Parchet laminat

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • bogdandoru
    Incepator
    • 29.nov.2005
    • 2

    Parchet laminat

    Am montat de curand parchet laminat, cu click, intr-o camera si atunci cand calc pe el, in anumite zone, apare o senzatie de "plutire" si in zona respectiva parchetul se lasa usor. Este normal acest lucru? Cei care mi l-au montat sustin ca este normal avand in vedere stratul izolator montat sub parchet si ca dupa o perioada acesta se va tasa si parchetul se va "aseza".
    Parerea mea este ca suprafata pe care a fost aplicat parchetul nu a fost perfect plana, dar montatorii sustin ca nu este necesara o planeitate perfecta (!!). Puteti sa ma ajutati cu informatii in legatura cu planeitatea necesara pentru suprafetele pe care urmeaza sa se monteze acest tip de parchet?
    Va multumesc, Bogdan
    Ultima editare de SpecialistulMC; 19.aug.2013, 10:26.
  • SpecialistulMC
    Moderator
    • 19.mai.2004
    • 35026

    #2
    Stimate d-le Bogdan,
    O planeitate acceptabila este de ordinul 2-3 mm./ml. Aceste precizari nu sunt normate in legislatia tehnica in vigoare. Oricum parchetul laminat, avind in vedere ca nu este lipit pe stratul suport, suna a "gol" atunci cind se calca pe el cu incaltaminte cu talpa tare.

    Comentariu

    • bogdandoru
      Incepator
      • 29.nov.2005
      • 2

      #3
      Multumesc mult pentru raspuns! M-ati linistit un pic!

      Comentariu

      • SpecialistulMC
        Moderator
        • 19.mai.2004
        • 35026

        #4
        Cu placere.

        Comentariu

        • p4p4d13
          Incepator
          • 28.nov.2006
          • 1

          #5
          parchet

          imi cer scuze daca am deschis un nou topic dar eu nu am gasit nicaieri unde sa scrie cum montez si eu un parchet cu dublu click si de aceea rog daca se poate sa imi explice si mine cineva cum sa procedez la imbinarea placilor

          Comentariu

          • SpecialistulMC
            Moderator
            • 19.mai.2004
            • 35026

            #6
            Parcheul laminat dublu click se monteaza la fel ca si cel simplu click.

            Comentariu

            • expertparchet
              Living Legend
              • 16.iun.2006
              • 1272

              #7
              Uita-te pe pliantul de pe cutia de laminat

              Comentariu

              • VYS
                Living Legend
                • 19.aug.2005
                • 12977

                #8
                Parchet - Do It Yourself

                Pentru a nu continua discutia de la categoria General (unde a fost asediat Robi) , va propun sa postati in acest topic orice informatie referitoare la parchet care ne poate ajuta sa montam singuri parchetul.

                Articole, cunostiinte dobandite, cunostiinte dobandite in urma cursurilor etc.

                Cine are nevoie o sa gaseasca aici ceva informatii.
                1

                RESPONSABILITATEA PROPRIETARULUI/INSTALATORULUI
                1-Instalatorul isi asuma toata responsabilitatea pentru inspectia finala a calitatii produsului. Aceasta inspectie a parchetului trebuie facuta inainte de instalare. Examinati cu atentie parchetul, cu atentie deosebita asupra culorii, finisajului si calitatii inainte de a-l instala.
                2-Inainte de a incepe instalarea oricarui parchet din lemn masiv, instalatorul trebuie sa determine daca mediul unde va avea loc lucrarea si conditiile si tipul de podea pe care va fi montat sunt acceptabile, asigurandu-se ca acestea sunt in conformitate cu cerintele stipulate in aceste instructiuni pentru instalarea parchetului din lemn.
                3-Folosirea petelor, umpluturilor si a chitului pentru corectarea defectelor in timpul instalarii trebuie acceptat ca o procedura uzuala.
                4-La cerere, un procent de 5-10% trebuie adaugat la cantitatea in metri patrati necesara, ca marja de eroare, in functie de modul de instalare, pentru a completa instalarea (instalarea in diagonala poate lua mai mult

