Cum se face o subzidire ?

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi

  • res_codex
    a răspuns
    Necesitate subzidire

    Salutare!

    Am construit recent o casa [S+P+E+pod] si am acoperit-o cu tigla din beton. La nici trei saptamani, acoperisul a facut "burta" [arata ca o pagoda chinezeasca] pe toate cele trei segmente.

    Aducand un expert in c-tii la fata locului si verificand conformitatea executiei cu proiectul s-a concluzionat ca dimensiunile capriorilor si deschiderile mari intre grinzi, lipsa jugurilor si a panelor intermediare au determinat "lasarea" acoperisului sub greutatea invelitorii. Nu s-a batut nici astereala - doar folie anticondens - la recomandarea producatorului tiglei!?!

    Oricum, asta a fost doar inceputul, caci expertul de care mentionam a inceput sa-mi faca lista cu neconformitatile si greselile executiei.


    Astfel, pe langa multe altele care fac ca problema cu acoperisul sa fie joc de glezne - cea mai "groasa" este legata de lipsa fierului din fundatii. Mai exact, exista stalpi la toate colturile constructiei si intermediari pe deschiderile mari, insa acestia coboara la -1m fata de c.t.n. nefiind legati intre ei decat cu "beton mort". Desi in faza PAD a proiectului predat executantului erau prevazute doua centuri care sa lege stalpii/samburii [la talpa fundatiei si la nivelul placii peste subsol] acestea lipsesc cu desavarsire. Mentionez ca subsolul este doar partial.

    Studiul geologic recomanda ca fundatiile sa fie la minim 1,1 fata de c.t.n. iar grosimea fundatiei de minim 50cm - cum aratam am fundatie la -1m adancime si grosime de 30cm. Peste fundatie sunt doua randuri de boltari de fundatie umpluti cu beton iar peste boltari este placa/planseul de la parter [armat doar cu un rand de plasa sudata - fara etrieri asa cum m-a mintit antreprenorul].

    Ma ingrijoreaza in mod deosebit lipsa fierului din fundatii intrucat majoritatea rezistentistilor si expertilor in c-tii care mi s-au perindat prin curte m-au amenintat ca risc sa cada casa peste mine sau, in caz fericit, doar se va crapa in anii care vin [daca nu vor fi cutremure serioase].

    Altii, dimpotriva sustin ca nu e nicio problema - acum cateva zeci/sute de ani nu punea nimeni fier in fundatii si constructiile respective sunt bine mersi?!?

    De 3 saptamani dorm pe unde scurte si sincer, as aprecia un sfat onest dar fundamentat stiintific - este sau nu nevoie de subzidire [camasuire] pentru a nu avea probleme??? Rezolva subzidirea problema rezistentei fundatiei??? Cum e recomandat sa se faca subzidirea??? Ce alta metoda exista - care este cea mai sigura???

    Nu pot sa spun ca am tiparnita de bancnote in pivnita insa prefer sa sacrific o anumita suma si sa pot dormi linistit in casa in care probabil ma
    gandeam sa stau restul vietii [terenul a fost fantastic de scump si e in centru istoric, in zona protejata in care a fost nevoie sa ma judec cu administratia ca sa pot construi].

    PS: Daca cineva se intreaba cum s-a ajuns la asta, e simplu: cu prieteni! Profesia imi impune sa calatoresc mult in interes de serviciu si astfel nu am putut sa stau pe santier. Am avut diriginte insa era pensionar, mi s-a facut mila si i-am dat banii pe "prietenie". In schimb el s-a imbatat cu muncitorii si m-a tradat. PVLA-urile sunt mincinoase. Proiectul insa e ok -verificat! Antreprenor a fost o societate detinuta de un amic care inainte de vreme imi dadea asigurari ca imi va eleva casuta ca si cand ar fi fost a lui. Acum ma gandesc serios sa-i ofer un sejur la maxima siguranta [sunt intrunite elementele constitutive ale mai multor infractiuni in activitatea lui la terti binevoitori cu mine in vremuri de criza] insa asta nu rezolva problema, nu ma incalzeste momentan cu nimic si nu sunt nici razbunator insa in mod cert vor fi urmari.

    Rog un raspuns fundamentat si scuzati "logoreea" scripturala!!

    cele bune, tuturor!

    Lasă un comentariu:


  • PowerMC
    a răspuns
    Utilizati functia CAUTARE, veti descoperi cateva topice pe aceasta tema.

    Exemplu: http://www.misiuneacasa.ro/forum/vie...ight=subzidire

    Inainte de a porni o astfel de lucrare trebuie sa aveti in vedere eliminarea riscului de a afecta in vreun fel stabilitatea structurii existente.

    Lasă un comentariu:


  • Seni
    a răspuns
    da, este necesara o subzidire care se face sapand si turnand beton sub ziduri...

    Lasă un comentariu:


  • alexx20
    a răspuns
    Trebuie sa fac subzidire, cum?

