Produse pentru automatizarea udarii plantelor

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • christon
    Membru
    • 18.iun.2007
    • 191

    Produse pentru automatizarea udarii plantelor

    Buna ziua, m-ar interesa niste informatii legate de picuratoarele cu regulator de presiune de la Gardena.
    Am nevoie de un circuit de 100 m lungime, pe care vor fi cuplate 140 picuratoare. Problema mea e legata de presiunea apei pe lungimea acestui circuit. E fff important sa fie presiune constanta la fiecare picurator si vroiam sa aflu daca a testat cineva efectiv un asemenea picurator cu regulator de presiune.
  • leor
    Incepator
    • 07.ian.2008
    • 7

    #2
    Răspuns la: Produse Gardena pt automatizarea udarii plantelor

    Salutam, daca foloseste careva sistemul Aspersor AquaContour (Gardena 8133) , am rugamintea catorva impresii.

    S-au poate ma puteti ajuta cu o solutie mai ieftina. Ma intereseaza sa ud iarba in curte cat de cat automatizat (adica nu cu furtunul), ca sa mai pot face si altceva in timpul asta. Suprafata este un dreptunghi de aproximativ 15x12 metri.
    Am incercat cu un aspersor oscilat (Aspersor Polo 220) si nu am fost multumit de cum repartizeaza apa.

    Multumiri

    Comentariu

    • godaro
      Membru
      • 10.mar.2014
      • 232

      #3
      Răspuns la: Produse Gardena pt automatizarea udarii plantelor

      @leor, ma bag si eu in discutie...
      imi aduc aminte ca anul trecut pe vremea asta ma dadeam si eu de ceasul mortii cu o Gardena aquacontur, fiind si eu la inceput.
      ar fi bine sa renunti la idee din urmatoarele motive: scumpa (aprox 200 EUR !!) si nepractica (daca bate vantul ce te faci ?)

      pana la urma mi-am instalat un sistem de irigatii, asa cum mi-au zis colegii de forum la vremea respectiva. l-am instalat singur si nu e greu. pare intimidant, dar nu e chiar asa.
      ca buget ... cred ca poti ajunge la aceleasi costuri cu cu acqua contour, adica vreo 1000 RON.

      daca doresti sa iti impartasesc parerea mea de profan care a trecut cu succes prin asta, iti pot explica cum am facut calculele

      daca vorbim despre ceva ieftin-ieftin si daca as fi in locul tau, eu as opta pentru un furtun insirat prin gradina si aspersoare oscilante, pe care sa le mut dintr-o parte in alta

      Comentariu

      • leor
        Incepator
        • 07.ian.2008
        • 7

        #4
        Răspuns la: Produse Gardena pt automatizarea udarii plantelor

        Postat în original de godaro

        daca doresti sa iti impartasesc parerea mea ...
        Sigur. Multumiri. Si eu m-am gandit ca folosind un sistem de irigatii cel putin in caz de defect se strica o parte din el (un robinet, un furtun, un aspersor) in cazul in care am probleme cu Aquaconturul atunci e mai grav.

        Desi este cea mai avantajoasa solutie cea cu furtunul + aspersoare, eu nu o pot folosi. Nu sunt tot timpul acolo si nu pot muta aspersoarele, iar pe cine as putea sa rog sa ma ajute poate doar sa deschida un robinet sa dea drumul la apa. Prin urmare imi trebuie ceva fix care sa acopere intreaga zona. Pun un desen cum arata locul.

        Pentru 12 m deschidere m-am gandit sa pun 2 tevi de alimentare cu apa a aspersoarelor in lungul gardurilor cu vecinii , stanga - dreapta pe desen.
        Problema este ca am o alee betonata si nu pot ajunge cu teava pe partea stanga. Nu este imposibil sa "sap" pe sub beton, dar ar fi ultima optiune.

        Sau poate ar fi o varianta de a pune o singura teava pe marginea aleii betonate cu aspersoare care se rotesc 180 de grade si care sa "bata" 6-7 metri . Nu stiu insa daca imi acopera toata zona. Iar cand sunt in functiune nu mai poate trece nimeni pe alee - dar peste asta pot trece cu vederea, adica nu ma deranjeaza super tare, ca as uda seara tarziu sau dimineata devreme.

