Daca aceasta este prima ta vizita, te rugam sa accesezi pagina cu intrebari si raspunsuri privind folosirea forumului accesand urmatorul link Intrebari si Raspunsuri. Pentru a posta / publica un mesaj trebuie sa te INREGISTREZI. Pentru a citi mesajele din forum, nu trebuie decat sa selectezi forumul dorit.
Vrei sa ne explici ce ai vrut sa zici? Nu suntem toti artisti...
Pai, am urmarit videoclipul si toate erau bune si frumoase, papioane, alea, alea, dar la final a trantit pizza intr-o farfurie din plastic!
Scuze pentru divagatie.
Dupa mine, ala este un cuptor ce are samota doar jos iar restul este cu izolatie "moderna" ce mentine caldura. Samota se incalzeste relativ repede pana ard lemnele...dupa mine este la fel si cu o plita sau o samota pusa pe gratar si un capac deasupra.
De exemplu asta este un cuptor cu samota de 3cm : https://www.youtube.com/watch?v=ZzMjcHsI1Ck. Modul de constructie e diferit de ceea ce vreau eu sa fac (nu vreau sa folosesc carcasa de metal), insa cred ca o samota de 3cm se incalzeste destul de repede...
Postat în original de spik1
Pai, am urmarit videoclipul si toate erau bune si frumoase, papioane, alea, alea, dar la final a trantit pizza intr-o farfurie din plastic!
Scuze pentru divagatie.
Dupa mine, ala este un cuptor ce are samota doar jos iar restul este cu izolatie "moderna" ce mentine caldura. Samota se incalzeste relativ repede pana ard lemnele...dupa mine este la fel si cu o plita sau o samota pusa pe gratar si un capac deasupra.
Am inteles acum. Nu m-am concentrat pe decor
Am dat exemplul ala doar pentru forma. Da, are samota numai jos, iar in rest e facut in totalitate din inox+izolatie intre foile de inox. Grosimea cupolei este data de izolatie.
Ala ar fi ce imi trebuie mie (practic e nevoie sa se incalzeasca doar samota, ca inoxul o sa fie la temperatura flacarii), insa cu siguranta e cel putin doua mii de euro...asa ca trebuie sa ma gandesc la alta solutie.
Un cuptor din caramida se incalzeste greu, daca caramida este subtire, se raceste foarte repede. Temperatura de minim 300 grade este greu de mentinut fara o sursa de caldura continua. Cuptoarele alea din inox mai au un secret, o rezistenta sau un arzator dedesubt. Pentru chestii de genul 2 pizza eu vad varianta ca in poza. Adica un fel de gratar dupa cum a spus un coleg mai sus. Eu folosesc un gratar cu gaz si pat de roca vulcanica, deasupra pun 2 caramizi care se incalzesc in 10 minute ,pe ele pun pizza, inchid capacul peste gratar si las arzatorul la minim.
Bineinteles, si in locul arzatorului pe gaz se pot folosi lemne daca se doreste. Numai ca este mai complicat si cere mai mult timp si mai multa indemanare. Dar mirosul specific lemnului merita "chinuiala"!
... daca caramida este subtire, se raceste foarte repede.
Am mentionat la inceput: nu vreau sa coc paine(de exemplu) care ar trebui sa stea cel putin 45 minute. Am nevoie doar de maxim 10 minute.
Postat în original de poolonik
Temperatura de minim 300 grade este greu de mentinut fara o sursa de caldura continua.
Dupa cum ai vazut in videoclipuri, in toate cazurile ramane jarul in cuptor (de multe ori si lemne aprinse); acesta asigura temperatura chiar daca nu exista usa la cuptor.
Postat în original de poolonik
... au un secret, o rezistenta sau un arzator dedesubt.
Eu cred ca te inseli. Eu zic ca nu au. Lemnele incalzesc samota, iar jarul mentine temperatura in incinta (tavanul fiind foarte bine izolat).
Postat în original de poolonik
Pentru chestii de genul 2 pizza eu vad varianta ca in poza. Adica un fel de gratar dupa cum a spus un coleg mai sus.
In desenul tau nu prea are ce sa radieze deasupra pizzei; poate radiaza, dar nu la 400 grade. Si oricum, daca nu am gratarul ala ce fac? Fac gratar ca apoi sa fac o adaptare pentru pizza?
Postat în original de poolonik
... inchid capacul peste gratar si las arzatorul la minim.
Fiecare cu stilul si cerintele sale. Eu impartasesc din experienta si necesitatile mele, acum tu aduni cat mai multe detalii si alegi ce crezi ca ti se potriveste.