    Casa parinteasca este construita in panta jos are parterul iar deasupra etaj. Problema e ca la parter casa s-a construit cu tavanul foarte jos, cam 1.90 m. Zilele trecute m-am apucat si am sapat cam 30 cm in in hol si am observat ca peretii dedesubt nu au fundatie, dar la colturi exista stalpi din beton. Eu am sapat cam 30 cm si vreau sa torn o sapa armata peste tot. Intrebarea ar fi daca tot am sapat ar fi bine sa fac si o sprijinire a acelor pereti care sunt doar pe pamant sau e suficient ca am acei stalpi din beton? Daca scot pamantul de exemplu de sub acele ziduri pot zice ca raman "in aer". Problema e ca nu stiu cum sa fac acea subzidire, daca ar fi necesar. As vrea sa ma ajutati si pe mine cu niste sugestii.
    PS: Aceasta problema o am doar in acest hol ca e in coltul casei, acest hol s-a "inchis" ulterior construirii casei, restul casei are fundatie buna.

    Lasă un comentariu:


  • SpecialistulMC
    a răspuns
    Va recomand sa chemati la fata locului un expert in constructii agreat MLPAT.

    Ulterior, in urma constatarilor facute sa va adresati unui proiectant pentru un proiect de consolidare.

    Lasă un comentariu:


  • siminea
    a răspuns
    In studiul geo , spune ca 40 cm este strat vegetal , dupa care , pana la 1.7 m , este argila . In studiul geo se recomanda sa se fundeze la aprox. 50 cm in stratul de argila .
    Deci ar mai trebui sa mai fac o subzidire de 40 - 50 cm sub umplutura veche .
    Cineva mai spunea ca trebuie sa sparg si placa( este de 18 cm , pt ca am mai pus calaretii si fierul de pe langa grinzi si sa umplu cu beton si din interior , ca sa vina sub forma de U . Ma gandesc ca daca sparg placa , prin zonele pe unde vin calaretii si fierul de 8 , o slabesc iar umplutura de 15 cm din interior , oricum nu mai face priza cu grinda .

    Este de ajuns sa fac subzidire doar de jur imprejur ?
    Constructia este de P+M , dar mansarda are 2 m la peretii exteriori .

    Multumesc.

    Lasă un comentariu:


  • Seni
    a răspuns
    poti face o subzidire in felul descris, dar nu-ti pot spune daca este suficient la 1 m, numai dupa un studiu geo si cu ajutorul arhitectului poti avea certitudinea care este adancimea..
    nu ai spus daca constructia va fi cu etaj!

    Lasă un comentariu:


  • siminea
    a răspuns
    Se poate sa-midati si mie un raspuns , va rog .

    Ce nu cred ca ati inteles , in momentul acesta nu am decat fundatia gata . Nu mai m-am ridicat cu nimic .

    Multumesc.

    Lasă un comentariu:


  • siminea
    a răspuns
    Nu am un proiect . Am mai vorbit cu un arhitect si spune ca asa trebuie facut . De aceea astept si parerea dvs .

    Multumesc .

    Lasă un comentariu:


  • SpecialistulMC
    a răspuns
    Va rog sa postati un detaliu din planul de subzidire.

    Lasă un comentariu:


  • siminea
    a răspuns
    Am avut proiect , dar nu au stiut sa-l citesca . Au vazut CTN -0.51 m si au zis ca asta este adancimea fundatiei .

    Subzidirea se poate face doar pe grinzile exterioare ( de jur imprejur ) sau trebuie si pe sub grinzile din interiorul fundatiei, care nu prea vad cum se poate sapa sub ele .

    Este ok sa sap alternativ de jur imprejur din 1.5 in 1.5 m si sa mai betonez inca 50 de cm in jos si inca 20 in exterior pana la nivelul terenului ( practic sa vina ca un L ) ?

    Daca fac asa , mai am ceva probleme ?

    Multumesc.

    Lasă un comentariu:


  • Seni
    a răspuns
    asa zisii meseriasi nu au lucrat dupa un proiect? nu i-a verificat nimeni?
    constructia va avea si etaj?

    Lasă un comentariu:


  • SpecialistulMC
    a răspuns
    Sunt mai multe metode de subturnare care se aleg in functie de deteriorearea structurala a casei.

    Subzidirea traditionala consta in prevederea unor fundatii suplimentare sub fundatia existenta si se realizeaza prin sapaturi alternative la baza fundatiilor de-a lungul perimetrului structurii si sub peretii interiori portanti.

    Subturnarea se executa sub toti pereti portanti ai cladiri pentru a se evita tasarea neuniforma a terenului de sub cladire.

    Lasă un comentariu:


  • siminea
    a răspuns
    Cum se face dpdv tehnic ?

    Lasă un comentariu:


  • SpecialistulMC
    a răspuns
    Trebuiau sa cobore cu subturnarea pana la terenul sanatos si rezistent.

    Lasă un comentariu:

Procesare...