Fundatii una langa alta

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • nd
    Incepator
    • 21.iun.2005
    • 2

    Fundatii una langa alta

    Vecinii mei vor sa-si inalte casa la o distanta de 1 m de casa mea si ma tem ca fundatia casei mele va avea de suferit. Pe de alta parte, am auzit ca se poate construi asa, dar ca trebuie efectuate niste lucrari speciale atunci cand ei sapa pentru fundatia lor (consolidari inspre fundatia mea etc.). Ce sfat imi puteti da? Ce lucrari trebuie sa faca ei ca sa poata sapa in siguranta si sa nu-mi pericliteze mie casa?

    Multumesc,
    Doina Neagu
  • SpecialistulMC
    Moderator
    • 19.mai.2004
    • 35019

    #2
    Stimata doamna Doina Neagu,
    De la inceput e bine sa stiti ca pot aparea probleme numai daca fundatia casei viitoare se gaseste la o adincime mai mare decit fundatia casei dumneavoastra.
    Pentru ca vecinii dvs. sa construiasca o casa au nevoie de o autorizatie si implicit de un proiect intocmit de un proiectant autorizat si contrasemnat de un verificator. Daca dispun de un astfel de proiectsi il respecta, acesta contine si masurile ce trebuiesc luate in legatura cu casa dvs. In caz contrar va puteti adresa Inspectoratului in Constructii in jurisdictia caruia va aflati si care are obligatia sa rezolve problema.

    Comentariu

    • nd
      Incepator
      • 21.iun.2005
      • 2

      #3
      Fundatie

      Multumesc pentru raspuns, mi-a fost de real folos!

      As mai avea o intrebare. Spuneati ca vecinii nostri trebuie sa aiba o autorizatie de constructie si implicit un proiect intocmit de un proiectant autorizat si contrasemnat de un verificator, care sa contina masurile ce trebuie luate in legatura cu casa noastra. Puteti sa-mi spuneti, macar in mare, care ar fi aceste masuri? Si trebuie luate anumite masuri chiar daca fundatia casei viitoare se gaseste la o adincime mai mica decit fundatia casei noastre? Adica daca ei n-o fac mai adanca decat a noastra, chiar daca la distanta de doar 80 cm, putem sta linistiti fara teama ca va avea de suferit casa noastra? Vecinii mei mi-au spus ca, pentru a li se da autorizatia de constructie, li se cere un act incheiat cu noi la notariat, prin care sa ne dam acordul ca ei sa construiasca la distanta asa mica de casa noastra. Exista astfel de reglementari?

      Multumesc,
      Doina Neagu

      Comentariu

      • SpecialistulMC
        Moderator
        • 19.mai.2004
        • 35019

        #4
        Stimata doamna Doina Neagu,
        Asa cum am spus de la inceputul raspunsului meu anterior, din punct de vedere al rezistentei si stabilitatii casei dumneavoastra pot aparea probleme numai in cazul in care fundatia casei viitoare (cea a vecinilor dvs.) este mai adinca decit cea a casei dumneavoastra. Acordul care va este solicitat tine de reglementari urbanistice de apropiere intre imobile. Oricum in acest acord mentionati ca sunteti de acord cu conditia ca adincimea de fundare a noii case sa nu o depaseasca pe cea a dvs. In cazul icalcarii acestei conditii acordul dumneavoastra este anulat si va rezervati dreptul de a sesiza forurile competente.

        Comentariu

        • dominte
          Incepator
          • 10.iul.2005
          • 66

          #5
          buna seara doamna doina,

          din cite stiu eu distanta la care au dreptul sa construiasca e "1,2 metri de la limita proprietatii" dvs, fara acordul dvs. in cazul in care doresc sa o faca mai aproape de aceasta limita , au nevoie 100% de acordul dvs. autentificat notarial.

          un scurt telefon la "directia urbanism" la primaria dvs, va scoate din ceatza.
          daca sinteti din timisoara, va si spun exact unde sa mergeti.