1.Mie nu mi s-a parut rentabil sa incalzesc cuptorul o ora ca sa fac 10 minute 2 pizza.
2. Daca fundul cuptorului nu este destul de gros si nu a reusit sa inmagazineze destula caldura degeala lasi jarul inauntru , pizza se coace/arde deasupra dar ramane cruda dedesubt
2.a Fundul cuptorului are urmatoarele straturi : caramida rosie 6cm, caramid samota 3cm, placa de granit de 2cm , incalzesc cuptorul pana la 300 grade opresc cuptorul ,pun pizza, fundul in contact cu aceasta se raceste un pic si nici nu mai vrea sa isi revina. La 3 cm inaltime am tot 300 grade, pizza se coace dar fundul ramane lipit ca nu este inca gata.Eu vad urmatoarea situatie : incingi cuptorul la peste 300 grade pui capac, lasi 20 minute sa inmagazineze caramida caldura , verifici ce temperatura ai, mai completezi cu foc daca este nevoie, abia de aici incolo poti sa te apuci sa faci pizza si sa lasi jar inauntru sa mentina temperatura. Merita pentru 2 pizza ?
3. Nu zic ca toate au dar am vazut destule si nu in clipurile de prezentare ci abia dupa ce am pus mana pe o carte tehnica.
4. In desen se vede clar ca placa de samota este mai mica iar focul care arde dedesubt trece pe langa ea si radiaza si deasupra produsului, intradevar nu la 400 de grade. Dureaza cam 10 minute pentru o pizza. Trebuie gasit raportul pentru a se coace sus si dedesubt in acelasi timp. Asta este compromisul care mi s-a parut mie ok. Eu folosesc gratarul si pentru carne...si patul de roca vulcanica este imbibat cu grasime de la acestea si scoate si ceva fum, nu dauneaza deloc la gustul pizzei, cine a fost servit a intrebat : este facuta la vatra ? DA !
Ca o paranteaza cuptorul meu dupa ce scade la 250grade se mentine asa pana la 2 ore. Ca sa poata mentine 300 grade sau si peste clar ca straturile de caramida trebuiesc mai groase. Cupola este din samota de 3cm si un strat de 10cm de vata bazaltica ,dar nu sus este problema ci la partea de jos dupa cum spuneam.
1. Tocmai asta este "Intrebarea 1" din informatiile pe care doresc sa le aflu: la 12cm grosime de samota (izolata cu vata)+ fundul de 6cm samota, dureaza mai mult de jumatate de ora sa ajung la 400 grade intr-un cuptor de 60x60x40cm? Din cate inteleg de la tine, dureaza o ora.
2.2.a Parca nu ai izolatie sub fundul cuptorului. Asta ar face sa dureze foarte mult sa incalzesti cei 11cm de material. Dar pana la urma nu am inteles ce ai: un cuptor mare si nu vrei sa il incalzesti si atunci faci pe gratar cu capac?
3. Eu nu am vazut nici macar cartea tehnica
4. Cele 10 minute: tocmai asta vreau eu sa fac altfel -> sa nu dureze mai mult de doua minute o pizza. Nu vreau sa fac cuptor ca sa fac o pizza in 10 minute; asa mai bine folosesc diferite alte solutii (cuptorul aragazului, gratarul cu gaz - am si eu , adaptari la gratarul cu carbuni, ...etc). Sper sa obtin o pizza "ca la mama ei" daca fac un cuptor cu 400 de grade.
...si dupa cum zic astia aici, ar dura aproape doua ore sa incalzesc cuptorul (dimensiunile ar fi considerabil mai mari)
Ma cam sperie ideea si nu stiu daca mai renteaza sa fac cuptor. Nu din motivul ca mi-ar trebui multe lemne, ci din cauza ca stau intr-o zona destul de aglomerata si parca nu prea e ok sa fac foc doua ore pentru doua pizza
...si dupa cum zic astia aici, ar dura aproape doua ore sa incalzesc cuptorul (dimensiunile ar fi considerabil mai mari)
...
Ma cam sperie ideea si nu stiu daca mai renteaza sa fac cuptor. Nu din motivul ca mi-ar trebui multe lemne, ci din cauza ca stau intr-o zona destul de aglomerata si parca nu prea e ok sa fac foc doua ore pentru doua pizza
V am spus de la inceput ca e cu " cantec " treaba . Acuma depinde cat de mult inclina balanta - satisfactia ...
