Proiect sera automatizata - Gradina - Sfaturi

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • mboncalo
    Incepator
    • 05.iul.2017
    • 7

    Proiect sera automatizata - Gradina - Sfaturi

    Buna ziua,

    Mi-am facut un proiect - experiment pentru o sera acvaponica automatizata complet si as vrea sa gasesc greseli sau imbunatatiri pentru acesta.

    Structura va fi din lemn (motive de izolare termica), 2.6X3m, 4 stalpi de 80 , acoperisul intr-o singura panta, structura de aluminiu. Exteriorul va fi acoperit cu policarbonat celular de 3mm, 2 camere, iar partea de interior (la o distanta de 8 cm cat e stalpul) va fi acoperita cu o folie pentru sere cu sipci de lemn, Sera va fi alimentata de 2 panouri fotovoltaice de 100W (s-ar putea sa mai iau inca unul daca sunt multumit de ele) si cu ajutorul unui releu si senzor de curent, se va face cuplarea la instalatia electrica din casuta de gradina (chiar langa) atunci cand panourile solare nu vor produce suficienta energie pentru a alimenta consumatorii din sera (pompa submersibila 12V, radiator caldura 12 iarna, ventilator, motor electric ,lumini led, electro-valve, Raspberry Pi, senzor de temperatura/PH apa, de temperatura, umiditate, CO2 aer, senzor de intensitate luminoasa).
    Avand in vedere ca sera va fi pozitionata langa 2 pereti (gard beton vecini si casuta de gradina) si fiind foarte mica, stalpi se vor fixa cu ajutorul unor camasuieli, in groapa umpluta cu beton;

    Fundatia va fi alcatuita dintr-un strat initial de pietris peste care se vor aseza placi de polistiren extrudat 4 x 60 x 125, apoi placi osb de 18m grosime peste care vor fi montate niste sipci, spatiul dintre ele va fi umplut cu pietrisi si peleti iar deasupra va fi acoperit cu scandura..
    Acoperisul: Avand in vedere ca trebuie sa se poata aerisi de fiecare data cand temperatura sau umiditatea sunt prea marisi mai ales vara cand se va mari foarte mult temperatura dat fiind faptul ca este o incapere mica, am ales acoperis de aluminiu care sa poata fi ridicat usor cu ajutorul unui motor. Ma gandeam sa il prind in 2 suruburi de stalpii inalti de 2 metri si sa captusesc cu cauciuc toate 4 laturile astfel incat sa izoleze termic. De mijlocul celuilalt capat vreau sa prind o bara fixa care sa fie legat la un palan prins sus printr-un cablu metalic astfel incat atunci cand trag de cablu cu ajutorul unui motor, sa traga de bara in sus sa ridice acoperisul.
    Stiu ca pare foarte exagerat proiectul dar este doar un experiment si vreau sa fie cat mai eficient posibil cu cat mai putin bani.
    Incertitudini:
    Major - Cat de bine va izola acoperisul in aceasta forma ? Vor pastra acele garnituri de cauciuc, caldura in sera ?
    Pentru a nu intra aer exterior in camerele placii de policarbonat, cu ce sa le inchid ? Banda ? Silicon ?
    Cum va trebui sa fixez placile de policarbonat pe stalpii de lemn ? Ma gandeam silicon pe stalp, plus suruburi.
    Placile de policarbonat, cheresteaua pietrisul nu au fost comandate. Sunt alternative mai bune din punct de vedere al izolarii termice, raportat la costuri ?
    Sa renunt la acoperisul detasabil si sa merg pe o fereastra ? Nu am ales partea cu fereastra pentru ca nu am facut niciodata una si nu am idee cum sa fac una low cost astfel incat sa nu piarda caldura.
    Alte posibile probleme/defecte ?
    Idei pentru imbunatatirea proiectului sunt bine venite.
    Multumesc.
    Ultima editare de mboncalo; 28.mar.2020, 23:04.
  • SpecialistulMC
    Moderator
    • 19.mai.2004
    • 34932

    #2
    Nu cred ca o sa gasiti in comert "policarbonat celular de 3mm, 2 camere" este prea subtire pentru a avea 2 camere (3 pereti), panourile fotovoltaice nu vor face fata la necesarul de caldura deoarece pierderile de caldura o sa fie mari. Aveti nevoie de o sursa de caldura mai puternica, gen soba pe lemn. Faceti o schita cu sera.

    Comentariu

    Procesare...