Cum se face o subzidire ?

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • siminea
    Incepator
    • 05.mai.2008
    • 7

    #31
    In studiul geo , spune ca 40 cm este strat vegetal , dupa care , pana la 1.7 m , este argila . In studiul geo se recomanda sa se fundeze la aprox. 50 cm in stratul de argila .
    Deci ar mai trebui sa mai fac o subzidire de 40 - 50 cm sub umplutura veche .
    Cineva mai spunea ca trebuie sa sparg si placa( este de 18 cm , pt ca am mai pus calaretii si fierul de pe langa grinzi si sa umplu cu beton si din interior , ca sa vina sub forma de U . Ma gandesc ca daca sparg placa , prin zonele pe unde vin calaretii si fierul de 8 , o slabesc iar umplutura de 15 cm din interior , oricum nu mai face priza cu grinda .

    Este de ajuns sa fac subzidire doar de jur imprejur ?
    Constructia este de P+M , dar mansarda are 2 m la peretii exteriori .

    Multumesc.

    Comentariu

    • SpecialistulMC
      Moderator
      • 19.mai.2004
      • 34986

      #32
      Va recomand sa chemati la fata locului un expert in constructii agreat MLPAT.

      Ulterior, in urma constatarilor facute sa va adresati unui proiectant pentru un proiect de consolidare.

      Comentariu

      • alexx20
        Incepator
        • 15.iun.2009
        • 4

        #33
        Trebuie sa fac subzidire, cum?

        Casa parinteasca este construita in panta jos are parterul iar deasupra etaj. Problema e ca la parter casa s-a construit cu tavanul foarte jos, cam 1.90 m. Zilele trecute m-am apucat si am sapat cam 30 cm in in hol si am observat ca peretii dedesubt nu au fundatie, dar la colturi exista stalpi din beton. Eu am sapat cam 30 cm si vreau sa torn o sapa armata peste tot. Intrebarea ar fi daca tot am sapat ar fi bine sa fac si o sprijinire a acelor pereti care sunt doar pe pamant sau e suficient ca am acei stalpi din beton? Daca scot pamantul de exemplu de sub acele ziduri pot zice ca raman "in aer". Problema e ca nu stiu cum sa fac acea subzidire, daca ar fi necesar. As vrea sa ma ajutati si pe mine cu niste sugestii.
        PS: Aceasta problema o am doar in acest hol ca e in coltul casei, acest hol s-a "inchis" ulterior construirii casei, restul casei are fundatie buna.

        Comentariu

        • Seni
          Living Legend
          • 05.mar.2006
          • 3526

          #34
          da, este necesara o subzidire care se face sapand si turnand beton sub ziduri...

          Comentariu

          • PowerMC
            Administrator
            • 02.mai.2007
            • 2237

            #35
            Utilizati functia CAUTARE, veti descoperi cateva topice pe aceasta tema.

            Exemplu: http://www.misiuneacasa.ro/forum/vie...ight=subzidire

            Inainte de a porni o astfel de lucrare trebuie sa aveti in vedere eliminarea riscului de a afecta in vreun fel stabilitatea structurii existente.
            Va rog sa cititi si sa respectati Regulamentul Forumului Misiunea Casa!

            Community Manager MC

            Comentariu

            • res_codex
              Incepator
              • 26.sep.2009
              • 1

              #36
              Necesitate subzidire

              Salutare!

              Am construit recent o casa [S+P+E+pod] si am acoperit-o cu tigla din beton. La nici trei saptamani, acoperisul a facut "burta" [arata ca o pagoda chinezeasca] pe toate cele trei segmente.

              Aducand un expert in c-tii la fata locului si verificand conformitatea executiei cu proiectul s-a concluzionat ca dimensiunile capriorilor si deschiderile mari intre grinzi, lipsa jugurilor si a panelor intermediare au determinat "lasarea" acoperisului sub greutatea invelitorii. Nu s-a batut nici astereala - doar folie anticondens - la recomandarea producatorului tiglei!?!