                INSPECTIA LOCULUI UNDE VA FI INSTALAT SI ACLIMATIZAREA
                1-Intr-o constructie noua, parchetul din lemn masiv este unul din lucrurile instalate la urma. Orice lucrare care implica apa sau umezeala (instalatii sanitare, tavane acustice, lucrari la pereti) trebuie sa fie incheiate inainte de a instala parchetul. Sistemele de incalzire si de aerisire trebuie sa fie operative in intregime, mentinand o temperatura constanta in camera de 15.5-16ºC si o umiditate relativa de 30-50%.
                2-Parchetul nu va fi livrat pana cand cladirea nu este terminata si orice lucrari in ciment, tencuiala, var si alte materiale sunt complet uscate. Betonul si tencuiala trebuie sa fie uscate si vechi de cel putin 60-90 de zile. Verificati subsolurile si spatiul de sub podea pentru a va asigura ca sunt uscate si bine ventilate pentru a evita stricaciunile provocate de umezeala.
                3-Parchetul trebuie sa ajunga la locul instalarii cu cel putin 72 de ore inainte de instalare. Nu deschideti pana nu e gata de instalare.
                4-Manevrati cu grija. Nu il asezati in picioare. Depozitati parchetul intr-un loc uscat, asigurand un spatiu minim de patru inci sub si in jurul cutiilor.
                5-Nu depozitati direct pe beton sau langa pereti exteriori. Cutiile ar trebui asezate in zona de instalare
                6-Zona de instalare trebuie sa aiba o temperatura constanta de 15.5-19ºC si o umiditate relativa de 30-50% timp de minim 5 zile inainte de instalarea oricarui tip de parchet.

                IMPORTANT : Parchetul masiv este numai pentru instalarea peste beton. Parchetul masiv nu poate fi instalat peste caldura radianta.

                PREGATIREA PODELEI
                Podelele trebuie sa fie:
                1-CURATE - razuite sau smirgheluite, maturate, fara ceara, grasime, vopsea, ulei si alte molozuri;
                2-NETEDE/INTINSE - Intre 1/8 pe 6 i. Smirgheluiti zonele mai ridicate si incheieturile si umpleti zonele mai joase (nu mai mult de 1/8i);
                3-SOLIDE din punctul de vedere al STRUCTURII - bateti in cuie sau in suruburi orice zona care scartaie. Inlocuiti orice podea sau strat afectat;
                4-USCATE - continutul de umezeala al podelei nu trebuie sa depaseasca 14% inainte de instalarea parchetului.
                retineti :Toate testarile pentru umezeala trebuie facute inainte de aclimatizarea lemnului si de pregatirea locului.

                PREGATIREA LOCULUI DE INSTALARE
                1-Aclimatizati produsul timp de 72 de ore inainte de instalare.
                2-Verificati daca podeaua este neteda si solida. Reparati daca este necesar.
                3-Taiati din lungimea usilor.
                4-Eliminati materialele de constructie existente, urme de pantofi, praguri de usi.

                Pasul 1: STABILITI UN PUNCT DE PORNIRE
                1-Inainte de inceperea instalarii propriu-zise, pentru a da aspectul corespunzator podelei parchetate, distribuiti placi scurte si lungi peste zona unde urmeaza a fi instalat parchetul, in cazul unei lungimi aleatorii. Retineti: Parchetul va fi instalat in unghiuri drepte pe barnele podelei si daca este posibil pe dimensiunea mai lunga a camerei.
                2-Lucrati din mai multe cutii o data, pentru a asigura un amestec corespunzator de culoare si nuanta.
                3-Aliniati primul rand de placi pentru a va asigura ca aveti o linie dreapta dintr-un capat la altul al camerei. Desenati o linie cu creta la distanta dorita de perete, pentru a va ajuta atunci cand aliniati placile. Uniti bine placile intre ele pentru a obtine cel mai placut aspect dupa terminarea parchetarii.

