Despre produs vedeti fisa tehnica aici: http://www.heliossa.ro/fise/DP-41.6-Mortar.pdf
Cuptor pizza
Adună
X
-
Răspuns la: Răspuns la: Cuptor pizza
Postat în original de iahim_namor
In cazul meu cred ca voi folosi mortar refractar M29A in care voi adauga ciment refractar (am vazut ciment refractar la un magazin de bricolaj; era 14 RON un KG de ciment...parca).
Despre produs vedeti fisa tehnica aici: http://www.heliossa.ro/fise/DP-41.6-Mortar.pdf -
Răspuns la: Răspuns la: Cuptor pizza
Ma ajutati sa inteleg mai bine? Tocmai asta era rostul intrebarilor mele...
In ce fel?
Despre produs vedeti fisa tehnica aici: http://www.heliossa.ro/fise/DP-41.6-Mortar.pdf
Oricum, nu vad nici o referire la priza hidraulica -> pana la urma asta ma intereseaza: mortarul sa fie cat mai rezistent mecanic, deoarece voi zidi caramizile pe cant.
Au venit placile izolatoare si adezivul special.
Placile sunt foarte dense -> vor suporta usor greutatea cuptorului. Maine iau ceva caramizi de samota si mortar refractar, ca sa testez cum adera si ce rezistenta mecanica o sa aiba.
Am lipit niste caramizi cu mortar refractar.
Pentru moment e asa cum ma asteptam: mortarul e ca un lut cu ceva nisip prin el. In nici un caz nu se poate face altceva cu el decat simpla suprapunere orizontala de caramizi; pentru suprapunere inclinata trebuie un suport de sustinere.
Nu s-a intarit inca (dupa 9 ore) pentru ca inca mai absoarbe apa din samota. Presupun ca dupa ce se evapora toata apa va fi (la rezistenta) ca un vas din lut inca nears.
Samota: majoritatea caramizilor sunt ca in poza, foarte aspre si cu ceva materiale care arata ca zgura de la sudura (sau sticla/fier topit). Am gasit doar 2-3 caramizi cu suprafata fina - imi trebuie pentru vatra. Voi mai cauta si de la alte firme, poate gasesc mai netede.
...si gata si experimentul cu mortarul refractar
Rezultat:
- rezistenta mecanica foarte mica -> ca un pamant intarit
- se poate dezlipi usr de pe caramizi cu mana -> nu il pot folsi pt zidire
- la umezire se dizolva
Concluzie: nu il voi folosi. Voi cauta Isomat AK-FIRE (se pare ca nu se gaseste in supermarket ) si daca nu gasesc, o sa incerc probabil ceva retete cu ciment refractar...
Cumparat materiale:
- AK-FIRE : un sac de 25kg
- diatomita: un sac de 40kg
Inceput lucrul. Pregatit suprafata:
- curatat cu presiune placa
- prelungit cu 15cm in fata, ca e prea ingusta
- taiat placile pentru fund si spate la dimensiune; se taie cu fierastrau normal de lemn; sunt de consistenta rigipsului; e recomandat un aspirator daca tai afara si bate vantul
Lipit placile cu adeziv special pentru placi de silicat de calciu. Chiar daca placile absorb enorm de multa apa, adezivul nu a crapat.
Trasat 3,5cm pe toate partile (mai putin fata) pentru a lasa loc pentru placile verticale care formeaza peretii:
Deoarece sub vatra vor fi 3cm de sapa, resturile de placa de izolatie ramase au fost bune pentru a da nivelul de jur-imprejur:
Deoarece nu stiu cum reactioneaza placile de silicat la expunerea indelungata la umezeala, am separat sapa printr-o folie de aluminiu de gatit. Din cauza vantului a trebuit sa o ud si sa pun pietricele ca sa ramana pe pozitie:
Sapa am preparat-o cu:
- 1 parte mortar refractar cu PRIZA HIDRAULICA si ceramica
- 1/8 parte ciment
- 4 parti diatomita
Rezultatul ar trebui sa fie un material refractar, dar mai ales izolator.
Peste sapa am pus samota de 3cm grosime. Desi caramizile sunt inegale, le-am nivelat destul de bine. Rosturile se vor umple cu mortar refractar...probabil. Ce nu imi place este ca suprafata caramizilor e foarte aspra; nu stiu cum sa o mai finisez putin Am mai cuparat niste caramizi de la acelasi producator si sunt mult mai fine la suprafata, insa nu mai stric ce am facut deja.
