Cuptor pizza

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • FilipT
    Membru Marcant
    • 15.feb.2009
    • 695

    #46
    Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Cuptor pizza

    Postat în original de iahim_namor
    Pizza pe care ai pus-o in poza de mai sus e facuta in tava? Eu o fac direct pe vatra.
    Da, e facuta in tava. Intra la copt cate 4 odata.
    Cuptorul e de tabla si nu inmagazineaza caldura, are nevoie de foc permanent. Dar e bine ca se incalzeste in 10 minute si cu jumatate de galeata de coceni de porumb sau rumegus am copt o tura de pizza.

    Comentariu

    • iahim_namor
      Membru
      • 02.mar.2015
      • 199

      #47
      Răspuns la: Cuptor pizza

      In concluzie vorbim de principii diferite de functionare, dar poate rezultate similare, daca faci foc mai mare.

      @FilipT: dupa cum ziceam, am mai experimentat si revin cu concluzii:
      - am ramas si la reteta standard de blat, de care sunt foarte multumit (1kg faina, 600ml apa, 50g drojdie, sare si ulei de masline).
      - recomandarea e sa lasi blatul 24 de ore la frigider, ca sa devina mai eleastic; eu prefer sa il las doar cateva ore, ca daca il lasi mai mult face condens. Nu am nevoie de prea multa elasticitate pentru ca nu fac "scheme" cu blatul

      Am facut pana acum aproximativ 40 de pizza si mi-am dat seama ce e cu temperatura si cum se incalzeste cuptorul:
      - folosesc 6 lemne de esenta tare (de exemplu fag) + 4 bete de brad (aprinderea) pentru a incalzi cuptorul timp de 40 de minute pana la peste 350 de grade; in momentul asta as putea sa fac 2-3 pizza in conditii optime, dar
      - mai bag 2-3 lemne si las pana ajung la timpul total de ardere de 60 de minute; motivul este de a aduce toata samota cuptorului la aceeasi temperatura: vatra la 320-350 grade; peretii la 370-400 grade
      - in momentul asta incep sa fac pizza, avand grija ca intotdeauna sa existe un lemn aprins in cuptor
      - in cazul in care temperatura nu este peste cea specificata mai sus, blatul se usuca si ramane mai "gumos"; daca temperatura este ideala, blatul se umfla repede si ramane pufos. Timpul de coacere a unei pizza este de aproximativ 2 minute.

      Click image for larger version  Name:	Pizza1.jpg Views:	1475 Size:	224.0 KO ID:	623277

      Comentariu

      • FilipT
        Membru Marcant
        • 15.feb.2009
        • 695

        #48
        Răspuns la: Cuptor pizza

        Multumesc de explicatii. Arata bine de tot.Si e si rapid. Eu nu am mai avut timp de facut pizza.

        Comentariu

        • gerry
          Incepator
          • 06.iul.2016
          • 1

          #49
          Răspuns la: Cuptor pizza

          Buna ziua!
          Sunt nou pe forum si sper sa ma ajute cineva sa fac lumina intr-o problema pe care nu reusesc s-o rezolv! M-am hotarat sa-mi fac un cuptor pentru paine, in curte, si am ajuns la vatra. Am inteles ca trebuie pus nisip si caramizi de samota iar in rosturile acestora se pune praf de samota. Intrebarea este: se pune praf de samota pur si simplu sau amestecat cu ceva, se face un mix sau se presara praful asa cum este? Se poate folosi si mortarul refractar (sau este acelasi lucru?).

          Comentariu

          • SpecialistulMC
            Moderator
            • 19.mai.2004
            • 35001

            #50
            Răspuns la: Cuptor pizza

            Pradul de samota se amesteca cu apa de sticla si se face un mortar refractar.

            Comentariu

            • Marius Titulescu
              Banned
              - Exclus de pe forum -
              • 24.feb.2016
              • 20

              #51
              Răspuns la: Cuptor pizza

              Postat în original de Specialistul MC
              Pradul de samota se amesteca cu apa de sticla si se face un mortar refractar.
              Multumim! Ma gandeam la varianta cu apa de sticla, dar nu eram sigur.
              ____________________________________
              Marius

              Comentariu

              • Seni
                Living Legend
                • 05.mar.2006
                • 3526

                #52
                Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Cuptor pizza

                Postat în original de iahim_namor
                Ramane sa mai experimentez cu diverse retete de blat si cu intinderea aluatului
                ne poti invita sa consumam rezultatul experimentelor.... aducem berea...

                Comentariu

                • crismarius10
                  Incepator
                  • 28.apr.2011
                  • 13

                  #53
                  Răspuns la: Răspuns la: Cuptor pizza

                  Va salut, am facut un videoclip pentru a va oferi feedbackul unui posesor de cuptor si soba. V-ar ajuta pe cei aflati la inceput de drum cei care va doriti sa construiti un proiect sa aveti in vedere greselile care se pot face atunci cand se construieste un asemenea proiect, deloc ieftin, pentru ca toata lumea greseste. Eu l-am facut " in regie proprie" cu un meserias, am avut multe emotii in faza de executie intrucat executorul nu avea decat un desen simplu pe care trebuia sa il adapteze la fata locului si rezultatul cuptorului si al sobei s-ar fi observat doar la final cand banii erau dati, totul era construit si nu mai aveai ce face decat sa demolezi si sa iti blestemi zilele pentru banii pe care i-ai dat.
                  Greselile mele :
                  N-am tinut cont de locul de depozitare al lemnelor, ceea ce poate fi o mare problema atunci cand ai o curte mica.
                  Nu am tinut cont de faptul ca nu avem lemne si dupa cum stiti, lemnele sunt destul de scumpe in ziua de azi. Nu stiu brichetele cum s-ar comporta, daca ar altera mirosul mancarii gatite, dar ma gandesc ca o perioada lunga de timp va trebui sa folosim numai lemne.
                  Nu se intretine usor un asemenea ansamblu, mai ales cand sta afara supus factorilor de mediu, mi-au picat rosturile la o ploaie torentiala pentru ca nu am avut timp sa usuc adezivul cu foc mic. Nu se construieste in orice perioada a anului, asta e cert si NU incepeti sa il construiti pana nu aveti acoperisul deasupra, ca eu am gresit enorm la acest aspect.
                  Va recomand un cuptor mic din acela din tabla de la Otelul pe care il poti schimba oricand, e mai practic daca aveti si soba, eu nu m-am gandit la el si regret nu se mai poate implementa. Singurul lucru de care sunt mandru si ma bucur ca am reusit sa il achizitionez este cosul de fum, am optat pentru un sistem de-a gata, chiar daca e mai scump isi merita toti banii, nu vei avea probleme ca si la unul construit, chiar daca meseriasul insista ca dle ca stie el sa il faca, eu va sfatuiesc sa il cumparati de-a gata.

                  Ultima editare de crismarius10; 06.oct.2016, 12:16.

                  Comentariu

                  Procesare...