Transformare pod in mansarda

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Sherwood
    Incepator
    • 26.sep.2020
    • 7

    Transformare pod in mansarda

    Salutare,

    Sunt interesat in a renova/transforma podul unei case vechi (din vaiuga, in stare foarte buna, cu fundatie de caramida de 1,5m si pereti de 60 de cm int/ext) in mansarda, deoarece dispune de un pod inalt, folosit momentan doar pentru depozitare.
    Mai precis, vad 2 operatiuni intr-o prima faza:
    1. Refacere acoperis
    2. Gasirea unei metode pentru a face o podea utilizabila in mansarda

    1. Acoperisul este in 3 ape, cu tigla ceramica, in stare foarte buna, ce nu se va inlocui, doar curata si spala sub presiune, dar momentan este format doar din capriori (10x10) cu distanta interax ~ 100cm si sipci longitudinale la fiecare 35 cm, ce sustin tigla.
    Dimensiunile acoperisului: 18,57 m x 7,61 m si h = 3,61m, cu un unghi de aprox. 46 grade.

    Capriorii sunt in stare foarte buna, in marea lor majoritate, posibil sa nu fie nevoie sa fie niciunul inlocuit. La fel si popii, penele si restul sarpantei.

    Aici ma gandeam la o astareala din scanduri cu grosime de 2,5, dar mi s-a recomandat sa ma uit si la OSB 3 Nut & Feder de 15 (N&F caci se pot imbina si fara caprior sub ele, tinand cont de distanta mare interax)
    Ce ar fi mai bine sa aleg si ce izolatie completa a podului ati face, tinand cont de faptul ca s-ar vrea utilizabil?
    Pentru ventilare/aerisire vor fi si 4 ferestre de mansarda montate, cate 2 pe fiecare latura mare.
    Mentionez ca mai exista momentan in dotare o vata de sticla cu grosime de 5 cm, la role de 7.5 x 1.2 m, ce este intinsa pe podea, sub o folie, pentru a incerca cresterea termoizolatiei in camere, deci ar trebui cumva s-o integrez in lucrare.

    2. Nu exista centura de beton, ci acoperisul are o sarpanta intr-un sistem stil scaun, ce "specialistii" ce si-au dat cu parerea asupra podului l-au numit ingenios Asa o fi. In poze vedeti exact cum e structurata sarpanta. Acele grinzi paralele cu solul sunt de 15x20 si sunt suspendate la 40 de cm deasupra podelei actuale.
    Podeaua actuala e din scanduri de lemn, peste care este un strat de lut/pamant batatorit, cu rol de izolator termic. Intre aceasta podea si tavanul camerelor este un gol de vreo 20 de cm si sub, probabil sistemul clasic de tavan pentru o casa din caramida nearsa - o barna pe care s-au batut acele sipculite in forma de gratar, iar de acele sipci se "tine" tavanul.

    Aici, in primul rand, dupa cum am incercat sa exemplific si in poze, as vrea sa inlatur clestii dintre popi (1), caci altfel mansarda nu va avea inaltime si sa-i inlocuiesc cu o pana de creasta si clesti la fiecare 2 randuri de capriori, pozitionate mai sus (la fiecare 2m).

    Dar ramane intrebarea unde e mai bine sa fie podeaua mansardei si cum sa creez mai bine un sistem rezistent prin care nici tavanul camerelor sa nu preia socurile miscarilor in mansarda si nici acoperisul/greutatea aditionala sa nu puna probleme.

    Mansarda va fi doar intre popi, ca si latime (> 4m) si ca si lungime cam 3/4 (> 14m), caci in capat este un sistem mai complex de sustinere cu multi popi (atasat si in poza) si nu vreau sa alterez in vreun fel structura de acolo.

    Astfel, s-ar putea "podi" cu scanduri de lemn direct de la nivelul grinzilor de jos (2) si atunci cumva mansarda vine inaltata cu 40 de cm sau ce mi s-a propus este renuntarea la acele grinzi (2) (doar portiunea dintre popi, nu din capete) si crearea de talpi sub popi, care sa preia greutatea aditionala. Dar nu stiu exact in ce se sprijina acele talpi, in situatia actuala.

    Mi s-a zis ca s-ar mai putea turna o sapa usoara cu perle de polistiren si niste fier legat si sprijinit pe acele margini care tin loc de centura, dar nu-mi dau seama daca, cel putin pana se usuca sapa turnata, acel lemn de sub va putea prelua greutatea fara sa ajung cu sapa in camere jos

    Sau pus OSB peste podeaua din lemn actuala.

    Aici am mai multe dubii si orice sfat/idee ar fi de ajutor, despre cum as putea face podeaua mansardei si totodata si cum sa creez o mai buna izolatie termica/fonica intre mansarda si tavanul camerelor de jos.


    Multumesc anticipat pentru orice fel de contributie.
    Ultima editare de Sherwood; 26.sep.2020, 20:35.
  • SpecialistulMC
    Moderator
    • 19.mai.2004
    • 35001

    #2
    Sunt prea multe de intarit sau de inlocuit asa ca cel mai bine ati reface sarpanta in totalitate. E mai simplu asa.

    Comentariu

    • Sherwood
      Incepator
      • 26.sep.2020
      • 7

      #3
      OK, multumesc. Si ca si astereala sau care ar fi cea mai buna solutie pentru termoizolare?

      Comentariu

      • SpecialistulMC
        Moderator
        • 19.mai.2004
        • 35001

        #4
        Cea mai buna astereala este cea din scanduri deoarece printre scanduri umezeala din materialul termoizolant poate sa migreze in exterior. Termoizolarea mansardei se face amplasand un strat de circa 18 cm grosime de vata minerala, sub astereala, intre capriori. Pe forum gasiti multe referiri la termoizolarea mansardei.

        Comentariu

        • Sherwood
          Incepator
          • 26.sep.2020
          • 7

          #5
          Multumesc inc-odata. Puteti sa-mi dati un sfat si pentru punctul 2? La partea de podea?

          Comentariu

          • SpecialistulMC
            Moderator
            • 19.mai.2004
            • 35001

            #6
            Postat în original de Sherwood
            Multumesc inc-odata. Puteti sa-mi dati un sfat si pentru punctul 2? La partea de podea?
            Pe partea de podea se poate face un caroiaj din lemn cu inaltimea de circa 8 cm in care se poate pune vata minerala. In sectiunea Bricolaj aveti descrierea mai detailata a metodei.

            Comentariu

            Procesare...