Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt acoperis vechi

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • rimidalv
    Incepator
    • 16.apr.2014
    • 7

    Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt acoperis vechi

    Buna ziua.

    As avea nevoie de sfatul dvs in cateva privinte.
    Am o casa veche, de 80 de ani, careia ii voi schimba tigla ceramica. Parter+pod inalt de 5 m.
    De-a lungul timpului s-au mai spart din tigle si apa s-a infiltrat in pod, ajungand sa ude pe anumite portiuni si tavanele din casa. Din aceasta cauza am hotarat sa inlocuim tigla veche tot cu tigla ceramica. Si daca tot facem modificarea aceasta, as vrea sa imi creez in pod un spatiu cat de cat locuibil pe perioadele cu temperaturi mai blande. Doar pentru activitati de relexare, nu baie, bucatarie. Deci ceva pentru timpul zilei.

    Legat de acoperis, initial, discutand cu mai multe persoane interesate de realizarea acestei renovari, am vrut sa punem si astereala (acum nu avem), insa in urma discutiei cu un inginer structurist, am renuntat la ideea de astereala pentru a nu ingreuna structura de rezistenta a casei.
    Asadar, am hotarat sa nu punem astereala, dar sa inlocuim toate elementele deteriorate sau curbate ale sarpantei (capriorii care sunt curbati, sipcile in totalitate, panele, popii deteriorati). Un alt meserias a spus sa refacem in totalitate sarpanta, dar inca nu stiu daca sa o inlocuim cu totul sau doar sa schimbam ce este stricat. Alte persoane sunt de parere ca lemn ca acela acum nu se mai gaseste.

    Una din intrebarile care ma framanta, este daca se poate face un fel de mansarda in cazul in care nu vom avea astereala, si in cazul acesta ce ar trebui facut pe viitor. Deci daca acum inlocuim tigla ceramica, trebuie sa mai punem ceva imediat sub ea sau nu mai este necesar? Unii am vazut ca recomanda folia anticondens (si aici am citit de folia Delta ca ar fi recomandata), dar mesterul cu care am stabilit sa facem lucrarea a spus ca daca nu punem astereala, folia nu mai are sens.
    Dvs ce parere aveti?

    Si a doua problema este legata de dusumeaua podului. In acest moment, peste grinzile orizontale care se sprijina pe pereti si care au grosimea de 12 cm, se afla dusumeaua cea veche a podului, apoi un strat de pamant turnat acum vreo 20-25 de ani, dupa care urmeaza rigle de diverse dimensiuni si alt strat de scanduri de diverse dimensiuni si ele, cu un spatiu destul de maricel intre ele.
    Pentru a usura si pentru a vedea starea grinzilor, am hotarat sa decopertam pana la podeaua cea veche. In acest moment avem pe cineva care se ocupa de acest lucru si a decopertat cam o jumatate de podea, ramanand doar primul strat de scanduri (de la podeaua cea veche). Grinzile arata bine, dar podeaua cea veche pe unele locuri are scandura rupta. Eu m-am gandit ca peste aceasta dusumea veche sa punem niste rigle (inca nu stiu de ce dimensiune ar trebui), intre ele un strat de vata minerala apoi deasupra scandura de lemn, aceasta devenind astfel podeaua "spatiului de relaxare".
    As avea nevoie de sfatul dvs si legat de acest aspect. Ce parere aveti de aceasta solutie? Daca este in regula, ce dimensiune sa aiba riglele pe care le vom monta? Si ce tip de vata, si de ce grosime ne-ar trebui? Vata cu folie de aluminiu sau fara...?

    Va multumesc.
  • rimidalv
    Incepator
    • 16.apr.2014
    • 7

    #2
    Răspuns la: Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt acoperis vechi

    Ma poate ajuta cineva?

    Comentariu

    • SpecialistulMC
      Moderator
      • 19.mai.2004
      • 35018

      #3
      Răspuns la: Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt acoperis vechi

      Va rog sa atasati cat mai multe imagini cu interiorul podului si cu acoperisul.

      Comentariu

      • rimidalv
        Incepator
        • 16.apr.2014
        • 7

        #4
        Răspuns la: Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt acoperis vechi

        Va multumesc pentru raspuns.
        Am atasat o poza cu una din fetele acoperisului (care este in 4 ape), care este si cea mai deteriorata.
        Mai sunt cateva poze cu interiorul dinainte de a incepe decopertarea podelei actuale, si dupa decopertare partiala. Se vede pamantul care se afla deasupra vechii podele, iar intr-o poza se vede vechea podea curatata de pamant.
        Fișiere Atașate

        Comentariu

        • aurick86
          Membru
          • 05.iun.2012
          • 168

          #5
          Răspuns la: Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt acoperis vechi

          Prima problema pe care o vad e: "Parter+pod inalt de 5 m."
          Inaltimea totala pare prea mica.