        Daca ma poti ajuta cum se fac calculele ar fi super. Pentru varianta pe mijloc daca zici ca este ok. Sau sa imi zici cum ai facut tu si ma inspir si eu.

        PS1:Ce nu stiu sa spun eu sunt caracteristicile pompei din put. Pot afla empiric cat volum de apa scoate intr-o anumita unitate de timp; nu stiu insa cum pot afla presiunea.
        PS2: Apa in put am, nu mi-a facut probleme niciodata chiar la udari intense ale gradinii.
        Fișiere Atașate

        Comentariu

        • godaro
          Membru
          • 10.mar.2014
          • 232

          #5
          Răspuns la: Produse Gardena pt automatizarea udarii plantelor

          @leor, nu-ti fa probleme cu aleea betonata. sapi santul pt conducte de o parte si de alta (perpendicular pe alee) si apoi bati o ranga/teava lunga ca sa strapungi pamantul pe sub alee. Pe acolo vei trece teava.

          3 lucruri trebuie sa iti clarifici in minte inainte de orice:
          1.planul de udare (schita aspersoarelor)
          2.curba de debit si de presiune a pompei
          3.sa inveti ce e ala un "rotor" si ce e ala un "spray" si sa vezi care ti se potriveste si cu ce diuze. in cazul tau fiind o suprafata regulata si mare eu cred ca vei folosi doar rotoare.


          1. Schita aspesoarelor
          Schita o poti desena singur aici: http://mygarden.gardena.com/ro/

          Principii de baza privind amplasarea aspersoarelor:
          -ideal ar fi ca udarea sa fie uniforma. Pentru aceasta are trebui ca aspersoarele sa se acopere unul pe celalalt, adica sa bata unul in altul (100% overlapping). asa scrie la carte si ratiunea este aceea ca atunci cand bate vantul sa fii sigur ca udarea se face uniform
          -sub nicio forma sa nu lasi portiuni neacoperite ! asa cum ziceam mai sus, fiecare palma de curte trebuie udata din 2 parti (ideal) dar musai sa fie acoperita macar de un aspersor. gazonul care nu e udat NU CRESTE!
          -daca ai cumva portiuni de curte cu nevoi de udare diferite (alt tip de plante, zona umbroasa cu nevoi de udare mai mici) trebuie gandite separat si udate separat. nu stiu daca este cazul la tine
          -atentie ca orice "reparatie" ulterioare este anevoioasa, asa ca e bine sa gandesti totul de la inceput. te asigur unsa ca nu vei reusi din prima
          -traseul santurilor/tevilor trebuie sa fie cat mai direct si simplu, din ratiuni evidente

          Dupa ce te joci in program si "amplasezi" aspersoarele va trebui sa distribui debitul disponibil furnizat de pompa astfel incat X aspersoare din cele desenate de tine sa consume debitul Q la presiunea P indicata de producatorul aspersorului. suna complicat, dar nu e. asa ca trecem la pasul 2

          2. determinarea curbei de debit si de presiune a pompei.
          s-au chinuit multi sa imi explice acest lucru
          orice pompa da un debit Q la o presiune P. daca montez un robinet pe o teava legata la pompa, pornesc pompa si inchid robinetul voi avea Pmax si Q=0 litri/ora, adica presiune maxima si debit zero (ca nu curge nimic). Daca deschid robinetul complet (apa curge in voie) voi avea Qmax si P=0 bar, adica debit maxim si presiune zero (asa este, cand apa curge in voie are de fapt presiune zero). Daca deschid robinetul treptat voi avea diverse perechi de Pi si Qi

