Conversie debara in baie de serviciu - casa veche

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • ionut.tepeneu
    Incepator
    • 16.aug.2016
    • 55

    Conversie debara in baie de serviciu - casa veche

    Salutare, am nevoie de ajutorul vostru pentru un proiect DYI, as vrea sa reconvertesc o debara in baie de serviciu. Proiectul este DYI din cauza ca nu gasesc meserias sa lucreze sau cei pe care i-am gasit mi-au cerut peste puterea mea financiara. Nu am mai deloc experienta in amenajari, dar pot sa urmaresc cu diligenta un tutorial si de obicei sunt meticulos. Am mai fost ajutat de acest forum in urma cu 3 ani si a iesit aproximativ bine, dar din cauza neatentei mesterului au reaparut probleme cu hidroizolatia (alt topic, alta discutie si un motiv pentru care nu mai gasesc mesteri) Detin uneltele de baza si intentionez sa mai achizitionez unelte hobby

    In imaginile atasate se vede vechea debara, este in capatul unui hol construit ca o adaugire la casa existenta in urma cu 50 de ani. Problema mea cea mai mare, si principalul fapt pentru care apelez la voi este aceea crapatura mare in coltul incaperii. Holul construit este din caramida plina, iar corpul de casa de care este alipit este din roca dura (cam asa se construiau casele la noi). In timp a aparut aceea crapatura destul de mare, au intrat si ceva soriceii fiind ademeniti de sunca din debara si au marit tot mai mult crapaturile. Paroseala este betonata.

    Vreau sa dau jos toata tencuiala, sa schimb fereastra si usa cu unele din tamplarie PVC (le am deja cumparate), sa sparg in pardoseala si perete gaura pentru scurgere de la chiveta, scurgere in pardoseala si WC si o intrarea pentru conducta de apa. Am facuta deja canalizarea si apa anult trecut, si am adus tot ce trebuie in dreptul peretelui cu geam din poza. In mare am cam inteles ce trebuie facut, intrebarea mea este cum pot sa rezolv aceea crapatura?
    Best to do it yourself...
  • emp
    Membru Marcant
    • 29.mai.2009
    • 725

    #2
    Postat în original de ionut.tepeneu
    Salutare, ..., intrebarea mea este cum pot sa rezolv aceea crapatura?
    In primul rand muta burlanul ala de acolo sa nu-ti deverseze apa de pe acoperis langa fundatie.
    Apoi chestii clasice: decopertat, vazut structura peretelui, plasa sudata ancorata de perete, tencuit fara var.

    Comentariu

    • SpecialistulMC
      Moderator
      • 19.mai.2004
      • 34999

      #3
      Postat în original de ionut.tepeneu
      Problema mea cea mai mare, si principalul fapt pentru care apelez la voi este aceea crapatura mare in coltul incaperii. .
      Terenul de sub constructia adaugata s-a tasat sub actiunea apelor freatice. In primul rand mutati burlanul in asa fel incat apa pluviala sa se deverseze la cel putin 2 m de casa dupa care spargeti planseul din debara, tasati terenul foarte bine dupa care turnati un alt plaseu din beton. Coltul dintre debara si constructia veche ar trebui intarit cu cupoane din PC.

      Comentariu

      • ionut.tepeneu
        Incepator
        • 16.aug.2016
        • 55

        #4
        Salutare, multumesc de sfaturi. Revin cu o imagine cu situatia dupa decoperatare, acum sunt in proces sa sparg si pardoseala. Spre surprinderea mea legatura dintre hol si peretele de piatra al casei mai ca nu exista, sunt doar 3 tije de 10mm bagate prin peretele de caramida la 3 nivele legate de ancorele de colt ale casei. Paretele din stanga este de piatra cioplita tencuita cu lut galben, peretele extensiei este din caramida plina zidita cu var. O intrebare stupida, ce sunt cupoane PC si unde gasesc un tutorial cum se aplica?

        Mtumesc
        Best to do it yourself...