              Oricum, asta a fost doar inceputul, caci expertul de care mentionam a inceput sa-mi faca lista cu neconformitatile si greselile executiei.


              Astfel, pe langa multe altele care fac ca problema cu acoperisul sa fie joc de glezne - cea mai "groasa" este legata de lipsa fierului din fundatii. Mai exact, exista stalpi la toate colturile constructiei si intermediari pe deschiderile mari, insa acestia coboara la -1m fata de c.t.n. nefiind legati intre ei decat cu "beton mort". Desi in faza PAD a proiectului predat executantului erau prevazute doua centuri care sa lege stalpii/samburii [la talpa fundatiei si la nivelul placii peste subsol] acestea lipsesc cu desavarsire. Mentionez ca subsolul este doar partial.

              Studiul geologic recomanda ca fundatiile sa fie la minim 1,1 fata de c.t.n. iar grosimea fundatiei de minim 50cm - cum aratam am fundatie la -1m adancime si grosime de 30cm. Peste fundatie sunt doua randuri de boltari de fundatie umpluti cu beton iar peste boltari este placa/planseul de la parter [armat doar cu un rand de plasa sudata - fara etrieri asa cum m-a mintit antreprenorul].

              Ma ingrijoreaza in mod deosebit lipsa fierului din fundatii intrucat majoritatea rezistentistilor si expertilor in c-tii care mi s-au perindat prin curte m-au amenintat ca risc sa cada casa peste mine sau, in caz fericit, doar se va crapa in anii care vin [daca nu vor fi cutremure serioase].

              Altii, dimpotriva sustin ca nu e nicio problema - acum cateva zeci/sute de ani nu punea nimeni fier in fundatii si constructiile respective sunt bine mersi?!?

              De 3 saptamani dorm pe unde scurte si sincer, as aprecia un sfat onest dar fundamentat stiintific - este sau nu nevoie de subzidire [camasuire] pentru a nu avea probleme??? Rezolva subzidirea problema rezistentei fundatiei??? Cum e recomandat sa se faca subzidirea??? Ce alta metoda exista - care este cea mai sigura???

              Nu pot sa spun ca am tiparnita de bancnote in pivnita insa prefer sa sacrific o anumita suma si sa pot dormi linistit in casa in care probabil ma
              gandeam sa stau restul vietii [terenul a fost fantastic de scump si e in centru istoric, in zona protejata in care a fost nevoie sa ma judec cu administratia ca sa pot construi].

              PS: Daca cineva se intreaba cum s-a ajuns la asta, e simplu: cu prieteni! Profesia imi impune sa calatoresc mult in interes de serviciu si astfel nu am putut sa stau pe santier. Am avut diriginte insa era pensionar, mi s-a facut mila si i-am dat banii pe "prietenie". In schimb el s-a imbatat cu muncitorii si m-a tradat. PVLA-urile sunt mincinoase. Proiectul insa e ok -verificat! Antreprenor a fost o societate detinuta de un amic care inainte de vreme imi dadea asigurari ca imi va eleva casuta ca si cand ar fi fost a lui. Acum ma gandesc serios sa-i ofer un sejur la maxima siguranta [sunt intrunite elementele constitutive ale mai multor infractiuni in activitatea lui la terti binevoitori cu mine in vremuri de criza] insa asta nu rezolva problema, nu ma incalzeste momentan cu nimic si nu sunt nici razbunator insa in mod cert vor fi urmari.

              Rog un raspuns fundamentat si scuzati "logoreea" scripturala!!

              cele bune, tuturor!