          sper ca nu te-am pierdut pe drum, dar nu te impacienta ca sa afli EXACT curba de Presiune si Debit a pompei tale actuale trebuie sa iti cumperi un manometru de 15RON, sa il legi la o teava iar teava sa o legi la pompa ta iar in capat iti trebuie un robinet. (aici va trebui sa te descurci sau sa rogi pe cineva sa iti confectioneze mizilicul asta).
          mai ai nevoie de: un recipient gradat (bidon de 5l sau galeata sau orice alt recipient al carui volum il cunosti), pix si hartie, cronometru, un amic sa te ajute
          reamintesc ca eu sunt complet atehnic si am reusit sa le fac pe astea singur, de aceea sunt convins ca tot ceea ce scriu aici poate fi indeplinit de catre ORICINE

          sa continuam...
          -deci legi teava la pompa, manometrul si robinetul la teava, toate facute bine sa nu scape apa
          -inchizi robinet, dai drumul la pompa, masori Pmax (deci Q=0 L/H), notezi in carnetel Pmax/Q=0
          -deschizi usor robinetul, apa incepe sa curga (deci atentie sa nu va murdariti), Presiunea scade Debitul creste. Manometrul indica presiunea Pi iar cu recipientul cronometrezi in cat timp se umple la aceasta Presiune (eventual cronometrezi de mai multe ori Qi ca sa elimini erorile de masuratoare). Notezi in carnetel perechea Pi/Qi
          -mai deschizi un pic robinetul, determini o alta pereche Pi/Qi
          -mai deschizi in pic, mai determini o pereche si tot asa. Recomand sa faci asta din bar in bar (suna aiurea, nu ?)
          -pana cand deschizi de tot si ai P=0 bar /Qmax

          Toate punctele masurate mai sus le scrii carnetel. Ele reprezinta curba de presiune si debit a pompei tale. Mie mi-a luat mult sa inteleg ca o pompa lucreaza pe o plaja intreaga de presiuni si debite, am inteles greu curba descrisa mai sus. Informatia culeasa mai sus este critica pentru sistemul tau: ea iti spune ca la presiunea de 2.5 bari (acolo unde functioneaza bine un rotor si arunca apa la 8-10m) debitul trebuie sa fie sa zicem de 1000 L/H (tu va trebui sa determini singur perechea asta)

          asta inseamna ca din X aspersoare desenate de tine mai sus doar Y aspersoare pot fi grupate intr-o "ZONA DE UDARE" care sa consume un debit de 1000L/H (sa zicem). daca depasesti valoarea asta presiunea disponibila va fi mai mica, deci aspersoarele nu vor mai arunca apa la distanta scontata. Te uiti pe schita ta si vezi care sunt primele Y aspersoare si le legi intre ele.

          Mai departe grupezi urmatoarele Z aspersoare astfel incat ai Presiunea si Debitul necesare functionarii lor. Obtii a 2-a ZONA de UDARE care se va alimenta dintr-un distribuitor, adica tot de acolo de unde se alimenteaza si prima zona de udare

          Gata cu lectia de astazi. Fa-ti intai schita si calculele sa vedem daca te mai intereseaza subiectul

          Comentariu

          • leor
            Incepator
            • 07.ian.2008
            • 7

            #6
            Răspuns la: Produse Gardena pt automatizarea udarii plantelor

            Multumesc. Nu mai pierdut ... nu inca.

            Am sa o iau pe pasi, adica in prima faza o sa aflu curba presiune/debit pompa. In cateva zile sper, dupa ce mesteresc teava cu manometru. O singura intrebare am aici: cat timp poate functiona pompa in presiune maxima (robinet inchis) fara ca sa fie afectata? Oricum cateva secunde banui ca sunt suficiente pentru citirea presiunii.

            Am facut o schita rapid sa vad cam cum arata. Are 4 aspersoare si pare ok la prima vedere.

            As fi vrut sa intru in detalii cu schita astfel incat sa nu imi mai ude aleea, cu doua zone de udare separate, de o parte si de alta a aleii. Trebuie sa vad insa si cu banii pentru ca din ce imi dau seama asta inseamna 4 conducte cu aspersoarele aferente (latura vecin stanga, in stanga aleii, in dreapta aleii si latura de la vecinul din dreapta) + munca + ceea ce nu prea vreau si anume sa sap. O data ca stric gazonul si alta chestie este ca pe unde sap niciodata nu nimeresc sa pun pamant la loc astfel incat in timp sa nu se mai cunoasca. Ba e prea afanat si ramane un mini sant ba e mai sus. Si zic ca imi trebuie 4 conducte pentru ca, cu aspersoare doar pe o parte nu acopar cu apa toata suprafata.