          succes,
          respecte

          Comentariu

          • ANGHEL JENEL
            Incepator
            • 19.mar.2006
            • 3

            #6
            Va spun tuturor bine v-am gasit.
            As dorii sa va pun si eu o intrebare .Soacra mea (o femeie in virsta de 75 de ani ) are o casa construita din pamint bulgarit (pe leti) construita in `92 (ptr. ca i-a fost darimata casa cu o luna inainte de revolutia din decembrie `89) .Nedispunind de bani si-a construit acesta casa fara fundatie .Acum (probabil si din cauza apei acumulate in sol )peretii casei au inceput sa se crape .Cum nu dispune de bani ptr. a-si construii alta (avind o pensie de 1.300.000 lei vechi) iar eu fiind persoana cu handicap locomotor accentuat si neputind sa o ajut prea mult ,am hotarit sa fac un imprumut la o banca pentru o suma de 3000 euro .M-ati putea ajuta cu un sfat ,si anume -Cum pot face o subzidire la casa astfel incit sa ma incadrez in aceasta suma si sa fie cit de cit eficienta lucrarea, macar atit cit va mai avea de trait.

            Comentariu

            • addnann
              Incepator
              • 04.dec.2005
              • 2

              #7
              Hmm... exista cel putin o solutie. Cam dificila. Probabil ca nu ai placa turnata in casa. Trebuie scoasa dusumeaua. Se sapa in jurul peretilor pina la cel putin 1m insa atentie, nu tot deodata. 1 - 1.5 m sapatura lata de pina la 30-40 cm, 1 - 1.5 m de pamint lasat neatins. In prima etapa se armeaza / se toarna aceste goluri. Dupa aprox 3 - 4 zile de la turnarea unui B250 se poate sapa si ceea ce a ramas neatins in prima etapa. Sapaturile realizate nu trebuie sa depaseasca 1/2 din grosimea zidului casei sub acestea. Exemplu: ziduri groase de 35 cm: Latimea spaturii va fi 17 cm + 20-25 cm. Se repeta operatiunea in fiecare camera, dupa care se trece la exterior. Este bine sa se lase mustati si sa se toarne si placa la parter (hidroizolata dedesubt). Principial ... la 100 mp parter nu ar trebui sa intre mai mult de 30 mc balast (aprox. 9 mil) + ciment + apa + armatura (cu tot cu plasa pt placa nu depaseste 6 mil) sigur nu ajungi mai sus de 3000 eur. Cam pe acolo. Problema e ca ar trebui sa vorbesti cu un expert. ceea ce eu am descris am executat dar eu sunt doar un inginer. IN genere insa expertii costa ... si nu putin (unii iti iau lejer 1/3 din banii pe care tu ii ai ... dar nu recomand nimanui sa faca "dupa ureche". Nu am zis nimic de statie de betoane, etc. datorita bugetului tau redus. La lucrarea asta nu pot lucra mai mult de 4 oameni cu o minibetoniera (160l) timp maxim 2 saptamini.
              Daca ti-am fost de ajutor ...
              Cu stima,
              Addnann

              Comentariu

              • ANGHEL JENEL
                Incepator
                • 19.mar.2006
                • 3

                #8
                Domnule addnann va multumesc foarte mult pentru ca ati raspuns intrebarii mele .Am inteles cum si in ce consta aceeasta lucrare .As dorii sa vad si raspunsul specialistului de la MC poate si cu o sugestie pentru o firma sau echipa care sa o execute .

                Comentariu

                • dominte
                  Incepator
                  • 10.iul.2005
                  • 66

                  #9
                  buna ziua domnule addnann,

                  problema ce mi-o pun eu la lecturarea solutiei dvs....
                  daca peretii sint moi (vorbim de vaiuga!) si se face o sapare sub ei, nu se risca o destabilizare a intregii structuri (slabe prin definitie) ? si umezeala rezultata din uscarea betonului nu va urca si ea in pereti, umezindu-i si mai tare ?
                  intreb, nu dau cu parul

                  oricum, cred si eu ca e singura solutie viabila (in afara de demolare, care se exclude din start).
                  respecte