              Comentariu

              • teoliki
                Incepator
                • 28.oct.2008
                • 84

                #37
                problema asemanatoare

                Am citit problema dvoastra si pot sa va spun ca intr-o situatie asemanatoare am fost si eu, adica sunt, in sensul ca eu am realizat o mansardare sau mai bine spus etajare, cladirea parintilor care a fost P+1E, obtinand P+E+M, culmea este ca nici eu nu am armatura la fundatii si nici stalpisori la colturi deoarece cladirea a fost executata inainte de 1977, are doar plansee din be. armat, centuri si grinzi, la mansarda am pus stalpisori pe care i am inglobat in planseele de bet armat. Problema e ca la momentul luarii deciziei de a face acest lucru am fost mai mult entuziasmata de spatiul pe care il voi obtine... dupa care am stat si eu o perioada cu frica in san, dupa care am tot vb cu proiectantul si mi-a spus ca eu sa nu ma gandesc la treba lui, ca de asta se ocupa el, asa ca stau linistita si ce da domnul, in orice caz am obtinut un apartament ff generos de 120 mp utili, in locul unuia de 48 mp .... asa ca stati deocamdata linistit si cereti parerea unor experti cu multa vechime in executie si proiectare (daca gasiti asa ceva) va vor face in primul rand un nou studiu geo sa vada exact dimensiunile fundatiei si daca se poate stabilirea marcii betonului si dupa accea sa luati in considerare solutia data de dansii...trebuie facute niste calcule exacte in situatia actuala , mai ales ca se cunosc incarcarile care descaraca pe fundatii....
                sos...

                Comentariu

                • cosmintr
                  Membru Marcant
                  • 30.iul.2006
                  • 568

                  #38
                  Buna, urata poveste, urat ce a facut si dirigintele de santier. Nu ii mai lasa sa isi bata joc si de altii si sa scrie pe cv lor cate case au construit. Apeleaza la Inspectoratul de Stat in Constructii. Te vor ajuta mai mult ca sigur. Asta in caz ca e construita cu acte in regula. Tot ei o sa-ti dea o solutie pertinenta.

                  Comentariu

                  • stefanev
                    Membru Marcant
                    • 05.iul.2007
                    • 437

                    #39
                    chiar daca sunt prieteni mai vechi sau mai noi, daca ai facut cu o firma de constructie lucrarea DA-L IN JUDECATA !!! Sigur ai castig de cauza, numai ca partea proasta e ca il va lua la intrebari si pe diriginte de santier.

                    Asa cum vi s-a mai recomandat, consultati mai multi experti in legatura cu structura de rezistenta a casei si luati masurile ce se cuvin ca sa puteti dormi linistit.

                    Comentariu

                    • evisceratum
                      Membru Marcant
                      • 29.aug.2006
                      • 412

                      #40
                      Nu dispera!

                      In primul rind refa acoperisul ca aia e urgenta nr 2, si fa-l bine de data asta. Acoperisuri care sa se lase de noi eu nu am mai vazut, probabil ca bataia de jos e groasa tare.
                      Refertor la restuc cladirii nu iti ramine acum decit sa o tii sub observatie. uzual, daca nu sunt conditii speciale cu teren de fundare f slab si de calitate diferita sub suprafata casei in decur de 1 an se consuma cam toate tasarile sub talpa fundatiei timp in care va trebui sa observi anumite crapaturi in pereti daca apar sau alte probleme de genul acesta.
                      In mod normal o fundatie la 1m sub cota terenului ar trebui sa nu faca probleme desi nu imi dau seama cum ai construit subsol la adincimea asta. Armaturile in fundatiile continue nu au aparut ca obligatorii decit prin 2005-2006 nu mai stiu exact odata cu aparitia noului cod de zidarie respectiv normativul P100/2006 referitor la seism.
                      Prin urmare repet daca nu ai probleme de calitate a betonului si de uniformitate a terenului de fundare nu vei avea probleme dinspre fundatii. Daca treaba a fost facuta in acest fel de catre executant te poti astepta sa ai o multime de alte probleme caci probabil nici betonul nu e la calitatea din proiect samd.

