Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Distanta minima pom fructifer - fundatie

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Distanta minima pom fructifer - fundatie

  Buna ziua,

  Am plantat 4 pomi fructiferi (puieti cam de ~1m luati saptaman trecuta: mar, par, cires, visin) intre casa si gard (distanta casa -> gard cam de 3m).
  Distanta pomilor fata de fundatia casei este cam de 1.5m, la fel si fata de gard.
  Ulterior, am citit ca unele radacini pot crea probleme fundatiei. Casa este nou construita anul trecut cu fundatia din beton armat la o adancime cam de 1.5 m si latime de 0.5 m.

  Este posibil sa imi afecteze acesti pomi fundatia casei in timp?

  Multumesc,
  Cristian
  Hz

 • #2
  Am vazut in Austria in oraselul Hallstatt peri si caisi crescuti lipiti de peretele caselor. Si le mergea foarte bine. Nu cred ca ar afecta fundatia.
  Uite:
  Fișiere atașate
  Ultima editare de xena; 09.apr.2012, 17:54.

  Comentariu


  • #3
   Pot sa pun poza cu fundatie ridicata in sus si fisurata de la radacina unui pom. Nu o data am vazut. Eu personal nu as planta f aproape, in pozele puse se observa ca nu sunt niste copaci f grosi , cu exceptia uneia. Mergeti pe trotuare vechi si vedeti la copaci mari, cum au miscat radacinile pomilor betoane, asfalt etc, asa ca cred ca trebuie lasata o distanta minima de casa. Totusi distanta de 1.5 m mi se pare ok.

   Comentariu


   • #4
    Multumes de raspunsuri! M-am mai linistit
    Hz

    Comentariu


    • #5
     Postat în original de cristi.hz Vezi post
     Este posibil sa imi afecteze acesti pomi fundatia casei in timp?
     Da, este posibil ca in timp radacinile pomilor fructiferi sa afecteze fundatia. Nu uitati ca pomii fructiferi pot dezvolta radacini a caror dimensiuni pe orizontala pot sa depaseasca de 2-3 ori proiectia coroanei pe sol.

     Comentariu


     • #6
      Răspuns la: Distanta minima pom fructifer - fundatie

      Langa o alee de circa 1.5 m dea lungul casei am plantat niste braduti, care acum au crescut cam la 2 m inaltime. As dori un raspuns daca ar trebui sa-i tai, ptr. a nu-mi afecta fundatia casei care e de circa 1,2 x 0,5m. Nu am gasit nici o poza cu cat se intinde radacina unui brad sau molid, raportat la marimea coroanei sale... dar vad brazi ornamentali de peste 1,5 m in ghivece de 40-50 cm diametru. Deci cam de la ce marime a bradului, radacinile ar putea afecta fundatia? Ma gandeam ca pana crengile se intind pana la zid nu ar fi o problema. Multumesc anticipat ptr. sfaturi.

      Comentariu


      • #7
       Răspuns la: Distanta minima pom fructifer - fundatie

       Radacinile unui arbore se va extinde foarte mult in sol cautand umiditate si totodata i-si va crea stabilitate, bineinteles ca fundatia casei ii va sta in cale,dar va face in asa fel incat sa o ocoleasca sau sa coboare sub ea.
       Este adevarat ca am vazut trotuare afectate de radacinile pomilor, dar niciodata nu am vazut fundatie betonata distrusa de radacinile unui pom.

       Comentariu


       • #8
        Răspuns la: Distanta minima pom fructifer - fundatie

        Da, nu se poate face o paralela intre un trotuar de 10-12 cm nearmat si o fundatie de casa. Nu cred ca pomii, mai ales fructiferii, pot fi o amenintare, din contra pomii din jur sunt sanatate. Daca as sta la casa, mi-as pune multi pomi. Pun si la bloc ce pot dar se gaseste cite un ciudat care trebuie sa-i "curete"( adica sa lase numai trunchiul)
        Cele mai frumoase cabluri si tevi sunt cele care nu se vad

        Comentariu

        Procesare...
        X