Consum vopsea lavabila

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • Zaibit
    Incepator
    • 02.apr.2013
    • 7

    Consum vopsea lavabila

    Buna Ziua,

    M-am apucat de renovat de curand, si am ajuns in cele din urma si la aplicarea vopselei lavabile pe pereti.

    Mesterii cu care lucrez mi-au indicat vopselele National Paints, fostul CONEX, am mers acolo, mi s-a prezentat oferta si am ajuns sa aleg o vopsea pe nume EggShell (premium), semilucioasa, superlavabila. Cei din showroom spun ca vopseaua acopera 8-10 mp in 2 straturi, la fel scrie si pe cutia producatorului.

    Mi s-a facut un necesar de cca 35 litri de var pentru cca 260mp cat am eu de acoperit. Problema mea este ca nu imi ajunge vopseaua .. spre exemplu vopseaua ce era alocata pentru dormitoare ~10 litri, cca 90 mp de pereti, 2 straturi .. abia mi-a ajuns pentru un singur strat.

    Peretii au fost tencuiti acum 2 saptamani, aplicat Knauf MP75, apoi CT 126, si la urma CT 127. In dormitoare nu cred ca stratul compus din cele 3 tipuri de glet-uri depaseste 1, poate maxim 2 cm pe alocuri.

    Inainte de aplicarea varului mesterii au amorsat cu amorsa Danke(spun ei ca folosesc 4 litri amorsa / 1 litru apa), folosind vermorel-ul, lasat sa se usuce amorsa cca 2 ore cred, si apoi aplicat vopseaua. Au folosit niste trafaleti cu par mediu, un fel de flausat, cu fire de cca 8-10 mm lungime.

    Aveti idee unde se greseste ? Am masurat iar peretii pt a calcula daca am dat dimensiunile corecte .. si sunt ok.

    Cei de la showroom spun ca de vina sunt peretii ca ar fi stratul gros de glet-uri, ca ar fi trafalet-ul, ca o fi amorsa. Mesterii spun ori ca necesarul nu a fost facut corect, ori ca vopseaua nu acopera cat spune producatorul, implicit cat scrie pe cutie.

    Probabil ca adevarul e pe undeva la mijloc .. ma puteti ajuta va rog sa inteleg ce se intampla ?

    Multumesc anticipat.
  • coby
    Living Legend
    • 21.feb.2012
    • 6866

    #2
    Răspuns la: Consum vopsea lavabila

    Din ce ati postat aici inclin sa cred ca peretii nu au fost amorsati corect si suficient !
    Ati ales o culoare sau doar alb ? Stratul de suport final ce culoare are ? Vopseaua in cauza a fost cumva diluata ?
    Mesterii n au dosit o cantitate de vopsea pe undeva ?
    Ultima editare de coby; 15.apr.2013, 16:02.
    Si din nimicuri poti face ceva bun .

    Comentariu

    • Zaibit
      Incepator
      • 02.apr.2013
      • 7

      #3
      Răspuns la: Răspuns la: Consum vopsea lavabila

      Vopseaua a fost diluata cu maximum inscris pe cutie, si maximum indicat de cei din showroom, adica 10% apa. Am ales 2 culori, aproape cele mai deschise din buza paletarului, sa zicem culoarea untului in jumatate de apartament, si o piersica deschisa in camere. Nu s-a dat cu nici un un alt var ca si suport pe perete, ci s-a inceput direct cu cel de culoare dupa cca 2 ore de la amorsare, care ar fi trebuit sa imi ajunga pentru 2 straturi conform producatorului.

      Nu s-a dosit nici un pic de vopsea, am fost aici cand au varuit si stiu ce s-a pus, amorsarea a fost facuta prin pulverizare cu vermorelul, 4 parti amorsa 1 parte apa.

      Comentariu

      • PowerMC
        Administrator
        • 02.mai.2007
        • 2236

        #4
        Răspuns la: Consum vopsea lavabila

        Amorsa a apucat sa se usuce inainte de aplicarea primului strat de vopsea lavabila?
        Consumul indicat de producator nu este chiar exact, fiind determinat in conditii ceva mai stricte.
        Dincolo de consumul mai mare de vopsea lavabila, este vreo problema daca mai comandati cat aveti nevoie?
        Va rog sa cititi si sa respectati Regulamentul Forumului Misiunea Casa!

        Community Manager MC

        Comentariu

        • dani bota
          Membru
          • 12.sep.2012
          • 287

          #5
          Răspuns la: Consum vopsea lavabila

          Dar mesterii dumneavoastra nu v-au facut un necesar, de obicei cei care lucreaza au idee cam cat intra la o camera facuta de ei, nu o sa potriveasca necesarul cu ce scrie pe produse{ma refer la suprafata de acoperire} in majoritatea cazurilor pt. ca sunt calculate la un anumit grad de absortie al suportului,in anumite conditii..etc. ei dau maximul la care cred ca se poate ajunge.Mergeti cu codul de culoare si mai comandati,in stratul doi se consuma mai putin decat la primul strat,dar mai bine sa ramana putin decat sa nu ajunga.
          Ultima editare de dani bota; 15.apr.2013, 21:56.