          Faceti niste schite cu forma si masuratorile interioare. apoi postati aici.
          Trebuie sa luati in calcul ca o izolare interioara va mai micsora inltimea actuala cu ~30 cm.
          Ar trebui investigat de ce s-au indoit unii capriori ... probabil au fost subdimensionati=> trebuie rezolvata problema corespunzator, luand in calcul si greutatea aditionala pe care intentionati sa o puneti (izolatie+ structura+rigips), chiar daca nu e mare.
          Poate ar fi mai bine refacuta, astfel incat sa catigati niste spatiu aditional si sa dimensionati corect structura.

          Se poate izola acoperisul si fara astereala DAR obligatoriu cu folie anticondens (care va avea si functia de preluare picaturi de apa impinde de vant):
          Un exemplu:https://www.youtube.com/watch?v=aWViNIS6Uo0
          Daca urmariti cu atentie, veti vedea ca acolo se lasa si spatiu de ventilare intre folie si tigla. Acel spatiu de ~5cm are rolul de a permite foliei sa se usuce, iarna acoperisul sa se mentina mai rece(impiedicand ifiltratii cauzate de zapada topita), vara se va forma un curent care va evacua partial caldura din tigla.


          Pentru a doua problema, dusumeaua:
          In primul rand acolo va trebuie o bariera de vapori, DAR asta trebuie montata cat mai jos...spre camerele de jos. Daca o puneti peste dusumea, va condensa acolo si va putrezi dusumeaua.
          (in clipa de fata nu e necesara bariera de vapori pentru ca umezeala este absorbita in acel strat de pamant si apoi eliberata in pod de unde se ventileaza prin acoperis, pamantul actioneaza ca un strat de difuzie)
          Puneti niste schite cu diferitele straturi din acel planseu, cu dimensiuni/spatii aproximative.

          Comentariu

          • tymotyman
            Membru Marcant
            • 01.nov.2009
            • 572

            #6
            Răspuns la: Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt acoperis vechi

            Personal as reface tot acoperisul. Decopertat complet ,pe acel zid exterior care este de caramida si pare zidit cu ciment as turna o centura de minim 15 cm armata de care as lega cosoarbele. Capriorii schimbati complet si legati cu clesti spre a disparea popi din pod,astfel se poate pune astereala peste tot si folosi acoperisul invelit cu tabla ventilat.Izolatia va fi la prtea de sus intre capriori si mai jos in strat de minim 25 cm. In ce priveste podeaua cred ca cei 12 cm ai tavanului nu sunt suficienti,ar trebui decopertat tot si dublati capriori cu niste dulapi minim 25 cm pe o parte si alta a grinzilor pana in zid. Intre dulapi se va monta izolatie .La partea de jos cum spunea aurick folie antivapori,la partea de sus puteti monta un osb mai gros(daca doriti sa nu se simta nimic la parter puteti pune o sapa minima ,armata) izolatie parchet si apoi parchet.

            Comentariu

            • rimidalv
              Incepator
              • 16.apr.2014
              • 7

              #7
              Răspuns la: Răspuns la: Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt acoperis vech

              Postat în original de aurick86
              Prima problema pe care o vad e: "Parter+pod inalt de 5 m."
              Inaltimea totala pare prea mica.
              Doar podul are inaltimea de 5 m, imi cer scuze daca nu m-am exprimat clar.


              Ma gandisem si eu sa refac toata sarpanta, insa am inteles ca lemnul este bun, iar cel nou se va degrada mult mai rapid. De asta ma gandesc doar sa mai suplimenteze capriorii. Acum sunt pusi la o distanta de 80 cm intre ei, si au dimensiunea de 8x10. Ma gandesc sa lasam capriorii pe loc si sa mai suplimentam cu altii, ce parere aveti? Adica din 2 in 2 spatii sa mai punem un rand la mijloc.
              Mesterul care s-ar ocupa de lucrare a zis ca sa punem totusi astereala, chiar daca structuristul nu imi recomanda. Sa punem astereala de 15 mm, care ar fi mai subtire deci mai usoara. Nu stiu ce sa zic... Nu cred ca vrea doar cu folie pentru ca este dificil de pus tigla direct pe acoperis, spune ca nu se vor vedea capriorii si risca sa calce intre ei.