        Comentariu

        • Mircea_G
          Living Legend
          • 14.ian.2007
          • 12228

          #5
          Depinde cit poti sa te " intinzi " cu lucrarea si ce vrei sa faci , cit de ok .
          Eu vad asa :
          1. sparta pardoseala si sub zidurile laterale , cam 3/4 din grosimea lor .
          2. turnata o placa de beton , din care ies pe linga perete , niste bari de 10 sau chiar 12 , pina la tavan , mai dese in zona colturilor
          3. montate niste agrafe in perete care sa tina barile , dar cum ele in mod normal se monteaza de pe o parte pe alta , la tine ar fi montate chimic
          4. montate niste tije metalice chimic la colturile camerei , la partea cu geamul , chiar din perete in perete .
          5. montata plasa sudata pe barile verticale de jur imprejur
          6. tencuit cu mortar nisip/ ciment . Nu multibat sau var . Ciment -nisip .
          .......
          Ar fi de spus ca inainte de toate astea , curatat bine , curatete rosturile la caramida , desprafuit , spalat ....
          Instalatii verificari-revizii gaze

          Comentariu

          • ionut.tepeneu
            Incepator
            • 16.aug.2016
            • 55

            #6
            Salutare,

            Asa cum se zice, daca ai intrat in hora trebuie sa joci, ca o precizare eu lucrez in IT, 0 experienta in constructii , deci devine tot mai interesant proiectul asta de weekend.

            Am spart sapa si am sapat in jos sa am spatiu sa trag tevile de apa si canalizare si sa incerc sa sparg sub perete sa am loc sa bag armatura. Dar din nou surpriza, fundatia peretelui de caramida este tot din piatra zidita cu pamant si var. Sub sapa este umplutura de pamant si resturi de tigle si pietre de aproximativ 1m pana la nivelul solului. E umplutura pentru ca sub camera din stanga este beciul si toata partea de casa are o inaltare de aproximativ 1-1.5m. Atunci am zis ca daca sapa e doar pe bucata aia instabila din spate, de dupa tocul usii vechi, nu rezolv nimic si ca poate ar fi mai ok sa prelungesc toata baia pana intr-o zona in care nu sunt crapaturi, asa intra si un dus acolo. Asa ca am scos gresia si am spart sapa holului cu inca 1m. Tot holul are cam 9m lungime si 1.30 latime, si pentru baie o sa ramana 2.5m lungime pe 1.3m latime. Am scos si geamul din stanga si din dreapta.

            Avand in vedere situatia nu cred ca pot opri craparea in continuare a peretelui in acel colt fara subzidire si un stalp pe colt de rezistenta pe exterior. Burlanul l-am extins cu 1.5 m de acolo si acum se scurge direct in canal, dar raul este deja facut.

            Asa ca sambata viitoare bag conductele de scurgere si tevile de apa pana la locul lor, apoi pun folie, plasa sudata de 10, si pe marginea peretilor prind cate o bara de fier de 10 la fiecare trei ochiuri ale plasei, pe colturi pun doua. Torn beton peste plasa sudata si il las o saptamana sa se intareasca.

            Peste inca o saptamana fac zidurile din stanga si din dreapta usii si inchid geamurile. Zidul o sa il fac din caramida plina de 25cm, la fel ca cea originala, grosimea la usa va fi de o caramida pe lung, adica 25cm, deschiderea pentru usa trebuie sa fie 86cm, trag si canale pentru instalatia electrica si fixez copex-ul

            In saptamana 3 tencuiesc peretii, ma gandeam sa pun plasa din aceea de gard subtie, nu mai stiu denumirea ei, nu stiu daca plasa sudata e prea mult pe pereti, tavanul il fac din rigips de baie montat pe cadru de lemn. Montez fereastra de la baie si cele doua ferestre mai mici care au ramas dupa ce am extins zidul, apoi sa torn sapa autonivelanta

            In saptamana 4 finisez cu tinci, gletuiesc tavanul

            In saptamana 5 montez gresia si faianta, apoi toaleta, boilerul si chiuveta. Done

            Din toata povestea asta nu sunt sigur de urmatoarele chestii:
            1) cum prind caramida de buaindrugul din lemn de la geamuri?
            2) zidul il fac pe placa de beton sau ii fac alta fundatie si placa o torn dupa?
            3) cum ma asigur ca zidul nou are destula rezistenta sa nu se crape cu o usa din PVC fiind zone unde se leaga cu lemn,
            Best to do it yourself...

