Lipire placi polistiren pe lemn

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • kml
    Incepator
    • 11.iun.2009
    • 52

    #31
    Montare polistiren expandat pe lemn

    Am si eu nevoie de o solutie tehnica pentru lipirea polistirenului expandat pe lemn. In desenul atasat se observa inchiderea lateralelor podului cu scandura. Pe caramida si beton am lipit polistirenul cu adeziv PS-40 (nu am retinut ce firma il fabrica, insa lipeste foarte bine). Surpriza a venit abia cand am incercat sa lipesc pe lemn. Desi in prima faza parea ca s-a lipit, am constatat dupa intarirea adezivului ca s-a dezlipit de pe lemn. Deocamdata am sistat lucrarea in zona aceea pana gasesc o solutie.
    Pe zona de caramida/beton nu am folosit ciuperci (sau cum s-or numi ele). As fi tentat sa pun totusi pe zona cu lemn, daca exista, niste ciuperci cu holtzsurub, pentru a fi infiletat in lemn, in locul celor cu cui pentru prins in zidarie, insa adezivul pe care-l folosesc nu se lipeste pe lemn.
    Am facut o proba sa vad cum se lipeste spuma poliuretanica pe polistiren, insa dupa ce s-a intarit s-a dezlipit relativ usor (poate ca e doar o intamplare sau o impresie personala, insa adezivul se dezlipea cu tot cu bobite din polistiren).
    Polistirenul e de 10cm grosime, 18kg/mc, cheresteaua de brad, cumparata in martie 2009, distanta intre polistiren si cherestea (ca sa iasa la nivel cu cel de pe zid) este intre 0 si 3cm.

    Cu speranta ca voi gasi la voi o solutie viabila, va multumesc anticipat.
    Fișiere Atașate

    Comentariu

    • flotor68
      Membru
      • 20.apr.2007
      • 191

      #32
      re

      O problema oarecum similara am avut si eu la termoizolarea casei, in sensul ca frontoanele au fost inchise cu OSB. Pentru continuarea izolatiei la nivelul frontoanelor am utilizat acelasi polistiren dar lipit cu un adeziv special pentru OSB. Nu mai retin cum se numeste, stiu ca am umblat ceva dupa el pana l-am gasit (cei mai multi comercianti nici nu stiau ca exista asa ceva). Costa aproape dublu decat adezivul nurmal pentru polistiren. Oricum, am aplicat si fixare mecanica utilizand holzsuruburi. Nu am avut nicio problema. La tine situatia este un pic diferita, ai scandura in loc de OSB. Presupun ca singura diferenta ar fi data de planeitatea scandurii, pentru ca daca adezivul respectiv a tinut pe OSB, in cazul meu, nu vad de ce n-ar merge si pe scandura.

      Comentariu

      • bardezi
        Membru
        • 21.ian.2008
        • 243

        #33
        Mestere ai facut o treaba nemaipomenita!
        Da, pe lemn va trebui sa folosesti ciupercile cu hotzsurub (in functie de grosimea polistirenului). Daca vrei sa faci si o lipire, foloseste cu incredere adezivul pentru gresie si faianta Ceresit CM 16 sau Ceresit CM 17 -- merge!
        ...dar mai ai de lucru! pune ciuperci si pe zidarie (caramida)! Este mai sigur. In timp, datorita vibratiilor pot aparea probleme.

        Comentariu

        • kml
          Incepator
          • 11.iun.2009
          • 52

          #34
          Imi asum riscul de a nu pune ciuperci pe zidarie. Nu am incredere ca acele ciuperci nu vor putea fi extrase cu mana din caramida eficienta. Am preferat un adeziv care mi-a fost recomandat a fi mai bun astfel incat sa nu necesite dibluri. Din scurta mea experienta cu acest adeziv, am observat ca deocamdata se dezlipeste doar cu ciocanul, sub forma de bucatele.

          Ciuperci cu holtzsurub nu am vazut de cumparat. De-aia intrebam daca exista.

          Poate cineva stie totusi o denumire de adeziv special pentru lipit polistiren pe scandura. Sau poate alta solutie...

          Comentariu

          • Gemini
            Moderator
            • 06.iun.2006
            • 15141

            #35
            Adezvi pentru lipire polistiren pe lemn se mai gasesc, un exemplu este DEKO adeziv pentru OSB.
            Partea negativa este ca aveti o suprafata suport destul de dificila si nu se pot acoperi diferentele de planeitate.
            V-as sugera sa aplicati peste scandura o placa de OSB si apoi sa lipiti polistirenul.
            Exista dibluri speciale pentru prinderea polistirenului pe suport de lemn, vezi atasamentul - pe principiul holtzsurubului.
            Fișiere Atașate

