Daca aceasta este prima ta vizita, te rugam sa accesezi pagina cu intrebari si raspunsuri privind folosirea forumului accesand urmatorul link Intrebari si Raspunsuri. Pentru a posta / publica un mesaj trebuie sa te INREGISTREZI. Pentru a citi mesajele din forum, nu trebuie decat sa selectezi forumul dorit.
La vara vreau sa construiesc un cuptor mic pentru pizza. Chiar daca mai e mult pana atunci, incep prin a clarifica unele aspecte, ca sa nu stau la vara sa investighez
Ce vreau sa fac:
- un cuptor cat mai mic, pentru ca nu voi face decat pizza si in cantitati mici (2buc de obicei, mai multe daca mai e cate un prieten pe la mine)
- forma sa fie ceva ca aici: https://www.youtube.com/watch?v=fYu5NAJnRsM (adica sa nu fie "dome")
- spatiul disponibil e o placa de 8 cm grosime din poza atasata; dimensiunea este de 84cm latime x 76cm adancime (probabil ca adancimea o sa o mai maresc 10 cm)
Si acum intrebarile Intrebarea 1:
- daca asez caramizile "pe latime", ca in filmul asta: https://www.youtube.com/watch?v=bSCQplP2Jj8 , voi obtine grosimea peretelui de 12cm. Se va incalzi foarte greu cuptorul? Eu vreau un cuptor mic pe care il voi folosi maxim 4 minute pentru a face doua pizza, dar daca trebuie sa ard lemne cate o ora ca sa incalzesc 12cm de caraminda, mai bine comand pizza
Ca sa faci o pizza buna trebuie sa fie cuptorul cald/ fierbinte , iar ca sa aduci cuptorul la o temperatura optima vei consula lemne multe = f nerentabil ; am un vecin care are cuptor de pizza ( e bucatar ) si s a lasat de facut pizza pe lemne ca nu i se renteaza ; cuptorul trebuia mentinut la o anumita temperatura altfel nu iesea cum trebuie , ori se ardea pizza . Oricum la el plita este din caramida plina ( nu stiu daca refractara ) si este si termoizolat pe exterior cu vata bazaltica ....
4 minute e mult prea putin ca timp de incalzit si facut pizza - nici o sansa decat cu electric poate ...
4 minute e timpul de coacere (de obicei e maxim 90 secunde la 400 grade) - nu e timpul in care vreau eu sa se si incalzeasca cuptorul Am mentionat cele 4 minute ca sa evidentiez ca eu nu vreau sa aiba inertie cuptorul cate o ora-doua ca sa fac paine sau alte alimente coapte.
Pe mine ma intereseaza sa aduc cuptorul la 400 de grade si sa stea asa cam 10 minute, cat fac doua-trei pizza. Si intrebarea era daca dureaza mult sa incalzesti cuptorul daca are 12cm grosime de samota (adica o caramida "pe lat", ca in filmulet). Peste cei 12cm de samota vreau sa pun izolatie si apoi plasa cu o tenciuala de 2-3 cm - asta ar fi pentru inertie termica.
Pentru mine ideal ar fi sa il fac din samota pe grosime - 6cm (sau din samota de 3,2 cm grosime), dar cred ca as avea probleme cu realizarea cupolei pentru ca am inteles ca mortarul refractar nu e chiar asa de rezistent mecanic.
In mortarul refractar se pune apa de sticla ( silicat de sodiu ) ca sa nu crape . La pereti subtiri ai cuptorului este f dificil de " reglat " si mentinut o anumita temperatura .
Tmpul de incalzire variaza din cauza unor factori ca de ex temperatura exterioara , calitatea lemnelor ( fag stejar uscat ) .
Din cate am vazut la unii altii cuptoarele de pizza au volum mare in interior , la asa mititel cum vad eu in poze nu stiu daca se ajunge la temperatura asta fara flacara continua . Ori la flacara nu iese pizza ci gratar de pizza ....
In mortarul refractar se pune apa de sticla ( silicat de sodiu ) ca sa nu crape ...
"Sa nu crape" e ceva, "rezistenta mecanica" e altceva. Apa de sticla scade proprietatile refractare ale mortarului, insa il face mai rezistent mecanic. Dar oricum nu cred ca ajunge la rezistenta mecanica a unui mortar clasic de ciment cu nisip.
In cazul meu, dupa cum am mai zis, daca as face grosimea peretilor de 6cm sau de 3,2cm, intre rosturi ar fi mortar refractar care nu ar tine o cupola. Peste cupola, direct pe caramizile refractare, ar trebui sa ii aplic un strat de mortar de 1-2 cm pentru rezistenta mecanica; dar ar rezista acest strat tinand cont ca samota ar ajunge la 300-400 de grade?
... cuptoarele de pizza au volum mare in interior , la asa mititel cum vad eu in poze nu stiu daca se ajunge la temperatura asta fara flacara continua . Ori la flacara nu iese pizza ci gratar de pizza ....
Pe " viu " nu am vazut decat cuptoare mari deci repet ca nu stiu cum se comporta cele mici " de casa " ; am urmarit video clipurile insa nu m au convins . Mai multe nu am ce sa zic , bafta sa iasa bine cuptorul
Comentariu