                Pasul 2: INSTALAREA PARCHETULUI: metoda de fixare cu ajutorul cuielor sau al capselor
                Metoda de fixare cu ajutorul cuielor:
                1-Aliniati primele placi la linia de creta. Santul si capatul placii trebuie sa fie indreptate catre peretele de pornire. Faceti gauri pentru cuie si bateti cuie de 7D sau 8D sau suruburi pentru parchet pe fata placii, la fiecare 12i, aproximativ 1/3i-3/4i de la marginea cea mai apropiata de peretele de pornire si la 2-3i de capete si in partea mai intunecata a lemnului.
                2-Fixati in cuie placa, batand acelasi tip de cuie la un unghi de 50º prin limba primei placi, plasand cuiele la o distanta de 8-10i intre ele si de 2-3i de capete. Acest procedeu trebuie repetat pentru fiecare placa din primul rand. Dupa ce ati terminat primul rand, va intoarceti si adanciti capul cuielor cu un ciocan. Daca se pare ca gaurile nu vor fi acoperite de baza peretelui, atunci acoperiti-le cu chit pentru podea, care se va pierde in culoarea podelei.
                Nota: De obicei, primele randuri trebuie fixate in cuie manual si nu cu ajutorul unui ciocan automat de cuie, datorita peretelui. Cand spatiul o permite, operatiunea poate fi simplificata si grabita cu ajutorul unui ciocan automat de cuie.
                3-Instalati fiecare rand succesiv de placi, fixandu-le in cuie, la fiecare 8-10i distanta de partea laterala si 2-3i de marginile placii. Fiti atenti la asezarea placilor, la incheieturi, pentru a evita strangerea lor. Cand se ajunge la ultimul rand, placile trebuie taiate pentru a permite un spatiu de extensie de 3/4i. Ultimele randuri trebuie fixate in cuie la aproximativ 1/2- 3/4 de capatul placii, la fiecare 12i. Acelasi procedeu de adancire a capetelor cuielor si aplicarea de chit trebuie repetat, ca la primul rand. Asigurati-va ca atunci cand instalarea e completa, spatiul de extindere este acoperit cu sipci de jur imprejur. In afara de metoda fixarii in cuie, mai exista si fixarea prin lipire, folosita mai des in Europa.
                Metoda de fixare prin lipire
                Este foarte important ca instalatorul sa lucreze pe o suprafata plana, curata si uscata. Cand suprafata este pregatita pentru lipire, lipiti parchetul peste dalele de beton sau podeaua de lemn, folosind un adeziv de calitate recomandat de specialistii in domeniu.
                2

                PARTEA 1. INSTALAREA PARCHETULUI MASIV

                Inainte de instalare se verifica:
                - parchetul: defectele de clasificare, umiditatea si termenul minim de aclimatizare;
                - sapa: duritatea, planeitatea, umiditatea si asperitatile;
                - temperatura si umiditatea din incapere: parchetul nu se monteaza daca spatiul nu are o temperatura cuprinsa intre 18° - 28º si o umiditate de 35%- 60%. Acesti parametrii trebuie mentinuti atat inainte cat si dupa montare;
                - verificarea altor elemente care ar putea fi umede si care ar putea determina umiditate, precum: faianta, zugravelile,etc.
                - alegerea sistemului optim de montaj si a materialelor specifice in functie de constatarile efectuate.

                Parchetul trebuie tinut pentru aclimatizare minim 10 zile, in incaperea in care urmeza sa fie montat si la parametrii mentionati.
                In conditii de temperatura scazuta si umiditate ridicata, nu se incepe montajul.
                Umiditatea in sapa sa nu depaseasca 2 %.

                SISTEME DE MONTAJ

                A. Montarea parchetului prin: lipire pe sapa
                Tipodimeniune lamele de parchet :
                grosime : 10 - 22 mm
                lungime : 200 - 600 mm

                MONTAJ
                Aceste informatii descriu conditiile generale pentru parchetul montat in spatii inchise, rezidentiale.
                Suprafata sapei trebuie sa fie curata, uscata, fara pete care sa contina substante chimice, uleiuri si fara urme de alti adezivi.
                Este obligatorie verificarea umiditatii si planeitatii sapei inaintea inceperii montajului:
                - umiditatea sapei sa nu depaseasca 2 %
                - planeitatea sapei, abatere de maxim +- 1,5mm, la 2.5m in linie dreapta. Iregularitatile mai mari trebuie sa fie corectate cu o sapa autonivelanta, cu o compresivitate de 35 Nw/mmp. Sapa trebuie sa fie dura, rezistenta la smulgere : minim 1.5N/mmp.
                Daca sapa este umeda, crapata, patata,denivelata sau slaba in duritate este obligatorie tratarea ei cu solutii corespunzatoare defectului.
                Dupa tratarea sapei, se incepe lipirea parchetului cu tipul de adeziv recomandat.
                Adezivul se aplica utilizand un spaclu dintat, pe o suprafata pe care se poate monta parchet in circa 20 minute. Daca capacitatea de absorbtie a sapei este mare, atunci intreaga suprafata va trebui amorsata, pentru a asigura o aderenta optima. Consumul este de 0,8-1,5 kg/mp, depinzand de planeitatea sapei, de gradul de absorbtie si de structura ei. Lamele de parchet se instaleaza, prin apasare pe adezivul umed, in sistem englezesc. Rosturile de dilatare catre ziduri si la punctele fixe trebuie sa fie de 12-15 mm pentru fiecare metru de latime, pe fiecare parte, si 10mm pentru fiecare metru de lungime, la fiecare capat. La praguri rostul de dilatare se acopera cu un profil de prag.

