Probleme acoperis si solutii de remediere a defectelor

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • SpecialistulMC
    Moderator
    • 19.mai.2004
    • 35026

    #16
    Pentru a putea rezolva situatia existenta va rog sa postati o schita cu pantele existente la bloc si pozitia scurgerilor (marcati zona refacuta).

    Comentariu

    • cosmintr
      Membru Marcant
      • 30.iul.2006
      • 570

      #17
      Buna ziua din nou,
      revin cu schita si ceva precizari.
      S-a izolat corect de la teava de scurgere cel mai jos inspre marginea blocului, punand strat peste strat vreo 10cm pe margini. Am anexat o schita!
      Va rog sa raspundeti si daca materialul folosit e bun, daca trebuie sau nu catran topit....Nu suntem specialisti in domeniu nici un locatar al blocului.
      Fișiere Atașate

      Comentariu

      • SpecialistulMC
        Moderator
        • 19.mai.2004
        • 35026

        #18
        Aveti probleme serioase cu infiltratia in zona de imbinare dintre hidroizolatia veche si cea noua.

        In acea zona hidroizolatia noua trebuia montata sub hidroizolatia veche, cel putin temporar, pana cand se refacea si in acea zona hidroizolatia.

        Materialele folosite sunt de calitate, insa depinde de modul de aplicare ca sa reziste in timp.

        Un detaliu pentru realizarea imbinarii dintre membrana si scurgerea apelor pluviale:
        Fișiere Atașate

        Comentariu

        • aZu
          Membru Marcant
          • 22.mar.2006
          • 528

          #19
          Stimati domni, acoperisurile terasa sunt complicate si destul de dificil de reparat.
          Acestea au o durata de viata limitata, in jurul a 30 de ani, dupa care trebuiesc inlocuite.
          Pentru a face o reparatie durabila, trebuie analizate defectele aparute in decursul exploatarii terasei , identificate cauzele si apoi indepartate.
          Astfel, trebuie analizat fiecare strat component al acestui tip de acoperis si se va verifica functionalitatea lui.
          Se incepe cu stratul suport, se verifica daca acesta are panta suficienta, sau daca a fost aplicata amorsa pt a face legatura cu structura bituminoasa. Apoi se verifica integritatea barierei de vapori si a statului de difuzie si racordarea cu exteriorul. Se va avea in vedera si gradul de umezire a izolatiei termice, in unele cazuri este necesara inlocuirea,etc,etc...
          Ultima parte si cea mai importanta a acestei analize, se va referi la structura impermeabilizanta propriu-zisa. De obicei, impermeabilizarile efectuate cu carton asfaltat, tesatura asfaltata si bitum sunt prost proiectate, si mai prost executate.
          Daca este posibil sa refaceti doar structura impermeabilizanta, atunci aveti la dispozitie doua metode:
          1. Decopertarea hidroizolaitei existente si executarea alteia noi cu urmatoarea stratificatie:
          -amorsaj
          -membrana perforata ca strat de difuzie si decompresie
          - membrana strat 1 tremosudata integral peste cea perforata
          - membrana strat 2 termosudata integral peste primul strat

          2. Hidroizolatia existenta se pastreaza si se fac mici prelucrari ( in cazul in care se face suplimentare a izolatiei termice se perforeaza toata terasa - retea de gauri de 20 mm la distanta de 20 cm; rupturile din hidroizolatia existenta se acopera cu fasii de compensare de 20 cm latime, samd...)
          In general, peste suprafata prelucrata se pune o noua hidroizolatie formata din doua straturi de membrana, primul strat aplicat in puncte ( 5 pct de sudura/mp) iar stratul al doilea se va termosuda integral cu primul strat.
          Sau se mai poate aplica si stratificatia de la pct 1.

          Evident, nu se vor uita accesoriile terasei, ca de exemplu: stratul de protectie din pietris spalat min. 5 cm; deflectoarele, copertinele de tabla de la atice, etc.

          Sunt multe variante de reparatie, dar ce as dori sa subliniez, este faptul ca membranele bituminoase nu sunt concepute sa functioneze intr-un singur strat. In general membranele de pe piata noastra sunt de tip plastomeric, adica din bitum distilat aditivat cu APP. Ei bine, surpriza! Membranele APP nu sunt compatibile cu bitumul de hidroizolatii, un aspect pe care nu-l veti afla de la niciun importator/ producator, necunoscut nici macar de cei de la INCERC.

          Reparatiile de tipul "hai sa lipim o membrana cu... ardeziu pe acoperis, apoi dam pietrisul jos de pe casa finca sparge hidroizolatia..." , empiric e mult spus! Bani aruncati pe fereastra.

          Acoperisul de tip terasa este probabil cea mai solicitata parte a unei constructii. Trebuie sa reziste la frigul iernii, sa fie etans la ploi diluviene, sa nu se dezintegreze sub soarele arzator al verii, pe timp de furtuna sa nu fie luat de vant, sa reziste la socuri termice...