            Comentariu

            • kml
              Incepator
              • 11.iun.2009
              • 52

              #36
              Postat în original de Gemini
              V-as sugera sa aplicati peste scandura o placa de OSB ...
              Cam asta era varianta la care m-am gandit si eu cand am vazut ca exista adeziv doar pentru OSB. Pentru planeitate nu mi-am facut probleme pana acum pentru ca diferenta am umplut-o cu adeziv (chiar si 3 cm - la diferente mai mari curge adezivul de pe placa pana sa apuc sa o lipesc). Oricum, nici polistirenul nu este perfect plan. Am masurat abatere de aproape 4 mm intre linia ce uneste marginile si mijlocul placii (la unele placi). Chiar si la grosime sunt diferente intre placi consecutive, din acelasi pachet, de 2-3mm. In concluzie, chiar daca nu iese perfect, macar tine de cald si e ieftin (151 lei/mc am dat pe polistiren cu densitate 18 in aceasta primavara)

              Multumesc pentru raspuns.

              Comentariu

              • VYS
                Living Legend
                • 19.aug.2005
                • 12977

                #37
                Acest adeziv merge atat pe OSB cat si pe lemn.
                3cm umplut cu adeziv? Ce adeziv? Nu cred ca ai procedat prea bine.
                VYS Blog DIY

                Comentariu

                • daniels_co
                  Membru
                  • 08.apr.2009
                  • 227

                  #38
                  EU: casa lemn, osb.Am cautat peste tot adeziv special pt osb, toti se uitau crucis, unii au zis ca merge adezivul normal, mesterii la fel si am pus adeziv normal, nu dau nume dar nu cel mai scump adeziv de pe piata, adica destul de ieftin, nici cel mai ieftin, si s-a lipit f bine.Dc vrei sa dezlipesti se rupe polistirenul.La dibluri la fel am cautat peste tot, stim de pe net ca exista, dar la fel.... faceau toti niste fete... ca nu exista ca ei nu au auzit....pana la urma am luat cele mai scurte dibluri si le-am taiat ciuperca, am luat separat si holtzsuruburi si gata problema.In cazul tau.... nu stiu dc pe scandura adezivul se comporta la fel ca pe osb dar nu cred.De aceea iti recomand si io sa pui un osb peste scanduri, adeziv normal si ciuperci de alea si nu mai ai treaba zic io.Trebuie sa vezi acum dc iesi cu mult in afara fata de polistirenul de pe zidarie si sa cauti o solutie.Bafta.
                  Nu-s specialist.doar unu care isi face casa.

                  Comentariu

                  • gabix
                    Membru
                    • 10.sep.2007
                    • 185

                    #39
                    Eu pt. suprafete mici ( sub streasina ) am folosit aracet(atentie de lemn, nu de zidarie! ) plus fixare mecanica. Cind se intareste aracetul polistirenul si lemnul devin de "nedespartit".

                    Dar cred ca se poate folosi si spuma poliuretanica pt. lipit polistiren, vezi posturile mele anterioare. ( testata pina acum pe caramida PTH, beton si bitum pe fundatie de beton)

                    Comentariu

                    • kml
                      Incepator
                      • 11.iun.2009
                      • 52

                      #40
                      Postat în original de VYS
                      3cm umplut cu adeziv? Ce adeziv? Nu cred ca ai procedat prea bine.
                      PS-40 (cred ca e fabricat de ceresit). Intrucat lucrez singur, cam 3 ore pe zi, am preferat sa folosesc mai mult adeziv decat sa pierd inca un an pentru tencuiala. Cat despre procedatul bine, n-am procedat bine in multe locuri incepand cu saparea fundatiei si terminand cu montarea bateriei de la dus. Tinand cont ca e prima casa si uitand-ma si la altii, sunt multumit de ce iese si a costat pana acum "doar" 1.200.000.000 ROL. Poza e mai jos si e facuta anul trecut. Interioarele sunt facute in sensul ca exista rigips gletuit si slefuit, o baie completa cu tot cu obiecte sanitare, instalatiile sanitare / electrice / termice / curenti slabi 90% facute si functionale; acum are si polistiren pe jumatate din suprafata. Poate intr-o zi o sa deschid un topic pe tema asta, cu tot cu poze, ca sa vada si altii ce inseamna o casa in regie proprie (greu insa nu imposibil) si sa nu mai faca aceleasi greseli.
                      Fișiere Atașate

                      Comentariu

                      • VYS
                        Living Legend
                        • 19.aug.2005
                        • 12977

                        #41
                        Este adevarat, ceea ce faci este o munca foarte grea si numai cei ce pun mana inteleg ce inseamna sa lucrezi cate 3 ore dupa serviciul zilnic. Din mica mea exeprienta iti pot spune ca este cea mai buna varianta insa este singura aplicabil apentru DIY. Te inteleg perfect.

                        Revenind la adeziv, este unul pentru polistiren, produs de Ceradez. Cred ca ai gresit daca ai tencuit cu adezivul de polistiren. Acelasi lucru puteai sa il faci cu un mortar de tencuiala cumparat din comert.