Rezultatul este ca in poza: izolatie silicat 3cm, sapa cu diatomita 3cm, samota 3cm. Sapa ramane cruda mult timp pentru ca samota si diatomita au absorbit foarte multa apa, pe care o lasa treptat in sapa.
Primul strat zidit, din caramida intreaga. Urmatoarele vor fi din jumatati de caramida.
Mortarul pare bun; face priza hidraulica, insa ramane crud foarte mult timp(zile) deoarece samota a fost tinuta in apa.
Am facut template-ul din polistiren extrudat. Intrarea cuptorului este de 39,5cm latime(utila) si cam 30cm inaltime, insa inauntru, pe unde iese fumul, intrarea va fi de 17-18cm inaltime. Nu am masurat lungimea/latimea interioara a cuptorului...
Probleme pe care le prevad de acum:
- voi lucra greu din cauza polistirenului, adica nu voi putea finisa frumos rosturile pe interior
- deoarece intrarea cuptorului e mica(39,5x18cm), voi avea probleme cand voi incerca sa finisez vatra
Primele jumatati de caramida zidite. Rosturile sunt destul de mari la exterior; de aceea am si folosit jumatati de caramida, ca sa fie putin mai mici rosturile.
Acestea sunt partile de la baza cosului. Opresc caldura in cuptor si previn iesirea fumului prin fata. Colturile mici de jos sunt singurele taieturi facute cu flexul pana acum - sper sa fie si ultimele.
Comentariu
-
Comentariu
-
Răspuns la: Cuptor pizza
Terminat cupola/arcada. Rezultatul este o structura cu peretii de aproximativ 5-6cm grosime de samota. Peste aceasta voi pune 2-3cm de amestec mortar refractar+diatomita...si din pacate o sa ajung la o grosime si mai mare a peretilor.
Inceput hornul. Va fi facut din samota de 3cm grosime. Va fi placat oricum cu silicat de calciu, deci nu ar trebui sa fie probleme de rezistenta.
Terminat de zidit. Au intrat 37 de caramizi mari si 47 caramizi mici. Eu ma asteptam la maxim 30-30.
Hornul va ramane la aceasta inaltime. Ii voi mai pune un guler de samota. In cazul in care o sa fac un mic acoperis pentru cuptor (sigur o sa fac mai devreme sau mai tarziu), voi prelungi hornul cu unul de tabla. As putea sa fac tot din samota, dar nu vreau sa mai ingreunez structura.
Pus primul rand de izolatie. Pe caramida voi mai pune o carapace de 2-3cm de sapa din 4 parti diatomita+1 parte mortar refractar cu priza hidraulica+putin ciment (de aceea am pus plasa aia subtire).
Dupa cum se vede in poza, intre izolatie si cuptor am 1-1,5cm spatiu pe care l-am umplut doar cu diatomita (fara mortar) pana la inaltimea de ~15cm. Am pus doar diatomita pentru ca in cazul in care se dilata cupototul pe latime, sa aiba un spatiu flexibil.
Turnat carcasa de sapa peste samota. Continuat cu izolatia.
Asa arata cuptorul izolat. Mai trebuie sa ii pun izolatie pe arcada de la intrare.
Din pacate, prin adaugarea carcasei de sapa, am mai adaugat ceva material ce trebuie incalzit...asta o sa imi ofere inertie termica, insa o sa se incalzeasca mai greu cuptorul.
Comentariu
-
Răspuns la: Cuptor pizza
Felicitări!
Arata foarte bine, chiar dacă nu are aerul acela rustic dat de caramida mie îmi place și voi folosi aceasta sursa de inspirație.
Ați gândit cumva un fel de clapeta cu ajutorul căreia sa blocați la momentul optim evacuarea aerului cald pe coș?“Quality means doing it right when no one is looking.”Comentariu
-
Răspuns la: Cuptor pizza
Multumesc de apreciere!
Nu doresc sa arate rustic -> decorul nu prea s-ar potrivi. Cuptorul e pe un fel de terasa si deocamdata nu stiu cum va fi finisat.
Aerul intra prin partea de jos a gurii, alimenteaza focul, sa intoarce pe tavan catre gura si iese pe cos. Eu as vrea sa controlez admisia de aer rece/evacuarea aerului cald cu ajutorul usii cuptorului (desenata punctat):
- in pozitia 1 va bloca aerul cald in cuptor
- intre pozitia 1 si pozitia 2 va permite mai mult sau mai putin evacuarea aerului cald prin cos
Doua probleme:
1. Izolatia este lipita la imbinari cu acel adeziv special. Presimt ca atunci cand voi face focul in cuptor voi avea punti termice la imbinari, de aceea nu voi face finisajul pana la primul foc (peste doua saptamani, conform instructiunilor de pe mortarul refractar). Daca la imbonari voi avea temperaturi foarte mari, va trebui sa ma gandesc la o modalitate de a mai adauga ceva izolatie.