          Jumatatile de masura nu-si au locul pe acoperis, iar scuzele meseriasilor sau specialistilor, nici atit.

          Comentariu

          • cosmintr
            Membru Marcant
            • 30.iul.2006
            • 570

            #20
            Buna ziua din nou, am citit cu atentie cele scrise, eu caut o solutie practica de preferat sa cotinuam cea inceputa si descrisa in primul mesaj daca e ok tehnic, fapt la care nu am primit raspunsuri, numai generale, ma interesa daca e ok fara catran .... exact ce am intrebat, din cauza ca nu pot strange sume fabuloase sa facem un acoperis nou, ne multumim cu cel vechi care e ok ca panta si altele pt ca efectiv nu curge apa in ap cu exceptia locului unde sa desfiintat gura de scurgere din tabla cu una dintr-un plastic negru si unde imi apare apa pe perete. E ok gura cea moderna de instalat ma repet numa sub izoltia lor sau trebuie dusa pina la betonul planseului?
            Detaliez aceste aspect ca sa stiu daca a facut bine> A spart cu o dalta in straturi pina la betonul blocului izolatiile in jurul tevii de scurgere, acolo era o tabla in diam cam, de 20 cm care in mijloc avea o gaura de 100 si intra in jos in teava de scurgere, a fost scoasa si incalzita smoala aia din jurul tevii de scurgere si pusa o piesa din plastic negru o teava de 100 de vreo 40 cm lungime cu un guler de vreo 30cm sus care s-a introdus fix in teava de scurgere si pe margine lipita pe izolatia veche deasupra nu pina la betonul blocului, iar peste pusa membrana nous si s-a mers can desenul meu de mai devreme (chenarul verde).
            Am uitat de jur imprejur exista o tabla pe marginea blocului si s-a mers cu stratul chiar pina sub ea, iar hornurile de aerisire din zona izolata sau imbracat complet in material de ala si s-a facut si deaspra lor capac.
            Va rog sa incercati sa raspundeti la aceste intrebari. Nu am posibilitatea aplicarii mai mult de un strat de 4.5 kg pe mp din cauza ca si asta se ridica la cateva mil de ap. Cred ca majoritatea care locuiesc la bloc stiu aceste aspecte si pot sa-mi deie un sfat, si care sa-l putem pune in practica. Asteprt si alte rapunsuri , Multumesc.

            Comentariu

            • aZu
              Membru Marcant
              • 22.mar.2006
              • 528

              #21
              Domnule Cosmin, nu este ok aplicarea unui strat de membrana bitumata peste carton asfaltat.
              Cum am mentionat si in mesajul anterior, membranele bituminoase NU sunt concepute sa functioneze intr-un singur strat. E posibil ca membrana sa fie incompatibila cu bitumul de pe treasa blocului.
              Parerea mea, este ca sa apelati la o firma specializata si sa executati in etape hidroizolatia in discutie. In prima faza, ati putea aplica un prim strat de membrana perforata si primul strat de membrana, eventual mai ieftina, apoi cind mai adunati bani aplicati si stratul final, o membrana mai performanta.
              Astfel puteti obtine o structura impermeabilizanta cu durabilitate de peste 25 ani.

              Aveti in vedere si faptul ca acoperisurile tip terasa sunt foarte solicitate, va atrag atentia ca nu exista solutii tehnice pentru reparatii minune ! La capitolul acoperisuri nu exista jumatati de masura.

              Ce nu inteleg eu, de ce incercati sa refaceti toata terasa, cind, de fapt aveti probleme doar in jurul gurii de scurgere?

              Ati pomenit ca nu prea aveti bani, ati putea sa accesati programul de reabilitare termica derulat de ministerul transporturilor, constructiilor si turismului. In acest program, este un mic capitol ce se refera si la terasele blocurilor - suplimentarea izolatiei termice, si refacerea hidroizolatiei. Costurile sunt impartite in trei : o treime asociatia de locatari, o treime bugetul local , si restul de la ministerul transporturilor.

              Comentariu

              • VYS
                Living Legend
                • 19.aug.2005
                • 12977

                #22
                Azu, ai mare dreptate cand vorbesti de hidroizolatii dar pe de alta parte il inteleg si pe cosmin.

                Chestia cu programul de reabilitare este cea mai buna gluma guvernamentala. Astea nu sunt facute pentru oamenii obisnuiti... interesul poarta fesul...
                VYS Blog DIY

                Comentariu

                • aZu
                  Membru Marcant
                  • 22.mar.2006
                  • 528

                  #23
                  Maestre Viorel, din informatiile mele stiu ca functioneaza, iar anul trecut au ramas fonduri necheltuite.
                  E drept ca trebuie sa alergi un pic, se face si audit energetic ...alea-alea... e mult de povestit.