              Legat de dusumea: avand in vedere ca prima podina va ramane pe loc, ar fi spatiul de 12 cm care va ramane si prin care ma gandesc ca se va face ventilatie. De asta ma gandeam ca poate nu mai este nevoie de bariera de vapori. Ar fi corect? Sa punem vata de sticla de 10 cm fara folie.

              Straturle dusumelei ar fi (de jos in sus): scandurile cu trestie (tavanul parterului), grinzile 12 cm, podina veche aprox 1-1.5 cm. Dupa care ar urma sa punem riglele de 10x5, vata minerala intre ele si deasupra dusumeaua noua. Legat de riglele de 10x5, o varianta mai usoara nu exista? Ceva cu dimensiune mai mica.

              Comentariu

              • aurick86
                Membru
                • 05.iun.2012
                • 168

                #8
                Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt a

                Postat în original de rimidalv
                1.Doar podul are inaltimea de 5 m,
                2.cel nou se va degrada mult mai rapid.
                3.si au dimensiunea de 8x10.
                4.Ma gandesc sa lasam capriorii pe loc si sa mai suplimentam cu altii, ce parere aveti? Adica din 2 in 2 spatii sa mai punem un rand la mijloc.

                5.Legat de dusumea: avand in vedere ca prima podina va ramane pe loc, ar fi spatiul de 12 cm care va ramane si prin care ma gandesc ca se va face ventilatie.
                6.De asta ma gandeam ca poate nu mai este nevoie de bariera de vapori.
                7. Sa punem vata de sticla de 10 cm fara folie.

                Straturle dusumelei ar fi (de jos in sus): scandurile cu trestie (tavanul parterului), grinzile 12 cm, podina veche aprox 1-1.5 cm.
                8.Dupa care ar urma sa punem riglele de 10x5, vata minerala intre ele si deasupra dusumeaua noua.
                9.Legat de riglele de 10x5, o varianta mai usoara nu exista? Ceva cu dimensiune mai mica.
                1. ar fi suficient spatiu
                2. nu e adevarat
                3. 8x10 exte foarte mic, subdimensionat de aia s-a si lasat acoperisul
                4.NU. Este gresit. Daca vreti sa lasati structura veche pe loc, nu e ok sa puneti doar din 2 in 2.

                5.grinzi de ~10 cm sunt foarte subtiri pentru a rezista ca podea la un spatiu locuit/circulat
                Grinzile acelea sunt aproape ok doar pentru un spatiu de pod necirculat.
                Pentru grinzi sunt foarte importante si deschiderea peste care e intinsa grinda dar si distanta intre grinzi.
                6.Daca nu se pune bariera de vapori intre etaje, toata umezeala de la parter se va deplasa in pod. Umezeala mult mai concentrata va condensa mult mai usor => sanse mai mari de putrezire
                7.Vata de 10 cm e aproape inutila ca izolatie... atat fonica cat si termica
                8. rigle de 10x5 nu ar aduce nimic la rezistenta... mai exact doar ar incarca mai tare grinzile vechi.
                9. 10x5 sunt foarte mici....si nu ceea ce trebuie acolo. Cum am mai zis aceste rigle nu vor putea nici sa se sutina pe ele singure, si daca le lasati suspendate de capete la o distanta de 3.5-4m o s avedeti ca si fara greutate pe ele vor face burta in scurt timp.
                Varianta mai usoara exista... dar nu la preturi rezonabile.
                Acolo va trebuie o solutie data de cineva cu toate detaliile problemei (distante , spatii intre elemente, alte elemente care se sprijina pe grinzi...etc)... oricum orice sub 25x5 este prea mic.

                Ca sa va faceti o idee puteti cauta pe Google "joist span table" (difera si in fct de specia lemnului, clasa lemnului, nr noduri/mp, etc etc)

                Comentariu

                • tymotyman
                  Membru Marcant
                  • 01.nov.2009
                  • 572

                  #9
                  Răspuns la: Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt acoperis vechi

                  Depinde cat de mult vreti sa investiti in acea mansarda si acoperis. Cine spune ca sa dublati capriorii si sa puneti peste este un carpaci. Din prima poza se vede clar ca acoperisul numai are forma initiala si este lasat si degradat. La dusumea puteti sa nu mai puneti folie vapori insa nu puneti nici izolatie., faceti izolatia sus la astereala. Puteti pune ca astereala osb minim 12 ,americanii asa folosesc la case.

                  Comentariu

                  • aurick86
                    Membru
                    • 05.iun.2012
                    • 168

                    #10
                    Răspuns la: Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt acoperis vechi

                    Postat în original de tymotyman
                    Puteti pune ca astereala osb minim 12 ,americanii asa folosesc la case.
                    Folosesc de 12 dar ei au capriorii la distante foarte mici intre ei 30 sau 40 sau maxim 60 cm.