                B. Montarea parchetului prin : lipire si prindere in cuie pe suport
                Tipodimeniune lamele de parchet :
                grosime : 13 - 22 mm
                lungime : 700 - 1500 mm

                MONTAJ
                Aceste informatii descriu conditiile generale pentru parchetul montat in spatii inchise,
                rezidentiale sau comerciale.
                Suprafata sapei trebuie sa fie curata, uscata, fara pete care sa contina substante chimice, uleiuri si fara urme de alti adezivi.
                Este obligatorie verificarea umiditatii si planeitatii sapei inaintea inceperii montajului:
                - umiditatea sapei sa nu depaseasca 2 %.
                - planeitatea sapei, abatere de maxim +- 1,5mm, la 2.5m in linie dreapta. Iregularitatile mai mari trebuie sa fie corectate cu o sapa autonivelanta, cu o compresivitate de 35 Nw/mmp. Sapa trebuie sa fie dura, rezistenta la smulgere : minim 1.5N/mmp.
                Daca sapa este umeda, crapata, patata,denivelata sau slaba in duritate este obligatorie tratarea ei cu solutii corespunzatoare defectului.
                Dupa tratarea sapei, se incepe montajul suportului, care poate fi din lemn de brad sau placi aglomerate. Umiditatea relativa a acestora trebuie sa fie cuprinsa intre 6-12%. Grosimea suportului depinzand de destinatia spatiului, de amplasament, precum si de tipodimensiunea parchetului. Suprafata suportului trebuie sa fie neteda si curata. Suportul se monteaza prin lipire si fixare in dibluri. Consumul de adeziv este de 0,8-1,5 kg/mp, depinzand de planeitatea sapei, de gradul de absorbtie si de structura suportului. Suportul se prinde in dibluri pe toate laturile si pe centru. Rosturile dintre placi depind de tipul suportului si de tipodimensiunea parchetului, acestea pot fi intre 20-50 mm intre placi si de 15mm catre perete.
                Adezivul se aplica pe suport utilizand un spaclu dintat, pe o suprafata pe care se poate monta parchet in circa 20 minute. Consumul este de ~1 kg/mp. Lamele de parchet se instaleaza, prin apasare pe adezivul umed, in sistem englezesc. Cuiele se bat la un unghi de 45? fata de suprafata podelei si la o distanta de maxim 40cm intre ele. Primul si ultimul cui nu trebuie sa fie la o distanta mai mica de 7cm de capetele lamelei de parchet, pentru a evita craparea lemnului. Rosturile de dilatare catre ziduri si la punctele fixe trebuie sa fie de 12-15 mm pentru fiecare metru de latime, pe fiecare parte, si 10mm pentru fiecare metru de lungime, la fiecare capat. La praguri rostul de dilatare se acopera cu un profil de prag.
                VYS Blog DIY

                Comentariu

                • expertparchet
                  Living Legend
                  • 16.iun.2006
                  • 1272

                  #9
                  Regulile de montaj care le-ai postat nu prea pot fi aplicate gen: DIY. Iti trebuie aparat pt. masuraraa umiditatii, a umiditatii aerului,aici se vorbeste si de materiale de reparatii a sapelor care nu sunt la indemana DIY,apoi nail gun si cuie speciale pt. nail gun iar in rest finisarea nu se poate face decat cu o masina de finisat parchet.edger de margini ,buffer samd.Oricum sunt date corecte cele postate de tine. Dar nu merg la rubrica DIY,parerea mea.

                  Comentariu

                  • VYS
                    Living Legend
                    • 19.aug.2005
                    • 12977

                    #10
                    Am considerat ca sunt date utile pentru informare.

                    Partea de scule si unelte necesare este alta mare problema si sti bine ca nu o sa se apuce lumea sa-si monteze parchetul masiv (in regim DIY) pentru ca nu are la indemana aceste obiecte de lucru.