V am spus de la inceput ca e cu " cantec " treaba . Acuma depinde cat de mult inclina balanta - satisfactia ...
Da, e destul de complicata treaba din cauza restrictiilor - dimensiuni disponibile reduse, greutate limitata, zona in care locuiesc, ..., etc
Postat în original de Specialistul MC
Deci ramaneti la ideea de a comanda pizza ?
Nu. Cred ca sunt destul de hotarat sa fac cuptorul. Daca nu voi obtine 450 grade in cuptor, pot sa il daram, ca nu as avea ce face cu el. Depinde si de ce raspunsuri primesc la urmatoarele intrebari...
Pentru "Intrebarea 1" despre grosimea peretilor:
- aveam in plan sa fac peretii focarului din 12cm ca aici: https://www.youtube.com/watch?v=bSCQplP2Jj8 , insa, dupa ce mai zic colegii pe aici, cred ca sunt prea greu de incalzit
- vroiam sa incep cu zidirea peretilor de pe placa, insa ar fi punte termica acolo -> prima figura din poza
Concluzie "Intrebarea 1":
- voi face peretii focarului de 6cm -> ar trebui sa se incalzeasca relativ usor
- focarul va fi izolat total de placa si pereti, ca in a doua figura din poza; o sa vad cum o sa fie cu partea mecanica (samota va fi pe cant), de aceea trec la urmatoarea intrebare
Intrebarea 2:
La ce temperatura se intareste mortarul refractar? Doar la flacara sau si la 500 grade?
Intreb pentru ca daca zidesc caramizile pe cant, ar fi cam problematica rezistenta mecanica (plus ca nu vreau sa decupez caramizile la unghi). Daca mortarul refractar se intareste doar la flacara, as putea umple jumatatea exterioara de rost cu mortar normal si atunci as avea o rezistenta mult mai buna. De asemenea, pe focar (inainte de izolatie) as putea da un strat subtire de mortar sau CM17 armat cu plasa din aia subtire pentru gaini (aia cu sarma de maxim 1mm si ochiuri).
Daca peretii sunt subtiri se incalzesc mai repede dar se si racesc mai repede. Cel mai bine este sa optati pentru pereti grosi de 12 cm si nu de 6. Pentru pereti de 6 cm grosime o sa trebuiasca sa aveti flacara continua pentru incalzirea incintei. Mortarul refractar se intareste la temperatura exterioara. Vedeti inca un filmulet cu un cuptor de pizza usor de construit: http://youtu.be/fRRDFsrn4wk
Daca peretii sunt subtiri se incalzesc mai repede dar se si racesc mai repede...
Cred ca o sa tina 10 minute oricum. Nu am nevoie de mai mult timp, am mai zis.
Postat în original de Specialistul MC
Pentru pereti de 6 cm grosime o sa trebuiasca sa aveti flacara continua pentru incalzirea incintei.
Da, la coacerea pizzei o sa fie intotdeauna jar+un lemn aprins intr-o margine a cuptorului. Asa este in majoritatea filmuletelor pe youtube
Postat în original de Specialistul MC
Mortarul refractar se intareste la temperatura exterioara.
Da, dar in fisele tehnice se zice ca rezistenta mecanica finala se obtine dupa ce cuptorul e pus in functiune. Asta inseamna ca daca pe exteriorul focarului(inainte de izolatie) dau o mana de mortar refractar acesta se va intari (ajunge la rezistenta mecanica maxima) cand ajunge samota la 450 grade? Sau acolo va ramane "netemperat" pentru ca nu ajunge flacara?
Din fisa unui produs:
" intarirea si finalizarea capacitatii de legare se desavarseste doar sub efect termic (dupa ce are loc temperarea corecta si intrarea in regim termic a utilajului unde s-a folosit)."
L-am mai vazut. Am vazut minim 200 filmulete cu constructie cuptor rezidential de pizza In filmul asta nu are podeaua izolata. La realizarea cupolei credeti ca a folosit mortar refractar si apoi ceea ce pune din roaba e un mortar cu vermiculita? (oricum pe el nu prea il intereseaza izolatia, greutatea... ca e in gradina; la mine trebuie facut ca si cum l-as pune in casa)
Tot cautand diferite variante, am schimbat putin planurile.
Se pare ca placile izolatoare din silicat de calciu mi-ar simplifica mult munca (si o sa imi goleasca buzunarul ) -> skamotec, promat, ...or fi si alte nume.
