.

                        Comentariu

                        • VYS
                          Living Legend
                          • 19.aug.2005
                          • 13007

                          #13
                          Evisceratum, te referi la Normativul P100?
                          VYS Blog DIY

                          Comentariu

                          • evisceratum
                            Membru Marcant
                            • 29.aug.2006
                            • 412

                            #14
                            Nu, la "Normativ pentru proiectarea structurilor de fundare directa" NP112-04

                            Comentariu

                            • dx
                              Incepator
                              • 20.iun.2009
                              • 4

                              #15
                              Debitare zidarie

                              cu ce pot taia caramida porotherm , dar sa fie ceva ieftin?si am vazut ca la tigla metalica nu se pune asteriala pai peste patrati de 8/10 se pun direct sipci sau cum se procedeaza

                              Comentariu

                              Procesare...