Reparatie beci

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • M2022
    Incepator
    • 18.iun.2022
    • 15

    Reparatie beci

    Buna ziua.

    Am o intrebare privind o problema cu care ma confrunt la locuinta mea. Am un beci in partea de jos a casei (peretii sai sustin casa cu etaj construita in 1969). Beciul este complet din beton si este la suprafata.
    In interiorul beciului, pe o inaltime de circa jumatatate de metru de la podea, tot betonul care constituie peretii (in special cei 2 exteriori) a devenit asemanator unei faini umede/nisip umed, cazand la simpla atingere cu mana. Nu cunosc cauza: umezeala, lipsa de aerisire, inghet, sare (in beci se tineau butoaiele cu muraturi), nu s-a pus suficient ciment la turnare (este o casa veche facuta in regim economic) sau alte cauze. Parea de sus a peretelui nu pare a avea vreo problema. De asemenea, in partea exterioara cineva a turnat o intaritura de beton acum cativa ani (nu am fost prezent atunci).
    Acum as vrea sa repar cat se poate respectiva portiune deteriorata din interiorul beciului. Am inceput sa curat (cu o perie de sarma) cam tot ceea ce cade insa nu am reusit sa indepartez 100% pulberea de nisip/beton deteriorata. Sunt si ingrijorat sa nu se dezmembreze peretele cu totul cand sunt eu acolo.

    Intrebarile mele ar fi:
    - este suficient sa torn niste beton cu ciment obisnuit sau ar trebui sa folosesc/aplic ceva inainte care sa creasca aderenta cu vechiul beton si pietrele, care eventul sa se impregneze si in nisipul/betonul macinat pe care nu am reusit sa il indepartez si peste care sa completez ulterior cu beton?
    - betonul ar trebui turnat tot odata sau in mai multe straturi?
    - este necesar sa introduc printre pietre ceva armatura?

    Multumesc.

    P.S. In domeniul constructiilor am doar un minim de cunostinte de baza.
  • Mircea_G
    Living Legend
    • 14.ian.2007
    • 12199

    #2
    Din cite imi dau seama ...
    Acolo este vorba despre o fundatie " mixta " . Partea de jos a fundatiei beciului a fost facuta cu beton ciclopian adica bolovani de piatra si un mix de beton mai slab , pt economie. Solutia este folosita dar nu este corecta decit in situatia ca o faci in " sant " , nu ca perete "deschis " unde nu are sprijin pe o parte . Zidaria asta ciclopiana este facuta si fara hidroizolatie , deci mai rau .
    Umiditatea si calitatea slaba a betonului dintre pietre duce la fenomenul observat .
    Reparatie se poate face dar costa mult si este manopera multa . Cum vad eu lucrurile ...
    Pe interior sapat un sant pe linga zidarie si turnata o mica fundatie de beton , 15-20 cm .
    Urmeaza o injectare a zidurilor la partea de jos . Sika injectocream100 ar fi ok ( respectind tehnologia )
    Dupa ce sika isi face treaba , o curatare temeinica a pietrei si o amorsa . Ceresit Thomsit R 777 ma gindesc , ca poate stabiliza .
    In faza asta zidaria ciclopiana este " aranjata " asa ca se poate hidroizola si centura turnata , dupa care se torna un zid de protectie pina la inaltimea betonului de deasupra . Desigur , cu armatura si legat si betonul superior .
    Asta ar fi o varianta .

    Instalatii verificari-revizii gaze

    Comentariu

    • M2022
      Incepator
      • 18.iun.2022
      • 15

      #3
      Ar putea fi o oarecare problema cu sapatul unui sant interior pe langa zidarie intrucat podeua beciului este constituita dintr-o placa de beton turnata. Insa voi incerca sa vad daca reusesc sa trec de ea, mai ales ca o parte a acestei placi s-a deformat/ridicat la mijloc si a crapat deja, intrucat respectivul colt al casei s-a lasat de-a lungul anilor putin ca urmare a fundatiei proaste si terenului oarecum instabil in respectiva portiune (casa a fost construita in apropierea unei coaste destul de abrupte). Important este sa mai reziste un 20-30 ani cat mai traiesc, dat fiind ca este o casa destul de veche si "economic" construita si nu cred ca cineva, in viitor, va mai investi in ea pentru a o mentine.
      Va multumesc frumos pentru explicatii si pentru solutie.

      Comentariu

      • SpecialistulMC
        Moderator
        • 19.mai.2004
        • 35001

        #4
        Acea fundatie veche din piatra peste care s-a cofrat si turnat partea betonata poate fi acoperita cu beton si ceva armatura din plasa de otel. Curatati bine pamantul, faceti un cofrag si puneti o plasa sudata de 5mm, turnati un beton B150.

        Comentariu

        • M2022
          Incepator
          • 18.iun.2022
          • 15

          #5
          Va multumesc pentru raspuns.

          Comentariu

          Procesare...