Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Tot ce trebuie sa stim despre rugina

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Tot ce trebuie sa stim despre rugina

  Fierul se foloseste in constructii: am fost zilele trecute pe (relativ) ”noul” Pod Basarab din Bucuresti, si m-am intristat vazand cat de mancat de rugina, cat de ”parasita” si neintretinuta este partea de metal a podului cu care s-au laudat pe rand, atat Basescu (doar el l-a inceput) cat si Oprescu (el l-a finalizat) ... Acum e randul altui primar sa aibe grija de podul peste care trec zilnic mii de masini. E spectaculos, frumos si apare in reclamele despre Bucuresti ca o mare realizare a inginerilor contemporani.

  Dar vazut de aproape, se prezinta ca in poza pe care am facut-o ieri (23 Sept 2019). Sa ne temem?

  De aceea, ar fi de discutat, cred:

  (1) care sunt punctele sensibile ale caselor/blocurilor noastre (unde sa verificam aparitia ruginei) - poate pe acoperisuri, pe scocuri/burlane, poate in instalatiile de apa, in caloriferele de fonta ...?
  (2) cum distingem intre chestiunile de suprafata si problemele de interior (cele care afecteaza structura)? Cand se impune interventia/reparatia?
  (3) care sunt metodele de ”combatere” a ruginei?

  O zi frumoasa, tuturor ... desi, incepe sezonul ploilor , si acesta e un factor favorizant pentru aparitia ruginei. Apropo de aceasta ”boala a fierului” - pe malul Marii Negre (Constanta) cred ca masurile de protectie ar trebui sa fie suplimentate, din pricina mediului salin? ...
  pete de rugina  www.calindiaconu.com

 • #2
  Postat în original de Calin Diaconu Vezi post
  1. care sunt punctele sensibile ale caselor/blocurilor noastre (unde sa verificam aparitia ruginei) -
  Punctele cele mai sensibile ale unei constructii sunt zonele unde putem avea infiltratii de apa. La blocurile realizate din panouri prefabricate trebuie verificata zona de imbinare a panourilor deoarece in caz de infiltrare de apa legatura dintre panouri, realizata din cupoane de fier sudate, poate sa cedeze in timp.


  Comentariu


  • #3
   Foarte interesant - sa ne uitam la rosturile intre placi, sa citim semnele de rugina de pe fatadele blocurilor, multumesc!

   Totodata - rugina poate sa ”puște” prin pereti, ca in poza de mai jos?

   Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	rugina pe perete.jpg 
Afișări:	55 
Mărime:	333,6 KB 
ID:	676033
   www.calindiaconu.com

   Comentariu


   • #4
    Exact. Cel mai probabil zonele unde rugina apare la suprafata ne indica fptul ca avem metal inglobat in masa betonului ori a tencuielii. Acest metal a intrat in contact cu umiditatea si a inceput sa se degradeze.

    Comentariu


    • #5
     O problema destul de frecventa este cand rugina iese prin placa tavanului. Situatie intalnita la apartamentele de la ultimul nivel fara acoperis. Culoara aceea galben maronie nu dispare nici gletuita,nici amorsata ,nici vopsita. Ca solutii merg adezivurile pe baza de ciment ,lasate sa se usuce si apoi gletuit si finisat ,sau daca nu se doreste cojire, se da cu vopsea pe baza de solventi si dupa ce se usuca se aplica lavabila.

     Comentariu


     • #6
      In contact cu apa, fierul oxideaza si e important sa intelegem/surprindem semnele, sa nu ramanem nepasatori ... din fotografii invatam cel mai bine.

      Mai e si problema petelor - de pe diferitele obiecte ceramice (chiuvete) ... Am primit aceasta poza pe adresa redactiei - cu intrebarea ”cu ce scot petele de rugina de pe chiuveta?” ...

      www.calindiaconu.com

      Comentariu


      • #7
       Otet, zeama de lamaie sau solutii speciale. Doar ca in poza pare sa fie o folie de autocolant.

       Comentariu

       Procesare...
       X