                    Comentariu

                    • tymotyman
                      Membru Marcant
                      • 01.nov.2009
                      • 572

                      #11
                      Răspuns la: Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt acoperis vechi

                      Da ,asa este aurick,ideea cu osb era pt varianta când schimba căpriorii si pt a nu încărca cu scândură prea mult.

                      Comentariu

                      • rimidalv
                        Incepator
                        • 16.apr.2014
                        • 7

                        #12
                        Răspuns la: Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt acoperis vechi

                        Daca as reface toata sarpanta cu capriori la distanta mai mica, de 60 cm sa zicem, as putea pune osb de 1.2 cm ca si astereala? Aveti idee osb-ul ce greutate pe metru patrat are? Am inteles ca scandura de 2.5 cm ar avea in jur de 15-18 kg/mp.
                        Si, in cazul in care are o greutate acceptabila, ce grosime ar trebui sa aiba capriorii?

                        Legat de dusumea:
                        "8. rigle de 10x5 nu ar aduce nimic la rezistenta... mai exact doar ar incarca mai tare grinzile vechi.
                        9. 10x5 sunt foarte mici....si nu ceea ce trebuie acolo. Cum am mai zis aceste rigle nu vor putea nici sa se sutina pe ele singure, si daca le lasati suspendate de capete la o distanta de 3.5-4m o s avedeti ca si fara greutate pe ele vor face burta in scurt timp."

                        Aici recunosc ca nu prea am inteles Pentru sustinerea noii podele ce ar trebui sa pun peste vechea podea pentru a nu ingreuna structura casei? Grinzile vechi (cele de sub vechea podea) sunt la distanta de 50-70 cm intre ele. Daca pun peste vechea podea, perpendicular peste grinzile de 12 cm, noile rigle de 10x5 cm nu este in regula? Ar urma sa fie practic sprijinite pe grinzile vechi. Prinse cu holsuruburi, cred (sau cuie...?).

                        Comentariu

                        • aurick86
                          Membru
                          • 05.iun.2012
                          • 168

                          #13
                          Răspuns la: Răspuns la: Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt acoperis vech

                          Bradul cantareste intre 300-800kg/metru cub (diferenta mare e datorita umezelii; cheresteaua noua e aproape de 800kg/mc)
                          deci 1mp scandura de 2.5 are intre 7.5 si 20kg/mp

                          OSB-ul are aproximativ 600kg/mc
                          osb 15mm aprox 9kg/mp
                          osb 12mm aprox 7.3kg/mp

                          Podeaua actuala este subdimensionata...adica o sa se lase in timp
                          Daca doriti sa puneti riglele nu veti aduce rezistenta aditionala doar greutate... deci se va lasa mai tare si mai repede podeaua.
                          Aceste devieri in podea nu se vor vedea imediat, dar peste 1-2 ani vor fi foarte evidente si podeaua va continua sa se lase.
                          Lemnul lucreaza, se misca, se strange, se indoaie.

                          Trebuie sa faceti o podea corespunzatoare.

                          Comentariu

                          • rimidalv
                            Incepator
                            • 16.apr.2014
                            • 7

                            #14
                            Răspuns la: Răspuns la: Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt acoperis vech

                            Postat în original de aurick86
                            Bradul cantareste intre 300-800kg/metru cub (diferenta mare e datorita umezelii; cheresteaua noua e aproape de 800kg/mc)
                            deci 1mp scandura de 2.5 are intre 7.5 si 20kg/mp

                            OSB-ul are aproximativ 600kg/mc
                            osb 15mm aprox 9kg/mp
                            osb 12mm aprox 7.3kg/mp

                            Podeaua actuala este subdimensionata...adica o sa se lase in timp
                            Daca doriti sa puneti riglele nu veti aduce rezistenta aditionala doar greutate... deci se va lasa mai tare si mai repede podeaua.
                            Aceste devieri in podea nu se vor vedea imediat, dar peste 1-2 ani vor fi foarte evidente si podeaua va continua sa se lase.
                            Lemnul lucreaza, se misca, se strange, se indoaie.

                            Trebuie sa faceti o podea corespunzatoare.
                            Puteti sa imi dati un sfat?
                            Multumesc mult.

                            Comentariu

                            • rimidalv
                              Incepator
                              • 16.apr.2014
                              • 7

                              #15
                              Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Izolatie planseu pod si invelitoare ceramica pt a

                              Puteti sa imi dati un sfat legat de dimensiunea capriorilor pt dusumea?

                              Comentariu

                              Procesare...