                    Astept de la tine o lista cu necesarul de SDV-uri.
                    Pana s emai gandeste Robi atasez un fisier cu ceva scule (mai mult sau mai putin profesionale) necesar unuia care executa lucrari in domeniu.
                    Un link care prezinta pasii (in mare) care trebuie parcursi.

                    Este o prezentare animata si in aprtea inferioara a paginii se prezentate gasesc etapele din animatie.


                    easy2diy.com/cm/easy/diy_ht_index.asp?page_id=35720314&parent1=Category &child1=Flooring&parent2=Brand
                    VYS Blog DIY

                    Comentariu

                    • expertparchet
                      Living Legend
                      • 16.iun.2006
                      • 1272

                      #11
                      Viorele fisierul cu scule l-ai descaracat de pe ecolemn.ro Le-ai cerut acordul? Este o firma f serioasa din Bucuresti la care poate apela oricine din Bucuresti care are pretentii de calitate bineanteles. Treaba este ca ce-i care nu sunt profesionisti in domeniul pardoselilor de lemn nu prea o sa inteleaga multe din lista aia!! Nu apare in lista aia un circular cu masa mic pt. taiatul lamelor pe lungime,nail gun Pt. montaj pe suport lemn,circular pt. taierea lamelelor pe latime si taiere in unghi pt. montajul plintei,fierastrau pendulat pt. decupari,dalti,ciocan pt. batut parchetul in cazul in care este nevoie,chingi la parchetul de lungimi mari unde este cazul.... Astea sunt doar pt. montaj+ alte mic lucruri gen:sfoara,echer si un radio portabil sa asculti Radio21 sau europaFM cat esti la lucru

                      Comentariu

                      • VYS
                        Living Legend
                        • 19.aug.2005
                        • 12977

                        #12
                        PDF-ul e facut de mine pe baza unor foto preluate de pe net.
                        VYS Blog DIY

                        Comentariu

                        • mutilaila
                          Membru marcant
                          • 11.oct.2006
                          • 911

                          #13
                          Postat în original de expertparchet
                          Viorele fisierul cu scule l-ai descaracat de pe ecolemn.ro Le-ai cerut acordul? Este o firma f serioasa din Bucuresti la care poate apela oricine din Bucuresti care are pretentii de calitate bineanteles. Treaba este ca ce-i care nu sunt profesionisti in domeniul pardoselilor de lemn nu prea o sa inteleaga multe din lista aia!! Nu apare in lista aia un circular cu masa mic pt. taiatul lamelor pe lungime,nail gun Pt. montaj pe suport lemn,circular pt. taierea lamelelor pe latime si taiere in unghi pt. montajul plintei,fierastrau pendulat pt. decupari,dalti,ciocan pt. batut parchetul in cazul in care este nevoie,chingi la parchetul de lungimi mari unde este cazul.... Astea sunt doar pt. montaj+ alte mic lucruri gen:sfoara,echer si un radio portabil sa asculti Radio21 sau europaFM cat esti la lucru
                          nu ti se pare ca impresionisti ar pute sa se limiteze la citit?
                          fain nene viorel
                          meriti aplauze ptr topic

                          Comentariu

                          • Maestrul Max
                            Living Legend
                            • 28.iul.2006
                            • 6920

                            #14
                            Reiau un mesaj mai vechi :

                            "Nefind specialist in domeniu am "furat" de la mesteri:
                            Deci cum au lucrat ei:
                            -au raschetat mecanic parchetul
                            -au aspirat praful de pe parchet, ziceau ei ca se vad crapaturile mai bine
                            -din rumegusul rezultat dupa raschetare au facut un amestec cu Mix&Fill si au chituit crapaturile, au mai folosit si chitul Mix&Fill tot la crapaturi mai mici
                            -dupa uscarea chitului au finisat zonele chituite.
                            -au grunduit cu grund acrilic Prime pentru a evita ca shimbarile de umiditate sa mai crape lemnul
                            -au lacuit cu lac incolor Mega in 3 straturi
                            -au lustruit suprafata cu ceara pentru parchet"
                            Cu stima.

                            Comentariu

                            • expertparchet
                              Living Legend
                              • 16.iun.2006
                              • 1272

                              #15
                              Viorele pan ala urma ai cerut voie celor dela ELOLEMN sa le descarci si publici pozele pe acest forum?

                              Comentariu

                              Procesare...