                  Comentariu

                  • cosmintr
                    Membru Marcant
                    • 30.iul.2006
                    • 570

                    #24
                    Va multumesc pt cele scrise dar si firma care a facut pina acum e specializata pe izolatii, am fost la alte blocuri unde au lucrat inaintea noastra, eu am vrut sa vad daca aruncam banii pe fereastra. Inaite sa schimbe scurgerea aia idioata nu a plouat niciodata acolo, ei zic ca trebe sa izoleze pina in vf pantei urmatoare. Ce sa fac? Iar programul guvernului este o gluma proasta, anu trecut in noiembrie la primaria din Targu Mures am fost dar nu merita ca nu face nimeni nica, nu stiau, sa asteptam ? deja ploua! Sa lucram cu ei in continuare?
                    De la rev asta face firma asta izoleaza blocuri este o firma familiala.

                    Comentariu

                    • aZu
                      Membru Marcant
                      • 22.mar.2006
                      • 528

                      #25
                      Domnule Cosmin, eu nu sunt omul care sa va spuna povesti frumoase, prefer sa spun adevaruri dureroase, chiar daca stiu ca nu convin .
                      Intamplator sunt in bransa, si am pretentia ca stiu despre ce vorbesc.

                      Eu stiu foarte bine ca aceasta metoda de reparatie descrisa de dumneavoastra e foarte raspindita in scumpa noastra tarisoara Romania.

                      Din pacate e o bazaconie, o chestie ieftina. Sigur ca nu ploua la blocurile unde ati fost sa verificati, acum eu vin si va intreb : cind nu ploua? Peste 7 ani cum se v-a mai prezenta acel acoperis atita timp cit s-a facut o reparatie dupa ureche ?

                      Solutiile tehnice prezentate de mine mai sus costa intre 12 si 15 euro/mp + tva si dureaza 25 - 30 ani. Reparatia dupa ureche costa probabil 230.000 lei + tva/ mp si rezista 3 pana la 7 ani. In primul caz, terasa va costa 0,6 euro pe metru patrat anual, iar in cazul al 2-lea in cea mai optimista varianta e de 1 euro pe an la metru patrat, iar in varianta pesimista 2,16 euro anual la metru patrat.

                      Suntem prea saraci sa ne cumparam lucruri ieftine.

                      Comentariu

                      • SpecialistulMC
                        Moderator
                        • 19.mai.2004
                        • 35026

                        #26
                        Domnule cosmintr,
                        Din ce cauza nu au izolat pana dincolo de varful pantei ?

                        Comentariu

                        • cosmintr
                          Membru Marcant
                          • 30.iul.2006
                          • 570

                          #27
                          Buna ziua, pai nu a fost izolat pina in varful pantei urmatoare din lipsa banilor, cum am desenat numai zona hasurata cu verde au izolat-o. Daca stiam ca va ploua la scurgere ii puneam sa puie o scurgere mai mica in diametru in cea veche iar la cea veche sa nu umble. Dar se ingusta mult atunci scurgerea. Vad ca e un cerc vicios! Sa pun sa desfaca la scurgere ?

                          Comentariu

                          • SpecialistulMC
                            Moderator
                            • 19.mai.2004
                            • 35026

                            #28
                            Asa este.

                            Trebuia refacuta hidroizolatia pe toata suprafata blocului intr-o singura executie sau macar intrerupta dincolo de varful pantei.

                            Luati legatura cu firma care a executat hidroizolatia deoarece nu au aplicat corespunzator membrana si exista infiltratii.

                            Eventual gasiti resurse financiare ca sa se complecteze hidroizolatia pana dincolo de varul pantei.

                            Comentariu

                            • cosmintr
                              Membru Marcant
                              • 30.iul.2006
                              • 570

                              #29
                              Am chemat firma sa vina sa ne faca oferta de pret pt restul terasei, sa vedm cat vine dupa aceea defaclcat pe ap, si voi convoca sedinta de asociatie sa vedem ce hotaresc majoritatea ( din pacate sunt cateva familii care nu vor avea bani, stiu deja treaba asta). Cred ca daca pina in vara nu reusesc nimic cu izolarea integrala a blocului voi da in judecata vecinii de bloc colectiv, si ii voi pune sa plateasca si procesul (pt ca din vina lor nu s-a reparat la timp) , mult timp nu a plouat dar au inceput sa se distruga si hornurile de aerisire, marginea la aticul blocului acum la mine si ploua.
                              Azi vin sa masoare, am sa scriu cand hotaram ceva, sunt si eu curios, daca ma enervez vand ap desi e situat cel mai central posibil intr-un oras, si e cosntruit numai in 1984. Nu stiu de ce in fiecare bloc nu se face nimica fara scandal, si exista vecini carcotasi.

                              Comentariu

                              • aZu
                                Membru Marcant
                                • 22.mar.2006
                                • 528

                                #30
                                Cam asa arata detaliul gura de scurgere. Lipseste doar sapa de peste izolatia termica pt a fi identic cu cazul in discutie.

                                Pieasa aceea neagra de care se pomeneste mai sus se monteaza dupa cum se poate vedea in schita de detaliu. Reperul nu este de plastec ci este confectionat din polipropilena.
                                Fișiere Atașate

                                Comentariu

                                Procesare...