                  Comentariu

                  • KATALIN
                    Membru marcant
                    • 25.ian.2006
                    • 405

                    #10
                    pentru anghel jenel


                    daca umezeala este de la apele supraterane cred ca un ecran impermeabilizator in jurul casei ,eventual un drenaj si trotuare etanse ar rezolva mare parte din probleme.
                    la ce adancime este panza freatica?
                    ce fel de crapaturi prezinta peretii?din cauza inmuierii materialului sau din cauza greutatii tavanelor si a acoperisului?
                    KATA

                    Comentariu

                    • ANGHEL JENEL
                      Incepator
                      • 19.mar.2006
                      • 3

                      #11
                      Pinza de apa freatica este la 10-12 m adincime ,iar casa este acoperita cu placi de azbociment (deci nu are greutate prea mare) dupa cum am vazut eu ca s-a surpat trotuarul din jurul casei cred mai repede ca este vorba de o tasare !? a solului din cauza unezelii din anul trecut si care a produs o aparitia fisurilor prin,, fuga" grinzilor de sprijin.!?!

                      Comentariu

                      • KATALIN
                        Membru marcant
                        • 25.ian.2006
                        • 405

                        #12
                        din 92 pana acum pamantul s-a tasat cu siguranta.
                        cred ca mai degraba panta terenului a facut ca apa de ploaie sa "spele"pe dedesubt trotuarele si implicit sa ajunga la pereti de unde si efectele nedorite.
                        daca fisurile nu au afectat peretii (inclinare)si nu au afectat rezistenta si capacitatea peretilor de a suporta greutatea acoperisului,cred ca o "curatare"a zonei de langa casa si tasarea unui strat de argila si apoi refacerea trotuarelor cu acea rupere de apa (o bordura in jos)turnata dintr-o bucata si etansarea cu dop de bitum a rosturilor ar salva situatia daca intradevar aceasta a aparut in urma precipitatiilor de anul trecut.
                        peretii cred ca ar putea fi reparati sau daca va permiteti eventual o armare a acestora cu plasa si o tencuire mai "tare".
                        cred ca ar fi mai putin riscant si poate mai ieftin.
                        KATA

                        Comentariu

                        • addnann
                          Incepator
                          • 04.dec.2005
                          • 2

                          #13
                          Postat în original de dominte
                          buna ziua domnule addnann,

                          problema ce mi-o pun eu la lecturarea solutiei dvs....
                          daca peretii sint moi (vorbim de vaiuga!) si se face o sapare sub ei, nu se risca o destabilizare a intregii structuri (slabe prin definitie) ? si umezeala rezultata din uscarea betonului nu va urca si ea in pereti, umezindu-i si mai tare ?
                          intreb, nu dau cu parul

                          oricum, cred si eu ca e singura solutie viabila (in afara de demolare, care se exclude din start).
                          Cer scuze pt raspunsul intirziat. Tocmai pt ca peretii sunt slabi se sapa 1 m da, unul nu samd. Astfel nu se destabilizeaza nimic. Operatiunea se repeta dupa intarirea betonului cu suprafetele nedecopertate in prima faza.

                          Cu stima,

                          Comentariu

                          • mirela_nicol
                            Incepator
                            • 26.apr.2007
                            • 3

                            #14
                            termoizolatie

                            vreau sa izolez un apartament la etajul 4 cu polistiren de 10 cm. Care ar fi lungimea diblurilor pt placarea polistirenului de 10 cm? este suficient de 16 cm?
                            se poate izola un apartament din placi pe exterior si caramida pe interior cu polistiren extrudat pe interior. este bine? am mai consultat pe cineva si mi-a spus ca va aparea egrasie

                            Comentariu

                            • Maestrul Max
                              Living Legend
                              • 28.iul.2006
                              • 6920

                              #15
                              De ce cu polistiren si nu cu vata de sticla ?

                              Avantaje: o mai buna fonoizolare, vata de sticla este practic incombustibila, rapiditate, rezistenta la socuri mecanice.
                              Cu stima.

                              Comentariu

                              Procesare...