          Comentariu

          • SpecialistulMC
            Moderator
            • 19.mai.2004
            • 34919

            #6
            Răspuns la: Răspuns la: Consum vopsea lavabila

            Postat în original de Zaibit
            ........amorsarea a fost facuta prin pulverizare cu vermorelul, 4 parti amorsa 1 parte apa.
            Nici nu e de mirare ca ati avut un consum mai ridicat de vopsea lavabila. Amorsa, in special primul strat de amorsa, se aplica manual cu bidineua. Aplicand astfel amorsa stratul suport se imbiba corespunzator cu amorsa iar dupa uscare suportul are un grad de absorbtie foarte redus.
            Cei din showroom v-au recomandat amorsa utilizata ?
            Ultima editare de SpecialistulMC; 15.apr.2013, 22:00.

            Comentariu

            • Zaibit
              Incepator
              • 02.apr.2013
              • 7

              #7
              Răspuns la: Consum vopsea lavabila

              Multumesc pentru pareri.

              Cei de la firma de vopseau au fost promti si au trimis un reprezentant sa vada despre ce e vorba, trafaletii folositi sunt ok, amorsa folosita si dilutia amorsei sunt ok. Mi-a subliniat 3 aspecte care sa elucideze misterul consumului exagerat de vopsea:
              - peretii absorb destul de tare (am precizat mai sus ca sunt pereti nou incarcati si gletuiti)
              - s-a uitat la o galeata de var diluata conform specificatiilor, si cica ar fi trebuit inca un pic de apa. Muncitorii au facut pe loc aceasta manevra, s-a ajuns la cca 20% apa(comparativ cu maximum 10% scris pe cutie), si abia atunci s-a ajuns la consistenta agreata de ambele parti.
              - peretii unde s-a consumat tot necesarul de var alocat acelor incaperi pentru 2 maini, au aspectul unui varului dat in 2 maini.

              Legat de uscarea amorsei, pe alocuri (20% din suprafata) pareau umezi peretii inainte de a da primul strat de var, pe sticla de amorsa spune ca se poate aplica si prin pulverizare. O sa fac teste in bucatarie, unde nu s-a dat nici un strat de var, o sa rog muncitorii sa amorseze bine, eventual cu bidineaua, sa lase sa se usuce foarte bine, o sa merg pe dilutia agreata de ambele parti, sa vedem daca ajung cat de cat la adevar cu consumul de var, macar 80% din minimum inscris pe cutie.

              Achizitionarea unei alte cantitati de vopsea este necesara, o sa merg sa cumpar inca 50% din ce am cumparat prima data, considerand ca peretii au deja un strat dat, ar trebui sa ajunga nu ? Vopseaua pentru stratul 2 ar trebui sa fie mai diluata decat pentru primul strat ?

              Din cele povestite mai sus si din cele relatate de voi, raman la ideea ca adevarul este undeva la mijloc, testele de laborator nu se compara cu conditiile de pe teren, amorsarea nu a fost aplicata 100% corect si dilutia vopselei ar trebui sa fie mai mare de 10% cat indica producatorul.

              Calitativ pot spune ca sunt multumit de vopsea, desi concluzia finala o pot trage abia dupa 1-2 ani cand ajung sa mai spal un perete, etc. Vopseaua este destul de scumpa, m-a ajuns cca 700 lei 35 litri(platit maxim 50 lei pe colorant cred), comparativ cu pretul altor marci, dar consider ca pretul se justifica avand in vedere ca e una din vopselele de top. In contextul in care zic eu ca am dat destul de mult pe vopseau .. achizitionarea unui nou lot este oarecum si o problema financiara. Incerc sa rezolv al 2-lea strat cu 350 Ron, chiar daca nu am conditii de laborator, la al 2-lea strat n-ar mai conta amorsarea si nici absorbtia peretilor.. ci doar dilutia vopselei ?

              Revin cu pareri.

              Multumesc de opinii/sfaturi.

              Comentariu

              • SpecialistulMC
                Moderator
                • 19.mai.2004
                • 34919

                #8
                Răspuns la: Consum vopsea lavabila

                Principala cauza a consumului marit de vopsea lavabila o constituie faptul ca nu s-a redus absorbtia stratului suport. Deobicei graba stica treaba, meseriasii nu au asteptat ca straturile de amorsa sa se usuce complect si nici nu au aplicat corect amorsa.
                In mod normal la aplicarea celui de al 2-lea strat nu mai conteaza amorsarea si absorbtia peretilor.