            Comentariu

            • SpecialistulMC
              Moderator
              • 19.mai.2004
              • 34999

              #7
              1. Nu inteleg de ce trebuie sa prindeti caramida de buiandrug. Ziditi pana sub buiandrug, impanati zidaria dupa care montati o plasa rabitz pe buiandrug si tencuiti.
              2. Orce zid se face pe o fundatie. Sapati o fundatie de 30 cm latime pe o adancime de cel putin 40 cm, bagati 4 fire de armatura + etrieri (armatura fixata si in fundatia veche), turnati beton.
              3.Daca faceti o fundatie si legati, cu cupoane de PC diametru 12 mm, din loc in loc zidaria noua de cea veche nu vor fi probleme.

              Comentariu

              • ionut.tepeneu
                Incepator
                • 16.aug.2016
                • 55

                #8
                Salut, m-am documentat si am inteles. Multumesc mult, acum mai e problema cu implementarea . Revin cu poze cu rezultatul, sper sa nu ajung exemplu de "asa nu"
                Salutare,

                Revin cu status de proiectul meu DiY si sa va multumesc de ajutor pana acum cat si pe mai departe. 6 weekend-uri mai tarziu rezultatul este cel din pozele alaturate. In principiu vi-am urmat partial sfatul. la unele aspecte nu am reusit fizic sa pun in aplicare solutia data fiind si singur.

                Ce am facut:
                - am facut canalizare cu conducte separate, conducta de 110mm pentru WC si de 50mm pentru apa de dus/chiuveta, am facut asa pentru ca as vrea ca apa din toaleta sa mearga in fosa, iar restul apei o folosesc pentru udat in livada
                - am umplut pe langa conducte cu piatra si apoi cu sort si peste am pus o folie de hidroizolatie.
                - turnat sapa peste folie de hidroizolatie in care am bagat plasa sudata de 6mm, am pus inaltatoare pentru plasa sa nu stea direct pe folie, sapa e foarte groasa, aproximativ 20cm. Nu am putut sa bag o plasa sudata mai groasa. Tot in sapa am prins doua talpi de metal cu prindere pentru grinzi de lemn, nu stiu exact care e denumirea lor, si am prins mustati in perete cat am putut sa dau gaura cu rotopercutorul
                - pe sapa intarita am zidit o bucata de perete si am inchis parte din geamul din dreapta pentru a lasa un loc de geam de baie si a umple mai bine pentru usa, in stanga am zidit golul de geam in acelasi fel, cum peretele original de piatra avea cam 60 grosime, am zidit doar 1 rand de caramida pe partea interioara si am obtinut un loc bun de rafturi intr-o baie foarte mica. Zidaria nu a iesit perfect, am folosit caramida plina reciclata, dar se poate indrepta din tencuiala
                - am pozat cablurile si dozele pentru instalatia electrica, dozele nu trebuia sa le pozez pentru ca am subestimat grosimea tencuielii
                - un instalator mi-a facut traseele pentru apa rece si calda la dus, WC, boiler si chiuveta din PPR de 20mm
                - am prins pe peretele din spate si partea stanga unde este crapatura o plasa sudata de 6mm, chiar pe colt, am fost limitat in grosimea plasei de faptul ca nu am putut sa o bag in colt. Plasa am prins-o in toti peretii prin ancore chimice unde sunt sagetile cam 40cm pe peretele de piatra si 20 cm pe peretele de caramida. Pe inaltime are 2m si 1.2m pe peretele din spate si 1.5 m pe peretele din stanga, suplimentar am pus plasa de rabitz peste tot, adica peste tot batuta in cuie si dibluri de plastic unde nu am avut priza la cuie.
                - am dat sprit cu lapte de ciment si o prima mana de incarcare cu mortar de ciment, apoi un meserias mi-a tencuit si indreptat peretii cu multibat, eu am fost ajutor
                - am refacut plafonul cu scanduri de brad, din pacate nu prea uscate, si am pus profile metal pentru rigips, astea l-am prins la capete in profile CD si pe scandura in drepturl grinzilor cu piese de prindere, apoi am pus rigips, baia e suficient de mica sa pun dintr-o singura bucata, din pacate peretii strambi a facut prea complicata operatia si am facut din doua bucati. A trebuit sa imi fac sablon din cateva placi de polistiren pentru ca nu cred ca era nici un unghi la 90 de grade, nu din vina tencuielii, ce asa a fost zidita casa.
                - am pus geamurile de termopan
                - am modificat burlanul si acum intra intr-o teava PVC cu un cot la 90 de grade si o prelungire de teava care duce apa pluviala la aproximativ 1m direct in canalul de scurgere