                        Te asigur ca anumite greseli sunt inerente in orice constructie, chiar daca este facuta in regie proprie sau de catre o firma specializata. Avantajul este ca sti unde s-a gresit, cat si cum sa gresit iar daca apreciezi ca aceste greseli sunt grave poti interveni repede. Daca le face firma terta este posibil sa nu afli niciodata de ele sau prea tarziu.

                        Spor la lucru.
                        VYS Blog DIY

                        Comentariu

                        • kml
                          Incepator
                          • 11.iun.2009
                          • 52

                          #42
                          Astazi am fost la colindat prin magazine pentru a gasi adezivul-minune pentru lipit pe OSB:
                          - un magazin mic n-a auzit ca exista
                          - alt magazin mic: "am avut odata, dar nu se vindea si n-am mai adus"
                          - un magazin mare de bricolaj: singurul pe care-l avem e asta, se lipeste pe orice si e 30RON/kg! (era cel pentru lipit placi ornamentale pe tavan)
                          - de la acelasi mare magazin am cumparat ultimele 6 ciuperci (uite ca de'astea aveau) pentru prins polistirenul pe lemn. Pentru restul "mai treceti pe la noi, ca trebuie sa primim marfa!"

                          O sa incerc urmatoarea solutie:
                          Intrucat spuma poliuretanica se lipeste pe cherestea, insa nu si pe polistiren iar adezivul folosit de mine se lipeste pe polistiren si nu pe lemn si intrucat cele doua se lipesc intre ele, dau un strat subtire de adeziv pe placa, il las trei-patru zile, apoi lipesc cu spuma pe lemn si pun si ciuperci cu holtzsurub.
                          Sa nu ziceti ca nu's ....... ideolog!

                          PS: Am citit pe sac, la instructiunile de utilizare, ceva de genul ca se poate folosi ca masa de spaclu la armarea cu fibra de sticla sau cam asa ceva. Cel mai nasol e ca se driscuieste foarte greu fata de tinci intrucat e lipicios, insa e rezistent dupa ce se intareste.
                          Apropos, ca tot am adus vorba, sa nu va vina vreodata ideea de a amesteca adezivul cu betoniera. Am incercat eu si a fost una dintre cele mai proaste idei pe care le-am avut vreodata. Pana sa ajunga la consistenta de lucru, se intinde pe peretii betonierei si s-a terminat cu amestecatul. Din 2 saci am mai recuperat 2 galeti si jumatate, pe care l-am amestecat cu bormasina. Spalatul betonierei dupa acest test e o alta aventura.

                          Later edit:
                          @vys, recitind postul tau cred ca ai vrut sa spui ca "am gresit ca am tencuit caramida cu adeziv de polistiren", eu initial intelesesem ca am gresit ca am tencuit cu adeziv peste polistiren. Casa nu am tencuit-o deloc. Pun 6 mamaligi pe placa de polistiren si o presez pe perete pana ajunge la nivelul care trebuie. In general mamaligile se intind si acopera cam jumatate din suprafata placii. Stiu ca ramane aer intre polistiren si perete, insa singurul loc pe unde va comunica cu exteriorul va fi spre acoperis; stiu ca ar trebui sa pun cordon pe marginea placii pentru ca altfel crapa / se desprinde / cade; stiu ca ar trebui sa folosesc gletiera cu dinti, etc. Nu-mi spuneti ca nu corespunde manualului pentru ca stiu si asta, dar nu vreau sa fac monument istoric care sa tina 300 de ani. Daca nu cade 50 de ani de-acum inainte sunt multumit. Oricum n-a pus nimeni polistiren acum 50 de ani ca sa vedem acum rezultatele.

                          Comentariu

                          • daniels_co
                            Membru
                            • 08.apr.2009
                            • 227

                            #43
                            kml felicitari si spor la treaba in continuare. si eu sunt in aceeasi situatie ca tine.Destul de mare casa........
                            Nu-s specialist.doar unu care isi face casa.

                            Comentariu

                            • i96nds
                              Membru marcant
                              • 03.ian.2006
                              • 427

                              #44
                              Poate gresesc... scuze de zic prostii.

                              Dar erau unii adezivi special pt lemn :
                              silicoman.esrl.ro/?pag=pro&pro=150&cat=1907&title=adeziv%20pentru%20 lipit%20polistiren%20pe%20lemn

                              Apoi am mai vazut acele spume tip poliuretanic - dar nu sunt chiar ca spuma obisnuita - cu care se lipeste polistirenul pe cladiri.
                              Spuma obisnuita e cam 14 lei / tub, asta e cam 33 lei / tub.....

                              Un exemplu ar fi aici : licitatii-electronice.ro/produse/detalii-produs.aspx?pid=1537

                              Sper ca am inteles bine ce anume voiai si ca corespunde....

                              Stefan
                              Stefan

                              Comentariu

                              Procesare...