Aceste placi m-ar ajuta foarte mult pentru ca par dure si as putea sa pun samota direct pe ele:
Plus ca, spre deosebire de saltelele izolatoare, nu o sa mai trebuiasca sa mai fac un strat de tencuiala armata -> greutatea totala scade. As putea sa aplic doar un strat subtire de ceva (?? o fi o masa de spaclu speciala ??). Se pare ca la 500 de grade pe o fata a placii de 3cm, pe fata cealalta ar trebui sa fie 90 de grade - mi se pare foarte bine.
Dar cel mai mare avantaj pare sa fie usurinta cu care se lucreaza.
Mortarul refractar M29A este un mortar ceva mai slab ca si rezistenta la temperatura mare si nici nu este produs sub un brand international. Il puteti utiliza fara probleme.
Am citit diverse pareri (nu neaparat ale unor specialisti) despre mortarul refractar (cel la sac de 25kg) si majoritatea zic ca nu prea se poate lucra cu el pentru ca nu face priza si nici nu are rezistenta mecanica buna, cat sa iti permita sa zidesti. Am inteles ca ar fi ca un lut cu nisip, ceea ce nu prea ajuta la zidire, ci doar la asezarea samotei pe fundul cuptorului...
O sa cumpar weekend-ul viitor un sac si o sa fac niste incercari, sa vad cum se comporta.
Planul initial era sa fac la vara cuptorul. Probabil nu voi avea rabdare pana atunci De aceea am inceput sa ma interesez de materiale, de unde le pot lua.
In afara de magazinele binecunoscute de bricolaj (unde nu prea au produse specifice), am ajuns la niste specialisti de renume, cu multi ani de experienta si foarte multe cuptoare facute. Exact produsele de care aveam eu nevoie nu le aveau pe stoc (pe site erau) si, desi le-am zis ca nu ma grabesc, mi-au dat de inteles ca nu o sa le aduca prea curand. Ca niste adevarati profesionisti, au incercat sa imi vanda ce aveau pe stoc (zicand ca e mai bine cu ce au pe stoc, ca ce nu au nu e bun, bla-bla) - asta e ceva normal, ca doar suntem vanzatori.
Ce m-a surprins insa a fost ca am zis ca revin sa iau niste produse (niste caramizi usoare din material refractar, ceva material similar cu placile grenaisol) si am intrebat ce adeziv imi dau: "Nu tinem adezivi, dar puteti folosi CM17; il amestecati cu niste apa si nisip si merge foarte bine".
Morala: daca te lasi in baza "spacialistilor" esti mancat!
Dupa cautari "seculare care au durat cateva zile", m-am lamurit si eu cu Intrebarea 2 si Intrebarea 3 (despre rezistenta mortarului refractar):
- mortarul refractar M29A (sau produse similare) este un mortar cu intarire la temperaturi ridicate; se intareste doar la temperaturi ridicate si de aceea toti cei care il folosesc sunt dezamagiti de rezistenta mecanica atunci cand il folosesc la zidarie; ramane sfaramicios si nu lipeste caramizile de samota atat timp cat nu este incalzit la anumite temperaturi (probabil peste 500 de grade)
- mortarul de care sunt interesat eu este un mortar refractar CU PRIZA HIDRAULICA, adica are si ciment refractar (???) in el (de exemplu http://www.isomat.ro/Adezivi-Pentru-...iva.tpl.html); face priza ca un mortar normal, dar face si priza ceramica atunci cand este ars. Nu stiu daca este acelasi lucru cu a pune ciment normal intr-un mortar refractar M29A.
In cazul meu cred ca voi folosi mortar refractar M29A in care voi adauga ciment refractar (am vazut ciment refractar la un magazin de bricolaj; era 14 RON un KG de ciment...parca).
Procesăm date personale despre utilizatorii site-ului nostru, prin utilizarea cookie-urilor și a altor tehnologii, pentru a furniza serviciile noastre, a personaliza publicitatea și a analiza activitatea site-ului. Putem partaja anumite informații despre utilizatorii noștri cu partenerii noștri de publicitate și analiză. Pentru detalii suplimentare, consultați Politica noastră de Confidențialitate.
Făcând clic pe "SUNT DE ACORD" mai jos, sunteți de acord cu Politica noastră de Confidențialitate și cu practicile noastre de procesare a datelor personale și cookie-uri așa cum sunt descrise acolo. De asemenea, recunoașteți că acest forum poate fi găzduit în afara țării dvs. și consimțiți la colectarea, stocarea și procesarea datelor dvs. în țara în care este găzduit acest forum.
Comentariu