                Ce mai am defacut
                - usa aia de termopan din imagine imi cam da sah, nu reusesc sa o montez cum trebuie, desi am lasat golul suficent de mare - dimensiunea usii + 2cm pe laterala si deasupra, ma mai chinui cu pene sau cumva, daca nu reusesc o sa platesc pe cineva
                - o sa am scurgerea de la dus direct in pardoseala, si trebuie o hidroizolatie, am ales Ceresit CL51, o sa dau peste sapa si pe pereti in zona dusului
                - spaletii la geamuri din gips carton
                - finisat cu tinci
                - gresia si fainta
                - obiectele sanitare
                - sa gasesc pe cineva sa imi lege instalatia electrica

                Salutare, revin cu o concluzie la acest topic si sa va multumesc pentru ajutor. Am finalizat baia, a iesit mai bine decat speram dar nu perfect, nu am aliniat corect scurgerea dusului, fainta si gresia putea fi pusa mai ok, partea de rostuire nu arata tocmai perfect, dar fiind prima mea lucrare sunt mai mult decat multumit. Inca o data va multumesc pentru ajutor si revin cu alte topicuri pe masura ce continui sa lucrez la renovare, probabil urmatorii 2-3 ani

                Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	 
Afișări:	0 
Mărime:	292,9 KB 
ID:	675571 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	 
Afișări:	0 
Mărime:	229,7 KB 
ID:	675572 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	 
Afișări:	0 
Mărime:	294,5 KB 
ID:	675573 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	 
Afișări:	0 
Mărime:	297,8 KB 
ID:	675574 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	 
Afișări:	0 
Mărime:	236,0 KB 
ID:	675575 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	 
Afișări:	0 
Mărime:	310,5 KB 
ID:	675576 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	 
Afișări:	0 
Mărime:	265,5 KB 
ID:	675577 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	 
Afișări:	0 
Mărime:	204,6 KB 
ID:	678231
                Best to do it yourself...

                Comentariu

                • emp
                  Membru Marcant
                  • 29.mai.2009
                  • 725

                  #9
                  Poti trece spre dus pe langa WC?
                  Sunt toalete care se lipesc de perete. Mai castigi ceva spatiu.
                  Acum am vazut copexu' ala metalic pentru traseul electric.
                  Eu am asa ceva si in 2 ani s-a facut praf. A ruginit tot.
                  Era mai bine cu copex din plastic ignifug.
                  Dupa razboi ma arat si io viteaz. Sa-l mai verifici din cand in cand,
                  sa nu ai surprize.

                  Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	vas_wc_monobloc_lipit_de_perete.jpg 
Afișări:	603 
Mărime:	18,1 KB 
ID:	678237
                  Ultima editare de emp; 05.mar.2020, 10:34.

                  Comentariu

                  • SpecialistulMC
                    Moderator
                    • 19.mai.2004
                    • 34999

                    #10
                    Postat în original de ionut.tepeneu
                    Am finalizat baia, a iesit mai bine decat speram dar nu perfect....
                    Tin sa va felicit pentru lucrarile efectuate, arata destul de bine. Cum a remarcat si domnul Emp puteati utiliza un vas WC ca in imagine si mai ati fi castigat ceva spatiu, dar puteti lasa si asa.

                    Comentariu

                    • ionut.tepeneu
                      Incepator
                      • 16.aug.2016
                      • 55

                      #11
                      dl. emp a remarcat bine, am fost putin limitat de costuri si vasul WC a fost cam ce am gasit cu scurgere in pardoseala si cat mai compact. Cam sterg mucii pe perete cand ma ridic de pe WC dar atat a fost spatiul. Referitor la copex-ul metalic, si acolo are dreptate, dar cum mare parte din conductori trec peste grinzi de lemn, chiar daca am folosit CYY F si il puneam prin copex de plastic ignifugat, parca tot nu am avut incredere, si am ales sa merg pe copex metalic, si electricianul mi-a zis ca e suficient copex de plastic. Am atasat si doua poze de befor and after, pozele astea spun multe despre calitatea forumului, a informatiilor si sfaturilor de aici, daca eu ca IT-st am putut sa fac trecerea de mai jos, clar sa poate. Inca o data multumesc si ne vedem pe celelate topic-uri
                      Best to do it yourself...

                      Comentariu

                      • emp
                        Membru Marcant
                        • 29.mai.2009
                        • 725

                        #12
                        Am ajuns și domnul Emp.
                        Nice!

                        Comentariu

                        Procesare...