2. Problema complicata - am scos sabloanele din cuptor si acum pot sa vad rezultatul.
E bine, cu exceptia unor rosturi care nu sunt umplute cu mortar. Din pacate intrarea in cuptor este foarte mica si va fi foarte dificil sa corectez acele rosturi deoarece nu pot sa bag si mana si sa si vad ce fac Majoritatea rosturilor problematice sunt de la jumatate in sus.
Am in plan sa cumpar o oglinda pe care sa o pun in cuptor si sa ma uit in acea oglinda in timp ce umplu rosturile...
Cumparat oglinda si silicon rezistent la foc. Metoda cu oglinda a functionat foarte bine. Am chituit rosturile problematice si acum totul e ok.
Din pacate nu am am avut prea multe detalii despre metoda de aplicare a siliconului pentru ca instructiunile sunt in germana:
Am aplicat cu degetul, ca sa fiu sigur ca intra in profunzimea rostului. Sper sa fie ok.
Proiectul intra in asteptare pana peste o saptamana, cand voi face primul foc.
...de fapt, pana atunci trebuie sa fac usa. Ma intreb daca aluminiul rezista bine la foc. Ma gandeam sa fac usa ca un sandwich din doua foi de aluminiu si la mijloc izolatie 3cm de silicat de calciu; in felul asta ar fi o piesa foarte usoara ca greutate, comparativ cu o usa de otel gros.
Pentru ca e foarte importanta temperatura, am vrut sa iau un termometru asa:
Insa pe unele site-uri scrie "A se feri de inghet!". Presupun ca asta ar fi din caza ca ar condensa pe undeva umiditatea din aer si daca ingheata il afecteaza...
De aceea voi cauta un termometru cu infrarosu.
Se pare ca apa se evapora foarte greu din materialele folosite la constructia cuptorului. Samota si diatomita au absorbit cantitati foarte mari de apa si, din cauza ca sunt mai multe straturi+izolatia, dureaza foarte mult sa se usuce.
Dupa o saptamana, rosturile de mortar sunt tot inchise la culoare. De aceea am pus un ventilator de calculator in cuptor, ca sa circule aerul si sa mai scoata din umiditate. Ventilatorul e pornit de mai mult de o zi si se pare ca isi face treaba -> rosturile se deschid la culoare incet-incet.
Ventilatorul a mers non-stop 5 zile. S-a mai evaporat ceva apa, dar greu...
Vineri am facut primul foc pentru testare:
Am pus cate putine lemne, ca sa se incalzeasca usor. Am ars lemne 5 ore.
Dupa cum ma asteptam, cuptorul inca are foarte multa apa in el. Cat timp am ars lemne, prin trei colturi de sus (unul in spate si doua la imbinarea cu hornul in fata) a iesit cate un firicel de abur timp de 4 ore si nici nu s-a oprit -> este umezeala din materiale care si-a gasit loc sa iasa la suprafata.
Desi nu am facut foc mare, temperatura tavanului a ajuns la 400 grade:
Temperatura vetrei a fost peste 280 grade:
Izolatia:
- dupa o ora: peste tot temperatura mediului
- dupa doua ore: deasupra si laterale -> 40 grade, placa -> 30 grade
- dupa patru ore: deasupra si laterale -> 45 grade, prin unele locuri 60 grade , placa -> 50 grade
- dupa cinci ore: deasupra si laterale -> 45 grade, prin unele locuri 60 grade , placa -> 60 grade
In locurile pe unde iesea abur (portiuni de 1-2 mm) -> 70 grade.
Este posibil ca temperatura izolatiei sa fie mai crescuta si din cauza umiditatii; cand se va evapora toata apa izolatia va fi mai buna. Am mai adaugat ieri 3 cm de izolatie (vata) deasupra si pe laterale. Nu era necesar, dar daca tot ma plictiseam...
Am inceput si cu finisajul -> va fi partial realizat (doar niste pietricele; decorativa nu o voi aplica inca).