                      Deci nu dispera si nici sa nu tragi mari sperante dinspre Inspectoratul de stat in Constructii ca aia oricum sunt niste incapabili. Daca doresti le poti faca o reclamatie scrisa si ei probabil ca il vor amenda pe constructor si pot in cel mai rau caz sa ii retraga atestatul de diriginte de santier mosului (ceea ce intre noi cred ca e un lucru bun). In rest nu vor face mare lucru, timpitii sunt in stare sa iti impuna tie sa intri in legalitate cu expertiza si consolidare ca nu ai respectat normativele.
                      Eu zic sa tii sub observatie constructia(desenezi cu creta sau marker o linie pa fundatie si o masori fata de o borna fixa la citeva luni sa vezi daca ai tasari inegale, etc.) Crapaturi in zidarie nu cred ca vei observa daca nu ai tencuit-o inca.

                      Comentariu

                      • otehf
                        Membru
                        • 20.mar.2007
                        • 190

                        #41
                        Domnule Codex,

                        Vreo noutate in cazul dvs?

                        Comentariu

                        • Mike53
                          Incepator
                          • 15.mar.2010
                          • 3

                          #42
                          Pret subzidire

                          Buna ziua,
                          Daca stie cineva sa ma ajute cu un sfat ii sunt recunoscaor dar iata cazul meu:
                          As vrea sa fac la o casa partial etajata din caramida, o subzidire inainte de a face o izolare termica din polistiren de 10 cm. Fundatia este din beton peste care in 1969 ( anul constructiei parterului ) s-a turnat bitum , apoi hartie gudronata si din nou bitum si in continuare s-a facut zidul. Pe ici si colo a mai iesit egrasia si ma gandesc daca pun polistirenul peretele nu mai poate "respira" si o sa iasa egrasia si mai mult pe sub polistirem.
                          Stie cineva cam cat este metrul de subzidire ? Eventual cu tabla de inox cum se face mai nou. Va multumesc
                          Practica este: Cand totul nu functioneaza si nu stii de ce;
                          Teoria este: Cand totul functioneaza dar nu stii de ce;
                          Imbinarea teoriei cu practica este cand nimic nu merge si nu stii de ce.

                          Comentariu

                          • Stefan_C
                            Membru
                            • 25.feb.2010
                            • 123

                            #43
                            Fundatia este din beton . Intre elevatia fundatiei si zid a fost facuta o hidroizolatie din bitum si carton bitumat . Am inteles corect ?
                            Daca am inteles corect nu trebuie sa faci subzidire . Subzidirea se face pantru consolidarea fundatiei . In cazul de fata cred ca vrei doar sa refaci hidroizolatia de sub zidul de caramida .
                            Se desface zidaria in bolta pe portiuni mici de maxim 1-0,9m , se reface izolatia, si apoi se pun caramizile la loc . In functie de grosimea zidului si de marimea caramizii , operatiunea se poate face pe toata grosimea zidului sau doar pe jumatate . Sa fii foarte atent ca este o operatiune care cere manopera calificata ... nu poti sa o faci cu orice meseriasi ...

                            Comentariu

                            • cosmintr
                              Membru Marcant
                              • 30.iul.2006
                              • 568

                              #44
                              Tocmai am terminat si eu la un zid de facut acest lucru, am avut trei oameni, 3 picamere diferite ca putere, caramizi noi pline, ciment, nisip, pietris, izolatie de 4.5 kg pe mp, si izolator la rece. A mers repede si bine, trebuie o buna sincronizare, si atentie sa nu daramati casa, am platit in jur de 50 de lei pe zi la fiecare om.

                              Comentariu

                              • cristi16v
                                Incepator
                                • 15.mar.2020
                                • 5

                                #45
                                buna ziua .
                                Am ocasa la tara , casa este din lemn , asezata direct pe pietre , nu are fundatie. casa are aproximativ 80 m2 . Casa arata destul de bine , nu are peretii crapati , si nu sa lasat , banuiesc ca aceasta casa dateaza de pe la sf anilor 1860 . Eu vreau sa extind casa ma gandesc tot la lemn ca material . Dar trebuie mai intai sa fac fundatie la aceasta casuta si nu stiu de unde sa incep. Un sfart ar fi binevenit. Mentionez ca deasupra casei actuale o sa fac mansarda , iar pe constructia noua o sa fie P+Etaj.

                                Comentariu

                                Procesare...