            Alta idee este ca pare ca un aspersor nu uda in imediata apropiere ci langa el uda colegul. Ma rog am mai multe intrebari legate de aspersoare , unde sunt inca in ceata, dar nu le-am rumegat. Le pun dupa ce mai avansez un pic. Ce se intampla cu suprafata hasurata din poza unde se intersecteaza toate 4 aspersoarele? Balteste apa?

            Am si o estimare de cost pentru schita de mai sus. 1.100 ron. O atasez pentru ca sunt date componentele si specificatiile lor. Acuma ... ca dupa ce aflu caracteristicile pompei, nu or fi astea ci altele ... ma gandesc ca principiul este acelasi.
            Fișiere Atașate

            Comentariu

            • godaro
              Membru
              • 10.mar.2014
              • 232

              #7
              Răspuns la: Produse pentru automatizarea udarii plantelor

              scuze pt raspunsul tardiv ... am promis ca te ajut si ma voi tine de promisiune
              sa le luam pe rand:

              "cat timp poate functiona pompa in presiune maxima (robinet inchis) fara ca sa fie afectata?"
              in cateva secunde cat masori tu nu se intampla nimic

              ...din ce imi dau seama asta inseamna 4 conducte cu aspersoarele aferente
              nu este musai sa ai 4 coloane diferite, decat daca ai 4 zone diferite! este posibil ca dintr-o coloana sa pornesti cu o ramura perpendiculara acolo unde ai nevoie

              ...O data ca stric gazonul si alta chestie este ca pe unde sap niciodata nu nimeresc sa pun pamant la loc astfel incat in timp sa nu se mai cunoasca.
              gazonul nu se distruge complet prin sapare il tai patratele sub forma de brazde si il pui alaturi (eventual pe un celofan) pe toata lunegimea santului. pamantul de sub brazde il pui pe partea cealalte a santului! tragi conducta, impingi pamantul inapoi in sant, compactezi cu picioarele si la final pui brazdele ! nu o sa fie identic ca la inceput, dar nici curtea brazdata nu o sa fie. brazdele srespective se vor reface intr-o luna de nici nu zici ca ai sapat pe acolo

              pare ca un aspersor nu uda in imediata apropiere ci langa el uda colegul
              ba prea uda! sa nu iti inchipui ca udarea se va face perfect uniform! de aia recomada profesionistii suprapunere 100%.

              Ce se intampla cu suprafata hasurata din poza unde se intersecteaza toate 4 aspersoarele? Balteste apa?
              nu cred. probabil ca va balti daca ai groapa acolo. eu unul am dat panta intregii curti si nu balteste nici la cea mai afurisita ploaie. de asemenea, desenul tau este unul ipotetic intrucat inspre capete nu mai este aceeasi rata de precipitatii si oricum raza este afectata de palele de vant (omniprezente cel putin in cazul meu)

              daca cumva ai groapa, exista solutie si pt asta tunzi cat mai sus si imprastii putin pamant bine maruntit (fara bolovani) in zona respectiva. pamantul il intinzi cu o grebla de gazon (cu dintii flexibili si lungi) pana cand dispare efectiv printre firele iarba. dupa cateva zile / 1 sapt repeti operatiunea, daca e nevoie.

              Comentariu

              • Radu.St
                Incepator
                • 13.sep.2006
                • 40

                #8
                Răspuns la: Produse pentru automatizarea udarii plantelor

                Buna ziua tuturor,..