Concluzie: estimez ca pana acum totul e ok si cand voi face pizza voi avea temperatura optima in cuptor.Comentariu
-
Răspuns la: Răspuns la: Cuptor pizza
Frumos, felicitari. Se poate sa fi facut foc prea mare totusi, 400 grade e mult . Nu a crapat nimic?
Stiu ca la pizza trebuie aprox 200-220 grade celsius. O sa urmaresc sa vad cum o sa vina instalat termometrul si finisajele. Spor la lucru!Comentariu
-
Răspuns la: Răspuns la: Cuptor pizza
Multumesc
Nu stiu pentru ca nu m-am uitat in interior. O sa pun becurile si o sa analizez cu oglinda sa vad daca sunt crapaturi. E posibil sa fi crapat pentru ca l-am facut destul de "compact".
Approx 200-220 grade e temperatura pentru coacere paine si alte aluaturi. La pizza trebuie MINIM 370 grade celsius
Dupa cum am mentionat pe la inceput, cuptorul a fost facut in asa fel incat sa atinga 400 grade (relativ usor si in acelasi timp sa pot tine mana pe fata exterioara). Daca nu atingeam temperatura asta, il stricam pentru ca nu mi-ar fi fost de folos.
Nu voi pune termometru din motivul mentionat intr-un post anterior. Voi folosi acest termometru cu infrarosu:
Ar fi fost mai frumos cu acel ceas pe fata cuptorului, dar termometrul cu infrarosu imi da posibilitatea sa masor temperaturile in mult mai multe locuri separat (tavan, podea, pereti, izolatie).
Cam asa a iesit finisajul. L-am terminat acum doua zile (de fapt era aproape terminat, dar asteptam sa ii prelungesc cosul prin acoperis si sa il dau cu decorativa alba).
Weekend-ul asta voi face si cateva tentative de pizza...sa vedem ce o sa iasa.Ultima editare de iahim_namor; 18.mai.2015, 09:15.Comentariu
-
Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Cuptor pizza
Postat în original de iahim_namorWeekend-ul asta voi face si cateva tentative de pizza...sa vedem ce o sa iasa.Comentariu
-
Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Cuptor pizza
Postat în original de iahim_namorCam asa a iesit finisajul.Comentariu
-
Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Cuptor pizza
Postat în original de iahim_namorCam asa a iesit finisajul. L-am terminat acum doua zile (de fapt era aproape terminat, dar asteptam sa ii prelungesc cosul prin acoperis si sa il dau cu decorativa alba).
Weekend-ul asta voi face si cateva tentative de pizza...sa vedem ce o sa iasa.Si din nimicuri poti face ceva bun .Comentariu
-
Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Cuptor pizza
Temperatura: eu doresc sa fac pizza in maxim doua minute. Uite aici niste temperaturi aproximative pentru gatit in cuptor:
Understanding the proper pizza cooking temperature will be a big help when using our ovens! Read our wood-fired pizza oven temperature scale page right here.
Eu vreau sa ma incadrez la "Pizza hot"Comentariu
-
Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Cuptor pizza
Pizza e cu blat subtire, facuta acasa.
Merci!
Temperatura: eu doresc sa fac pizza in maxim doua minute. Uite aici niste temperaturi aproximative pentru gatit in cuptor:
Understanding the proper pizza cooking temperature will be a big help when using our ovens! Read our wood-fired pizza oven temperature scale page right here.
Eu vreau sa ma incadrez la "Pizza hot"Comentariu
-
Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Cuptor pizza
Postat în original de FilipTDe ce asa de rapid?
Am testat ieri cu cateva pizza mici, dar nu am facut decat o poza - eram prea preocupat cu gatitul si "managementul" temperaturii
Am facut foc cam 30-40 minute pana am bagat prima pizza. S-a facut in maxim doua minute, deci functioneaza asa cum mi-am dorit.
Dupa ce am terminat, am scos jarul ca sa vad cat timp ramane fierbinte cuptorul. Ramane fierbinte foarte mult timp datorita izolatiei, deci pot sa coc fara probleme in el. Am lasat usa pozitionata astfel incat sa iasa aerul prin horn (ieri la 22:00 si avea cam 230 grade) si azi la 09:00 cuptorul avea 100 grade.
Ramane sa mai experimentez cu diverse retete de blat si cu intinderea aluatuluiComentariu
-
Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Cuptor pizza
Cuptorul e de tabla si nu inmagazineaza caldura, are nevoie de foc permanent. Dar e bine ca se incalzeste in 10 minute si cu jumatate de galeata de coceni de porumb sau rumegus am copt o tura de pizza.Comentariu
Comentariu