                Comentariu

                • Zaibit
                  Incepator
                  • 02.apr.2013
                  • 7

                  #9
                  Răspuns la: Consum vopsea lavabila

                  Daca cumva trebuiau 2 straturi de amorsa, acum aflu si eu, o sa fac aceasta chestie la bucatarie unde nu s-a varuit / amorsat deloc in momentul de fata. Precizez ca de data asta am sa folosesc amorsa indicata de producator.

                  Intre timp am mai auzit de o potentiala problema. Avand in vedere ca temperatura de afara a fost/este de 5-15 grade afara(de cand m-am apucat de renovat si pana acum), in apartament nu mai am incalzire date fiind imprejurarile, deci probabil ca am in momentul de fata 15 grade, atunci varul a devenit mai vascos, si de aia trebuia diluat ceva mai mult, cum am spus mai sus, s-a ajuns la 20% apa in loc de 10% cat specifica producatorul.

                  O sa fie ceva probleme in cum se aseaza varul pe pereti avand in vedere aceasta dilutie crescuta ? O sa scada calitatea lui(ar trebui sa reziste la 10.000 spalari), o sa aibe de suferit culoarea finala ?

                  Multumesc din nou pentru pareri si raspunsuri.

                  Comentariu

                  • Zaibit
                    Incepator
                    • 02.apr.2013
                    • 7

                    #10
                    Răspuns la: Consum vopsea lavabila

                    Inca o problema care nu am abordat-o, ce inseamna 10% adaos apa pentru vopseaua lavabila? se calculeaza functie de cati litri de vopsea am, sau functie de cate kilograme are?

                    Citesc pe alte forum-uri ca o Galeata de 15 Litri are 24 Kilograme. 10% apa ar insemna 1.5 litri, sau 2,5 litri? stiind ca 1litru apa = 1 kg.

                    Daca e dupa kilograme, atunci am mai rezolvat o dilema. , prea putina apa adaugata in var.

                    Comentariu

                    • SpecialistulMC
                      Moderator
                      • 19.mai.2004
                      • 34919

                      #11
                      Răspuns la: Consum vopsea lavabila

                      Diluatia specificata de producator se calculeaza la volum si nu la greutate. Deci 10% inseamna sa adaugati 1 L de apa la 10 L de vopsea lavabila.

                      Comentariu

                      • jigaranu
                        Incepator
                        • 31.mar.2013
                        • 51

                        #12
                        Răspuns la: Consum vopsea lavabila

                        1. Consumul de var este de 1l/10 mp/STRAT, indiferent de ceea ce scrie un producator sau altul pe ambalaj. Daca gasiti producatori care scriu ca lavabila lor acopera peste aceasta valoare, trebuie sa mergeti mai departe. Acelasi sfat vi-l dau si pentru N.P.(nu mai lucrez in domeniu de ceva timp, dar stiu cate ceva despre ei). Mergeti intr-un magazin serios(Dedeman, Baumaxx, Praktiker, etc) la raionul de lavabile iar cei de acolo va vor indruma(mai mult sau mai putin, in functie de magazin) catre alegerea perfecta. De asemenea, in cazul in care aveti orice tip de problema cu lavabila(indiferent de producator) va va fi trimis un responsabil tehnic la fata locului care va identifica problema(produs sau punere in opera).
                        2. Lavabila nu trebuie aplicata daca temperatura este sub 5 grade C. In cazul dvs, se pare ca nu au fost probleme din cauza asta. O posibila cauza(dar doar daca durata de uscare a crescut foarte mult fata de cea indicat pe ambalaj, poate fi umiditatea crescuta, fapt pentru care responsabili sunt mesterii care au aplicat lavabila)
                        3. Ca si regula generala, amorsa este bine de aplicat prin pensulare cu bidineaua(desi este mult mai comoda aplicarea cu trafaletul sau prin pulverizare), cu atat mai mult cu cat peretii sunt proaspat gletuiti. Rolul principal al amorsei este acela de a curata de praf,grasime si alte impuritati suprafata de aplicare. Ca si rol secundar, regleaza gradul de absorbtie al suprafetei. La o suprafata nou gletuita, cand de regula atmosfera este destul de incarcata de praf, este de preferat aplicarea cu bidineaua.

                        Comentariu

                        • Zaibit
                          Incepator
                          • 02.apr.2013
                          • 7

                          #13
                          Răspuns la: Răspuns la: Consum vopsea lavabila

                          Am cumparat inca 4.8 litri de lavabila pentru cele 2 dormitoare, pentru al 2-lea strat, cca 90 mp de acoperit. A fost diluata in proportie de 15-20% cu apa, deci un pic peste ceea ce are producatorul inscris pe cutie, de aceasta data vopseaua a ajuns, si am ramas si cu cca 0.5l vopsea diluata.