                La instalatia mea de aspersoare telescopice(in numar de 2), m-am gandit sa montez un programator.
                Totul parea in regula, reglaje, timp-ora etc, surpriza aprare atunci cand fac un test.
                Aspersoarele nu se mai ridica, doar imprastie apa cam 30cm in jur.
                Ideea e in felul urmator: totul functioneaza normal daca scot programatorul,cum il atasez, cum scade cred (debitul/presiunea) si nu mai pot uda.
                E normal ca un programator sa modifice asa mult presiunea? sau e o problema la al meu? Apa vine din sistemul orasului (Buc.), nu am masurat inca presiunea dar o voi face.
                Ce solutii ar fi sa rezolv aceasta problema?
                Programatorul este luat din Hornhach(Torq se numeste firma), a mai avut cineva probleme asemanatoare, sa incerc alta firma?

                Comentariu

                • godaro
                  Membru
                  • 10.mar.2014
                  • 232

                  #9
                  Răspuns la: Produse pentru automatizarea udarii plantelor

                  in mod evident nu ai presiune. ori se gatuie ceva in programatorul ala, ori pur si simplu nu ai presiune din retea iar programatorul este "victima" unei coincidente nefericite, ori pierzi apa pe undeva

                  pana acum (fara programator) cum udai?

                  Comentariu

                  • coby
                    Living Legend
                    • 21.feb.2012
                    • 6853

                    #10
                    Răspuns la: Produse pentru automatizarea udarii plantelor

                    Postat în original de Radu.St
                    Buna ziua tuturor,..

                    Ideea e in felul urmator: totul functioneaza normal daca scot programatorul,cum il atasez, cum scade cred (debitul/presiunea) si nu mai pot uda.

                    Postat în original de godaro
                    ....

                    pana acum (fara programator) cum udai?
                    Citeste integral ...
                    Si din nimicuri poti face ceva bun .

                    Comentariu

                    • Radu.St
                      Incepator
                      • 13.sep.2006
                      • 40

                      #11
                      Răspuns la: Produse pentru automatizarea udarii plantelor

                      Asa cum am spus:
                      -fara programator merge perfect, cum trece prin electrovalava respectiva nu mai merge.
                      Din conducta stradala imi vine un bransament de 3/4,tot cu 3/4 ajung si la cismea(unde e montat programatorul), am facut proba si cu un alt furtun direct din camin si acelasi lucru.
                      Mai are cineva problema asta(apa sa fie din sistem, nu din put, ca atunci intervine hidroforul/pompa,si ealtceva),sau ce programatoare folositi? Oare daca incerc o alta firma(gen Garden..a) posibil sa nu mi se mai reduca asa mult presiunea?

                      Comentariu

                      • SpecialistulMC
                        Moderator
                        • 19.mai.2004
                        • 34999

                        #12
                        Răspuns la: Produse pentru automatizarea udarii plantelor

                        Programatorul nu are cumva la intrare o sita pentru filtrarea impuritatilor ? Incercati sa indepartati acel filtru si vedeti daca va creste debitul de apa.

                        Comentariu

                        • Radu.St
                          Incepator
                          • 13.sep.2006
                          • 40

                          #13
                          Răspuns la: Produse pentru automatizarea udarii plantelor

                          Multumesc Specialutului MC, asta era rezolvarea.
                          Am scos sita respectiva si acum totul e OK, functioneaza bine.Nu mi-am imaginat ca acel filtru reduce asa mult debitul.

                          Tot ce sper e ca in timp sa nu se blocheze electrovalva de la impuritati.

                          Comentariu

                          • godaro
                            Membru
                            • 10.mar.2014
                            • 232

                            #14
                            Răspuns la: Produse pentru automatizarea udarii plantelor

                            sa stii ca asta poate fi o problema. e important sa ai un filtru undeva pe retea pentru a retine impuritatile si ca sa nu se blocheze electrovana pe ... deschis !

                            Comentariu

                            • SpecialistulMC
                              Moderator
                              • 19.mai.2004
                              • 34999

                              #15
                              Răspuns la: Răspuns la: Produse pentru automatizarea udarii plantelor

                              Postat în original de Radu.St
                              Tot ce sper e ca in timp sa nu se blocheze electrovalva de la impuritati.
                              Este un risc asumat. Decat sa nu aveti debitul necesar mai bine riscati.

                              Comentariu

                              Procesare...