                          In urma celor povestite de voi si in urma a ceea ce vad la fata locului si in conditiile date, momentan trag urmatoarele concluzii:
                          - vopseaua se apropie de valorile de acoperire date de producator(randament calculat doar la al 2-lea strat), cel putin de minimim admis, dar cu o dilutie ceva mai mare(15-20%) pentru a se putea indinde mai bine. Poate pana la urma si temperatura ambientului(cca 15 grade celsius) creste vascozitatea varului care ar necesita o dilutie mai mare.
                          - amorsarea nu a fost aplicata corect, deoarece s-a aplicat prin pulverizare si nu cu bidineaua, si nu s-a lasat sa se usuce in proportie de 100%
                          - dat fiind ca peretii sunt nou gletuiti era necesara o dubla amorsare
                          - nimeni nu calculeaza in metrajul de acoperire micile pierderi ce tin de aplicarea varului: stropi pe jos care apar inevitabil, var ramas pe trafalete.
                          - cand ti se face necesarul de vopsea, se calculeaza metrii patrati de acoperit din camera, la care se scad usile/geamurile, dar se uita despre faptul ca si glafurile trebuie varuite.

                          Incerc sa aplic vopseaua ca la carte in singura incapere ramasa de varuit, sa vedem ce se intampla.

                          Va multumesc tuturor pentru sfaturi si pareri, ramane sa revin cu detalii, poate ca experienta mea va fi de ajutor si altor persoane care cauta raspuns la aceasta intrebare.

                          Comentariu

                          • Zaibit
                            Incepator
                            • 02.apr.2013
                            • 7

                            #14
                            Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Consum vopsea lavabila

                            Dupa cum am promis, uite ca revin cu un feedback.

                            Am facut teste in bucatarie, singura incapere unde nu varuisem deloc peste glet. Peretii au avut mai mult timp la dispozitie sa se usuce, s-a aplicat amorsa de la National Paints cu dilutia inscrisa pe cutie, cu trafaletul in schimb .. desi as fi preferat bidinea, lasat 24 ore sa se usuce amorsa, vopseaua lavabila diluata cu apa in proportie de 15-20%, folosit trafaleti de calitate superioara celor folositi in prima faza. Varul nu s-a mai consumat in cantitati exagerate ca in celelalte incaperi.

                            Ca si concluzii din experienta mea pentru cei ca mine care se apuca de varuit:
                            - folositi trafaleti de calitate
                            - folositi amorsa indicata de producatorul de var
                            - nu aplicati amorsa prin pulverizare !!
                            - lasati amorsa sa se usuce bine, chiar daca mesterii zic ca merge si asa ... la basca ii doare pe ei de consumul de vopsea, singura explicatie care o auzi .. e ca orice altceva e de vina numai ei nu sunt.
                            - la calculul necesarului de var, luati metri patrati ai camerei fara a exclude geamuri/usi atata timp cat sunt de-alea normale .. nu geamuri/usi cat un perete .. pt ca vopseaua ce ar fi trebuit data unde e usa/geamul .. vine data pe glafurile usilor/geamurilor.
                            - daca folosit vopsea siliconata, grija mare la puchi/impuritati pe perete dupa primul strat(praf luat pe trafalet, puncte mici de vopsea siliconata uscata pe trafalet/gratar/galeata) .. cand bate soarele se observa cel mai bine .. daca sunt in numar considerabil pe perete, slefuiti peretii cu smirgher de tinichigerie (granulatie de 400 sunt ok, gasiti la magazinele auto), si abia apoi aplicati al 2-lea strat. Daca nu procedati asa, puchii din primul strat se vor aduna cu cei din al 2-lea strat, si peretii vor arata ca la razboi .. patit asta la mine ... unde din nou .. muncitorii au dat vina pe vopsea/trafaleti .. desi le-am zis ca trafaleti sa isi cumpere singuri ca nu stiu ce sa cumpar .. iar vopseaua am cumparat-o la indicatiile lor, galetile erau noi noute, melcul de invartit era nou.... drept urmare am slefuit peretii dupa al 2-lea strat de var, si am aplicat un al 3-lea.

                            Spor la curatenie.

                            Comentariu

                            • SpecialistulMC
                              Moderator
                              • 19.mai.2004
                              • 34919

                              #15
                              Răspuns la: Consum vopsea lavabila

                              Din pacate de multe ori se intampla ca pataniile unora sa nu le fie de folos altora. Tot atragem atentia prin mesaje ca la vopsirea peretilor cu vopsea lavabila sa se utilizeze doar amorsa compatibila cu vopseaua lavabila iar aplicarea amorsei sa nu se faca prin pulverizare.

                              Comentariu

                              Procesare...